Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Heslo pro roota [vyřešeno]  (Přečteno 19554 krát)

M1A1

• Návštěvník
Heslo pro roota [vyřešeno]
« kdy: 28 Ledna 2007, 17:10:39 »
Zdárek tak sem si dneska nainstaloval Kubuntu a vyskytl se mi takový problém. Občas je potřeba zadat heslo např. když chci nainstalovat nový programem. To mi normálně chodilo s heslem které sem zadal při instalaci. Pak sem ale změnil heslo roota (na to samé jaké u normálního uživatelského účtu který používám) a od té doby mi to píše že je heslo špatné když chci nainstalovat program apod. Nemohl by mi někdo poradit co s tím?

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #1 kdy: 28 Ledna 2007, 17:12:30 »
Popiš postup jak jsi ho změnil...
Neměl jsi zaplej CAPS-LOCK? (kontroluje si to velikosti písma)
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

M1A1

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 28 Ledna 2007, 17:21:00 »
To heslo je číslo. Funguje normálně když se zaloguju na konzoli jako root třeba. Ale když to vyžaduje napsání hesla v grafickém prostředí tak mi ho nebere a napíše to něco s su...hmm tak teď mi to ani nenabídne napsání hesla a vyhodí rovnou hlášku Su returned with an error. Tak nevim co s tim asi to přeinstaluju
Edit: heslo sem změnil v System settings

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #3 kdy: 28 Ledna 2007, 17:25:51 »
Citace: M1A1
Pak sem ale změnil heslo roota (na to samé jaké u normálního uživatelského účtu který používám) a od té doby mi to píše že je heslo špatné když chci nainstalovat program apod. Nemohl by mi někdo poradit co s tím?
Za prvé: doporučuji přečíst http://wiki.ubuntu.cz/Root_sudo
Za druhé: Co znamená měnil heslo roota (na to samé jaké u normálního uživatelského účtu? Vaše heslo je od začátku stejné jako heslo pro administraci! Jak jste to heslo měnil (jakým příkazem)?

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 28 Ledna 2007, 17:26:47 »
No už jsem tu četl, že pokud povolíš účet root nefunguje pak sudo. Nepovolil jsi tento účet?
Btw heslo se mění přes konzoli: sudo passwd
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #5 kdy: 28 Ledna 2007, 17:28:31 »
To heslo je číslo. Funguje normálně když se zaloguju na konzoli jako root třeba. Ale když to vyžaduje napsání hesla v grafickém prostředí tak mi ho nebere a napíše to něco s su...hmm tak teď mi to ani nenabídne napsání hesla a vyhodí rovnou hlášku Su returned with an error. Tak nevim co s tim asi to přeinstaluju
Přiznejte se, že jste zaktivoval účet root? Pokud ano tak mám pro vás novinku - po aktivaci účtu root přestane fungovat sudo a také všechny aplikace, které se spuštějí v administračním režimu (takové, kde jste vyzván k zadání hesla).

M1A1

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 28 Ledna 2007, 17:32:18 »
No při instalaci sem si tvořil svůj účet s loginem a heslem. Přes tenhle účet se pak přihlašuju na úvodní obrazovce. Když sem chtěl nastavit něco v nastavení nebo naintalovat program chtělo to po mě heslo, tam mi fungovalo to s kterým se přihlašuju na svůj účet. Ale nechtělo se mi to pořád ho vypisovat tak sem myslel že bych se přihlásil jako root. Šel sem do system settings a tam dal User&Groups, aktivoval sem administration mode a změnil heslo pro roota na to samé heslo které sem měl u svého původního účtu vytvořeném při instalaci. A od té doby když se chci dostat do administration mode nebo při nějaké jiné činnosti při které to chtělo heslo tak když ho napíšu tak mi napíše že je špatné

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #7 kdy: 28 Ledna 2007, 17:34:10 »
Nastartujte do "recovery mode" a hesla znovu upravte.

M1A1

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 28 Ledna 2007, 17:34:47 »
Citace: vojtech.t
Přiznejte se, že jste zaktivoval účet root? Pokud ano tak mám pro vás novinku - po aktivaci účtu root přestane fungovat sudo a také všechny aplikace, které se spuštějí v administračním režimu (takové, kde jste vyzván k zadání hesla).
Jen sem mu změnil heslo a když sem se za něj chtěl přihlásit tak mě to stejnak napsalo že není povolen. Znamená to že je aktivovaný? Dá se to nějak napravit?

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 28 Ledna 2007, 17:35:22 »
No, ale vždyt jsme tu teď psali, že to takhle nefunguje. To je politika linuxu. Maximálně ti to pojede když při spuštění dáš: root, heslo a ne user, heslo a pak si myslet že pojede sudo. Nebo v konzoli pak su: a přepnout se do roota. Ale to pak musíš vše spouštět zase přes konzoli takže to si moc nepomůžeš.

M1A1

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 28 Ledna 2007, 17:41:53 »
Já zkusím změnit heslo přes recovery mode a když to nepude tak to přeinstaluju radši.
Děkuji za pomoc

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #11 kdy: 28 Ledna 2007, 17:54:27 »
Já zkusím změnit heslo přes recovery mode a když to nepude tak to přeinstaluju radši.
Děkuji za pomoc
NE! To je zbytečné, dostal jste odkaz na wiki a vysvětlení od nás, ale dobře znovu a polopaticky:
Linux má oddělého uživatele systému (vy) a administrátora (root), většina linuxových distrinucí funguje tak, že normálně pracujete pod uživatelem a když potřebujete udělat něco, co vyžaduje admin. práva, tak se na chvíli přihlásíte jako root. U Ubuntu je rozdíl - na roota se přihlásit nemůžete, ale jako uživatel máte právo využívat funkci sudo, která vám dočasně poskytne práva administrátora, v konsoli normálně před příkaz napíšete sudo a v grafickém prostředí vás administrační aplikace sama o udělení práva (napsání hesla) požádá. Pokud se chcete vrátit k obvyklejšímu unixovému modelu, tak můžete, ale ani poté nebudete mít možnost přihlašovat se do graf. režimu jako root a navíc přestane fungovat sudo i výše zmíněné administrační aplikace.

M1A1

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 28 Ledna 2007, 18:04:53 »
Děkuji za pomoc
NE! To je zbytečné, dostal jste odkaz na wiki a vysvětlení od nás, ale dobře znovu a polopaticky:
Linux má oddělého uživatele systému (vy) a administrátora (root), většina linuxových distrinucí funguje tak, že normálně pracujete pod uživatelem a když potřebujete udělat něco, co vyžaduje admin. práva, tak se na chvíli přihlásíte jako root. U Ubuntu je rozdíl - na roota se přihlásit nemůžete, ale jako uživatel máte právo využívat funkci sudo, která vám dočasně poskytne práva administrátora, v konsoli normálně před příkaz napíšete sudo a v grafickém prostředí vás administrační aplikace sama o udělení práva (napsání hesla) požádá. Pokud se chcete vrátit k obvyklejšímu unixovému modelu, tak můžete, ale ani poté nebudete mít možnost přihlašovat se do graf. režimu jako root a navíc přestane fungovat sudo i výše zmíněné administrační aplikace.
Děkuji za vysvětlení teď už sem to pochopil. Váš odkaz na wiki jsem si celý přečetl dvakrát, nicméně stále nevím jak deaktivovat roota. Jediné co jsem na té stránce k tomu našel je tento příkaz "sudo passwd -l root" ale nic se nestane i když ho napíšu do terminálu ani když stisknu ctrl+alt+F1 a napíšu to tam.

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #13 kdy: 28 Ledna 2007, 18:16:13 »
Tohle zase deaktivuje root účet:

sudo passwd -l root

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #14 kdy: 28 Ledna 2007, 18:16:22 »
Co znamená "nic se nestane"? To že se nic nevypíše může znamenat, že to proběhlo bez problémů - funkčnost můžete ověřit tím, že se něco pokusíte spustit pomocí sudo nebo dejte v konsoli su root a pokud to neprojde, tak je vše v pořádku (ten příkaz přepíná uživatele na roota, takže pokud je zakázaný, tak by to nemělo nic udělat).

M1A1

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 28 Ledna 2007, 18:22:12 »
Co znamená "nic se nestane"? To že se nic nevypíše může znamenat, že to proběhlo bez problémů - funkčnost můžete ověřit tím, že se něco pokusíte spustit pomocí sudo nebo dejte v konsoli su root a pokud to neprojde, tak je vše v pořádku (ten příkaz přepíná uživatele na roota, takže pokud je zakázaný, tak by to nemělo nic udělat).
Pořád mi to nebere heslo do administrátorského modu, tím sem myslel že se nic nestane

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #16 kdy: 28 Ledna 2007, 18:23:40 »
Hele pošli výpis z konzole a pak ti poradíme přesně co dál...to tam cvakneš a budeš to mít jako dřív.

M1A1

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 28 Ledna 2007, 18:28:31 »
Citace: ViPEr*CZ*
Hele pošli výpis z konzole a pak ti poradíme přesně co dál...to tam cvakneš a budeš to mít jako dřív.
A jak udělam výpis??
Já stisknu CTRL+ALT+F1 a přihlásim se jako root pak napíšu ten příkaz "sudo passwd -l root" potvrdím a napíše mi to password changed. Pak už sem se na roota nepřihlásil. Tak sem restartovl PC najel do grafického rozhraní ale pořád mi to píše špatný heslo a pak "Conversation with su failed"

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #18 kdy: 28 Ledna 2007, 18:30:42 »
Napiš do konzole toto:

su a pak heslo to co jsi nastavil na roota a pošli co to napsalo...

M1A1

• Návštěvník
« Odpověď #19 kdy: 28 Ledna 2007, 18:33:41 »
ladin@ladin:~$ su
Password:
su: Authentication failure
Sorry.
ladin@ladin:~$

Heslo píšu správně určitě

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #20 kdy: 28 Ledna 2007, 18:37:45 »
Tak teď máš vypnutýho roota což je správně...

tak a teď zkus třeba v Systém/správa/uživatelé a skupiny (pokud máš GNOME) ... požádá tě to o heslo... tam dej heslo na uživatele ladin.

M1A1

• Návštěvník
« Odpověď #21 kdy: 28 Ledna 2007, 18:44:10 »
Mam kubuntu takže KDE. Když vyskočí tabulka Please enter your password tak napíšu své heslo a napíše že zadávam špatný heslo. Navíc ty uživatele a skupiny mam ňáký rozbitý píše to, že modul users and groups nemůže být načten. možné důvody : An error occurred during your last KDE upgrade leaving and orphaned control module
2. You have old third party modules lying around

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #22 kdy: 28 Ledna 2007, 18:47:46 »
to je nějaký divný že todle by se rozházelo při změně root hesla...

pošli ještě výpis souboru /etc/sudoerrs

M1A1

• Návštěvník
« Odpověď #23 kdy: 28 Ledna 2007, 18:50:45 »
# /etc/sudoers
#
# This file MUST be edited with the 'visudo' command as root.
#
# See the man page for details on how to write a sudoers file.
# Host alias specification

# User alias specification

# Cmnd alias specification

# Defaults

Defaults   !lecture,tty_tickets,!fqdn

# User privilege specification
root   ALL=(ALL) ALL

# Members of the admin group may gain root privileges
%admin ALL=(ALL) ALL

Myslíš toto?

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #24 kdy: 28 Ledna 2007, 18:52:41 »
jj to máš taky správně... takže by ti to mělo fungovat... pokud chceš třeba použít synaptic a ten se tě zeptá na heslo tak by jsi měl použít heslo uživatele ladin nikoliv root!

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.