Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Co startuje první po instalaci Ubuntu vedle Windows 7 ?  (Přečteno 4739 krát)

krpakr

• Návštěvník
Co startuje první po instalaci Ubuntu vedle Windows 7 ?
« kdy: 10 Února 2013, 12:03:44 »
Rozhodl jsem se nainstalovat Ubuntu 12.04 LTS do notebooku HP Probook 4720s.V počítači je jeden HDD 640GB rozdělen na C/ a D/(480gb).Můžu v průběhu instalace rozhodnout,nebo ovlivnit zda při startu PC bude primárně(automaticky jako první) načítán Windows,nebo to bude naopak?Změnu GRUBU hned tak nezvládnu,jestli vůbec někdy.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re:Co startuje první po instalaci Ubuntu vedle Windows 7 ?
« Odpověď #1 kdy: 10 Února 2013, 12:11:57 »
Ak instalujes vedla windows ako dualboot a nie ako wubi tak sa ta po instalacii opyta ktori chces bootovat a ak po dobu 10s nic nevyberies tak sa spusti ubuntu.
Nastavit poradie bootovania pocas instalacie mozes iba pomocou upravy grub ktoru si spominal ovsem je to zlozitejsie ako ked prvy krat nabootujes do ubuntu a spravis to to tam.

Po prvom nabootovani nieje zlozite prednastavit poradie bootovania. Je to len spustenie dvoch prikazov v terminale.
Prvy je na editaciu konfiguracneho suboru grubu
Kód: [Vybrat]
gksudo gedit /etc/default/grub kde sa ti otvori subor grub v ktorom treba upravit jeden riadok podla tohto navodu
http://wiki.ubuntu.cz/grub2#grubetcdefaultgrub
konkretne prvy riadok
GRUB_DEFAULT=0

Druhy prikaz povie systemu ze ma nacitat toto nove nastavenie z konfiguracneho suboru.
Kód: [Vybrat]
sudo update-grub
P.s osobne toto nepouzivam ale podla skusenosti inych je toto treba robit vzdy po zmene/aktualizacii jadra.(kernelu)
« Poslední změna: 10 Února 2013, 12:19:01 od TIBOR »
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

krpakr

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 10 Února 2013, 12:22:07 »
Tak to je špatné.PC neužívám jenom já a manželka by mi dala na dršku  :D ,kdyby jí naběhlo Ubuntu. Ona u toho sedět a čekat na výběr OS nebude.Já si snad budu muset koupit druhej počítač nebo co. :'(
Jsem se těšil že si s linuxem zkrátím dlouhé chvíle a naučím se stím.........

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

krpakr

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 10 Února 2013, 12:55:30 »
Já už se Radku na tento návod díval,ale nevím jestli to jako úplnej začátečník můžu dokázat ;),nakonec mi stejně nic jiného nezbyde.........díky!!!!  Při nejhorším je na světe Team Wiewer že..... ::)

janek-m

• Host
« Odpověď #5 kdy: 10 Února 2013, 13:01:20 »
Tak to je špatné.PC neužívám jenom já a manželka by mi dala na dršku  :D ,kdyby jí naběhlo Ubuntu. Ona u toho sedět a čekat na výběr OS nebude.Já si snad budu muset koupit druhej počítač nebo co. :'(
Jsem se těšil že si s linuxem zkrátím dlouhé chvíle a naučím se stím.........

Ono to nie je až také strašné. Ja som manželke a aj synovi iba raz ukázal, čo treba robiť pri nabehnutí GRUBU a nebol s tým viac problém. Dokonca je takmer vždy spustené Kubuntu. Kubuntu si veľmi obľúbili.  Syn sa zavše prepne do Windows ale len kvôli určitým hrám ;)

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 10 Února 2013, 13:34:14 »
Spíše před instalací doporučuji ve windows7 zmenšit disk, třeba ten D aby jsi měl připravené nealokované místo na disku...
Pokud netušíš o čem mluvím tak snad lepší požádat někoho ve tvém okolí o pomoc. Ono i když se to zdá pro většinu lidí zde jasné, tak pro "začátečníky" je to těžko pochopitelné.

Změnit pak pořadí spouštění systémů je ta jednodušší část. ;)
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

krpakr

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 10 Února 2013, 13:52:08 »
asi tuším co máš na mysli,třeba na Déčku vytvořit 100GB nepřiřazeného prostoru ,které vlastně nebude mít žádné označení.Nejde o dělení disku na další partytion.Když ve winech kliknu pr.tl. myši na tento PC a dám "spravovat"-správa disků,kliknu na "D" a pak zase pravým tl.myši nabídne se položka "zmenšit svazek"(otázka zda se na té jednotce všechno nesmaže.Ještě jsem to nedělal (v podstatě to samé akle jde v průběhu instalace,akorát že pro nezkušeného linuxáka je to méně jasné co dělám)

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 10 Února 2013, 14:00:05 »
Zmenšit svazek je přesně ono ;) Nic se nesmaže, s chutí do toho ;)
Až to budeš mít tak nastartuj live CD 12.04.01 64bit a začni instalovat a zvol ruční rozdělení disku. Viz příloha tady o šesti bodech... (je to sice slovensky ale to ti snad nevadí...)
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=65783.msg468837#msg468837

krpakr

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 10 Února 2013, 14:03:47 »
Díky jdu na to,slovenština mi nevadí,jsem "Husákovo dítě" a pro mě co slovák to bratr.Zase na to doplácím tím,že jsem se učil osm let ruštinu a dnes povinná angličtina mi chybí a v Linuxu tuplem. ::)

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #10 kdy: 10 Února 2013, 14:32:58 »
V případě nějakého problému sem hoď screenshot a my ti poradíme jak dál.

krpakr

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 10 Února 2013, 15:04:58 »
tak jsem v kroku kdy jsem vytvořil /dev/sda5    ext4 /  69213MB neznámé  podle obrázku (screenu) http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=65783.msg468837#msg468837  a když kliknu na instalovat systém mě informuje: že jsem nevybral žádné oblasti pro roli odkládacího prostoru a že je to doporučeno bla bla......ten screen tak úplně neseděl,ale bylo to skoro stejné,instaluji přece jen trošku jinou verzy,kde se také dá zaškrtnout políčko formátovat před instalací(dal jsem ano).Co tedy s tím odkládacím prostorem?(jak udělat v průběhu screen netuším,snad jen foťákem?)

krpakr

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 10 Února 2013, 15:12:10 »
před spuštěním instalace má být oblast :POUŽÍT JAKO: ŽURNÁLOVACÍ SOUBOROVÝ SYSTÉM EXT 4 , nebo ODKLÁDACÍ PROSTOR ???PŘÍPOJNÝ BOD: NEDÁVAT NIC (mělo by tám být lomítko,to mám)  ???
« Poslední změna: 10 Února 2013, 15:15:20 od krpakr »

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #13 kdy: 10 Února 2013, 15:17:17 »
koukni na ten návod znovu, přeskočil jsi krok 3 ;)

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #14 kdy: 10 Února 2013, 15:20:44 »
pro jistotu nám sem hoď screen před instalací na odsouhlasení jako kolega ve vlákně co jsem ti odkazoval... Stačí stisknout tlačitko PrtSc na tvém notebooku ;) Případně Alt+PrtSc pro screen jednoho okna ;)

krpakr

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 10 Února 2013, 15:25:44 »
krok 3 jsem udělal a není mi jasné z toho obrázku na co mám kliknout,abych se dostal do kroku 4.Tl:přidat při označení sd5 je již nefunkční,dal jsem změnit,ale evidentně špatně.Asi je problém v tom že na ukázce zbývá na hdd ještě bílé místo u mě už ne.mám zelený prostor pro windows,oranžový pro jednotku D a modrý swap,takže bych asi měl ten swap udělat menší,třeba o 1gb aby zbylo místo pro odkládací prostor.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #16 kdy: 10 Února 2013, 15:27:22 »
pošly ten screen do přílohy...
Swap=odkládací prostor ;)

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #17 kdy: 10 Února 2013, 15:33:11 »
Moment...

krpakr

• Návštěvník
« Odpověď #18 kdy: 10 Února 2013, 15:36:27 »
tlačítko csreen mě někdo šlohl,ale už jsem na to přišel.vytvořil jsem si 6gb volného místa na jednotce D/,a všechno jsem přiděloval odkládacímu prostoru a to byla chyba"odkl.prostoru jsem na druhý pokus dal 2,5gb(to musí stačit-snad) a 4,5gb jsem udělal další žurnálovací systém ext4 na který instaluji.A jestli se pletu,tak tvrdě zaplatím a nebude to porvé.Chvilka pravdy je tady!Dám vědět,zatím díky!!!!!Jsi borec

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #19 kdy: 10 Února 2013, 15:40:24 »
nešlohl ;)

Jsi blázen že jsi dal tak malinkaté místečko pro systém... Minimum je 10GB... Ale doporučuji tak 50GB aby jsi mohl bez problémů třeba upravovat videa DVD atd...

[příloha smazaná administrátorem]

krpakr

• Návštěvník
« Odpověď #20 kdy: 10 Února 2013, 15:43:13 »
souhlasím jsem blázen a šlo to říct i drsněji,také to již upravuji na 30gb

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #21 kdy: 10 Února 2013, 15:46:02 »
Stejně raději pošly ten screen před instalací... Jinak Swap(odkládací prostor) se doporučuje dávat dvojnásobek toho kolik máš RAM ale stačilo by i stejně jako je RAM, ale určitě né méně ;)

ps: jinak my zde nemůžeme mluvit sprostě jinak nás postihne cenzůra, :-\ Pokud třeba napíšu že jsi *censored* tak to neuvidíš. :))
« Poslední změna: 10 Února 2013, 15:48:37 od RRadek Neužil »

krpakr

• Návštěvník
« Odpověď #22 kdy: 10 Února 2013, 16:13:33 »
screen už nepošlu,zprávu s požadavkem jsem četl až už jsem spustil instalaci.Linux je nainstalovaný na 25GB.S Videem nepracujji,u mě se všechno točí kolem muziky,jsem závislák na progressive rock a metal,na ten je tam dost místa.Jdu si hrát s nastavením a především s úpravou Grubu.Co je supr,že tady běží wifi,u verze 10.10 nebyla podpora obladačů,otázka co zjistím že nefunguje????uvidíme (cenzuru chápu,jen jsem tě hecoval,to jen že bych zasloužil za tak malé místo....)

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #23 kdy: 10 Února 2013, 16:22:28 »
Pokud ti mohu poradit tak jestli chceš Win jako výchozí tak jen ho dej aby statoval jako první a nic jiného v Grubu neupravuj a nepředělávej.  ;)

krpakr

• Návštěvník
« Odpověď #24 kdy: 10 Února 2013, 16:34:59 »
dobře udělám to tak,stejně je to otázka času,než manželku naučím chodit na Linux,když vidí jak v tom krásně chodí sat. přijímač Dreambox,určitě nepohrdne ani Ubuntu.Už jsem přihlášen v Ubuntu.Před tím jsem psal z Visty co mám v děcáku.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.