Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: CedarView grafika  (Přečteno 6496 krát)

Standa99

• Host
CedarView grafika
« kdy: 12 Září 2012, 09:00:07 »
Chlapi, neřešil jste někdo tuhle grafiku a její ovladač? Je na nových Atomech, v mém případě na desce od Intelu DN2800MT.
Stáhl jsem si ovladač a vůbec z toho nejsem moudrý, jak to nainstalovat. Jde o patchnutí jádra, ale to asi budu muset dělat pokaždé při jeho aktulizaci?
Našel jsem tuhle stránku https://launchpad.net/~sarvatt/+archive/cedarview/ , kde jde za pomocí ppa repozitáře ten ovladač nainstalovat, ale je to i386 *only*.
Ideální by bylo již hotové jádro, které by obsahovalo tento ovladač, ale to netuším, jestli existuje.

František Zatloukal

• Závislák
    • frantisek.zatloukalu.eu
Re:CedarView grafika
« Odpověď #1 kdy: 12 Září 2012, 09:24:16 »
Pravděpodobně to 32 bit only zůstane, viz:
http://news.softpedia.com/news/Intel-Cedar-Trail-Atom-Won-t-Receive-64-bit-Graphics-or-DirectX-10-1-Driver-232915.shtml
Doporučuji používat 32 bit verzi Ubuntu v kombinaci s výše zmíněným ppa. V případě patchování jádra vlastnoručně (zkoumat to nebudu) by bylo potřeba jádro kompilovat. Toto vzhledem k časové náročnosti nedoporučuji. Navíc by bylo potřeba proces s každým novým vydání jádra opakovat(pokud bys nechtěl používat staré jádro). Snad se časem dostane lepší podpora přímo do jádra :/
First they ignore you, then they laugh at you,
then they fight you, then you win.
Powered by Fedora 22 | Ubuntu 15.10

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #2 kdy: 12 Září 2012, 09:35:29 »
Nedávno jsem to s někým řešil -- do 12.04 se po vydání dostal nesvobodný ovladač “cedarview-graphics-drivers”. Je ale taky jen pro 32bit a navíc prý taky moc nefunguje...

Standa99

• Host
« Odpověď #3 kdy: 12 Září 2012, 10:48:24 »
To je bída, o těch windowsech jsem kdysi četl, ale že by se v 64-bitech vykašlali i na Linux, jsem nečekal.
Bude to sloužit jako server se vzdáleným přístupem, takže monitor k tomu připojen nebude, jenže i to ovládání desktopu přes VNC je strašné líné.
Navíc jsem od toho ovladače čekal, že bude snižovat frekvenci GPU, což se určitě nyní neděje. Zkusím tam ručně dodat rozlišení v poměru 16:9, aby se mi to lépe ovládalo. Přejít na 32-bit se mi nechce, když mám 2 roky původní strojek na 64-bitech. Netuším kolik RAM (se 4GB) mi připojí.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 12 Září 2012, 10:50:57 »
Bilancovat na 4GB RAMjestli 32b nebo 64b nemá cenu. Vychází to nastejno. 64b sežere víc paměti, 32b je dostupná asi 3.25GB ze 4GB a zbytek se dá použít pro jiné věci.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #5 kdy: 12 Září 2012, 10:55:56 »
Netuším kolik RAM (se 4GB) mi připojí.

Všechna, protože PAE. PAE jádro se v Ubuntu 32bit instaluje automaticky.

Standa99

• Host
« Odpověď #6 kdy: 12 Září 2012, 10:58:38 »
To mě taky nasralo, že tam nejde připojit víc jak 4GB, ale to jsem před nákupem věděl (jinak bych tam dal 8GB).
A co do zbytku RAM, swapku? Už takhle przním jedny XPčka, že mám ve zbytku RAM virtuálku.

P.S.
Citace
Tak asi zkusím tu 32-bitovou verzi.

beer

• Host
« Odpověď #7 kdy: 12 Září 2012, 11:03:32 »
To mě taky nasralo, že tam nejde připojit víc jak 4GB, ale to jsem před nákupem věděl (jinak bych tam dal 8GB).
A co do zbytku RAM, swapku? Už takhle przním jedny XPčka, že mám ve zbytku RAM virtuálku.

P.S.
Citace
Tak asi zkusím tu 32-bitovou verzi.

Swap bych nechal tam, kam patří - na disku. Možná ramdisk s ramfs nebo tmpfs a dát na něj /tmp.

Tím si nejsem jistý, jestli právě není pro plné využití udělat ramdisk na prostor, který přesahuje 4 GB-paměť všech zařízení  (často se uvádí 3,25, ale to je u různých konfigurací různé). U windows XP to bylo při zapnutém PAE potřeba, jinak se ta přebytečná ram nedala stejně využít.
« Poslední změna: 12 Září 2012, 11:09:23 od beer »

František Zatloukal

• Závislák
    • frantisek.zatloukalu.eu
« Odpověď #8 kdy: 12 Září 2012, 11:31:14 »
Tím si nejsem jistý, jestli právě není pro plné využití udělat ramdisk na prostor, který přesahuje 4 GB-paměť všech zařízení  (často se uvádí 3,25, ale to je u různých konfigurací různé). U windows XP to bylo při zapnutém PAE potřeba, jinak se ta přebytečná ram nedala stejně využít.

beer, toto není Windows.
S ramdiskem bych neblbnul, není to potřeba. Ubutnu 12.04 32 bit prostě nainstaluj a systém se o vše postará ;)
First they ignore you, then they laugh at you,
then they fight you, then you win.
Powered by Fedora 22 | Ubuntu 15.10

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #9 kdy: 12 Září 2012, 11:44:13 »

Když nevíš, tak nespekuluj nebo si o tom něco zjisti...

beer

• Host
« Odpověď #10 kdy: 12 Září 2012, 11:53:51 »
Když nevíš, tak nespekuluj nebo si o tom něco zjisti...

To se snažím, nemohu nalézt nic relevantního...

Standa99

• Host
« Odpověď #11 kdy: 12 Září 2012, 11:59:38 »
Nastartoval jsem 32-bitového Minta 13 Cinnamon (ten mám zrovna na flashce) a chybí cca 700MB RAMky. Snad by měl mít tu PAE podporu už v sobě.

beer

• Host
« Odpověď #12 kdy: 12 Září 2012, 12:03:40 »
Nastartoval jsem 32-bitového Minta 13 Cinnamon (ten mám zrovna na flashce) a chybí cca 700MB RAMky. Snad by měl mít tu PAE podporu už v sobě.

Pokud nemáš nainstalované jádro, kde je výslovně uvedeno PAE, tak PAE v sobě rozhodně nemá.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #13 kdy: 12 Září 2012, 12:43:54 »
Neřešit zbytečnosti. Třeba je tam ramdisk. Třeba špatně čteš hodnoty. atd

Neřeš. :-)

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

beer

• Host
« Odpověď #14 kdy: 12 Září 2012, 13:27:09 »

Nepoužívá náhodou ta grafika 700 MB sdílené paměti?

Standa99

• Host
« Odpověď #15 kdy: 12 Září 2012, 13:56:17 »
Já jsem to porovnával s 64-bitovým Mintem, který mám na disku (32-bitový jsem spustil z flashky). Pokud by to PAE mělo mít v základu Ubuntu 12.04, tak to musí mít i ten Mint. Mrhat 700MB RAMky se mi nechce. U staršího serveru jsem vůbec nepoužíval swapku (kvůli SSD) a proto chci celou RAM k dispozici.
Já si ten 32-bitový Mint nainstaluju, dodám tam ten ovladač pro grafiku a porovnám spotřebu. Dělám to hlavně kvůli ní, protože můj starý strojek (viz. podpis) má 22W a tenhle 13W (zatím s 2.5" HDD, ve finále bude SSD). Běží mi to non-stop a jako jedinou věc to používám na vše (server, router, WiFi AP, ftps, samba, nas, stahování atd.).

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #16 kdy: 12 Září 2012, 14:00:01 »
Tvůrci Mintu nic nemusí. Distribuci si uděláš jakou chceš. ;-)

Nehledě na to, že klidně tvých 700MB mohly sežrat věci v 64bitu, co tam jsou oproti 32bitu navíc. Možná přeháním, ale chápej situaci :-) Může to klidně být šul nul.

beer

• Host
« Odpověď #17 kdy: 12 Září 2012, 14:10:47 »
Citace
Pokud by to PAE mělo mít v základu Ubuntu 12.04, tak to musí mít i ten Mint.

Proč? Můžou si zvolit kernel, jaký chtějí. Pokud se rozhodnou pro 32 bit používat z důvodu kompatibility verzi bez PAE, je to jejich volba. Ubuntustudio také vychází z ubuntu a nepoužívá pae kernel, ani "normální" kernel, ale používá realtime kernel. Ubuntu 12.04 a Mint 13 není totéž. Kdyby to bylo totéž, tak by neopodstatnili svou existenci. Na stránkách mintu ani v release notes jsem nenašel informaci o tom, že by byl použitý kernel s PAE, a nenašel jsem to ani v recenzích.

Standa99

• Host
« Odpověď #18 kdy: 12 Září 2012, 14:52:14 »
Sorry chlapi, 32-bitové Ubuntu 12.04 má k dispozici celou paměť.

P.S. Díky mizernému přístupu ze strany Intelu jsem investoval už hromadu času do této neskutečné blamáže. Ani pomocí nesvobodného ovladače, ani ruční instalací z ppa repozitáře se mi ten ovladač nepodařilo zprovoznit. Výsledek je vždy rozpadnutý obraz a zamrznutí systému.

2 P.S. Po mnoha návodech (např. http://linuxeeepc.blogspot.com.es/2012/08/lubuntu-on-eeepc-1025c-with-correct.html ) jsem stále končil úplně stejně. Jediný pokrok byla instalace daily buildu Quantalu. To mi před instalací grafika naběhla do FullHD. Sice zkolaboval compiz a rychlost byla horší, než s tím VESA ovladačem, ale radost byla dočasná. Po restartu mi monitor psal hlášku "Out of range !" a to jsem ho zkoušel připojit přes VGA i HDMI.
« Poslední změna: 12 Září 2012, 23:16:41 od Standa99 »

Standa99

• Host
« Odpověď #19 kdy: 13 Září 2012, 14:32:56 »
Mám "skoro" funkční variantu. Když jsem aktualizoval Ubuntu 12.04.1 na jádro 3.5.0-030500-generic, tak se sice na monitoru objeví "Out of range !" (přes VGA i HDMI), ale systém běží. Když se na něj připojím přes VNC, tak vidím plochu v 1920x1080 a rychlost vypadá taky nadějně.
Někde jsem četl o zakázaní LVDS výstupu přidáním GRUB_CMDLINE_LINUX="video=LVDS-1:d" do /etc/default/grub, ale to mi nepomáhá. Snad už jsem blízko.

P.S. Nejsem schopen to rozběhnout tak, aby se obraz na monitoru objevil. I když přidám (do /etc/default/grub) další nastavení "video=VGA-1:1280x720@60", tak monitor nenaběhne. Přes VNC v pohodě vidím rozlišení 1280x720.

2 P.S. Tak vše je jinak, vytáhl jsem starý LCD 17" a obraz na něm najede. Když za chodu přehodím kabel do svého 27", tak obraz také vidím. Bordel asi bude v nějaké kombinaci mého monitoru, použité grafiky a jejího ovladače. Monitor dostane signál, který není schopen zpracovat a zobrazí chybovou hlášku.

Verdikt z toho je: použít novější kernel a nenatrefit na kombinaci, kterou mám já.
« Poslední změna: 15 Září 2012, 17:03:08 od Standa99 »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.