Dobrý den.
Jsem vlastníkem netbooku Gateway LT2104u - Parametrově stejný notebook vyrábí koncern i pod názvem Acer. (Specifikace třeba zde:
http://reviews.cnet.com/laptops/gateway-lt2104u/4507-3121_7-34117596.html)
Uzrál čas, abych něco udělal s Utuntu 10.04 LTS, které začalo vykazovat nakumulované problémy (Nezkrotný touchpad - nelze donutit, aby se deaktivoval v případě, že člověk píše. Po uspání na HDD a probuzení se zobrazovala pouze pravá část monitoru (asi 1/4 z celkové plochy) , problémy s Comizem - přestaly fungovat efekty plochy, padáni Totemu při přehrávání většiny DivX avíček, problémy s wi-fi - při slabém signálu časté odpojování - až 10x během minuty (po restartu do Win7 starter signál asi na 60% a připojení stabilní), ... .
Zkouším tedy několik distribucí, a rád bych se podělil o výsledky:
OpenSUSE 12.1 - KDEKLADY:- bezproblémová instalace
- korektní detekce a funkce veškerého hardware
- graficky vydařená a sladěná distribuce včetně grafického grubu
NEGATIVA:- Pomalý chod systému - při psaní textu se písmena oběvují až sekundu po zmáčknutí klávesy (Firefox/Opera/LibreOffice Writer), start aplikací trvá dlouho
- Dlouhá doba nabíhání systému (od zvolení systému v Grubu do zobrazení přihlašovacího dialogu téměř 1minuta)
- Nutno doinstalovat kodeky pro MP3, DVD, ... .
- Těžkopádná správa software
SHRNUTÍ:Pěkné distro, bohužel pro můj netbook nevhodné kvůli vysokým systémovým nárokům.
OpenSUSE 12.1 - LXDESHRNUTÍ:Pěkné distro, rychlejší než s desktopem KDE, ale v porovnání s ostatními žádný sprinter. Stále si nemohu zvyknout na těžkopádnou správu software a aktualizací
SlaxKLADY:- líbivé a rychlé prostředí KDE 3.5
- malé distro s funkčním přehráváním mp3, DivX, ... a všemi důležitými aplikacemi připravenými k okamžitému použití
NEGATIVA:- Slabá podpora hardware (nedetekována wi-fi, VGA pouze v režimu VESA (800x600)
- Nefunkční power management
- Špatný odhad času běhu na baterii (Detekovaná doba 196 hodin by bylo mým zbožným přáním)
SHRNUTÍ:Pěkné malé a rychlé distro. Bohužel kvůli špatné podoře novějšího hardware je pro mě nepoužitelné.
Puppy 5.2.8KLADY:- Rychlá, malá distribuce
- korektní detekce hardware
- Celkem pěkné desktopové prostředí
- Všechny základní kodeky k použití ihned po instalaci
NEGATIVA:- Špatná implementace Češtiny
- Nekorektní odhad doby běhu na baterii (zobrazuje pouze % nabití a to očividně špatně)
- Subjektivní pocit NEPLNOHODNOTNÉHO OS - jste omezeni vlastním balíčkovacím systémem
SHRNUTÍ:Pěkné malé a rychlé distro s nedokonalou podporou Češtiny, subjektivně pocit neplnohodnotného OS
Puppy 5.3.1SHRNUTÍ:Totéž co předchozí verze s tím rozdílem, že se mi použitý desktop (Openbox) a jeho témátko zdá příliš jednoduché a škaredé.
Tato verze je postavena na Slackware-13.37,
Salix -XFCE - 13.1.2KLADY:- Poměrně rychlá distribuce
- Korektní detekce hardware
- Pěkné desktopové prostředí
NEGATIVA:- Nutno doinstalovat proprietální kodeky
- FXCE má být odlehčené prostředí - subjektivně mi připadá, že je pomalejší než GNOME 2x
SHRNUTÍ:Pěkné distro s líbivým desktopem, bohužel né tak svižné, jak jsem si představoval
Linux MINT 12KLADY:- korektní detekce a funkce veškerého hardware
- GNOME 3 v přestrojení za GNOME 2.x
NEGATIVA:- Při instalaci byla detekována webkamera a nabídnuta možnost použít takto vytvořené fotografie v přihlašovací nabídce - okno instalace však bylo od tohoto momentu vyšší, než výška displaye a bylo problematické zmáčknout správné tlačítko pro pokračování instalace (tlačítka byla mimo obrazovku)
- Vzhled ala GNOME 2.x je zajištěn pomocí Rozšíření Shellu - některé rozšíření nejsou ještě 100% funkční, např. přepínač ploch nezobrazuje ŽÁDNÉ náhledy
- Nedoladěnost Gnome 3, pokud např. v Nautilu připojím NTFS disk, vyjede ze spodku Gnome 3 info, oznamující, že mohu toto zařízení buď otevřít v Nautilu a nebo odpojit. Notifikace zůstává viditelná do té doby, pokud na ni nekliknu.
- Malé možnosti nastavení power managementu
SHRNUTÍ:Pěkné distro, zatím se mi však jeví jako nedodělek - nedodělek s velkým potenciálem .
Porteus v1.0 - 32bitKLADY:- Poměrně rychlá distribuce
- Korektní detekce hardware, včetně wi-fi
- Pěkné desktopové prostředí KDE 3.5
NEGATIVA:- Nefunkční power management - nejde uspat
- Čeština se dá doinstalovat pomocí nástroje Language-Selection-Tool, ČJ jsem vybral ze seznamu, Systém se připojil k Internetu, ale nic dalšího se nestalo
- Distribuce není určena k instalaci na HDD, standartně startuje z CD/DVD/Flashky, ...
SHRNUTÍ:Pěkné distro s líbivým desktopem, standartně neobsahuje Libbre/Open Office. Nepodařilo se mi nainstalovat Češtinu a není určeno k instalaci na HDD. PS: je pokračovatelem Slaxu, který se momentálně nachází ve stádiu klinické smrti
Porteus v1.1 rc2 - i486 - 32bitKLADY:- Poměrně rychlá distribuce
- Korektní detekce hardware, včetně wi-fi
- Pěkné desktopové prostředí KDE 3.5 a LXDE
NEGATIVA:- Nefunkční power management - nejde uspat
- Distribuce není určena k instalaci na HDD, standartně startuje z CD/DVD/Flashky, ...
SHRNUTÍ:Pěkné distro s líbivými desktopy, standartně neobsahuje Libbre/Open Office, ale obsahuje proprietalni kodeky pro přehrávání DivX, MP3, ... . Stejně jako stabilní verze 1.0 není určeno pro instalaci na HDD.
Debian 6.0.3 (Squeeze) - 32bitKLADY:- Rychlá distribuce
- Korektní detekce hardware
- Rychlé Gnome 2, po instalaci použito pouze 90 MB RAM
NEGATIVA:- Při instalaci nešlo použít ext4 - použit ext3
- Grub detekoval pouze Debian a Debian recovery
- Při bootu i vypínání se nezobrazuje splash - obrázek
- Při připojování disků je vždy vyžadováno heslo
- Po instalaci nefungoval zvuk, vše se tváří ok, ale při přehrávání čehokoli je slyšet pouze ticho
SHRNUTÍ:Pěkné distro, byl jsem překvapen, jak málo paměti spotřebovává a také mě vyvedla z míry skutečnost, že vypadá jako jednovaječné dvojče Ubuntu 10.04. Zatím je mým žhavým kandidátem pro používání na netbooku. :-)
Mageia 1 -KDE4KLADY:- Korektní detekce hardware
- V porovnání s OpenSUSE podstatně živější odezva KDE4
- Pocitově vyvážená distribuce - esteticky moc pěkně vyvedená
NEGATIVA:- Po dokončení čisté základní instalace zbaštilo 260 MB RAM - "žádné" běžící aplikace
- V porovnání s Gnome přeci jenom o poznání pomalejší
SHRNUTÍ:Pěkné distro, byl jsem překvapen, o kolik živěji se KDE4 na stejném stroji může chovat (v porovnání s OpenSUSE 12.1). Na výkonějším stroji bych si možná nechal říci, pro netbook to ale ještě není to pravé ořechové :-(
Sabayon Linux 7 x86_AwesomeKLADY:NEGATIVA:- Okenní manažer awesome = hardcore sen milovníků terminálu
- Opravdu minimalistická koncepce, kdo neviděl, neuvěří
- Audio, akcelerace, menu, nabídkové lišty? ZAPOMEŇTE!
SHRNUTÍ:Tohle vidím poprné, a na rovinu musím uznat, že se nejedná o moji krevní skupinu. Děkuji, rozhodně NE. :-(
Sabayon Linux 7 x86_E17KLADY:- blesková instalace
- korektní detekce hardware
- Minimalisický, přesto líbivý desktop manager Enightenment 0.16.999.62886
NEGATIVA:- Okenní manažer dvakrát během 10ti minut spadnul - poprvé při nastavení lokalizace prostředí na CS -konflikt s ostatními jazykovými proměnými LC_ALL, v druhém případě pád aplikace a hláška proces Sabayon Packages se neočekávaně ukončil - nebyla zaznamenána žádná chybová zpráva,
- Odhadem 30% prostředí není lokalizováno.
- Špatný odhad doby běhu na baterii, % vybíjení jsou v pořádku, ale čas do konce stále 1:24 (už 2 hodiny)
SHRNUTÍ:Oku lahodící minimalistický systém - ne příliš stabilní. Tudy cesta také nevede :-(
Arch - archlinux-2011.08.19-core-i686KLADY:- malá velikost ISO souboru - 371 MB
NEGATIVA:- Instalace se nezdařila, po necelé minutě akce skončila v runlevel 3 s nápovědou, abych pro instalaci napsal run /arch/setup - bash: run: command not found a tím to skončilo
SHRNUTÍ:Pro jistotu jsem ISO obraz stáhnul ještě odjinud, ale vše bylo korunováno stejným výsledkem:-(
Xubuntu 11.10 - Máme vítězeKLADY:- Korektní detekce hardware
- Příjemný vzhled
- Optimální kompromis mezi množstvím nastavitelných elementů a funkčností
- Relativně svizný
NEGATIVA:- Zatím jsem nic neobjevil.
SHRNUTÍ:Nechci být přehnaným optimistou, ale vypadá to, že jsem našel favorita pro svůj netbook :-))
PS: ještě jsem otestoval LUBUNTU - možná, že reaguje o chlup rychleji, než Xubuntu, ale prostředí mi příjde přílis strohé, nedodělané a s nedokončenou lokalizací. Jako poslední jsem vyzkoušel Sabayon KDE4 - subjektivně mi tato distribuce přišla rychlejší než KDE4 v podání OpenSUSE, ale pomalejší než u Mageii - pořád je to tedy nenasytný cvalík, který se dle mého soudu na netbook s Atomem N450 a 2GB RAM nehodí.
PS2: Pokud nedojde k nečekaným komplikacím, přejdu na Xubuntu i na Stolním PC. Zde zatím používám UBUNTU 11.10 v Nouzovém režimu (Unity jsem odinstaloval a G3 mi také příliš nesedlo).
POCHLUBTE SE PROSÍM, JAKÉ DISTRO PROVOZUJETE NA SVÉM NETBOOKU, DÍKY.