Tak mi to nedalo a nainstaloval jsem toho chameleóna!
Obraz jsem dělal přes dd. Zjistil jsem, že u mě instalačka na usb2.0 portu bootuje jak do klasickýho módu, tak do UEFI. Oproti tomu na USB3.0 bootovalo jen s UEFI. Tedy ono to najelo i normálně, ale sekne se jádro hned při inicializaci sběrnic. Tohle však není vina Opensuse, ale upstreamu. Ubuntu to dělá taky.
Při instalaci doporučuju nic moc nenastavovat. Nebo se to přenese na instalovaný systém! Viz dále.
A instalovat z "DVD". Protože z Live KDE sice máte dřív nainstalovaný systém, ale právě mi to stahuje další 2GB kodeků a jiné havěti.
Instalace byla mnohonásobně rychlejší(10minut) než kdysi(45minut). Úplně to přepracovali. Je česky(ne však po instalaci).
Při instalaci mě naštvalo, že pořád cpou zavaděč do kořenového oddílu a pak to spoustě lidem nejede. Nefungovala změna parametru kliknutím do textu souhrnu. Parametry instalace Grubu šly však změnit v jiné volbě. Nastavil jsem MBR. Zavaděč zavádí.
Prostředí mám anglicky, i když jsem zvolil češtinu. Asi to neinstaluje automaticky jaz. balíčky.
První velká zrada byla, že nejel internet. V livku předtím jel. Kliknutí na ikonu NM psalo jen, aktivujte NM. V NM nic pořešit nešlo. Vlezl jsem do Yastu a tam vše vypadalo ok. Karta detekována, IP přidělena. No tak jsem alespoň změnil jméno PC a odškrtl volbu změnit jméno přes dhcp. Restartovaly se služby a hle! Internet jel!
Balíčkový systém je rychlý včetně fetchingu repozitářů.
Skype jsem zkoušel instalovat už v livku a nainstaloval se a pustil korektně. Není potřeba nic doinstalovávat. Vše si to stáhne samo(32bitové šmejďárny).
Repozitáře tu jsou klasicky 4... OSS.. NON-OSS... a další 2... příjemně mě překvapilo, že už je rovnou aktivní i Pacman a Uzavřené. jen si nejsem jist, zda to při instalaci nebralo nastavení z livka, protože jsem je přidával. Nevíte někdo, jaké jsou výchozí?
Kaffeine. WOW... jsou tu obě verze! Nová, co nic moc neumí a stará nabušená :-)
Zjišťuji, že ač mám mít aktivní ty 2 repozitáře, nefungují. Brouzdám po webu suse a čtu dokumentaci. Ok. Klikl jsem na one yast instalátor, přidali se znovu a už to instaluje i kodeky, které po mě předtím chtěl Kaffeine.
A zase to RPM peklo. Instalace kodeků vyžaduje ponížení verze K3b. Budiž.
Prostředí KDE mám anglicky,aplikace česky, všechno se nainstalovalo samo, ale v Nastavení systému KDE je nastavení a je tam jen USA(na dalších záložkách je jinak správně čeština, česká měna atd). Nelze přidat jazyk. Balíčky mám všechny.
Aha! Takže jsme klikl na Online update... otevřel se Yast update... nic tam nebylo vidět.. a po kliknutí na OK se nabídlo spoustu jazykových balíčků k instalaci. Přitom předtím mi ukázal... asi jen ty, co už byly nainstalované. Tenhle program jsem u Opensuse nikdy nepochopil.
Tak to je zatím vše, děkuji za pozornost. Jdu koumat dále.
EDIT: Po instalaci jsem klikl na restartovat a nesledoval obrazovku. Měl jsem dojem, že PC nepřešlo plným restartem. Možná tomu tak skutečně bylo, viz kus poznámky k instalaci/vydání.
2.2. Žádná síť po instalaci
Přímo po instalaci není NetworkManager startován automaticky, takže nemohou být povoleny žádné sítě (WiFi). Pro nápravu stačí stroj jedenkrát ručně restartovat.