Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Dual-boot Ubuntu a Windows 8 na SSD bez HDD  (Přečteno 3199 krát)

fulda

• Aktivní člen
  • *
Dual-boot Ubuntu a Windows 8 na SSD bez HDD
« kdy: 29 Prosince 2012, 22:55:51 »
Ahoj plánuji nákup 256GB SSD do ultrabooku. ( Asus Zenbook UX32VD )
Když jsem na internetu koukal na rozdělení SSD disku, tak jsem se dočetl, že to není tak jednoduché jako na HDD.
Musí se přesně nastavit začátek sektoru nebo tak něco. Dále jsem se dočetl, že se se musí něco nastavit pomocí fstab,
přesunout /tmp a upravit různe cache a upravit cache Firefoxu.

Nikde se mě nepodařilo najít přesný návod, co všechno se má udělat při instalaci Ubuntu i Windows vedle sebe.

Našel by se někdo, kdo ví, jak přesně postupovat při instalaci těchto dvou operačních systému a jak poté
správně nastavit Ubuntu?

Má představa rozdělení disku je 50 GB Ubuntu, Windows 120 GB, 70 GB volného místa, které bude dostupné z Ubuntu i Windows.
Ještě dodám, že budu mít k dispozici pouze SSD. Díky :-)

Řekl bych, že podrobný návod pro začátečníky by pomohl hodně lidem. :-)

UbuntuManiakCZ

• Návštěvník
  • Ubuntu ? tak to znám :D
Re:Dual-boot Ubuntu a Windows 8 na SSD bez HDD
« Odpověď #1 kdy: 01 Ledna 2013, 16:48:47 »
Program EasyBCD ti může pomoct a Easeus Partition Master

fulda

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 08 Října 2013, 10:03:27 »
Ahoj tak jsem včera namontoval do notebooku Asus Zenbook UX32VD SSD 250 GB.
V gparted jsem si rozdělil disk ( cca 90 win, 50 ubuntu, 4 swap, zbytek prázdný disk ). Nejprve jsem chtěl nainstalovat windows 8, tak jsem ho nabootoval a když jsem chtěl dát instalovat, tak mi to napsalo, že to na to nejde, že to musí být v GPT. Když jsem nechal windows, aby to přehodil do GPT, tak se v pohodě nainstaloval. Ubuntu jsem taky nainstaloval v pohodě, ale mám problém z GRUBem. Fdisk mi totiž píše, že GPT neumí přečíst, tím pádem mi nejde ani nainstalovat zavaděč na sda5, protože gparted to rozdělení nevidí.
Systémy jsou nainstalovány oba, ale místo grubu naběhne rovnou Ubuntu. Pokud chci do windows, tak musim při bootu biosu stisknout esc a pak vybrat windows zavaděč a naběhne windows. To je ale dost debilní.
Nevíte někdo, jakým způsobem to udělat, aby to fungovalo normálně? Díky moc

jmp

• Host
« Odpověď #3 kdy: 08 Října 2013, 10:08:16 »
co je to "normálně"?
fdisk s GPT nepracuje, ale parted ano
u GPT není zavaděč v MBR, ale na FAT32 partišně k tomu určené... (EFI/UEFI tu partišnu pozná a umí s ní pracovat)

soudruh

• Aktivní člen
  • *
  • Na Linuxu se stále učím...
« Odpověď #4 kdy: 08 Října 2013, 10:32:42 »
S GParted to nastavíš zcela stejně jako u klasickýho HDD. Přesouvat /tmp mimo SSD je v dnešní době již nesmysl a pouze tím degraduješ výkon. Máš SSD, aby se používal, ne pro dobrý pocit. Dnešní modely mají již udávanou životnost minimálně stejnou jako klasické HDD, ale také zde platí jako u klasických hdd, že první 3 měsíce jsou nejkritičtější. Sám provozuji již víc jak rok a půl systém kompletně na SSD, denně se na něj zapíše přes 100 GB dat (a zas smaže) a stále bez jediného problému.
Xubuntu 12.10@fermium; Ubuntu 12.04@mandelevium; Android 2.3.3@nobellum; Ubuntu 9.04@lawrencium; FreeNAS@rutherfordium; Xubuntu 12.04@dubnium

fulda

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 08 Října 2013, 10:47:01 »
Díky za reakce.

Tady mám výpis parted:
Citace
Model: ATA Samsung SSD 840 (scsi)
Disk /dev/sda: 250GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Tabulka oddílů: gpt

Číslo  Začátek  Konec   Velikost  Systém souborů  Název                         Přepínače
 1     1049kB   316MB   315MB     ntfs            Basic data partition          skrytý, diag
 2     316MB    420MB   105MB     fat32           EFI system partition          boot
 3     420MB    555MB   134MB                     Microsoft reserved partition  msftres
 4     555MB    96,6GB  96,1GB    ntfs            Basic data partition
 5     96,6GB   150GB   53,7GB    ext4
 6     150GB    154GB   4096MB    linux-swap(v1)
 7     155GB    250GB   95,4GB    ntfs

Takže mam grub nějak nainstalovat na sda2? Jestli tomu dobře rozumím? První sda1,2,3 vytvořil instalátor W8 sám.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.