Huráááá!
Nedavno jsem zkousel (no, bratr zkousel a ja se kolem toho taky motal) koupit u nas notebook bez Windows, a nepodarilo se. Bez OS vyrobci nabizeji naproste sunky, asi proto, ze na levnem notebooku se ta cena za licenci Windows hur schova. Ale koupit cokoliv lepsiho bez Windows je nemozne. U vsech prodejcu, co jsme zkouseli, jsme dopadli stejne. A primo na technicke podpore Asus jsme se dobrali jedine hodne "prijemneho" chlapa, ktery nas poslal do...
Jasne, ze muzu Windows proste smazat, ale predstava, ze davam jen tak penize Microsoftu, mi hodne lezi v zaludku. (Proste: Kdyz firmu X nemam rad a jeste navic ten jejich produkt nepouzivam a neplanuju pouzivat, tak je snad pochopitelne, ze jim nechci davat penize.)
uz jsem tohle psal drive: zijeme v demokracii a trznim hospodarstvi .. nelze nikoho (vyrobce) nutit, aby delali veci tak, jak chce jina strana, nez oni sami ..
Nemuzeme je nasilim nutit, pochopitelne. Ale jako (potencialni) zakaznici muzeme rict svuj nazor a muzeme je zkusit presvedcit. Pripadne, pokud by se jejich chovani dostalo do rozporu se zakony ("hospodarska soutez" - monopoly, kartely, ...) tak by je mohl donutit soud (nicmene nevim, jak tohle u nas funguje, takze nerikam, ze se tohle vztahuje na aktualni stav...)