Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Rozdělení pevného disku, nenabootování ubuntu  (Přečteno 1121 krát)

sob

• Návštěvník
Rozdělení pevného disku, nenabootování ubuntu
« kdy: 22 Prosince 2012, 13:28:49 »
Zdravím,

stala se mi nemilá věc, nad kterou si asi většina zakroutí hlavou. Je to moje blbost, ale nyní se chci z problému vyhrabat.

Poprvé jsem použil linuxovou distribuci, Ubuntu, počátkem školního roku. Instalaci jsem prováděl ve win7 pomocí tohoto návodu. Všechno bylo OK, postupně jsem se s ním učil pracovat. Nyní jsem se rozhodl, že si chci vyzkoušet i jiný systém, k tomu jsem chtěl rozdělit disk na tyto diskové oddíly - disk s win7 + některá data;  datový disk, kde bych ukládal od nynějška data;  druhý OS.

Na různých fórech a stránkách jsem se dočetl o rozdělení pevného disku. Údajně by to mělo jít přímo ve winech, kde jsem se o to pokoušel. Neúspěšně, následně jsem to zkusil i z Ubuntu (tuším, že nástroj se jmenoval GParted), bohužel taky mě to nepovolilo. Nakonec jsem zašel za známým, který se zabývá správou systému win. Ten nabootoval Hiren's Boot CD a zde zmenšil oddíl C: na cca polovinu. Pak jsem znovu nabootoval win7, kde jsem ve správě chtěl z volného místa vytvořit nový oddíl (datový). To šlo za podmínky změnění disku na dynamický (zde je asi základ problému. Netušil jsem, že změny jsou provedeny všechny oddíly). Poté jsem windowsy nabootoval. Spokojeně jsem šel domů s tím, že je vše OK. Následně jsem chtěl spustit Ubuntu, ale bohužel mi to vypsány tyto chyby:
  error: no such device: 8642AC9042AC8711.
  error: file not found.
  Press any key to continue...

Nešlo nic jiného než natvrdo vypnout PC.

Ubuntu by měl jít odinstalovat opět přes windows. Mě jde ale o získání dat (ty důležitá mám zálohovaná, ale jsou tam i data, které bych ještě rád získal zpět).
Pokud by byla chyba ve změně disku na dynamický, tak údajně lze převést zpět na základní jen naformátováním disku.

Ntb je nový, rok starý. Je na něm HDD s kapacitou 600 GB, nebylo na něm využito více prostoru než 150GB. Tento disk jsem zmenšil na 300GB ze zbytku jsem udělal nový diskový oddíl.

Může někdo poradit jak a co s tím? Jestli jde ještě nějakým způsobem (kromě reinstalace) spustit Ubuntu.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re:Rozdělení pevného disku, nenabootování ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 22 Prosince 2012, 13:53:39 »
Ubuntu disk pri instalacii je len virtualny a vo win. je len ako subor. Skus skontrolovat ci tam ten subor mas. Ak ano tak mozes vyskusat napr. toto
http://neosmart.net/forums/showthread.php?t=5004

Osobne nemam wubi instalaciu tak podrobnejsie neporadim.

Pripadne pozri iny navod.
http://goo.gl/FBlgj
« Poslední změna: 22 Prosince 2012, 13:55:28 od TIBOR »
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.