Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Příkaz halt, systém po zapnutí nefunguje  (Přečteno 1571 krát)

Leeone

• Návštěvník
Příkaz halt, systém po zapnutí nefunguje
« kdy: 25 Ledna 2013, 15:20:32 »
Chtěl bych poprosit o radu. Jako správný začátečník s Linuxem (alespon doufám, že jsem "správný") jsem probíral základní příkazy v terminálu. Některé relativně lehčí jsem přímo zkoušel, než jsem se dostal k "halt". Po jeho použití se notebook vypl, ale po opětovném zapnutí jen problikne logo LinuxMint a vlevo nahoře zůstane svítit podtržítko. Jinak nic. Existuje nějaký vhodný postup co s tím?  :) Díky za radu

beer

• Host
Re:Příkaz halt, systém po zapnutí nefunguje
« Odpověď #1 kdy: 25 Ledna 2013, 15:40:13 »
zkusil bych přes recovery zkontrolovat souborový systém na chyby. Je možné, že si takhle vypnul pc v době, kdy něco zapisoval a poškodil sis souborový systém...

RNA

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 25 Ledna 2013, 15:49:28 »
Hm, linux se vypíná (když už teda pomocí terminálu) shutdown -P now. Nezpůsobil ten halt jen nějakou formu hibernace?

beer

• Host
« Odpověď #3 kdy: 25 Ledna 2013, 16:05:06 »
To si nemyslím, taky ten příkaz někdy používám. Jestli to chápu správně, volá také shutdown.

Citace
Under older sysvinit releases , reboot and halt should never be called directly. From release 2.74 on halt and reboot invoke shutdown(8) if the system is not in runlevel 0 or 6. This means that if halt or reboot cannot find out the current runlevel (for example, when /var/run/utmp hasn't been initialized correctly) shutdown will be called, which might not be what you want. Use the -f flag if you want to do a hard halt or reboot.

Leeone

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 26 Ledna 2013, 13:02:51 »
Díky za rady, takže jako správný začátečník jsem si s tím již neporadil.  :D  Dle googlování a chování mi příkazem halt dle všeho spadl xserver či co a nastal jakýsi problém s grafikou. Takže reinstall. Díky

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 26 Ledna 2013, 15:09:51 »
Hm, linux se vypíná (když už teda pomocí terminálu) shutdown -P now. Nezpůsobil ten halt jen nějakou formu hibernace?
Halt většinou třeba při ukončení ještě roztočí uspané disky(stejně jako Windows 7) a pak je zase vypne. To je zbytečné.
A měl by nechat jisté části hardwaru pod napájením.

Ale často se to díky špatné nebo neúplne implenetaci ACPI lišilo.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.