Ubuntu mi vůbec nejede s grafickou kartou (nVidia Ge Force FX 5500). Práce s GUI je neuvěřitelně zpomalená a téměř nemožná. Nakonec se mi podařilo Ubuntu spouštět alespoň tak, že jsem mohl psát do terminálu a spustit Centrum software. Ve všech předchozích verzích Ubuntu prostě stačilo nainstalovat uzavřené ovladače nVidia, v 12.04 myslím, že fungovaly obstojně i otevřený ovladače, tedy mimo her. Ale s uzavřenými nebyl problém ani s hrama.
Snažil jsem se to tedy vyřešit instalací ovladače nVidia 173. Novější mi grafická karta už nevezme.
To se vždy nedokončilo a skončilo touto chybovou hláškou:
Závislosti balíku nemohly být vyřešeny
Tato chyba mohla být způsobena požadovanými dodatečnými balíky, které chybí nebo nejsou instalovatelné. Dále může být konflikt mezi balíky, u kterých není povolena instalace ve stejnou dobu.
Podrobnosti:
Následující balíky mají nesplněné závislosti:
nvidia-173: Depends: x11-common (>= 1:7.0.0) ale 1:7.7+1ubuntu4 se bude instalovat
Depends: xorg-video-abi-12 ale nebude se instalovat
Depends: xserver-xorg-core (>= 2:1.10.99.901) ale 2:1.13.0-0ubuntu6 se bude instalovat
Instalace ovladačů nVidia 96 skončila zase hláškou, že v Ubuntu 12.10 není podporována a není již v repozitářích (i když v Centru software je).
Rada Rover623, kterému za jeho radu děkuji na doplnění hlavičkových souborů skončila chybovou stejnou chybovou hláškou viz. výše.
Nakonec jsem na nějakém anglickém fóru vygooglil, že by snad měla být chyba na straně nVidie v ovladačích, protože mají nějaký nekompatibilní zavaděč, či co. A že nVidia snad na nápravě pracuje.
Každopádně bych byl rád za nějakou reakci někoho, kdo má s uvedenými ovladači zkušenost, zda již fungují. V tom případě bych to zkusil ještě jednou.
Jinak se pokusím nainstalovat Ubuntu 13.04, jestli se problém vyřeší a pokud ne, holt budu s tímto PC nucen přstoupit na nějakou jinou podobnou distribuci, kde mi grafická karta poběží. Mimochodem stejný problém i v Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu. Ale snad Linux Mint s prostředím Mate půjde i když jsem s čistým Ubuntu spokojený.