Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: openSuse 13.2 - released 4.11.2014  (Přečteno 36464 krát)

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
  • skill :: ur home erly
openSuse 13.2 - released 4.11.2014
« kdy: 13 Března 2013, 16:07:04 »
ahoj ubuntaci,

dneska vychazi nove opensuse 12.3 .. podelte se o sve dojmy ti, kdoz ho vyzkouseli .. pokud chcete KDE, tak suse je asi nejlepsi implementace JFYI ;)
ja ho nainstaluju asi o weekendu ..

zdravim, ntz

http://www.opensuse.org/en/
http://software.opensuse.org/123/en
« Poslední změna: 13 Října 2014, 13:46:13 od Roman Vacho »
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
Re:opensuse 12.3 - released 13.3.2013
« Odpověď #1 kdy: 13 Března 2013, 16:13:03 »
A tři dny se radujte! 8)
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
« Odpověď #2 kdy: 13 Března 2013, 16:33:13 »
A tři dny se radujte! 8)
bych spis cekal neco jako:

A ted se vsichni pos***e .. ;)

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #3 kdy: 13 Března 2013, 16:48:41 »
A tři dny se radujte! 8)

Zase bude na rok pokoj:)
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

beer

• Host
« Odpověď #4 kdy: 13 Března 2013, 16:52:28 »
Nevím, jestli mám stahovat, verze 12.2 mne moc nenadchla... Počkám si na recenze...

Marp

• Moderátor
  • Závislák
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Marek Marp Pszczolka
« Odpověď #5 kdy: 13 Března 2013, 16:52:28 »
A tři dny se radujte! 8)

Zase bude na rok pokoj:)
Myslíš jako od NTZ???  :D :D :D
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

Dandim

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 13 Března 2013, 17:33:52 »
Už mám opensuse 12.3 ve virtuálu a celkem pohoda. Krásný KDE 4.10 desktop. Po grafické stránce fakt nejpěknější distribuce. Spíš to jen tak zkouším. Kdybych měl opustit Fedoru tak jdu do openSUSE.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #7 kdy: 13 Března 2013, 17:40:02 »
Tak jsem stáhl i686 ISO Live CD KDE. Dokonce 2x(RC2 a final). Kontroloval součty. Pomocí dd a imagewriteru jsem se pokoušel obraz nahrát na USB. Imagewriter pod Windows není příliš použitelná věc. Ale více viny padá na Windows. Přes Správce disků neuměly ani zrušit oddíl na flashce(wtf?!). DD nezklamalo.
Jenže po uvítací obrazovce se asi 20minut načítalo jádro. Nakonec se dokonce jádro načetlo i částečně naběhlo. Ale potom to jen hleslo něco s neznámým MBR. Avizovaly automatický restart do 120vteřin. A šmitec.
Vylívám si srdíčko zde, protože české fórum nefunguje-nelze přispívat.
Byl jsem hodně namlsanej od pánů Větvičky a spol, kteří chválí kudy chodí. A potom toto?
Takže tímto to u mě asi zase na nějakou dobu s Opensuse zhasne :D
Až mě to přejde, možná stáhnu jiný druh obrazu.
« Poslední změna: 13 Března 2013, 17:50:13 od Roman "Rovano" Vacho »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

beer

• Host
« Odpověď #8 kdy: 13 Března 2013, 17:51:12 »

Fórum funguje, ale po zalogování to napíše
Citace
Nemáte oprávnění k přispívání do tohoto fóra.
.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #9 kdy: 13 Března 2013, 17:54:17 »

Fórum funguje, ale po zalogování to napíše
Citace
Nemáte oprávnění k přispívání do tohoto fóra.
.
Už toho nech prosímTě! :D

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #10 kdy: 13 Března 2013, 18:48:59 »
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=BNsrK6P9QvI" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=BNsrK6P9QvI</a>
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #11 kdy: 13 Března 2013, 21:22:36 »
Jsem frustrován. Zkusil jsem tento nadějný skript, https://github.com/cyberorg/live-fat-stick, vše se přeneslo korektně. A flashka pro změnu nebootuje vůbec. Boot flag oddíl má.

Fakt si připadám jak Jarin. Už jsem vyčerpal všechny možnosti z wiki suse. Můžu si jen hodit...
Co je do pytle špatně?
Je fakt, že už to první grafické logo nabíhá nějak pomalu.
Prvně je vidět text.. potom následuje gfxboot...potom "černo"... a po asi 10vteřinách se objeví logo a poté Vítejte a tak. Nepamatuju se, že by to tak dlouho někdy trvalo.
Tak možná zádrhel  vzníká někde tam a měl bych zkusit boot zavaděče do text módu.
EDIT: Tak jsem si četl wiki znovu a neměl jsem nainstalovanej gpart, co vyžaduje skript. Hm ale žádnou chybu nehlásil :-)
Další pokus.
Kód: [Vybrat]
./live-fat-stick.sh --suse openSUSE-12.3-KDE-Live-i686.iso /dev/sdc1
Please make sure the following information is correct:
iso name: openSUSE-12.3-KDE-Live-i686.iso distro: suse stick device: /dev/sdc
stick uuid: /dev/disk/by-uuid/42C4-02A2 stick partition: 1
installing syslinux on /dev/sdc1
replacing mbr of /dev/sdc with syslinux mbr.bin
setting /dev/sdc partition 1 active
copying kernel and initrd from iso image to /dev/sdc1
creating menu entries
copying openSUSE-12.3-KDE-Live-i686.iso to usb stick
sending incremental file list
openSUSE-12.3-KDE-Live-i686.iso
   973078528 100%   11.89MB/s    0:01:18 (xfer#1, to-check=0/1)

sent 973197408 bytes  received 31 bytes  12397419.61 bytes/sec
total size is 973078528  speedup is 1.00
cleaning up
Your bootable usb stick is now ready
have a lot of fun...
To už bylo s Quakerem jednodušší zkoušet alternativní zavaděče zavaděčů :D
Zkusím kompilaci pro i586. I když teď jedu na i686.
« Poslední změna: 13 Března 2013, 21:58:53 od Roman "Rovano" Vacho »

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
« Odpověď #12 kdy: 14 Března 2013, 11:45:24 »
hmm .. zajimave .. jeste ze nastesti nechapu o co se pokousite .. jinak nechci prudit, ale nerekl bych ze vsechna install/live cd/dvd funguji stejne .. tim myslim jestli buntu podporuje preliti pomoci dd na usb-disk, tak opensuse to skutecne umet nemusi ..

pokud to chces rovnou z netu nainstalit, tak postup je stejnej jako driv (jsem vycerpan psat dokola furt stejne kroky)

- stahnes pozadovany (x86 // amd64) instalacni kernel/initrd z normalniho repa
- strcis k sobe do grubu
- dotweakujes pomoci neprekonatelneho linuxrc (http://en.opensuse.org/SDB:Linuxrc) .. asi jedine co tam musis dat je install=http://download.opensuse.org/distribution/12.3/repo/oss/ ..
- reboot a v grubu vyberes tu polozku se susim installerem a nainstalujes na usb-stick

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #13 kdy: 14 Března 2013, 11:51:17 »
Je mi to líto, prostě mám smůlu. dd je oficiální postup(http://en.opensuse.org/SDB:Live_USB_stick). Od 12.2 vejš je ISO hybridní. Netřeba ho převádět a lze jej takto jednoduše klonovat.
Zatím jsem nevykoumal, proč mi starting(loading) kernelu trvá 20minut. Poodpojoval jsem co šlo z USB. Zatím procházím suse fórum a doufám, že se objeví stejný nešťastník.
Linuxrc vypadá zajímavě. Fajn věc.
« Poslední změna: 14 Března 2013, 11:55:17 od Roman "Rovano" Vacho »

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
« Odpověď #14 kdy: 14 Března 2013, 12:00:03 »
Už mám opensuse 12.3 ve virtuálu a celkem pohoda. Krásný KDE 4.10 desktop. Po grafické stránce fakt nejpěknější distribuce. Spíš to jen tak zkouším. Kdybych měl opustit Fedoru tak jdu do openSUSE.
.. kdybych mel opustit suse, tak jdu do fedory ;)

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #15 kdy: 14 Března 2013, 12:09:11 »
.. kdybych mel opustit suse, tak jdu do fedory ;)
Vidím to spíš na tu Fedoru.

Opensuse je prostě nějaké čudné.
Zkusil jsem NET install nabootovat na druhém PC. Kernel se načítá normálně. Ale nefunguje třeba zavádění OS z HDD, při kontrole instalačního média to řve, že nic není v mechanice. To jsou nedodělky, že to není možný.
U OS tvářícího se profesionálně takové nefunkční prkotiny zklamou. Spoustu věcí mají udělaných suprově, tak hergot proč to zkape na takových kravinách?

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #16 kdy: 14 Března 2013, 12:55:12 »
NTZ mě bude nenávidět :-)
Takže po 20minutách načítání jsem pro zábavu provedl firmware test.
* Title: EDD Boot disk hinting
* Description: This test verifies if the BIOS directs the operating system on which storage device to use for booting (EDD information). This is important for systems that (can) have multiple disks. Linux distributions increasingly depend on this info to find out on which device to install the bootloader.
================================================

[FAIL]-Boot device 0x80 does not support EDD
Well, yes if you upgrade the MB you will also upgrade the BIOS and DSDT Tables.

BIOS Enhanced Disk Drive Services 3.0 (EDD) is mechanism to match x86 BIOS device names (e.g. int13 device 80h) to Linux device names (e.g. /dev/sda, /dev/hda).

It is not really a mechanism you would like to use in a modern operating system, although I seem to remember you could disable it in the BIOS. There should be a way to access the disk as a standard ATA. That should solve your problem
To mě dost zaráží. Tohle se přece dávno nepoužívá.
Špekulace: často se stává, že OpenSuse neumí nainstalovat ani na moderních mašinách zavaděč. Možná je to chyba, kterou tam maj už řadu let.
No matching MBR signaturepro zařízení na 82.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #17 kdy: 14 Března 2013, 14:35:49 »
https://bugzilla.novell.com/show_bug.cgi?id=808611
http://lists.opensuse.org/opensuse-factory/2013-03/msg00162.html

No a tam kde jsem to zkoušel, je ještě starší procák...co to dá za 20minut :-) A když jsem to zkoušel na jiné sestavě se stejným procákem co to původně dělal 20minut, poradil si s tím za pár vteřin.

Nic si z toho nedělejme. Ubuntu je na tom úplně stejně :-) Nahlásil sjem své amaterské zjištění a su zvědav, zda ten bug vůbec otevřou. Už se táhne 5 let! A proč zrovna u mě se projevuje! Proč! :D
« Poslední změna: 14 Března 2013, 14:59:45 od Roman "Rovano" Vacho »

libor007

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #18 kdy: 18 Března 2013, 17:45:42 »
Poradí něko, jak dostat dotaz na české suse forum? Mě to taky pořád hlásí, že nemám oprávnění. Jinak se mi suse 12.3 moc zamlouvá, graficky velmi povedené, yast je super vychytávka(samozřejmě ne nutnost). Ale co mne dost zaujalo je to suse studio, kde si můžu vytvořit instalačku přesně podle svých představ bez různého balastu, který bych stejně nikdy nespustil. A vytvořenou instalaci můžu testnout narychlo v testdrive bez nutnosti instalace... Toto mi v ubuntu znatelně chybí.
« Poslední změna: 18 Března 2013, 17:50:06 od libor007 »
Kubuntu 20.04

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #19 kdy: 18 Března 2013, 18:02:25 »
Když se mrkneš na poslední přidaný komentář, zříš, že od 5. března nepremávaj.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #20 kdy: 18 Března 2013, 19:52:20 »
Tak mi to nedalo a nainstaloval jsem toho chameleóna!

Obraz jsem dělal přes dd. Zjistil jsem, že u mě instalačka na usb2.0 portu bootuje jak do klasickýho módu, tak do UEFI. Oproti tomu na USB3.0 bootovalo jen s UEFI. Tedy ono to najelo i normálně, ale sekne se jádro hned při inicializaci sběrnic. Tohle však není vina Opensuse, ale upstreamu. Ubuntu to dělá taky.

Při instalaci doporučuju nic moc nenastavovat. Nebo se to přenese na instalovaný systém! Viz dále.
A instalovat z "DVD". Protože z Live KDE sice máte dřív nainstalovaný systém, ale právě mi to stahuje další 2GB kodeků a jiné havěti.

Instalace byla mnohonásobně rychlejší(10minut) než kdysi(45minut). Úplně to přepracovali. Je česky(ne však po instalaci).
Při instalaci mě naštvalo, že pořád cpou zavaděč do kořenového oddílu a pak to spoustě lidem nejede. Nefungovala změna parametru kliknutím do textu souhrnu. Parametry instalace Grubu šly však změnit v jiné volbě. Nastavil jsem MBR. Zavaděč zavádí.
Prostředí mám anglicky, i když jsem zvolil češtinu. Asi to neinstaluje automaticky jaz. balíčky.
První velká zrada byla, že nejel internet. V livku předtím jel. Kliknutí na ikonu NM psalo jen, aktivujte NM. V NM nic pořešit nešlo. Vlezl jsem do Yastu a tam vše vypadalo ok. Karta detekována, IP přidělena. No tak jsem alespoň změnil jméno PC a odškrtl volbu změnit jméno přes dhcp. Restartovaly se služby a hle! Internet jel!
Balíčkový systém je rychlý včetně fetchingu repozitářů.
Skype jsem zkoušel instalovat už v livku a nainstaloval se a pustil korektně. Není potřeba nic doinstalovávat. Vše si to stáhne samo(32bitové šmejďárny).
Repozitáře tu jsou klasicky 4... OSS.. NON-OSS... a další 2... příjemně mě překvapilo, že už je rovnou aktivní i Pacman a Uzavřené. jen si nejsem jist, zda to při instalaci nebralo nastavení z livka, protože jsem je přidával. Nevíte někdo, jaké jsou výchozí?
Kaffeine. WOW... jsou tu obě verze! Nová, co nic moc neumí a stará nabušená :-)
Zjišťuji, že ač mám mít aktivní ty 2 repozitáře, nefungují. Brouzdám po webu suse a čtu dokumentaci. Ok. Klikl jsem na one yast instalátor, přidali se znovu a už to instaluje i kodeky, které po mě předtím chtěl Kaffeine.
A zase to RPM peklo. Instalace kodeků vyžaduje ponížení verze K3b. Budiž.
Prostředí KDE mám anglicky,aplikace česky, všechno se nainstalovalo samo, ale v Nastavení systému KDE je nastavení a je tam jen USA(na dalších  záložkách je jinak správně čeština, česká měna atd). Nelze přidat jazyk. Balíčky mám všechny.
Aha! Takže jsme klikl na Online update... otevřel se Yast update... nic tam nebylo vidět.. a po kliknutí na OK se nabídlo spoustu jazykových balíčků k instalaci. Přitom předtím mi ukázal... asi jen ty, co už byly nainstalované. Tenhle program jsem u Opensuse nikdy nepochopil.

Tak to je zatím vše, děkuji za pozornost. Jdu koumat dále.

EDIT: Po instalaci jsem klikl na restartovat a nesledoval obrazovku. Měl jsem dojem, že PC nepřešlo plným restartem. Možná tomu tak skutečně bylo, viz kus poznámky k instalaci/vydání.
2.2. Žádná síť po instalaci

Přímo po instalaci není NetworkManager startován automaticky, takže nemohou být povoleny žádné sítě (WiFi). Pro nápravu stačí stroj jedenkrát ručně restartovat.
« Poslední změna: 20 Března 2013, 18:52:12 od Roman "Rovano" Vacho »

mset

• Návštěvník
« Odpověď #21 kdy: 18 Března 2013, 20:28:41 »
ahoj,

jsem moc rád, že se tu řeší i jiné věci než Ubuntu. Já osobně bych na jedno místo nastěhoval všechny distribuce. Skoro každy si vyzkoušel víc distribucí a každému vyhovuje jiná a každý má jiné zkušenosti.

Za sebe děkuji každému, kdo sem napíše všechny zkušenosti/dotazy na Linux a děkuji administrátorům, že to zvládají!!!

libor007

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #22 kdy: 18 Března 2013, 23:27:33 »
ja zkousel instalaci z live kde. pacman aktivni nebyl, musel se aktivovat. v nejakem foru byla i zminka, ze se ma v yastu pacman prepnout na aktivni, ikdyz nechapu proc. jinak podobna zkusenost jako rovano. cestina nebyla aktivni a musel jsem dohodit l10n-cs balicek-zacatecnik by mel problem.  kodeky ponizi k3b i ostatni veci. mam za to, ze se instaluje vse podle verzi v pacmanovi. laicky predpokladam, ze casem se zase vse povysi v ramci update. chtelo by to vyjadreni nejakeho susare. balickovy system je rychly, oproti treba fedore nesrovnatelny.  budu to osahavat v virtualboxu a nejspis nasadim na netbooku. pozdeji dle delsi zkusenosti i na desktop pc.
Kubuntu 20.04

libor007

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #23 kdy: 20 Března 2013, 11:45:48 »
Tak mi to nedalo a zkusil jsem instalaci z sitoveho net cd. kupodivu cestina ok hned po instalaci, adresare taky pocesteny narozdil od instalace z kde-live cd. Takze doporucuju net install. Jen nechapu, ze po sitove instalaci hned stejne sosam updaty.
Kubuntu 20.04

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #24 kdy: 20 Března 2013, 11:49:12 »
A jak moc funguje ta síťová instalace? Dělá to pořád ještě to, že to naváže spojení, stáhne balík, ukončí spojení a tak pořád dokola? Pamatuju to jako strašně pomalou věc.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.