Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: TeamViewer - Bezobslužný přístup  (Přečteno 12601 krát)

beer

  • Host
Re:TeamViewer - Bezobslužný přístup
« Odpověď #25 kdy: 23 Srpna 2012, 13:29:02 »
Jen to, že pokud potřebuješ, aby se ti po zapnutí pc spustil herní server, na to není potřeba monitor, ani žádná periferie, jen síť, prostě že se může spustit automaticky, pokud to nastavíš. Pokud ho chceš spouštět ručně, tak je možné použít ssh tunel, tím se dostaneš do "terminálu" toho pc s ubuntu a můžeš cokoliv dělat v něm přes komandlajnu, to znamená spouštět skripty, monitorovat provoz, měnit priority procesů, atd.

LyrickCZE

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 20
Re:TeamViewer - Bezobslužný přístup
« Odpověď #26 kdy: 23 Srpna 2012, 14:19:02 »
Počkej píšeš že není potřeba monitor, jenže když ho nemám zapojený tak mi prostě systém nenaběhne, jak už jsem psal.
Takže předpokládám že když místo TeamVieweru použiju tenhle SSH tunel, tak to neřeší problém se spuštěním bez monitoru, nebo to funguje jinak? Terminál by mi na spuštění a nastavování serveru za chodu stačil, to je pravda. Stejně nemá grafické rozhraní.

beer

  • Host
Re:TeamViewer - Bezobslužný přístup
« Odpověď #27 kdy: 23 Srpna 2012, 15:29:51 »
Pokud problémy nezpůsobil teamviewer, tak boot do terminálu jde udělat mnoha způsoby:

1) odinstalací grafického prostředí

nebo

2) změnou runlevelu na runlevel 3, což je méně destruktivní, doporučuji spíš toto, grafické prostředí se někdy může hodit.

http://askubuntu.com/questions/71621/where-is-the-etc-inittab-file-or-how-to-set-the-default-runlevel

3) dalším způsobem by mohla být tuším úprava grubu 2, pokud se nepletu.
« Poslední změna: 23 Srpna 2012, 15:32:56 od beer »

LyrickCZE

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 20
Re:TeamViewer - Bezobslužný přístup
« Odpověď #28 kdy: 23 Srpna 2012, 16:50:40 »
1.) Grafické prostředí bych opravdu nerad odstraňoval úplně, alespoň prozatím :)

2.) Tohle jsem vyčetl v tom odkazu:
Ubuntu do not use standard runlevel meaning as other linux distros/unix os. Old standard was:
0 - shutdown
1 - single user mode
3 - multiuser text mode
5 - multiuser graphical mode
6 - reboot
but Ubuntu uses:
0 - shutdown
1 - single user mode
2 - multiuser graphical mode
6 - reboot


Takže předpokládám změnit na 1 a ne na 3 jak uvádíš?

Nicméně, kdyby se mi teda podařilo udělat ten boot do terminálu a přidat SSH server po spuštění, tak pak mi už stačí jen nějaký SSH client pro Windows a to je vše?

Ale zajímalo by mě, jestli by se pak dalo nějak za chodu to grafické rozhraní spustit, případně zase vypnout. A hlavně by mě zajímalo jestli bych se při téhle variantě nějakým způsobem dokázal dostat na vzdálenou plochu a ovládat to graficky jako to teď dělám přes ten TeamViewer.

Případně, co třeba varianta že bych měl boot do terminálu, po spuštění SSH server. Přes SSH klienta bych z jiného PC spustil grafické rozhraní a následně TeamViewer a potom už bych se v případě potřeby normálně napojil přes TeamViewer jako doteď?
Fungovalo by něco takového? Nebo je nějaké snažší řešení?

Jinak znovu díky všem kteří se mi snažíte pomoct, je toho na mě moc a nemám každý den několik hodin času abych četl návody a manuály na netu.

beer

  • Host
Re:TeamViewer - Bezobslužný přístup
« Odpověď #29 kdy: 23 Srpna 2012, 17:36:00 »
1.) Grafické prostředí bych opravdu nerad odstraňoval úplně, alespoň prozatím :)

2.) Tohle jsem vyčetl v tom odkazu:
Ubuntu do not use standard runlevel meaning as other linux distros/unix os. Old standard was:
0 - shutdown
1 - single user mode
3 - multiuser text mode
5 - multiuser graphical mode
6 - reboot
but Ubuntu uses:
0 - shutdown
1 - single user mode
2 - multiuser graphical mode
6 - reboot


Takže předpokládám změnit na 1 a ne na 3 jak uvádíš?

Nicméně, kdyby se mi teda podařilo udělat ten boot do terminálu a přidat SSH server po spuštění, tak pak mi už stačí jen nějaký SSH client pro Windows a to je vše?

Ale zajímalo by mě, jestli by se pak dalo nějak za chodu to grafické rozhraní spustit, případně zase vypnout. A hlavně by mě zajímalo jestli bych se při téhle variantě nějakým způsobem dokázal dostat na vzdálenou plochu a ovládat to graficky jako to teď dělám přes ten TeamViewer.

Případně, co třeba varianta že bych měl boot do terminálu, po spuštění SSH server. Přes SSH klienta bych z jiného PC spustil grafické rozhraní a následně TeamViewer a potom už bych se v případě potřeby normálně napojil přes TeamViewer jako doteď?
Fungovalo by něco takového? Nebo je nějaké snažší řešení?

Jinak znovu díky všem kteří se mi snažíte pomoct, je toho na mě moc a nemám každý den několik hodin času abych četl návody a manuály na netu.

To je divné, že by nebyla možnost změnit runlevel na 3, nedokážu si představit, jak potom funguje ubuntu server, který má samozřejmě multiuser textové prostředí.

V tom případě funguje postup přes úpravu grubu:

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1988942.

ssh server se spouští automaticky, musíš ho ale nainstalovat:
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install openssh-server; sudo ufw enable; sudo ufw allow 22

Na herním serveru potřebuješ určitě otevřené nějaké porty, zjisti si jaké a pak udělej toto:
Kód: [Vybrat]
sudo ufw allow čísloportukterýchcešpovolit

Pokud by si chtěl automatické přihlášení jako uživatel v textovém režimu, aby se pak vykonal automaticky příkaz, který bys zapsal do /home/jmenouzivatele/.profile, tak to nevím, jak to udělat, ale když se přihlásíš z ssh klienta z windows či jiného linuxu, tak se příkaz v .profile sám spustí, nebo můžeš příkaz spustit ručně. Dokonce lze i z telefonu s androidem atd. Pokud soubor .profile nemáš, tak ho vytvoříš v terminálu takto:
Kód: [Vybrat]
cp /etc/skel/.profile /home/uzivatel/.profile, zedituješ ve svém oblíbeném editoru a vložíš cestu k programu herního serveru, úplně nakonec toho souboru a odřádkuješ.
« Poslední změna: 23 Srpna 2012, 17:52:54 od beer »

LyrickCZE

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 20
Re:TeamViewer - Bezobslužný přístup
« Odpověď #30 kdy: 23 Srpna 2012, 18:38:35 »
Tak už se snad blížím, zatím to splňuje vše co jsme potřeboval, až na jednu věc - viz. na konci

1.) Upravil jsem GRUB, takže se PC spustí do terminálu.
2.) SSH server jsem nainstaloval a do Win7 kompu hodil Putty.
3.) Změnil jsem si default port pro SSH a otevřel ho, stejně jako port pro ten server
4.) Spojení přes Putty se daří, ovládat jde, spustit server taky, takže vše v pořádku
5.) Funguje i startx který mi zapne rovnou TeamViewer, takže v případě nouze můžu i ovládat přes grafický režim.
6.) Auto spuštění serveru prozatím neplánuju, ale rozhodně díky za info, jednou se bude hodit.

... ALE - teď ten problém - mám nastavený auto-login a předtím při bootu do graf. rozhraní to opravdu šlo automaticky.
Jenže teď při bootu do terminálu se automaticky prostě nepřihlásí, tudíž počítám že kdybych chtěl udělat to autospouštění serveru, měl bych problém.
Velký problém to samozřejmě není, ale stejně bych to rád doladil dokonce - prostě abych já, nebo někdo jiný, zmáčkl zapínací tlačítko, naběhla konzole, ssh server, sám se přihlásil a automaticky spustil server. Napadá někoho něco?
Díky!

beer

  • Host
Re:TeamViewer - Bezobslužný přístup
« Odpověď #31 kdy: 23 Srpna 2012, 18:44:16 »
... ALE - teď ten problém - mám nastavený auto-login a předtím při bootu do graf. rozhraní to opravdu šlo automaticky.
Jenže teď při bootu do terminálu se automaticky prostě nepřihlásí, tudíž počítám že kdybych chtěl udělat to autospouštění serveru, měl bych problém.
Velký problém to samozřejmě není, ale stejně bych to rád doladil dokonce - prostě abych já, nebo někdo jiný, zmáčkl zapínací tlačítko, naběhla konzole, ssh server, sám se přihlásil a automaticky spustil server. Napadá někoho něco?
Díky!
To jsem očekával, neb autologin zajišťuje LightDM, které se tímto nepoužije, určitě to nějak vyřešit lze, zkus trošku zagooglit, případně dát dotaz na povolanější místo, do sekce    
Podpora pro Ubuntu Server. Předpokládám, že to budou admini serverů vědět :). Pak sem můžeš napsat, cos zjistil.

Nápověda:
do google zadat:
Citace
auto login in terminal linux
a první odkaz.

RRRadek Neužil

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 4672
Re:TeamViewer - Bezobslužný přístup
« Odpověď #32 kdy: 23 Srpna 2012, 18:56:58 »
To jsem zvědav za jak dlouho příjdou na řadu ty tři odpory cca v hodnotě 5,-kč.
To co ti radí Beer je dobré se naučit. Přeji hodně úspěchů v učení a až to rozlouskneš tak sem hoď návod pro další co příjdou za tebou ;)
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

LyrickCZE

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 20
Re:TeamViewer - Bezobslužný přístup
« Odpověď #33 kdy: 23 Srpna 2012, 19:17:51 »
Přiznávám že Googlovat bych mohl více. Ale nic to nemění na tom že pro někoho jako já kdo Linux vidí poprvé je těch informací najednou prostě moc. Tak nějak příjemně mě to uklidní, když někdo česky odpovídá přímo mě na konkrétní dotaz, tak nějak to potom vypadá snažší :)

Ale teď už zase musím letět pryč, takže až to večer / v noci / ráno vyzkouším tak teda dám vědět a nějak to sepíšu dohromady do jednoho návodu abychom tenhle topic mohli uzavřít.

Každopádně znovu děkuji všem za jejich čas a pomoc.

beer

  • Host
Re:TeamViewer - Bezobslužný přístup
« Odpověď #34 kdy: 23 Srpna 2012, 19:32:05 »
To jsem zvědav za jak dlouho příjdou na řadu ty tři odpory cca v hodnotě 5,-kč.
To co ti radí Beer je dobré se naučit. Přeji hodně úspěchů v učení a až to rozlouskneš tak sem hoď návod pro další co příjdou za tebou ;)

Já bych správný odpor ani neuměl koupit :).

beer

  • Host
Re:TeamViewer - Bezobslužný přístup
« Odpověď #35 kdy: 23 Srpna 2012, 19:39:22 »

3.) Změnil jsem si default port pro SSH a otevřel ho, stejně jako port pro ten server


Ta změna default portu byla trošku zbytečná, neb komukoliv na síti stačí spustit nmap a uvidí, který port je volný a může ssh zkusit. Dobré je vygenerovat klíče, pokud s tím PUTTY umí. Jméno a heslo se dají na síti odchytit, protože se při přihlašování posílají tuším nešifrovaně.

Kód: [Vybrat]
ssh-keygen -t dsa
Klíč, kterým se budeš přihlašovat přes putty musíš mít v linuxu; ve složce
/home/uzivatel/.ssh/authorized_keys

Pokud jde nějak vložit do putty, tak aby místo jména a hesla putty použilo vygenerovaný klíč. Putty nemám, nemohu vyzkoušet, nevím, jaké má všechny možnosti, ale snad by to mělo umět.
« Poslední změna: 23 Srpna 2012, 19:41:09 od beer »

LyrickCZE

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 20
Re:TeamViewer - Bezobslužný přístup
« Odpověď #36 kdy: 24 Srpna 2012, 21:36:49 »
Tak si tu hraju s Putty a s Bitvise SSH Clientem (mimochodem ten mi přijde takový nějaký hezčejší a srozumitelnější :)) a narazil jsem na další "problém". Když si v terminálu spustím ten server, tak mi vlastně pořád běží a běží ale zůstane mi tu otevřené to okno s terminálem. Jakmile ho vypnu, tak se vypne i server. Jdá se spustit nějak jakoby "na pozadí" abych to okno terminálu a celý Putty mohl vypnout do doby než ho zase budu potřebovat a poté se nějak připojit k té běžící relaci serveru?

beer

  • Host
Re:TeamViewer - Bezobslužný přístup
« Odpověď #37 kdy: 25 Srpna 2012, 14:02:21 »
To je divné, vypnutím klienta by se neměl vypnout server. Když si přihlášený přes ssh, tak normálně napíšeš
Kód: [Vybrat]
exit a tím se odhlásíš a ukončíš ssh a server bude dál běžet.

LyrickCZE

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 20
Re:TeamViewer - Bezobslužný přístup
« Odpověď #38 kdy: 25 Srpna 2012, 18:52:04 »
Promiň, zřejmě jsem se poprvé špatně vyjádřil - server který se mi po vypnutí okna terminálu vypne je ten herní, ne SSH server.
Zapnu ho normálně přes sudo ./startup.sh, naběhne a pak běží, loguje a čeká na vstup. Když tohle okno vypnu, tak se automaticky vypne i server.

Dá se to nějak obejít abych to okno terminálu dokázal vypnout a později se do něj znovu-napojit abych viděl výstup který mezitím vyprodukoval a mohl ho znovu ovládat?

beer

  • Host
Re:TeamViewer - Bezobslužný přístup
« Odpověď #39 kdy: 27 Srpna 2012, 01:43:27 »
Ano, většina věcí, které spustíš přes terminál se po zavření terminálu vypnou.

Aby k vypnutí po zavření terminálu nedošlo, používá se příkaz nohup, ve tvém případě
Kód: [Vybrat]
nohup /home/uzivatel/startup.sh &. Výstup se bude logovat do souboru /home/uzivatel/nohup.out.

Proč herní server spouštíš se sudo? On vyžaduje práva superuživatele? To nevidím jako bezpečné, naopak, stačí chyba ve hře a má kdokoliv přístup superuživatele, může si s tvým serverem, respektive pc, dělat naprosto cokoliv.

Pokud výše uvedený kód dáš nakonec souboru /home/uzivatel/.profile, tak se bude spouštět server sám při nalogování uživatele a nebudeš ho muset zapínat ručně, tím pádem se ti také neukončí, když se odhlásíš.
Pokud soubor nemáš, musíš si ho nakopírovat z /etc/skel/.profile:
Kód: [Vybrat]
cp /etc/skel/.profile ~/.profile
« Poslední změna: 27 Srpna 2012, 01:49:03 od beer »

LyrickCZE

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 20
Re:TeamViewer - Bezobslužný přístup
« Odpověď #40 kdy: 27 Srpna 2012, 14:38:42 »
To vypadá zajímavě, ale jak se do toho terminálu pak dostanu nazpátek, abych tam mohl třeba zadat nějaké příkazy nebo ho stopnout?

Zatím ho spouštím přes sudo protože momentálně běží jen v lokální síti a jelikož to neustále upravuju, nastavuju, instaluju pluginy atp tak se mi občas stane že nějakému souboru (třeba plugin si nějaký vytvoří) nestačí práva mého uživatele. Nevím jak je to možné, myslel jsem že všechny soubory a složky automaticky zdědí oprávnění od nadřazené složky.

Každopádně až bude vychytaný a připravený jít live tak je plánuju u všech souborů nastavit vlastníka na můj účet a poté to snad už půjde bez sudo.

Auto spouštění už mám zapsané z tvého staršího příspěvku a až bude všechno hotové tak ho udělám, zatím chci manuální kontrolu nad spouštěním.

beer

  • Host
Re:TeamViewer - Bezobslužný přístup
« Odpověď #41 kdy: 27 Srpna 2012, 15:34:14 »
Když spustíš skript, tak stejně nepíšeš do toho skriptu, ale zadáváš příkazy mimo ten skript, nebo ne?
Co se děje uvidíš vždy v souboru nohup.out.

Příkazem bg by ses měl k běžícímu procesu skriptu dostat, je to potřeba vyzkoušet, nevím co to udělá, když bude spuštěno s nohup.

LyrickCZE

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 20
Re:TeamViewer - Bezobslužný přístup
« Odpověď #42 kdy: 28 Srpna 2012, 10:22:37 »
Tak spustit přes nohup jde normálně a běží ikdyž ten terminál vypnu, supr.
Ale dostat se k němu zpátky už se mi nepovedlo.
Zkoušel jsem bg jmenoscriptu v jeho adresari, samotne bg a man bg, ale nic nešlo.

beer

  • Host
Re:TeamViewer - Bezobslužný přístup
« Odpověď #43 kdy: 28 Srpna 2012, 10:42:25 »
Jsi skutečně přihlášený jako root? Nebo jen jako uživatel? Když spouštíš příkaz se sudo, tak ho můžeš zřejmě jen jako root dát do popředí.

Zkus příkaz jobs, ten by ti měl ukázat úlohy, které si spustil jako aktuální uživatel na pozadí.

Nicméně ke skriptu mít přístup přímo asi nepotřebuješ, ne? Nevím, jak server přesně ovládáš, ale stejně do běžícího skriptu interaktivně nezasahuješ. Můžeš si na jedné konzoly otevřít cat /home/uzivatel/nohup.out a v druhé psát příkazy. Na první konzoly vždy po zapsání příkazu pak uvidíš, jak server zareagoval...

Když budeš spouštět přes .profile, tak třeba ani nemusíš tam dávat nohup a přes příkaz bg by ses mohl snáze k výstupu skriptu dostat. A pokud trváš na spouštění jako root se sudo, tak to dej bez nohup do /etc/rc.local a jako root se k programu dostaneš.

LyrickCZE

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 20
Re:TeamViewer - Bezobslužný přístup
« Odpověď #44 kdy: 28 Srpna 2012, 12:34:56 »
Tak jsem to nakonec vyřešil pomocí utilitky screen.
1. vytvořím si screen přes screen -S server
2. spustím server, vypnu terminál
3. přihlásím se pomocí screen -r -d server a hned tam vidím výstup a můžu ho ovládat

Ale každopádně děkuji, nasměroval jsi mě správným směrem :)

beer

  • Host
Re:TeamViewer - Bezobslužný přístup
« Odpověď #45 kdy: 28 Srpna 2012, 12:43:52 »
Ok, hlavně že se podařilo. Na utilitu screen jsem taky koukal, ale nemám s ní zkušenost.

c0rrupt

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 201
    • c0
Re:TeamViewer - Bezobslužný přístup
« Odpověď #46 kdy: 08 Ledna 2013, 12:45:17 »
Já mám s TW jinej problém, sice funguje vpořádku ale na win stanicích vidím v mojí skupině pouze klienty na windows. A na linuxových stanicích vidím také jenom windows klienty. Ač jsem přihlášený, vidím stejný kontakt list, tak prostě klienti na linuxu se tam nezobrazují ale ovládat ostatní klienty můžou. Neví někdo čím to může být?

Na jednom mám Xubuntu 12.04 a na druhém 12.10, předpokládám, že je to stejné jako Ubuntu.
Hell is a nice place... Im not there.

Ubuntu 10.04 -64bit xmpp: c0rrupt@jabbim.cz www: http://c0rrupt.cz

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.