Dano, jsme trochu off topic a já teĎ nemůžu vyzkoušet tvůj postup na nápravu, protože jsem v jiném městě. Třeba to pomůže.
Jen Tě ujišťuju, že ještě než nastaly tyhle problémy, nebylo Kubuntu vůbec schopné se zaktualizovat, ten grafickej nástroj se spustil a byl ve waitstavu třeba několik hodin, prostě úplně zatuhl, aniž by napsal jakoukoliv zprávu, v čem je chyba. Nakonec mi jeden člověk poradil, že musím udělat pod rootem
echo "nameserver 8.8.8.8" > /etc/resolv.conf
aby se to dokázalo vůbec připojit ke stažení aktualizací. Čerstvě po instalaci! Opravdu je tohle chyba mezi klávesnicí a židlí? Opravdu tohle nemohl udělat vývojář distribuce? Tohle když budeš vyprávět nějakému widlákovi, umře smíchy.
Tu sambu jsem nejdřív chtěl nainstalovat přes to grafický rozhraní. Možná se to posralo tím, já nevím. Ale proč teda na ubuntu.cz nenapíšou velký nápis "Po instalaci nepoužívejte grafický instalátor, zkurvíte si systém!" A proč tam ten grafický instalátor vůbec je???
Já chci zkusit Linux, protože se mi líbí ta myšlenka. Ale sebelepší myšlenka je na nic, když je její realizace zfušovaná. Možná jsem si vybral špatné distro, klidně přejdu na jiné, které bude fungovat bez nutnosti trávit týdny na fóru. Které nainstaluju a bude fungovat, a teprv když budu mít speciální požadavky, budu se muset něco naučit. Ale zatím to k tomu má hodně daleko.