Zdravim, mel bych dotaz na mistni odborniky sitare. Stojim pred problemem tahnuti kabelaze v zemi po zahrade a nemuzu se rozhodnou, pro nejake reseni. Zjistil jsem, ze se velmi ruzni nazory jak jednotlivych sitaru, tak odpovedi roztrousene po internetu.
Co vim jiste, tak ze budu tahnout klasiku cat5e. U zbytku si uz jisty nejsem. Prosim drzte se pripadne tematu a nepiste mi, ze je lepsi pouzit WIFI/optiku/koax a podobne. Diky.
Otazka 1.
Zil jsem v domneni, ze UTP je nestineny, FTP je stineny a u STP je stinena kazda kroucena dvojlinka. Stejnym smerem postupuje i cena (UTP nejlevnejsi, STP nejdrazsi).
Otazka 2.
Jakej kabel (UTP/FTP/STP) vybrat?
2A. .Jedni radi UTP, protoze se nemusi uzemnovat a ze FTP/STP se pouziva jen u silnych rusicek (vysoke napeti a podobne).
2B. Druzi radi FTP/STP, ale uzemnit, protoze neuzemneny je horsi nez UTP.
2C. Uzemnit na jedne strane vs. uzemnit na obou stranach (ruzne odpory pudy).
Otazka 3. blesky.
Obecne si myslim, ze uder blesku do dratu v zemi je docela nepravdepodobny. Navic vzdy nat tim neco bude (strom, kovovy plot a podobne.)
Otazka 4. outdoor kabel
4A. Ma smysl outdoorova uprava kabelu (dvojita odolna izolace a spol)?
Jeden sitar mi tvdil, ze UTP kabel v zemi vydrzi do pul roku. Jiny na netu psal, ze fungoval dva roky (i to je dost malo).
Otazka 5. kabel v "husim krku"
Pokud kabel opravdu venku umira, musi se do necoho umistit .. ale do ceho ? Internetove reseni: husi krky (prej existuje i venkovni varianta), klasicka zahradni hadice, vodovodni trubky (asi pvc). Husi krk ma prej tu nevyhodu, ze se rad pod tihou zeminy prohne / praskne a prestane plnit svoji funkci.
Otazka 6. hlodavci.
Nasel jsem zkusenost, ze prej kabel extremne chutna hlodavcum a to i s husim krkem. Proc se teda PET lahev pohozena v lese rozklada tak dlouho ?
Diky