Děkuji všem za snahu
Výše jmenované zařízení se zapojuje do USB a podle návodu se připojuje přes sériový port. Spolu s ním bylo dodáno CD, na kterém byl program GPS Photo tager spolu s ovladačem určeným pro Windows. Tento program se mně podařil nainstalovat přes wine ale se zařízením nekomunikuje. Pod win7 funguje vše OK. Hledal jsem tudíž na internetu jiné programy určené pro geotaging fotografií pracujících pod linuxem. Našel jsem jich několik, nejschůdnější se jevily dva - geotag a GPS Prune. Oba pro komunikaci s GPS Canmore využívají třetí program a to GPS Babel.
Bohužel jak jsem pochopil, tento program nemá grafické rozhraní a nepodařilo se mně ho přes konzoli nastavit. Problémy jsou dva. 1) nastavit sériový port pro GPS Canmore, 2) Nastavit GPS Babel. Pokud někoho něco napadá prosím o pomoc. Jsem na kubuntu relatinmě začátečníkem. Zvládnu nainstalovat systém, z repozitářů nějaký program, ale s konzolí se nekamarádím. Maximálně překopírovat nějaký příkaz z diskuzí a odentrovat. Vzhledem k věku se to už asi moc nezlepší. Linux mě přesto maximálně vyhovuje a nerad bych ho měnil kvůli nějakým fotkám. Jirka