Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Práva root v grafickém režimu[vyřešeno]  (Přečteno 834 krát)

Kipos

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 14
    • Zobrazit profil
Práva root v grafickém režimu[vyřešeno]
« kdy: 02 Únor 2013, 13:57:30 »
Dobrý dem,
potřebuji editovat soubory a jejich atributy , mít možnost zápisu a pod. u systémových souborů. Potřeboval bych to dělat přes grafické rozhraní Kubuntu ale nevím jak to nastavit. Přes terminál je to strašně zdlouhavé a pracné a nemám na to tolik času potřebuji opravdu dost úprav. Prostě otevřít soubor pro čtení zapsat do něj něco a uložit, a bez rootovských práv nejde změnit ani možnost atributu. Díky
« Poslední změna: 02 Únor 2013, 20:26:29 od František Zatloukal »

unkabunka

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 238
  • Všichni jste blázni,jenom já jsem letadlo.
    • Zobrazit profil
Re:Práva root v grafickém režimu
« Odpověď #1 kdy: 02 Únor 2013, 16:09:23 »
Zkus v terminálu
Kód: [Vybrat]
gksudo nautilus

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 6263
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Re:Práva root v grafickém režimu
« Odpověď #2 kdy: 02 Únor 2013, 16:30:16 »
A samozrejme ked toho potrebujes vela tak si textovy editor nezatvoris ale v nom otvoris dalsi subor. :D
Pripadne si mozes tak ako ja vytvorit adresar a v nom skripty na otvorenie suborov ako root.
Vytvor textovy subor premenuj ho na koncovku .sh a napriklad pre editovanie grubu don vloz
Kód: [Vybrat]
#!/bin/bash
gksudo gedit /etc/default/grub
Potom ti staci na ten subor len poklikat a zadat heslo.

P.s Samozrejme namiesto gedit tam vlozis meno editora ktori pouzivas. Pozeram ze mas KDE.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu 18.04 XX 64bit - Mate.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Myrmica

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1700
    • Zobrazit profil
    • MYRMICA
Re:Práva root v grafickém režimu
« Odpověď #3 kdy: 02 Únor 2013, 16:57:25 »
Jinak pokud používáš dolphin jako filemanager, pak to v Kubuntu nejspíš bude:
Kód: [Vybrat]
kdesudo dolphinJinak samozřejmě můžeš editovat soubory pod root právy třeba takto:
kdesudo kate "soubor"
příklad pro fstab:
Kód: [Vybrat]
kdesudo kate /etc/fstab
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

Kipos

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 14
    • Zobrazit profil
Re:Práva root v grafickém režimu
« Odpověď #4 kdy: 02 Únor 2013, 20:18:53 »
Díky všem, pomohlo sudo dolphin a v tom jsem vše udělal :-) Mám ale navazující problém
Povedlo se mi konečně nainstalovat balíčky k tiskárně canon pixma mp 630. Ale nikde v systému nevidím žádnou utilitu kterou bych mohl tisknout nebo skenovat. Nevíte jak mohu tu tiskárnu obsluhovat? Díky

Kipos

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 14
    • Zobrazit profil
Re:Práva root v grafickém režimu
« Odpověď #5 kdy: 02 Únor 2013, 20:25:25 »
tak pardon vše už je vyřešeno alespoň Vás pobavím, celý den si s tím hraji a Linux mi to nedetekoval protože jsem neměl zastrčený kabel :-) lamám zdar. Díky

Myrmica

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1700
    • Zobrazit profil
    • MYRMICA
Re:Práva root v grafickém režimu[vyřešeno]
« Odpověď #6 kdy: 02 Únor 2013, 21:45:40 »
Pro spouštění grafických programů pod root právy raději místo sudo používej kdesudo, kdesi na fóru se tu psalo, že spouštění pomocí sudo může způsobit vážné problémy. Sice se to psalo v souvislosti s klasickým Ubuntu, ale raději bych osud nepokoušel.  ;)
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD