Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: USB 3.0 + HDMI  (Přečteno 5500 krát)

matlala

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 480
Re:USB 3.0 + HDMI
« Odpověď #25 kdy: 12 Června 2013, 18:30:27 »
no tak jsem se přepdal, trim mám určitě, pač mám jendo z těch lepších SSD, viz můj podpis.

fstab:
Kód: [Vybrat]
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    nodev,noexec,nosuid 0       0
# / was on /dev/sda6 during installation - SSD
UUID=f5c14028-8bb1-446e-a432-043ca11bc0fd /               ext4    noatime,discard,errors=remount-ro 0       1
# /boot/efi was on /dev/sda2 during installation
UUID=A286-8E69  /boot/efi       vfat    noatime,discard,defaults        0       1
# swap was on /dev/sdb2 during installation
UUID=04765c77-89b6-4f5c-acf1-a7f1a85f7781 none            swap    sw              0       0
#ramdisk
none    /tmp    tmpfs   nodev,nosuid,noatime,size=512M,mode=1777 0 0
#Data SSD on /dev/sda6
UUID=1AE88C51E88C2CD7  /home/matlala/SSD  ntfs  noatime,discard,nosuid,nodev,nofail,allow-other,x-gvfs-show,uid=matlala  0  0
#Data HDD on /dev/sdb1
UUID=6E56301749EE9C98  /home/matlala/Win  ntfs  nosuid,nodev,nofail,allow-other,x-gvfs-show,uid=matlala  0  0

a pak teda ty příkazy scheduler, což teda nevím co je a slyším to prvně, jdu googlit, zatím výpis:
Kód: [Vybrat]
matlala@matlala-ubuntu:~$ cat /sys/block/sda/queue/scheduler && cat /sys/block/sdb/queue/scheduler
[noop] deadline cfq
[noop] deadline cfq


Tak vygoogleno, je to ovládání NQC, tedy řazení příkazů logicky. Teda mám to vyplé tím parametrem elevator=noop v parametrech grubu pro zavedení jádra. Chápu ten anglickej popis a výpis těch příkazů dobře?

EDIT: úpravy pro SSD jsem dělal podle tohoto článku: http://www.root.cz/clanky/optimalizace-prace-s-ssd-disky-v-linuxu/
« Poslední změna: 12 Června 2013, 18:36:38 od matlala »
NOTEBOOK: Ubuntu 14.04 (kernel 3.14); Asus N56VM-S4272V (i7 3610QM, 16GB RAM 1600MHz, INTEL SSD 520 180GB + původní HDD místo DVD/BD, Full HD displej) + INTEL 7620 + doma 24" LG IPS 24EA53
NAS-HTPC: Ubuntu server 12.04 x64 + XBMC; ASRock E350M1/USB3, SEASONIC SSP-350GT, RAM 8GB (2x4GB) DDR3 1333MHz, case BITFENIX Prodigy , prim. eth. INTEL PRO/1000 CT, 2ks WD Red 3TB v SW RAID 1, 2*1Gb switch

beer

  • Host
Re:USB 3.0 + HDMI
« Odpověď #26 kdy: 13 Června 2013, 02:42:43 »
Já mám parametry ve fstabu u / takto: discard,errors=remount-ro

ten noatime někdo doporučoval nepoužívat, protože je stejně od jádra xx defaultní relatime, takže těch zápisů tolik není a noatime může způsobovat problémy.

Jinak to asi už o moc líp nepotuníš. Já používám jak noop, nak cfq. Pro SSD noop a pro plotnový disk cfq. Noop umožňuje paralelní načítání u SSD, cfq zase působí jako výtah, tahá data za sebou podle toho, kde na disku jsou, aby se eliminovalo přesouvání hlaviček. Tak to laicky chápu já.

matlala

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 480
Re:USB 3.0 + HDMI
« Odpověď #27 kdy: 13 Června 2013, 02:48:53 »
výtah chápu, ale to ten cfq nějak nechápu. noop myslýš tím parametrem jádra elevator=noop, tedy výtah a jak píšeš to tahání dat postupně, viz NQC u disků - řazení příkazů logicky za sebe aby se na disku braly fyzicky za sebou a hlavičky nekmitaly.
Noatime vyřadit můžu, ale nějak netuším, jak by se to dalo změřit, což udělali už asi jiní. Můžeš kdyžtak nějaký linky? Discart je jasný, že musí být na zapnutí trimu, to je bez diskuse.

No a jak tedy vypnout výtah na SSD (sda) a zapnout ho jen na HDD (sdb)? Ten výtah je totiž v parametrech jádra a ne ve fstabu, kde to jde jendnoduše.

A realtime jdu googlit, jinak o něčem takovém slyším prvně.
NOTEBOOK: Ubuntu 14.04 (kernel 3.14); Asus N56VM-S4272V (i7 3610QM, 16GB RAM 1600MHz, INTEL SSD 520 180GB + původní HDD místo DVD/BD, Full HD displej) + INTEL 7620 + doma 24" LG IPS 24EA53
NAS-HTPC: Ubuntu server 12.04 x64 + XBMC; ASRock E350M1/USB3, SEASONIC SSP-350GT, RAM 8GB (2x4GB) DDR3 1333MHz, case BITFENIX Prodigy , prim. eth. INTEL PRO/1000 CT, 2ks WD Red 3TB v SW RAID 1, 2*1Gb switch

beer

  • Host
Re:USB 3.0 + HDMI
« Odpověď #28 kdy: 13 Června 2013, 10:00:49 »
Ono je těch shedulerů víc. V ubuntu fungují minimálně tyto:

noop
cfq
deadline

Defaultní je cfq. Ten je vhodný na rotační disky. Deadline je vhodný při kombinacích rotačních a ssd disků, když si to někdo chce zjednodušit. Mne vyhovuje kombinace noop a cfq. V /etc/default/grub mám elevator=noop a v /etc/rc.local mám

Kód: [Vybrat]
echo cfq> /sys/block/sdb/queue/scheduler
Tím mám zajištěno, že noop bude defaultním shedulerem pro všechno, co připojím, vyjma rotačního disku sdb, který přenastavý zpět na cfq příkaz z /etc/rc.local.

Jestli je přímá souvislost mezi shedulerem a NCQ netuším. Obojí se snaží optimalizovat vstupně výstupní činnosti na disku, můžeme se dočíst na netu, že při zapnutém AHCI u disků s NCQ podává noop nejlepší výsledky. Rozdíl bych laicky viděl v tom, že NCQ je spojeno s firmwarem a sheduler provádí optimalizaci na úrovni jádra operačního systému. Jestli shedulery noop, cfq nebo deadline přímo NCQ při své plánování vstupně výstupních operací využívají, to netuším.
« Poslední změna: 13 Června 2013, 10:02:49 od beer »

matlala

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 480
Re:USB 3.0 + HDMI
« Odpověď #29 kdy: 13 Června 2013, 11:43:36 »
jo takhle, takže v tom případě bude pro mě nejlepší nastavit to stejně jako máš ty, tedy pro sdb přidat ten zápis a projeví se to po restartu?
Projeví se to nějak dramaticky na výkonu?
NOTEBOOK: Ubuntu 14.04 (kernel 3.14); Asus N56VM-S4272V (i7 3610QM, 16GB RAM 1600MHz, INTEL SSD 520 180GB + původní HDD místo DVD/BD, Full HD displej) + INTEL 7620 + doma 24" LG IPS 24EA53
NAS-HTPC: Ubuntu server 12.04 x64 + XBMC; ASRock E350M1/USB3, SEASONIC SSP-350GT, RAM 8GB (2x4GB) DDR3 1333MHz, case BITFENIX Prodigy , prim. eth. INTEL PRO/1000 CT, 2ks WD Red 3TB v SW RAID 1, 2*1Gb switch

beer

  • Host
Re:USB 3.0 + HDMI
« Odpověď #30 kdy: 13 Června 2013, 11:48:24 »
jo takhle, takže v tom případě bude pro mě nejlepší nastavit to stejně jako máš ty, tedy pro sdb přidat ten zápis a projeví se to po restartu?
Projeví se to nějak dramaticky na výkonu?

Ne, na výkonu se projeví zejména to, jestli máš na SSD noop a kde je umístěn / oddíl. Já na rotační disk sahám jen když tam chci zapsat nějaká multimediální data, nebo když ty data chci spustit. Rozdíl bude asi zanedbatelný, ale možná sheduler cfq prodlouží alespoň výdrž toho rotačního disku.

Dobré je nastavit taky systém tak, aby méně swapoval a využíval tmp na tmpfs, pokud máš dost ram.

matlala

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 480
Re:USB 3.0 + HDMI
« Odpověď #31 kdy: 13 Června 2013, 11:57:18 »
tam ramdisk mám, viz fstab a jede to na RAM, ale tohle mám v podpisu pod každým příspěvkem, tak nebudu opakovat, udržuju popis aktualizovaný.
Jinak já na HDD sahám úplně stejně. / je umístěn na SSD sda6 tedy na konci, na kraji je windows záloha sda1, efi oddíl sda2, jako sda3 pak windows zavaděč, sda4 sám windows, sda5 je oddíl na hudbu, kterou poslouchám furt.
Zkusil jsme tedy do rc.local přidat to co máš ty:
Kód: [Vybrat]
#!/bin/sh -e
#
# rc.local
#
# This script is executed at the end of each multiuser runlevel.
# Make sure that the script will "exit 0" on success or any other
# value on error.
#
# In order to enable or disable this script just change the execution
# bits.
#
# By default this script does nothing.

# Turn Numlock on for the TTYs:
for tty in /dev/tty[1-6]; do
    /usr/bin/setleds -D +num < $tty
done
echo cfq> /sys/block/sdb/queue/scheduler
exit 0

dále mám na sdb1 ntfs data a sdb2 swap necelých 500MB a nastavené swappiness na 5%, tj u mě je to posledních cca 362MB RAM (mám 8GB a z toho si ukousne 512MB integrovaná grafika a kousek RAMdisk).

Tak snad je to už kompletní a ok. Souhlas? Jinak díky za rady, tohle se člověk moc nedočte a tady na fóru to slyším prvně.
NOTEBOOK: Ubuntu 14.04 (kernel 3.14); Asus N56VM-S4272V (i7 3610QM, 16GB RAM 1600MHz, INTEL SSD 520 180GB + původní HDD místo DVD/BD, Full HD displej) + INTEL 7620 + doma 24" LG IPS 24EA53
NAS-HTPC: Ubuntu server 12.04 x64 + XBMC; ASRock E350M1/USB3, SEASONIC SSP-350GT, RAM 8GB (2x4GB) DDR3 1333MHz, case BITFENIX Prodigy , prim. eth. INTEL PRO/1000 CT, 2ks WD Red 3TB v SW RAID 1, 2*1Gb switch

beer

  • Host
Re:USB 3.0 + HDMI
« Odpověď #32 kdy: 13 Června 2013, 12:09:09 »
tam ramdisk mám, viz fstab a jede to na RAM, ale tohle mám v podpisu pod každým příspěvkem, tak nebudu opakovat, udržuju popis aktualizovaný.
Jinak já na HDD sahám úplně stejně. / je umístěn na SSD sda6 tedy na konci, na kraji je windows záloha sda1, efi oddíl sda2, jako sda3 pak windows zavaděč, sda4 sám windows, sda5 je oddíl na hudbu, kterou poslouchám furt.
Zkusil jsme tedy do rc.local přidat to co máš ty:
Kód: [Vybrat]
#!/bin/sh -e
#
# rc.local
#
# This script is executed at the end of each multiuser runlevel.
# Make sure that the script will "exit 0" on success or any other
# value on error.
#
# In order to enable or disable this script just change the execution
# bits.
#
# By default this script does nothing.

# Turn Numlock on for the TTYs:
for tty in /dev/tty[1-6]; do
    /usr/bin/setleds -D +num < $tty
done
echo cfq> /sys/block/sdb/queue/scheduler
exit 0

dále mám na sdb1 ntfs data a sdb2 swap necelých 500MB a nastavené swappiness na 5%, tj u mě je to posledních cca 362MB RAM (mám 8GB a z toho si ukousne 512MB integrovaná grafika a kousek RAMdisk).

Tak snad je to už kompletní a ok. Souhlas? Jinak díky za rady, tohle se člověk moc nedočte a tady na fóru to slyším prvně.

Pozice na SSD není relevantní, protože tam nejsou žádné hlavičky, které by se posouvaly. Data si putují po disku dle potřeb disku (wear leveling). U rotačního disku je dobré mít data, ke kterým se často přistupuje na začátku disku (například /, /tmp/, swap, /var), statická a neměná data potom na konci, ale u SSD je to jedno.

Pokud máš 8 GB ram, tak bych určitě zakázal swap na rotačním disku. To je zbytečná brzda. V dnešní době bych se nebál swapovat ani na SSD disk, koneckonců dnes se dokonce používají SSD i jako rychla cache. Při dostatku ram je swap zbytečnost.

Postačí řádek ohledně swapu v /etc/fstab zakomentovat #. V případě potřeby můžeš opětovně swap povolit.
« Poslední změna: 13 Června 2013, 12:14:04 od beer »

matlala

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 480
Re:USB 3.0 + HDMI
« Odpověď #33 kdy: 13 Června 2013, 12:29:45 »
s tou pozicí mi ej to jansý, to je klasické fyzické omezení, o technologiích SSD toho snad vím dost - semestrální projekt ve škole.
Swap mám jen jako pojistku, kdyby náhodou něco přeteklo, zatím se to stávalo jen u virtuálních OS a swapováním od 60% volné RAM.

Takže ještě to noatime/realtime. Nechat/vypnout ve fstabu?


EDIT:
tak po změně rc.local
Kód: [Vybrat]
cat /sys/block/sda/queue/scheduler && cat /sys/block/sdb/queue/scheduler
[noop] deadline cfq
noop deadline [cfq]
Takže pokud dobře chápu na sda (ssd) je výtah vyplý, hodnota noop je aktivní a na sdb (hdd) je zaplý cfq tedy výtah zaplý.
Ale tohle funguje jen na linuxovém souborovém systému ne? Na NTFS ne, nebo jo?
Stejně mám v plánu někdy prez prázdniny zavést ext4 oddíl na těch pár dat, protože si stavím NAS s dvěma disky.

No a ještě k tmpfs, když ve fstabu nastavím velikost, tak to je jen maximální velikost vytvořeného oddílu a skutečně se zabere aktuální velikost dat?
« Poslední změna: 13 Června 2013, 12:39:48 od matlala »
NOTEBOOK: Ubuntu 14.04 (kernel 3.14); Asus N56VM-S4272V (i7 3610QM, 16GB RAM 1600MHz, INTEL SSD 520 180GB + původní HDD místo DVD/BD, Full HD displej) + INTEL 7620 + doma 24" LG IPS 24EA53
NAS-HTPC: Ubuntu server 12.04 x64 + XBMC; ASRock E350M1/USB3, SEASONIC SSP-350GT, RAM 8GB (2x4GB) DDR3 1333MHz, case BITFENIX Prodigy , prim. eth. INTEL PRO/1000 CT, 2ks WD Red 3TB v SW RAID 1, 2*1Gb switch

beer

  • Host
Re:USB 3.0 + HDMI
« Odpověď #34 kdy: 13 Června 2013, 12:57:42 »
s tou pozicí mi ej to jansý, to je klasické fyzické omezení, o technologiích SSD toho snad vím dost - semestrální projekt ve škole.
Swap mám jen jako pojistku, kdyby náhodou něco přeteklo, zatím se to stávalo jen u virtuálních OS a swapováním od 60% volné RAM.

Takže ještě to noatime/realtime. Nechat/vypnout ve fstabu?


EDIT:
tak po změně rc.local
Kód: [Vybrat]
cat /sys/block/sda/queue/scheduler && cat /sys/block/sdb/queue/scheduler
[noop] deadline cfq
noop deadline [cfq]
Takže pokud dobře chápu na sda (ssd) je výtah vyplý, hodnota noop je aktivní a na sdb (hdd) je zaplý cfq tedy výtah zaplý.
Ale tohle funguje jen na linuxovém souborovém systému ne? Na NTFS ne, nebo jo?
Stejně mám v plánu někdy prez prázdniny zavést ext4 oddíl na těch pár dat, protože si stavím NAS s dvěma disky.

No a ještě k tmpfs, když ve fstabu nastavím velikost, tak to je jen maximální velikost vytvořeného oddílu a skutečně se zabere aktuální velikost dat?

To noatime bych z fstabu odstranil, relatime tam dávat nemusíš, to je jako výchozí a nemusí být explicitně určeno.

Co se týká sheduleru, ano, teď bys to měl mít optimálně, výtah zaplý jen na sdb.

Tohle funguje i na NTFS. Samozřejmě ten výkon NTFS nebude nidky srovnatelný, jednak kvůli fragmentaci, jednak kvůli tomu, jak již bylo zmíněno, že není řešeno na úrovni jádra.

Jestli se jedná o maximální velikost, nebo fixní velikost, kterou nemůže již ram použít, to přesně nevím. Myslím, že se jedná o fixní velikost, ale na druhou stranu, pokud máš swap, tak tmpfs narozdíl od ramfs dokáže se přesunout do swapu, když je potřeba uvolnit ram pro potřeby OS.   Tak jsem to pochopil z článku:

http://www.linuxexpres.cz/praxe/vyuzitie-tmp-adresara-v-ram

matlala

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 480
Re:USB 3.0 + HDMI
« Odpověď #35 kdy: 13 Června 2013, 13:07:50 »
super, moc díky. Takže ten /tmp na ramdisku nechám jak je, zatím stačí a běžně při umístěném chase firefoxu v /tmp zaplním kolem 200, max 300MB.
S tím přesunem swap pouvažuju časem, zatím od doby, co jsem nastavil swapování až od 5% zbývající RAM se neswapovalo.
V budoucnu mám v plánu navíc zvětšit RAM na 16GB abych měl větší diskovou chase, ramdisk na úpravy videí a podobně, ale to je ještě dost dlouho na to abych plánoval a navíc ne každé RAM jsou s mým NTB kompatibilní.

Zatím teda moc moc díky, ještě mě nejspíš něco napadne časem kromě toho přesunu swapu.

No vlastně jen s tím by se vynořil dotaz na nějaké programy, co se bez swap oddílu ani nepustí nebo mají problémy, o tom sem četl na nejedné diskusi a článku.
NOTEBOOK: Ubuntu 14.04 (kernel 3.14); Asus N56VM-S4272V (i7 3610QM, 16GB RAM 1600MHz, INTEL SSD 520 180GB + původní HDD místo DVD/BD, Full HD displej) + INTEL 7620 + doma 24" LG IPS 24EA53
NAS-HTPC: Ubuntu server 12.04 x64 + XBMC; ASRock E350M1/USB3, SEASONIC SSP-350GT, RAM 8GB (2x4GB) DDR3 1333MHz, case BITFENIX Prodigy , prim. eth. INTEL PRO/1000 CT, 2ks WD Red 3TB v SW RAID 1, 2*1Gb switch

beer

  • Host
Re:USB 3.0 + HDMI
« Odpověď #36 kdy: 13 Června 2013, 13:18:08 »
super, moc díky. Takže ten /tmp na ramdisku nechám jak je, zatím stačí a běžně při umístěném chase firefoxu v /tmp zaplním kolem 200, max 300MB.
S tím přesunem swap pouvažuju časem, zatím od doby, co jsem nastavil swapování až od 5% zbývající RAM se neswapovalo.
V budoucnu mám v plánu navíc zvětšit RAM na 16GB abych měl větší diskovou chase, ramdisk na úpravy videí a podobně, ale to je ještě dost dlouho na to abych plánoval a navíc ne každé RAM jsou s mým NTB kompatibilní.

Zatím teda moc moc díky, ještě mě nejspíš něco napadne časem kromě toho přesunu swapu.

No vlastně jen s tím by se vynořil dotaz na nějaké programy, co se bez swap oddílu ani nepustí nebo mají problémy, o tom sem četl na nejedné diskusi a článku.

Osobně jsem se s tím nesetkal, ale celkem často jsem se setkal s tím, že problém může udělat vypalovací program při používání tmpfs. Jednoduše proto, že se celý obraz vypalovaného média do tmp potom nevejde. Ale to se dá řešit nastavením těch konkrétních problematických programů. Co se týká swapu, tak není problém ho zapínat ručně, mělo by postačit, aby byl v /etc/fstab s parametrem noauto, a pak by měli jít swapy zapnout přes:

Kód: [Vybrat]
sudo /sbin/swapon -a -e

matlala

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 480
Re:USB 3.0 + HDMI
« Odpověď #37 kdy: 13 Června 2013, 13:33:15 »
Tak jo ještě mě napadlo pár dotazů.
Lze nějak vynutit rezim cfq pro připojené externí HDD nebo to není potřeba? U flashek mi vyhovuje že mají výchozí hodnotu noop. Bylo by to dobré kdyby si to samo zjistilo zda jde o HDD/SSD, případně se spokojím s identifikací třeba podle konkrétní značky nebo UUID oddílu na disku. Hlavně mě to zajímá pro moje vlastní disky přes USB, občas je používám při opravách ostatních PC S win a chystá si tam instalačky, ovladače a pod.

A pak jestli jsem dobře pochopil:
Parametr elevator=noop vypne výtah při zavádění systému a nastaví default na všech nových zařízeních noop, když chci na některém jiný režim, tak musím přidat pravidlo do rc.local jak jsem to udělal pro sdb.


No a ještě pořád jsem nepochopil ten realtime. To se zapisuje do RAM a až pak se smaže a zapíše naráz větší objem dat?

No a ještě jsme objevil nějaký SW na úsporu energie a zrychlení HDD. Zapisuje do RAM a až větší objem dat vynutí roztočení disku a zapsání dat. Link teď nemůžu dohledat.


Jinak vypalovat nevypaluju, snad jen na Vánoce/narozeniny strejdovi, tj tak 2-5 DVD ročně. Navíc mám DVD/BD mechaniku v externím boxu přes USB 3. Takže až to bude aktuální, teprve se o to budu zajímat.


A odpojení, připojení swapu jsme párkrát využil následovně, když přetekla RAM nad 40% zaplnění
Kód: [Vybrat]
sudo swapoff -a && sudo swapon -a
Tak snad vše, jestli by nebylo rozumnější tohle a další drobnosti řešit přes mail/icq/skype/facebook... V linuxech jsem celkem nováček, ale rád si s tím hraju a nastavím, ne windows není tolik možností a správa paměti a ovládání aplikací je v linuxu pro mě mnohem lepší.
NOTEBOOK: Ubuntu 14.04 (kernel 3.14); Asus N56VM-S4272V (i7 3610QM, 16GB RAM 1600MHz, INTEL SSD 520 180GB + původní HDD místo DVD/BD, Full HD displej) + INTEL 7620 + doma 24" LG IPS 24EA53
NAS-HTPC: Ubuntu server 12.04 x64 + XBMC; ASRock E350M1/USB3, SEASONIC SSP-350GT, RAM 8GB (2x4GB) DDR3 1333MHz, case BITFENIX Prodigy , prim. eth. INTEL PRO/1000 CT, 2ks WD Red 3TB v SW RAID 1, 2*1Gb switch

beer

  • Host
Re:USB 3.0 + HDMI
« Odpověď #38 kdy: 13 Června 2013, 13:55:14 »
nastavit cfq můžeš na externím hdd i z terminálu, nemusíš to dávat do /etc/rc.local

Kód: [Vybrat]
sudo su
zadáš heslo
Kód: [Vybrat]
echo cfq > /sys/block/sdc/queue/scheduler

A je to. Od té chvíle máš přepnuto u sdc na cfq.

Relatime:
Citace
Update inode access times relative to modify or change time. Access time is only updated if the previous access time was earlier than the current modify or change time. (Similar to noatime, but doesn't break mutt or other applications that need to know if a file has been read since the last time it was modified.)
https://wiki.archlinux.org/index.php/Fstab

Citace
No a ještě jsme objevil nějaký SW na úsporu energie a zrychlení HDD. Zapisuje do RAM a až větší objem dat vynutí roztočení disku a zapsání dat. Link teď nemůžu dohledat.
- to by mělo být tuším standardní. Někde bylo zde vlákno, kde se to řešilo u flash disků, jak nastavovat tu cache. Standardně se kopíruje do ram a pak teprve na disk. Ale i samotný disk má vyrovnávací paměť.

Nejsem žádný profík, nemám ani technické vzdělání, víc by sis o tom pokecal s některým z moderátorů. To, co jsem psal, ber jako názory laika :).

matlala

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 480
Re:USB 3.0 + HDMI
« Odpověď #39 kdy: 13 Června 2013, 14:13:39 »
dobrá, každopádně díky za linky a informace.

No ještě jsi neodpověděl na tu tvou narážku na ntfs/ntfs-3g. To jsi myslel ten souborový systém ve fstabu?


EDIT: ten rc.local je vlastně bash, tak by mi stačilo zjistit odkud vytáhnout informaci o disku a jak poznat HDD od SSD/flashky a pak už ej to snadná podmínka ne?
« Poslední změna: 13 Června 2013, 14:17:47 od matlala »
NOTEBOOK: Ubuntu 14.04 (kernel 3.14); Asus N56VM-S4272V (i7 3610QM, 16GB RAM 1600MHz, INTEL SSD 520 180GB + původní HDD místo DVD/BD, Full HD displej) + INTEL 7620 + doma 24" LG IPS 24EA53
NAS-HTPC: Ubuntu server 12.04 x64 + XBMC; ASRock E350M1/USB3, SEASONIC SSP-350GT, RAM 8GB (2x4GB) DDR3 1333MHz, case BITFENIX Prodigy , prim. eth. INTEL PRO/1000 CT, 2ks WD Red 3TB v SW RAID 1, 2*1Gb switch

beer

  • Host
Re:USB 3.0 + HDMI
« Odpověď #40 kdy: 13 Června 2013, 14:29:13 »
Tak předpokládám, že SSD poznáš, jinak info o disku najdeš v diskovém nástroji nebo v gpartedu. V diskovém nástroji bys měl vidět, zdali se jedná o SSD a měl bys tam vidět i to, jestli je to sda, sdb, sdc, atd.

Ano, /etc/rc.local zpracovává bash, nebo taky ne (viděl jsem už i jiné /etc/rc.local, které měli tuším #!/bin/sh místo #!/bin/bash)

Co se týká NTFS, tak:

Citace
Oddíly NTFS jsou mountovány pomocí Filesystem in Userspace (FUSE).

http://cs.wikipedia.org/wiki/NTFS-3G

matlala

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 480
Re:USB 3.0 + HDMI
« Odpověď #41 kdy: 13 Června 2013, 14:37:45 »
spíš jsem myslel nějaký způsob ve vlastním scriptu

tak tedy díky
NOTEBOOK: Ubuntu 14.04 (kernel 3.14); Asus N56VM-S4272V (i7 3610QM, 16GB RAM 1600MHz, INTEL SSD 520 180GB + původní HDD místo DVD/BD, Full HD displej) + INTEL 7620 + doma 24" LG IPS 24EA53
NAS-HTPC: Ubuntu server 12.04 x64 + XBMC; ASRock E350M1/USB3, SEASONIC SSP-350GT, RAM 8GB (2x4GB) DDR3 1333MHz, case BITFENIX Prodigy , prim. eth. INTEL PRO/1000 CT, 2ks WD Red 3TB v SW RAID 1, 2*1Gb switch

matlala

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 480
Re:USB 3.0 + HDMI
« Odpověď #42 kdy: 14 Června 2013, 00:09:10 »
tak jsme tedy přesunul ten swap a uvidíme, výhoda je aspoň že to jede na jednom SSD disku a HDD se může sem tam odstavit na delší čas (vím, že mu to nedělá dobře, ale je to lavně v novi, když jen brouzdám netem a nepotřebuju tahat data z HDD). Takže jsem i swapu přidal parametr discard

Kód: [Vybrat]
# swap was on /dev/sda7 during installation
UUID=1e26b8ae-a45d-4a84-88f9-e5ada777913c none            swap    discard,sw              0       0
NOTEBOOK: Ubuntu 14.04 (kernel 3.14); Asus N56VM-S4272V (i7 3610QM, 16GB RAM 1600MHz, INTEL SSD 520 180GB + původní HDD místo DVD/BD, Full HD displej) + INTEL 7620 + doma 24" LG IPS 24EA53
NAS-HTPC: Ubuntu server 12.04 x64 + XBMC; ASRock E350M1/USB3, SEASONIC SSP-350GT, RAM 8GB (2x4GB) DDR3 1333MHz, case BITFENIX Prodigy , prim. eth. INTEL PRO/1000 CT, 2ks WD Red 3TB v SW RAID 1, 2*1Gb switch

beer

  • Host
Re:USB 3.0 + HDMI
« Odpověď #43 kdy: 14 Června 2013, 09:04:35 »
jo, to by mělo být Ok, měl bys mít větší výkon.

matlala

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 480
Re:USB 3.0 + HDMI
« Odpověď #44 kdy: 14 Června 2013, 09:08:01 »
jen pokud budu swapovat, což je málo pravděpodobé
NOTEBOOK: Ubuntu 14.04 (kernel 3.14); Asus N56VM-S4272V (i7 3610QM, 16GB RAM 1600MHz, INTEL SSD 520 180GB + původní HDD místo DVD/BD, Full HD displej) + INTEL 7620 + doma 24" LG IPS 24EA53
NAS-HTPC: Ubuntu server 12.04 x64 + XBMC; ASRock E350M1/USB3, SEASONIC SSP-350GT, RAM 8GB (2x4GB) DDR3 1333MHz, case BITFENIX Prodigy , prim. eth. INTEL PRO/1000 CT, 2ks WD Red 3TB v SW RAID 1, 2*1Gb switch

beer

  • Host
Re:USB 3.0 + HDMI
« Odpověď #45 kdy: 14 Června 2013, 10:14:32 »
Případně je tu ještě možnost mít více swapů, jeden na ssd s vyšší prioritou a další na HDD s nižší prioritou, pokud by nějaká aplikace byla opravdu velice nenažraná.

http://www.tldp.org/HOWTO/Partition/setting_up_swap.html

Narozdíl od priorit procesů, které lze nastavovat třeba přes nice, tak zde platí, čím vyšší číslo, tím vyšší priorita. Pokud jsem to pochopil správně.


Kód: [Vybrat]
UUID=1e26b8ae-a45d-4a84-88f9-e5ada777913c none            swap    discard,sw,pri=1      0       0
UUID=04765c77-89b6-4f5c-acf1-a7f1a85f7781 none            swap    sw,pri=0              0       0
« Poslední změna: 14 Června 2013, 10:16:38 od beer »

matlala

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 480
Re:USB 3.0 + HDMI
« Odpověď #46 kdy: 14 Června 2013, 10:18:20 »
díky, kdyby náhodou, tak to tak můžu udělat, ale spíše zvětším swap na SSD tak na 2-4x.
NOTEBOOK: Ubuntu 14.04 (kernel 3.14); Asus N56VM-S4272V (i7 3610QM, 16GB RAM 1600MHz, INTEL SSD 520 180GB + původní HDD místo DVD/BD, Full HD displej) + INTEL 7620 + doma 24" LG IPS 24EA53
NAS-HTPC: Ubuntu server 12.04 x64 + XBMC; ASRock E350M1/USB3, SEASONIC SSP-350GT, RAM 8GB (2x4GB) DDR3 1333MHz, case BITFENIX Prodigy , prim. eth. INTEL PRO/1000 CT, 2ks WD Red 3TB v SW RAID 1, 2*1Gb switch

matlala

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 480
Re:USB 3.0 + HDMI
« Odpověď #47 kdy: 17 Června 2013, 15:06:01 »
Tak tedy SSD oddíl zformátován na ext4, datový oddíl na HDD taky přeměněn a ve fstabu připojen obyčejně + NTFS oddíl pro pár windows věcí připojuju manuálně
Kód: [Vybrat]
#Data SSD on /dev/sda5
UUID=9c95bbe9-5363-46be-bb5d-3fc6b2fd5beb  /media/SSD  ext4  discard,defaults  0  2
#Data HDD on /dev/sdb1
UUID=e8aa3b71-a2b4-4583-a0c2-d024da2c3932  /media/HDD  ext4  defaults  0  2
#Data HDD on /dev/sdb2
#UUID=689AC51C9AC4E7A0  /home/matlala/Win  ntfs  noauto,users,nosuid,nodev,nofail,allow-other,x-gvfs-show,uid=matlala  0  0

soubor vdi 6.5GB (znova nainstalovaný virtuální xpčka) a flash naformátována taky jako ext4
rychlost z sda5->flash začíná na 120 a končí na 109MB/s (stejný údaj jako od výrobce, stejné jako na windows)
rychlost z flash->sda5 začíná na 148 a končí na 144MB/s (výrobce udává 190MB/s, na windows jede i 220MB/s)

Takže už to lepší nejspíš nebude.

Max kdyby do fstabu šlo nějak zapsat aby se flashky připojovaly jinam, když to totiž občas přeformátuju, změní se UUID
NOTEBOOK: Ubuntu 14.04 (kernel 3.14); Asus N56VM-S4272V (i7 3610QM, 16GB RAM 1600MHz, INTEL SSD 520 180GB + původní HDD místo DVD/BD, Full HD displej) + INTEL 7620 + doma 24" LG IPS 24EA53
NAS-HTPC: Ubuntu server 12.04 x64 + XBMC; ASRock E350M1/USB3, SEASONIC SSP-350GT, RAM 8GB (2x4GB) DDR3 1333MHz, case BITFENIX Prodigy , prim. eth. INTEL PRO/1000 CT, 2ks WD Red 3TB v SW RAID 1, 2*1Gb switch

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.