Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: nefunkční nastavení jasu  (Přečteno 5289 krát)

skritek

• Návštěvník
nefunkční nastavení jasu
« kdy: 23 Prosince 2012, 23:36:59 »
Dobrý večer,
mám Aspire One D270 s Ubuntu 12.04.1 LTS a nemám žádnou možnost, jak snížit (popř. zvýšit) jas obrazovky. Ve vlastnostech obrazovky tato možnost není. Problém je, že chybí ovladač pro integrovanou grafiku, a ten umožňuje i nastavit jas pomocí kombinace kláves Fn a šipek vlevo/vpravo. Technická podpora Aceru mě informovala, že vydali ovladač pouze pro Windows 7. Hledal jsem po netu a nikde nic nedohledal. Poradili byste mi prosím, jestli je nějaká možnost? Popř., jestli se mám rozloučit s nějakou nadějí. Ze zkušeností s notebooky, jas se vždy dal nastavit a toto je první případ, zároveň špatná zkušenost s Acerem.
Předem děkuji za radu.

Zdraví Tomáš

Rover623

Re:nefunkční nastavení jasu
« Odpověď #1 kdy: 23 Prosince 2012, 23:52:43 »
Tím chceš říct, že v nastavení systému pod položkou jas a zamykání nemáš to táhlo na nastavení jasu.

Jakou máš grafiku, výpis příkazu
Kód: [Vybrat]
lspci

Aranor

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 23 Prosince 2012, 23:53:41 »
Hele ber to jako fór,ale dočasně ti to pomůže aspoň měnit jas obrazovky jako takové.
nanstaluj si Glx-Dock a tam je na liště položka jas na ni najedeš a scrollovacím kolečkem myši si nastavuješ intenzitu jasu (Nahoru zvýší a logicky dolu sníží).
Ale jak řikám je to taková dočasná nouzovka.
:D
navíc to funguje i na obrazovkách který tuto vlastnost nemají,protože se skutečně jedná o nastavování jasu obrazu a né podsvícení jako takového,ale fakt to funguje.
« Poslední změna: 23 Prosince 2012, 23:56:30 od Aranor »

Rover623

« Odpověď #3 kdy: 23 Prosince 2012, 23:55:14 »
Pokud má v nastavení to táhlo, tak už potom není problém to štelování oživit na klávesy

Aranor

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 23 Prosince 2012, 23:57:46 »
Ano to je pravda zavést pak klávesovou zkratku pro příkaz který tím táhlem bude pohybovat bude pak lehké.
Ale asi to maj fakt jen notebooky a zařízení tkzv mobilní protože já to na svém nastavení nemám

Aranor

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 24 Prosince 2012, 00:10:32 »
Tak asi takhle nic nezkazíš když zkusíš tohle (pokud to neni teda opravdu v nastavení) :

sudo apt-get install xbacklight

tak a ověřit si jestli aplikace funguje lze např. takto

xbacklight -set 60
(nazpátek se tedy logicky dostaneš : xbacklight -set 100)
 Pukud obrazovka mírně pohasne tak máš vyhráno pak ti tedy doporučuji nastavit si jak už bylo navrhnuto nastvit si v nastavení klávesnice klávesové zkratky na ovládání jasu.
A příkazy jsou následující:
Nastav příkaz:
xbacklight -inc 10
pro navýšení jasu a pak další položku
xbacklight -dec 10
Prosnížení jasu (v obouch případech jsem zde dal  zvýšení a snížení o 10% pokud to chceš mít jemnější tak si klidně nastav skok po jednom procentu tedy : xbacklight -inc 1 a xbacklight -dec 1)
samozřejmě jde také nastavit příkaz pro absolutní zhasnutí displaye a jeho absolutní rozsvěcení (To se hodí zejména když se koukáš na něco co chceš aby okolí nevidělo a příjde narušitel :D )
Absolutní vypnutí :
xbacklight -set 0
a  zapnutí :
xbacklight -set 100
« Poslední změna: 24 Prosince 2012, 00:14:30 od Aranor »

skritek

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 24 Prosince 2012, 13:14:03 »
Grafika:
VGA compatible controller: Intel Corporation Atom Processor D2xxx/N2xxx Integrated Graphics Controller (rev 09)
Celý výpis:
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Atom Processor D2xxx/N2xxx DRAM Controller (rev 03)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Atom Processor D2xxx/N2xxx Integrated Graphics Controller (rev 09)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation N10/ICH 7 Family High Definition Audio Controller (rev 02)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 1 (rev 02)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 2 (rev 02)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 3 (rev 02)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #3 (rev 02)
00:1d.3 USB controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #4 (rev 02)
00:1d.7 USB controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB2 EHCI Controller (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev e2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation NM10 Family LPC Controller (rev 02)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation N10/ICH7 Family SATA Controller [IDE mode] (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation N10/ICH 7 Family SMBus Controller (rev 02)
01:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller (rev 05)
02:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4313 802.11b/g/n Wireless LAN Controller (rev 01)
03:00.0 Unassigned class [ff00]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTS5116 PCI Express Card Reader (rev 01)

Nainstaloval jsem xbacklight, při kontrole program je detekován, ale po zadání příkazu xbacklight -dec 10 se zobrazí „No outputs have backlight property“ :-(

Zkusil jsem nainstalovat i Glx-Dock, ale na liště se funkce pro jas nezobrazuje. Ani nikde v nastavení.

Tak či tak, moc díky, lidi, vážím si každé rady. Štve mě, že ti ***** z technické potvory nejsou ochotní nijak poradit a rovnou ti napíší „...ani nepředpokládám, že do budoucna vydáme nějaký další ovladač...“. Chápu, že Windows 7 jsou dnes používané skoro všude, ale nabízet je na minibook, který by to hardwarově neutáhl (už když jsem zkusil Xpčka, seká se, dlouhé prodlevy jen třeba při startu,....), to mi přijde jako Kocourkov. Tak jsem doufal v Linux. Vše běží v pohodě, kromě nastavení jasu a občas zlobí myš (v Mozille, v okně prohlížeče, i např. když chci třeba importovat záložky, po stisknutí Import se zobrazí nabídka a ihned zmizí, stejně tak po stisku pravého tlačítka myši, objeví se a zmizí). Jinak vše funguje v pohodě. Prostě, jen snížit kontrast, jas.
« Poslední změna: 24 Prosince 2012, 13:44:11 od Tadeáš Pařík »

ulawak

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 24 Prosince 2012, 14:52:39 »
Tady http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=59&t=115623 borec tvrdí, že mu na Acer Aspire D270 s Linuxmint 13 a nainstalovaným ovladačem cedarview jde měnit jas pomocí Fn+šipky.

Aranor

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 25 Prosince 2012, 00:39:18 »
Co se týče toho glx docku tak (né že bych chtěl urazit tvoji zrakovou schopnost) ses podle mě nedíval pořádně :D

[příloha smazaná administrátorem]

Aranor

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 25 Prosince 2012, 00:42:11 »
A ještě by mě zajmalo jestli máš v této složce něco /sys/class/backlight.
Pokud ne nebo tam snad dokonce neni tak už tohle by mohl být problém.

Rover623

« Odpověď #10 kdy: 25 Prosince 2012, 15:58:55 »
Zkus tedy standardní postup, zadej
sudo gedit /etc/default/grub v souboru najdi řádek
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" a uprav ho takhle
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi_backlight=vendor" ulož a pak zadej
sudo update-grub Restartuj a po restartu zkus změnit úroveň jasu buď klávesami nebo příkazem
xbacklight -dec 20

juli

« Odpověď #11 kdy: 27 Prosince 2012, 18:15:52 »
Zkus tedy standardní postup, zadej
sudo gedit /etc/default/grub v souboru najdi řádek
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" a uprav ho takhle
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi_backlight=vendor" ulož a pak zadej
sudo update-grub Restartuj a po restartu zkus změnit úroveň jasu buď klávesami nebo příkazem
xbacklight -dec 20

Za tenhle standardní postup moc děkuji. Povedlo se mi tak odstranit problém s nízkým jasem u HP 6735s, osazeného grafikou ATI Radeon HD 3200 a Ubuntu 12.04 s uzavřeným ovladačem grafiky FGLRX od ATI/AMD.
Konečně se displej po připojení nabíjení rozsvítí a po odpojení zhasne. Původně to fungovalo obráceně, navíc bez plného jasu.

Bez dovolení se ještě vetřu s dotazem  :)
Jas displeje mohu regulovat pouze pomocí aplikace AMD Catalyst Control Centre. Funkční klávesy pro změnu jasu nejsou účinné, stejně tak aplikace xbacklight v terminálu. Nenajde se nějaké řešení pro funkčnost kláves ovládání jasu? Prošel jsem související diskuzi a bohužel jsem řešení nenašel.
juli

Rover623

« Odpověď #12 kdy: 27 Prosince 2012, 19:36:45 »
Technicky lze posílat signály přímo na HW, pro změnu jasu, ale to není zrovna elegantní řešení, navíc to nejde moc dobře krokovat

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.