Tak jo ještě mě napadlo pár dotazů.
Lze nějak vynutit rezim cfq pro připojené externí HDD nebo to není potřeba? U flashek mi vyhovuje že mají výchozí hodnotu noop. Bylo by to dobré kdyby si to samo zjistilo zda jde o HDD/SSD, případně se spokojím s identifikací třeba podle konkrétní značky nebo UUID oddílu na disku. Hlavně mě to zajímá pro moje vlastní disky přes USB, občas je používám při opravách ostatních PC S win a chystá si tam instalačky, ovladače a pod.
A pak jestli jsem dobře pochopil:
Parametr elevator=noop vypne výtah při zavádění systému a nastaví default na všech nových zařízeních noop, když chci na některém jiný režim, tak musím přidat pravidlo do rc.local jak jsem to udělal pro sdb.
No a ještě pořád jsem nepochopil ten realtime. To se zapisuje do RAM a až pak se smaže a zapíše naráz větší objem dat?
No a ještě jsme objevil nějaký SW na úsporu energie a zrychlení HDD. Zapisuje do RAM a až větší objem dat vynutí roztočení disku a zapsání dat. Link teď nemůžu dohledat.
Jinak vypalovat nevypaluju, snad jen na Vánoce/narozeniny strejdovi, tj tak 2-5 DVD ročně. Navíc mám DVD/BD mechaniku v externím boxu přes USB 3. Takže až to bude aktuální, teprve se o to budu zajímat.
A odpojení, připojení swapu jsme párkrát využil následovně, když přetekla RAM nad 40% zaplnění
sudo swapoff -a && sudo swapon -a
Tak snad vše, jestli by nebylo rozumnější tohle a další drobnosti řešit přes mail/icq/skype/facebook... V linuxech jsem celkem nováček, ale rád si s tím hraju a nastavím, ne windows není tolik možností a správa paměti a ovládání aplikací je v linuxu pro mě mnohem lepší.