Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: catalyst control center  (Přečteno 5275 krát)

KejoImer

• Návštěvník
catalyst control center
« kdy: 02 Ledna 2013, 21:08:36 »
Dobry den kupil som si -- hp probook 4530s -- mam nainstalovany ubuntu 12.10 a mam problem s catalyst control centrum stiahol som si original ovladace so stranky od ati/amd na catalyst c.c. a instalace prebehla v pohode ale ked som ho chcel sputit bud pred restartom alebo po restarte vypisalo mi to chybu ze ovladac nieje bud nainstalovany alebo nieje v poriadku. Ked som restartoval pc tak mi nahodilo normalne ako malo obrazovku na prihlasenie no po zadani hesla a spusteni mi uz nenabehlo nic iba obrazok s plochy. Dakujem

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
Re:catalyst control center
« Odpověď #1 kdy: 02 Ledna 2013, 21:20:31 »
Co tam máš za grafiku? Jakou ATI? Od 12.10 jsou se "staršími" kousky problémy, nemají podporu, takže buď můžeš:

1) používat svobodný ovladač (hned po instalaci)
2) vývojový ze stránek ATI (podle tvé grafiky)
3) viz naše wiki:

Kód: [Vybrat]
sudo add-apt-repository ppa:makson96/fglrx
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install fglrx-legacy
sudo reboot
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

František Zatloukal

• Závislák
    • frantisek.zatloukalu.eu
« Odpověď #2 kdy: 02 Ledna 2013, 21:36:03 »
Grafiku má ten model AMD Radeon HD6490M. Tzn. je normálně podporovaná. Bylo by vhodné použít ovladač balený přímo pro Ubuntu. To provedeš tak, že odinstaluješ ten, co si stáhl a nainstaluješ ubuntí přes Zdroje Softwaru. Pokud chceš používat ten ze stránek amd, tak je pro další postup potřeba zjistit, zda máš nainstalovaný i ovladač nebo jen Catalyst Control Center.
To provedeš takto(výstup druhého příkazu sem zkopíruj):
sudo apt-get install mesa-utils
glxinfo | grep OpenGL
First they ignore you, then they laugh at you,
then they fight you, then you win.
Powered by Fedora 22 | Ubuntu 15.10

KejoImer

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 02 Ledna 2013, 22:20:26 »
Ja som tam nedoinstalovaval ziadne ovladace mam tam svobodny ovladac od instalace. nainstaloval som mesa-utils  a tu je vystup :

OpenGL vendor string: Intel Open Source Technology Center
OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) Sandybridge Mobile x86/MMX/SSE2
OpenGL version string: 3.0 Mesa 9.0
OpenGL shading language version string: 1.30
OpenGL extensions:

KejoImer

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 03 Ledna 2013, 00:32:30 »
Po nainstalovani ovladacov od ati mi vypise prezmenu toto:

X Error of failed request:  BadAlloc (insufficient resources for operation)
  Major opcode of failed request:  154 (GLX)
  Minor opcode of failed request:  3 (X_GLXCreateContext)
  Serial number of failed request:  15
  Current serial number in output stream:  16

KejoImer

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 03 Ledna 2013, 00:34:07 »
a este som zabudol, ked som nainstaloval catalyst control center a spustil ho vypisalo toto :

There was a problem initializing Catalyst Control Center Linux edition.  It could be caused by the following.

No AMD graphics driver is installed, or the AMD driver is not functioning properly.
Please install the AMD driver appropriate for you AMD hardware, or configure using aticonfig.

František Zatloukal

• Závislák
    • frantisek.zatloukalu.eu
« Odpověď #6 kdy: 03 Ledna 2013, 09:14:37 »
No jasně, máš dvě grafiky a aktivní je ta od Intelu.
Řešilo se to zde: http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=59019.0
Není nějaká možnost grafiku přepnout v Biosu?
First they ignore you, then they laugh at you,
then they fight you, then you win.
Powered by Fedora 22 | Ubuntu 15.10

KejoImer

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 03 Ledna 2013, 11:26:31 »
v biosu sa da nadstavit len to aby mi isla len intelacka grafika ze druhu vypnem no ja bi som chcel mat bud len ati grafiku zapnutu nastalo alebo aby sa mi to dalo prepinat, na tom fore je pisane ze mu to funguje na opensuse ze na ubuntu to nehal tak. ked si otvorim zlozku s nazvom: o tomto pocitaci a kliknem na grafika tak mi pise " Intel® Sandybridge Mobile x86/MMX/SSE2 " cize mam aktivnu intel grafiku ale ako dosiahnem aby som aktivoval nastalo ati grafiku a tuto vypol? lebo ked nainstalujem catalyst control center bud s amd stranky alebo s ubuntu podporovane tak mi uz po restarte a naslednom spusteni po zadani hesla nespusti uz nic vypise len chybu ze nieje schopny spustit compiz zobrazi len obrazok plochy nedostanem sa nikde a ked aj otvorim cez plochu daco tak mi sekaju okna

jmp

• Host
« Odpověď #8 kdy: 03 Ledna 2013, 11:32:22 »
v biosu sa da nadstavit len to aby mi isla len intelacka grafika ze druhu vypnem no ja bi som chcel mat bud len ati grafiku zapnutu nastalo alebo aby sa mi to dalo prepinat, na tom fore je pisane ze mu to funguje na opensuse ze na ubuntu to nehal tak. ked si otvorim zlozku s nazvom: o tomto pocitaci a kliknem na grafika tak mi pise " Intel® Sandybridge Mobile x86/MMX/SSE2 " cize mam aktivnu intel grafiku ale ako dosiahnem aby som aktivoval nastalo ati grafiku a tuto vypol? lebo ked nainstalujem catalyst control center bud s amd stranky alebo s ubuntu podporovane tak mi uz po restarte a naslednom spusteni po zadani hesla nespusti uz nic vypise len chybu ze nieje schopny spustit compiz zobrazi len obrazok plochy nedostanem sa nikde a ked aj otvorim cez plochu daco tak mi sekaju okna
to nejde
intelacka grafika se u tohoto nb stara o vykreslovani vzdy a ati je jen pomocna sila na vypocty, kterou je mozno vypnout... (pokud intel zvlada)

KejoImer

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 03 Ledna 2013, 11:44:38 »
cize nepotrebujem ani catalyst control center ked mi hry bezia bez problemov na plne detaily? ono si to samo prepne tu ati grafiku pri potrebe? ci mi treba catalyst control center?

jmp

• Host
« Odpověď #10 kdy: 03 Ledna 2013, 12:06:11 »
myslim, ze k prepnuti je treba restart Xek nebo celeho systemu

EDIT: a prepnuti vyvola uzivatel

KejoImer

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 03 Ledna 2013, 19:49:14 »
Nemohli bi ste mi niekto napisat niako v bodoch co presnejsie a ako urobit? niesom niaky extra dobry v ubuntu. Dakujem

Morbidity

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 09 Ledna 2013, 17:59:20 »
Ubuntu 12.04
Mám stejný notebook půl roku a v Ubuntu 12.04 jsem rozchodil bez problému přepínání grafik podle tohoto návodu:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1930450/ NEFUNGUJE V 12.10!
Přepínání grafik funguje přes catalyst, nebo terimnál a následně musí být vždy počítač restartován.
Bateriový provoz:
cca 4h Intel HD 3000
cca 2h AMD Radeon HD 6490m

Ubuntu 12.10

Po vydání se zpočátku vyskytl problém s podporou nového Xserveru catalystem (fglrx) od AMD. Takže jsem se vrátil zpět k 12.04, kde vše fungovalo. Takže nevím jestli úplně nějak pomůžu, ale tady ještě pát poznámek:

Předevčírem jsem si zkusil nainstalovat Linux Mint 14, který je založen na Ubuntu 12.10. Nainstaloval nějaký catalyst s kompatibilním ovladačem intelu a vše funguje na jedničku. (viz návod níže)
Zkusil jsem to tedy s Ubuntu vše jsem si zálohoval, povýšil z 12.04 na 12.10, použil stejný ovladač jako na Mint 14 a vše fungovalo na jedničku, dokud jsem nespoustil aktualizaci systému. :( Teď mi 12.10 zamrzne při zavádění (asi před naskočením Xserveru) a nevím co s tím, ani kde vzít výpis toho co se děje. Pokud nastartuji do recovery modu, tak po spuštění opravy poškozených balíků vypíše jeden řádek čehosi a celou noc se nic dalšího neukázalo. :( Ještě sem dám co přesně vypisuje. Velmi rád bych to rozchodil, protože se mi zdálo že to běží lépu, než na Mintu.

OVLADAČ FUNGUJÍCÍ V MINTU 14 (v ubutnu 12.10 pouze než jsem spustil aktualizaci a v 12.04 nefunguje)
Následující krok je nutný pro správný průběh instalace. Nemusí být opakován při každé instalaci, ovšem jeho opakovaným provedením se rozhodně nic nezkazí. Vše potřebné nainstalujete příkazem:
sudo apt-get install build-essential cdbs fakeroot dh-make debhelper debconf libstdc++6 dkms libqtgui4 wget execstack libelfg0 dh-modaliases dkms
Majitelé 64bitových Ubuntu (x86_64) musí mít navíc nainstalovány i 32bit knihovny:
sudo apt-get install ia32-libs lib32gcc1 libc6-i386
Pokud je již v počítači nějaká verze Catalystů přítomna, je vhodné ji před instalací nové verze (i při přeinstalaci stávající) kompletně odebrat
sudo apt-get remove --purge fglrx fglrx_* fglrx-amdcccle* fglrx-dev* xorg-driver-fglrx
Přidání repozitáře, aktualizace balíků, instalace fglrx (catalyst) + kompatibilního ovladače intelu, nastavení Xseveru
sudo add-apt-repository ppa:andrikos

sudo apt-get update

sudo apt-get install fglrx xserver-xorg-video-intel

sudo aticonfig --initial --force

Zdroje pro instalaci ovladače:
http://wiki.ubuntu.cz/Grafick%C3%A9%20karty%20ATI?redirect=1
http://askubuntu.com/questions/202857/cant-install-ati-proprietary-drivers-in-12-10

Doufám, že někomu pomůžu. Hybridní notebook je vážně zlobivá věc. :(
« Poslední změna: 10 Ledna 2013, 13:37:36 od Morbidity »

Morbidity

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 02 Dubna 2013, 23:21:51 »
Nový ovladač od AMD tedy 13.3 beta mi funguje na ubuntu 12.10 s přepínáním grafik. Notebook HP Probook 4530s  :o Přece jenom... Instaloval jsem ho takto. Pro ty co nevládnou angličtinou se to pokusím jaky přeložit. Jinak za nic neručím. vše na vlastní nebezpečí.
Otevřít terminál (ctrl+alt+t)

Následují tři přípravné kroky:
sudo apt-get install build-essential cdbs fakeroot dh-make debhelper debconf libstdc++6
sudo apt-get install dkms libqtgui4 wget execstack libelfg0 dh-modaliases
sudo apt-get install linux-headers-generic xserver-xorg-core libgcc1
Majitelé 64-bit verzí si do terminálu postupně zkopírují další dva řádky
sudo apt-get install ia32-libs lib32gcc1 libc6-i386
cd /usr ; sudo ln -svT lib /usr/lib64
Dále třeba přes prohlížeč stáhnout ovladač ze stránek http://support.amd.com/us/gpudownload/linux/Pages/radeon_linux.aspx
Rozbalit
V nautilu přes pravé tlačítko myši vlastnosti - karta Oprávnění - a povolit spuštění jako programu

Pokrečujeme v terminálu
cd /home/UŽIVATEL/CESTA/K/SOUBORU/
Vytvoříme balík (Chvilku to potrvá, nic nerušit...)
sudo sh ./amd-driver-installer-catalyst-13.3-beta3-linux-x86.x86_64.run --buildpkg Ubuntu/quantal
Nainstalujeme
sudo dpkg -i fglrx*.deb
Nakonfigurujeme xserver
sudo aticonfig --initial -f
A PC restartujeme
sudo reboot
Volitelné - oprava vykreslování na integrovanou grafiku
gksu gedit /etc/X11/Xsession.d/10fglrx64-bit na konec rádku viz. code doplníme: /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri
LIBGL_DRIVERS_PATH=${LIBGL_DRIVERS_PATH}:/usr/lib32/fglrx/dri:/usr/lib/x86_64-linux-gnu/driuložit a zavřít
32-bit na konec rádku viz. code doplníme: /usr/lib32/dri
LIBGL_DRIVERS_PATH=${LIBGL_DRIVERS_PATH}:/usr/lib32/fglrx/dri:/usr/lib32/driuložit a zavřít

V catalystu (administrátor) by mělo jít přepínat grafiku. Bohužel to vyžaduje pokaždé restart PC.
« Poslední změna: 02 Dubna 2013, 23:24:15 od Morbidity »

pepops

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 04 Dubna 2013, 17:19:26 »
hmm mne to funguje inak

stiahol som amd-driver-installer-catalyst-13.3-beta3-linux-x86.x86_64.zip pretoze 13.1 mi blbol.

vytvoril som balicek amd-driver-installer-catalyst-13.3-beta3-linux-x86.x86_64.deb

postupoval som podľa návodu http://wiki.ubuntu.cz/Grafick%C3%A9%20karty%20ATI?redirect=1
az na riadok ked vytváraš .deb balicek musíš presne uviest jeho názov. nie podla wiki :D.

postupoval som od riadku Ruční instalace Catalyst/fglrx ovladače

ked si budeš lámať hlavu nad verziou ubuntu staci ctrl+alt+delete teda ak to máš nastavené (monitor systemu) a tam máš verziu aku máš ja som mal quantal

potom nainstaloval a hotovo ziadne reštarty ani nic podobne. neprepínam žiadnu grafiku funguje mi perfektne

sice mam dole v rohu ze amd testing blablabla ale neprekaza mi to
« Poslední změna: 04 Dubna 2013, 17:24:15 od pepops »

Morbidity

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 04 Dubna 2013, 23:47:20 »
Já přepínám kvůli výdrži na akumulátor...

jinak ja čerpal zde... :) <a href="http://www.youtube.com/watch?v=hrSVJ_Gj-2M" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=hrSVJ_Gj-2M</a>

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.