Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: čtečka obrazovky pro slabozraké  (Přečteno 9154 krát)

kudrnatej1

• Návštěvník
čtečka obrazovky pro slabozraké
« kdy: 08 Dubna 2011, 23:35:11 »
Ahoj,

potřeboval bych doporučit čtečku obrazovky - pro slepé, slabozraké a podobně. Dopátral jsem se http://live.gnome.org/LSR , má někdo zkušenosti?

Popřípadě najde se někdo kdo má tušení jak to funguje ve směru češtiny?

Nebo jakýkoliv další tip?

Díky, Petr

Rover623

Re: čtečka obrazovky pro slabozraké
« Odpověď #1 kdy: 09 Dubna 2011, 00:03:45 »
Prostě zapneš podporu Orca se čtením obrazovky a pokud máš systém v češtině,už se nemusíš o nic starat

kudrnatej1

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 10 Dubna 2011, 15:24:25 »
Orcu jsem si naisntaloval, nejsem si jistý zda funguje správně:

Kód: [Vybrat]
kudrnatej@kudrnatej ~ $ orca

** (orca:10300): WARNING **: Trying to register gtype 'WnckWindowState' as flags when in fact it is of type 'GEnum'

** (orca:10300): WARNING **: Trying to register gtype 'WnckWindowActions' as flags when in fact it is of type 'GEnum'

** (orca:10300): WARNING **: Trying to register gtype 'WnckWindowMoveResizeMask' as flags when in fact it is of type 'GEnum'

Traceback (most recent call last):
  File "/usr/lib/pymodules/python2.6/orca/speech.py", line 71, in getSpeechServerFactories
    [''])
  File "/usr/lib/pymodules/python2.6/orca/gnomespeechfactory.py", line 65, in <module>
    ORBit.load_typelib('GNOME_Speech')
RuntimeError: could not load typelib

Taky se mi nedaří z orcy vyloudit zvuk, mluvilo to jen při instalaci při nastavení - pak už vůbec. Nemůžu zjistit jak se ta orca používá. Oficiální dokumentace je z velké části na serveru nedostupná, na českém internetu jsem našel snad jen seriál http://www.linuxexpres.cz/praxe/take-linux-muze-mluvit-a-jde-mu-to-dobre , mohl by mi někdo aspoň nastínit jak by se měla orca ovládat nebo jak se aktivuje? Uvedené klávesové zkratky se používají s prefixem Orca - co to znamená?

Rover623

« Odpověď #3 kdy: 10 Dubna 2011, 22:33:38 »
Myslím,že po spuštění Orca se někde v nabídce "Systém" objeví "klikadlo" pro její nastavení

kudrnatej1

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 11 Dubna 2011, 14:16:09 »
Nakonec jsem to vzdal, po hodinovém boji.. Systém mám (Linux Mint Helen) v češtině, hlas mluví všemi jazyky krom češtiny. Nedá se nastavit jiný než defaultní, nedá se mu skoro rozumnět. Zasekává se, opakuje dokola slova, nereaguje ani na vypnutí - krom kill jedině restart..

Asi se poohlédnu po něčem jiném, nějaké tipy?

Rover623

« Odpověď #5 kdy: 11 Dubna 2011, 14:20:04 »
Divné,mě to na Ubuntu funguje normálně,ale naposled jsem to zprovozňoval na 10.04

Tak jsem to zkusil teď na 10.10,zapnul jsem Orcu,povolil ji spuštění při startu,začala sice mluvit anglicky,ale to jsem přepnul v nastavení a mluví mi normálně česky
« Poslední změna: 11 Dubna 2011, 14:26:40 od Rover623 »

kudrnatej1

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 22 Dubna 2011, 19:06:54 »
Já nemám přesně Ubuntu, mám Linux Mint Helen, ale tak měl by to být v podstatě derivát Ubuntu.  Trápil jsem se s tím a nejsem Linuxguru, časem se chystám na formát disku a nový Mint, tak bude třeba jiná situace a na nové instalaci půjde vše jak by mělo..zatím to tedy asi šoupnu k ledu.

ondrusu

• Návštěvník
Re:čtečka obrazovky pro slabozraké
« Odpověď #7 kdy: 11 Června 2012, 15:08:34 »
Ahoj. Mám takový dotaz. Nainstaloval jsme si Ubuntu 12.04. Spusil nástroj Orca, ale nenašel jsem tam něco jako zvětšení. Ta karta tam není. Nevíte prosím někdo jak ji doinstalovat. Mám Ubuntu s Gnome (nainstalovaný i gnome-mag).
Děkuji za radu.

Rover623

« Odpověď #8 kdy: 12 Června 2012, 10:38:27 »
Otázka je co chceš vlastně zapnout, zoom obrazovky nebo jen zvětšit písmo

ondrusu

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 12 Června 2012, 16:19:31 »
No, zoom obrazovky, používám Compiz, ale to není ono. Navíc to trošku blbne, myslel jsem si že bude linux schopnější co se týče zvětšovacího softu. Ale to je jedno. Zoom obrazokvy bude stačit. jsem zvyklí na Zoomtext, nevím jeslti ho znáš.

Rover623

« Odpověď #10 kdy: 12 Června 2012, 19:40:52 »
Linux je v tomto ohledu až nadstandardně vybaven, nástroje zdarma které usnadňují práci s PC hendikepovaným jsou pro Windows naprosto tristní. Mám s tím zkušenosti, můj bratr byl slepý.

ZoomText znám, ale to je placená a ne zrovna levná aplikace, i když hendikepovaní dostávají na tyto pomůcky dotace. Kvalitního softu pro hendikepované je pro Linux dost, jenže v ČR nemá člověk na něj jak dosáhnout, ty programy jsou drahé a státní správa proplácí jen předem stanovené programy a ty jsou u nás obvykle pro Windows.

Orca sama o sobě by měla pouze zajišťovat čtení textu a renderovat písmo tak aby bylo lépe čitelné, zvětšování ovšem nezajišťuje

ondrusu

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 16 Června 2012, 22:07:34 »
No hele, já teďka používám Compiz, což není úplně nejvhodnější protože  nezvětšuje Dash a lišty, ani tu boční lištu.
Mohl bys mě prosím tě nějak nasměrovat k nějakému podobnému programu jako je zoomtext aby to zvětšovalo všecko??
Zoomtext používám na win a jsem s ním spokojen. Ovšem ta cena no...
Kamoš má u Orci kartu zvětšení, tak to trošku nchápu, ale to je jedno.

v linuxu jsem začátečník. (asi je to hodně vidět)
Díky :) :)

Rover623

« Odpověď #12 kdy: 16 Června 2012, 22:35:25 »
Já bych rád, ale mám verzi 10.10 (GNOME 2). S verzí 12.04 teprve experimentuji a pokud bych tě naváděl podle 10.10 je to k ničemu, tam je všechno jinak.

Nicméně v Compizu jsou dva pluginy pro zvětšení (je nutné mít zapnutý pouze jeden), je tam "Zoom Desktop" a "Enhanced Zoom Desktop", já mám zapnutý "Enhanced Zoom Desktop" a zvětšuje mi to vše.

ondrusu

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 17 Června 2012, 09:14:47 »
No máš pravdu, jsou tam dva... Magnifier a ten druhej zoom, kdyz pustim magnifier tak ten zoomi jen okolo kurzoru,Zvětšuje všechno, ale za to je jen okolo toho kurzoru no a když zapnu ten druhej, tak ten zase zoomi full screen ale nezvětšuje ty lišty, Dá se na to nainstalovat nějaký pplugin?? Nebo tak??

Rover623

« Odpověď #14 kdy: 17 Června 2012, 10:56:52 »
A co prostě jen nastavit velký text, to má vliv na celý systém. Navíc X server je dostatečně inteligentní aby dokázal ten text do oken zalamovat

ondrusu

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 17 Června 2012, 11:42:56 »
Nj, jenže to by pak jedna věta byla přes celou obrazovku, Na zoomtextu používám 4-5 zvětšení, takže to by se pak všechno rozbylo.

ondrusu

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 19 Června 2012, 16:14:18 »
Tak jsem zapnul ten magnifier v tom Compizu a nastavil tam rozměry toho obdelníčku na rozlišení displaye monitoru, víška je v klidu, ale šířka je max 1000 což je škoda. Je to sice divný, ale zvětšuje to všecko.

Rover623

« Odpověď #17 kdy: 19 Června 2012, 21:48:46 »
Mě to funguje jinak, mám zapnutý Enhanced zoom desktop, ten přibližuje celou obrazovku a posunuje jí podle polohy ukazatele myši

ondrusu

• Návštěvník
« Odpověď #18 kdy: 20 Června 2012, 08:14:07 »
No ten mi právě nechce zvětšovat ty lišty, a když přejedu k těm lištám je tam volné místo jakoby se ta lišta zvěttšila, ale nebyla tam :-)

Rover623

« Odpověď #19 kdy: 20 Června 2012, 11:47:28 »
Tak to je hezký, na klasickém GNOME to totiž funguje, jestli nebude problém v tom, že celé Unity a tím vlastně i ty lišty jsou pouze modul do Compizu. Co Unity 2D, to je napsané v Qt, tam by to mohlo fungovat

ondrusu

• Návštěvník
« Odpověď #20 kdy: 20 Června 2012, 12:51:04 »
no počkej, teď jsme to dost dobře nepochopil. To si mám stáhnout nějaký balíčky do compizu?

Rover623

« Odpověď #21 kdy: 20 Června 2012, 23:08:07 »
Ne, jen se odhlas a přepni si sezení na Unity 2D přes to ozubené kolečko

ondrusu

• Návštěvník
« Odpověď #22 kdy: 21 Června 2012, 08:28:36 »
tak přes to 2D to nezvětšuje vubec, asi dělám něco šppatně ... mrknu na to až budu mít více času :-) ale díky za tip

Rover623

« Odpověď #23 kdy: 21 Června 2012, 09:08:14 »
Já mám pocit, že přes 2D to asi zvětšovat nebude, protože tam by měl být Compiz vypnutý, ale když se doinstaluje balík gnome-panel a sezení se přepne na něj, měla by být k dispozici akcelerace přes Compiz a zároveň panely jako v U10.10 (kde mi to zvětšuje i ty)

ondrusu

• Návštěvník
« Odpověď #24 kdy: 21 Června 2012, 09:25:03 »
jo díky já to vyzkouším :-)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.