Ale to je volovina...500Mhz je naprosto dostačující, problém je jinde...(Mám Pentium M, které se dynamicky podtaktovává a téměř pořád jedu na nejnižší frekvenci - 600 a to ještě mám až nechutně nevyužité CPU...:-)...tedy pokud něco nekompiluju...
Důrazně Vám doporučuji používat Gnome - jako nováčkovi určitě. (Nebo KDE, ale ne Fluxbox! Tedy já proti němu nic nemám, naopak, Fluxbox je moc prima, ale ne do začátku.) Ale pokud chcete mermomocí, pak v Synaptiku si dejte hledat Flaxbox...(nebo aptčkem) Nebo XFCE se dá už slušně používat.
Mimochodem - já osobně považuju Ubuntu za jednu z nejrychlejších dister, třeba takové OO2 mi jedou dokonce rychleji než v Gentoo, kde jsem si je kompiloval...(tedy uznávám, bylo to s -O2 a ne -O3, ale stejnak...) Možná jen to Gnome by mohlo naběhnout krapet rychleji, ale to je detail...
Myslím, že by bylo nejlepší pomocí topu či gnome monitoru sledovat, co má větší vytížení CPU než 10%, zjistit co to je, napsat to sem a zkusit si zodpovědět proč to dělá, co to dělá a také zda to potřebujete...Někdy pomáhá kompilace (měl jsem vlastní zkompilovaný MPlayer, pak si nainstaloval ten z multiverze no a to jsem koukal...)
...tak užd jsem se pročetl až k poslednímu příspěvku, takže odpověď na ten:
To je právě to, fluxbox není z nejkomplexnějších prostředí...Pokud by jste jej chtěl používat, tak si nainstalujte všechny balíčky, co s ním souvisí, moc jich není, tak to bude raz dva...lišta je tuším v jednom z nich (něco jako Fluxbox-data...nevím, nepamatuji si to...) Ale stejnak toho tam moc mít nebudete...J