Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: [Vyřešeno] MPlayer != Matrix  (Přečteno 2210 krát)

Matesax

  • Host
[Vyřešeno] MPlayer != Matrix
« kdy: 17 Únor 2013, 13:28:22 »
Dobrý den,
rád bych si přehrál video v MPlayeru. Jenže žádné mi nejde. Z googlu vyšlo najevo, že porblém bude v tom, že se jedná o DVD - VOB. Zkonvertoval jsem do AVI a ani to nejde. Takže nejspíš nepůjde žádné. Chybu to hlásí následující:

MPlayer interrupted by signal 11 in module: unknow - MPlayer crashed by bad usage of CPU/FPU/RAM.

Atd. - google to vydá celé za mne. Nemá s tím někdo zkušenost? Děkuji. (Když jsem použil cat path | mplayer -, tak šel zvuk - "video" ale vždy vypadá jako Matrix - písmenka. :) )
« Poslední změna: 04 Březen 2013, 20:12:01 od Matesax »

Matesax

  • Host
Re:MPlayer != Matrix
« Odpověď #1 kdy: 17 Únor 2013, 14:04:44 »
Aha - už to asi chápu - XServer - co? :) (Ne, že bych si to nemyslel již před tím - ale nyní to jediné dává smysl.)

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 6354
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Re:MPlayer != Matrix
« Odpověď #2 kdy: 17 Únor 2013, 14:35:35 »
Ak mas obraz ako zelene pismenka tak mas zrejme nastaveny vystupny ovladac na matrixviev. Musis ho zmenit na xv(tento by mal ist na vsetkych kartach) alebo iny podporujuci tvoju kartu.
http://wiki.ubuntu.cz/mplayer#konfigura%C4%8Dn%C3%AD_soubory
Neviem ci pouzivas aj dajaku graficku nadstavbu alebo to spustas iba cez terminal. Ja pouzivam SMplayer tak ti asi presnejsie nenapisem ako to nastavit.
« Poslední změna: 17 Únor 2013, 14:37:51 od TIBOR »
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Matesax

  • Host
Re:MPlayer != Matrix
« Odpověď #3 kdy: 17 Únor 2013, 14:49:40 »
No - nejde mi XServer - takže nic co s ním má co dočinění použít nemohu... :) Zelená písmenka odpovídají - mrknu na to.

Matesax

  • Host
Re:MPlayer != Matrix
« Odpověď #4 kdy: 17 Únor 2013, 15:05:56 »
A kde bych to měl nastavit? :) (Instalovat ovladač, či co?)

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 6354
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Re:MPlayer != Matrix
« Odpověď #5 kdy: 17 Únor 2013, 15:58:14 »
Ak ti nejde xserver tak s tym asi nic nespravys. Najprv oprav ten.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Matesax

  • Host
Re:MPlayer != Matrix
« Odpověď #6 kdy: 19 Únor 2013, 21:13:01 »
Tak stejně to nechápu. Video mi již hraje - ale písmena tam jsou pořád. A když přehrávač ukončím, rozjede se celý svět písmen... :) (A zkoušel jsem 4 výstupy - marně.)

Matesax

  • Host
Re:MPlayer != Matrix
« Odpověď #7 kdy: 20 Únor 2013, 06:24:45 »
:) Navíc přehrání funguje jen s -fs... :)

Matesax

  • Host
Re:MPlayer != Matrix
« Odpověď #8 kdy: 28 Únor 2013, 15:35:09 »
Už jsem se posunul o velký kus - docela sranda to skládat... :) Jen bych si chtěl pustit video v grafice (jako, že bez písmen) - slibně vypadá X11 - jenže:

couldn't open the x11 display

Co se s tím dá dělat? Viděl jsem někde "-display" - jenže ne, jak to použít. :)

GdH

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3053
    • Zobrazit profil
    • GdH-Notes
Re:MPlayer != Matrix
« Odpověď #9 kdy: 03 Březen 2013, 18:06:49 »
Pokud chceš spouštět video z konzole bez X, musíš použít framebuffer. Tady je mé řešení:
http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,50100.msg361812.html#msg361812

Pokud nebudeš chtít měnit práva na fb, můžeš mplayer spustit pod rootem, jinak si v parametru scale nastav místo 1024 šířku jakou potřebuješ, stejně tak další parametry.

Btw, opravdu toho ještě nechápeš hodně, tak tolik nemachruj ;) (reakce na jiné vlákno)

Matesax

  • Host
Re:MPlayer != Matrix
« Odpověď #10 kdy: 03 Březen 2013, 19:24:10 »
Jak nechápu? Tady jde o zobrazení přes X11 - měl jsem problém s XServerem... GL jde... Každopádně děkuji.

GdH

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3053
    • Zobrazit profil
    • GdH-Notes
Re:MPlayer != Matrix
« Odpověď #11 kdy: 03 Březen 2013, 20:06:40 »
Jak nechápu? Tady jde o zobrazení přes X11 - měl jsem problém s XServerem... GL jde... Každopádně děkuji.

Psal si jinde, že se tě GUI netýká, tak jsem si chvíli mylsel, že si hraješ s konzolí ;)

Matesax

  • Host
Re:MPlayer != Matrix
« Odpověď #12 kdy: 03 Březen 2013, 21:03:25 »
Ano - jsem v konzoli. Toto je přeci jen knihovna...

GdH

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3053
    • Zobrazit profil
    • GdH-Notes
Re:MPlayer != Matrix
« Odpověď #13 kdy: 03 Březen 2013, 21:29:09 »
Ano - jsem v konzoli. Toto je přeci jen knihovna...

Pak můj příspěvek nebyl úplně mimo, pouštět X kvůli videu, není zrovna minimalismus. Ale do toho, co potřebuješ nevidím, prostě jsem ti ukázal další možnost.

Matesax

  • Host
Re:MPlayer != Matrix
« Odpověď #14 kdy: 03 Březen 2013, 22:18:18 »
Já za to nemůžu - X v konzoli pro prohlížeč, nebo editor obrázků potřeba není - ale ten XView... Jaký jiný výstup dát pro avi? Mpeg je jasný...

EDIT:
Joo - už jsem to četl - fbdev... Uvidím...
« Poslední změna: 03 Březen 2013, 22:21:58 od Matesax »

Matesax

  • Host
Re:MPlayer != Matrix
« Odpověď #15 kdy: 03 Březen 2013, 22:37:48 »
Tak to hlásí, že chybí lirc - které mám... :)

GdH

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3053
    • Zobrazit profil
    • GdH-Notes
Re:MPlayer != Matrix
« Odpověď #16 kdy: 03 Březen 2013, 22:42:22 »
Já za to nemůžu - X v konzoli pro prohlížeč, nebo editor obrázků potřeba není - ale ten XView... Jaký jiný výstup dát pro avi? Mpeg je jasný...

Tady není žádný rozdíl ve formátu videa, to je věc vstupu, dekodérů, které má mplayer k dispozici. Ať je vstupní formát jakýkoliv, výstup je vždy stejný, jen se řeší, co ho zobrazí na obrazovku. Na tom odkaze, který jsem ti dal, je funkční příkaz, který přehraje cokoliv, na co má mplayer dekodér, přímo přes framebuffer video karty, je potřeba jen upravit horizontální rozlišení, případně kódování titulků, které můžeš také vynechat úplně, pokud je nepotřebuješ. Mplayer umí automaticky načíst titulky stejného jména jako video, jinak se musí zadat i cesta.

Tak to hlásí, že chybí lirc - které mám... :)

Jak s tím souvisí lirc nevím...

lajka27

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 201
    • Zobrazit profil
    • linux mint czech
Re:MPlayer != Matrix
« Odpověď #17 kdy: 03 Březen 2013, 23:20:43 »
vlc přehraje všechno  ;)
http://www.videolan.org/vlc/
první pes ve vesmíru
sestava:  intel core i5  gigabyte amd R9-270  8 GB ram
ubuntu 16.04 ssd samsung 120MB  baracuda 1TB

Matesax

  • Host
Re:MPlayer != Matrix
« Odpověď #18 kdy: 04 Březen 2013, 05:42:35 »
V konzoli? Přečti si reference MPlayeru - VLC ať se de zahrabat... :)

Matesax

  • Host
Re:MPlayer != Matrix
« Odpověď #19 kdy: 04 Březen 2013, 05:46:34 »
Jo - má to i další výstup - že nemůže initializovat video filtr, či video output a, že nemůže initializovat videodriver...

GdH

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3053
    • Zobrazit profil
    • GdH-Notes
Re:MPlayer != Matrix
« Odpověď #20 kdy: 04 Březen 2013, 10:22:07 »
Jo - má to i další výstup - že nemůže initializovat video filtr, či video output a, že nemůže initializovat videodriver...

Zkusím se na to později podívat na jiném systému, jestli najdu nějakou zradu. Bude asi problém s inicializací framebufferu. Kdybys ukázal celý výstup, bylo by to lepší. Ulož ten výstup do souboru (pomocí přesměrování &> soubor) a dej to sem i s příkazem, který jsi použil. Uvidíme, jestli to vyřešíme, zas takový expert na framebuffer a mplayer nejsem, hrál jsem si s tím už dávno :)


Edit:
Prohnal jsem to jedním rozhrkaným systémem s U12.04 a narazil také na problém s fbdev. Použil jsem místo něj fbdev2, je to jiná implementace téhož, mně to na zmíněném systému problém vyřešilo.
Ohledně práv na /dev/fb0 je nejrozumnější přidat uživatele do skupiny 'video', která práva má. Spouštět mplayer pod rootem může mít mimo jiné problém s pulseaudiem. Zvukový výstup je samozřejmě také možno použít alternativní a definovat ho přímo.
« Poslední změna: 04 Březen 2013, 12:24:38 od GdH »

Matesax

  • Host
Re:MPlayer != Matrix
« Odpověď #21 kdy: 04 Březen 2013, 17:06:29 »
Použil jsem přesně tvůj:

Kód: [Vybrat]
mplayer -vo fbdev -bpp 32 -vf scale=1024:-3 -fs -subcp cp1250 -ass video.avi

Chybí ti vf a fs parametr to je onen problém... Co tam dát?

GdH

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3053
    • Zobrazit profil
    • GdH-Notes
Re:MPlayer != Matrix
« Odpověď #22 kdy: 04 Březen 2013, 17:17:12 »
...
Chybí ti vf a fs parametr to je onen problém... Co tam dát?

Nic mi tam nechybí, střílíš od boku. Pokud nevíš, co to znamená, podívej se do manuálu (man mplayer) a taky se ještě podívej, co jsem napsal v předchozím příspěvku.

Matesax

  • Host
Re:MPlayer != Matrix
« Odpověď #23 kdy: 04 Březen 2013, 17:19:17 »
Kurník - nedělej ze mě vola - vf je video filter - a ten chce parametr - píše mi to ve výstupu... Ano - fullscreen jsem se přepsal - ale už nevím, co ta mělo být...

Matesax

  • Host
Re:MPlayer != Matrix
« Odpověď #24 kdy: 04 Březen 2013, 17:29:25 »
A je to! Díky... (Dal jsem pryč vf a upravil pár souborů.)