Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: SSD disk, ano, nebo počkat,jaký FS?  (Přečteno 9581 krát)

RRRadek Neužil

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 4656
    • Zobrazit profil
Re:SSD disk, ano, nebo počkat,jaký FS?
« Odpověď #25 kdy: 01 Duben 2013, 11:05:14 »
Ty *censored* to je zas název tématu .. nemělo znít bez cenzury SSD disk, ano, nebo počkat, jdu se vyčůrat, jo dobrý a jaký FS?

To bylo spíš myšleno SSD disk, koupit teď nebo ještě počkat? A jaký FS je na SSD nejvhodnější?
Určitě to ale nemyslel špatně ;)
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Milhouse

  • Moderátor
  • Guru
  • ***
  • Příspěvků: 5706
    • Zobrazit profil
Re:SSD disk, ano, nebo počkat,jaký FS?
« Odpověď #26 kdy: 19 Srpen 2013, 14:30:18 »
Díky pánové za toto vlákno, do mého obstarožního desktop PC jsem vybral i kvůli držáku do 3,5 slotu Kingston HyperX 3K - 120GB . :)

Hezký den.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

matlala

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 480
    • Zobrazit profil
Re:SSD disk, ano, nebo počkat,jaký FS?
« Odpověď #27 kdy: 20 Srpen 2013, 10:29:32 »
Přidám svou troškou do mlýna.
Před rokem jsme si kupoval noťas a rovnou chtěl dokoupit SSD. Nakonec po dnech strávených studijí různých článků a recenzí mi vyšel nejlépe INTEL a plně souhlasíms  tím co se psalo všudemožně:
Intel má dlouhou zkušenost s výrobou procesorů, tedy dokáže díky zkušenostem vyrobit i paměti. Dělá si vlastní čipy a k tomu přidává většinou rychlý řadič sandforce s vlastním firmwarem + program na správu s windows (trim pro starší win než je 7, secure erase atd).

Mám jak se dole dočtete Intel 520 180GB. Je na ní kupodivu jen něco málo přes 160GB místa, takže nejspíše výrobce uvádí kapacitu i se separe area (rezervní část).

Používám ho rok a mám na něm GPT tabulku kvůli EFI, windows 8 a ubuntu 12.04.2 (grub díky EFI detekuje jen ubuntu a je to pro mě výhodnější vybírat systém na straně EFI NTB než v grubu). V ubuntu mám vytvořený 30GB /, cca 83GB /home a 3GB swap pro sichr (kvůli občasnému přetečení při vytváření ramdisku na úpravy filmů a videí) + na HDD ještě 2.5GB swap s nižší prioritou. Jako filesystem mám samozřejmě ext4.

No a podle netu jsou doporučené úpravy:
1. elevator=noop do parametrů jádra v grubu, což vypne výrah
2. v souvislosti s předchozím mám pro hlasický HDD označen jako sdb v rc.local zapsáno
Kód: [Vybrat]
echo cfq> /sys/block/sdb/queue/schedulerCož zase zapíná výtah, jendoduše řečeno, už jsme to tu na foru s někým dlouho řešil.
3. mám vytvořen ramdisk a do něj připojen /tmp + přesmerovanou chase firefoxu do /tmp
Kód: [Vybrat]
#fstab
 #ramdisk
none    /tmp    tmpfs   nodev,nosuid,noatime,size=751M,mode=1777 0 0
firefiox zadat about:config a přidat položku browser.cache.disk.parent_directory s cestou do složky v /tmp, třeba /tmp/FirefoxCache
4. důležité je ve fstabu zapnout trim přidáním parametru discard ke každému oddílu na SSD
5. noatime parametr ve fstabu je diskutabilní, já jej vypl, opět po diskusi tady na foru. Výsledkem bylo že výchozí je relatime a noatime je tedy zbytečné

No a pokud by měl někdo zájem, nechť se mi ozve mailem na matlala.se(zavinac)gmail.com a mohu mu poslat jednu rozsáhlejší seminárku se soupisem kdečeho o SSD, kterou jsme nedávno dělal do školy.

OPRAVA: Opravil jsem špatně napsané parametry realtime->"relatime" a diskart->"diskard" Pavel Hrnčíř.
« Poslední změna: 02 Září 2013, 20:13:24 od Pavel Hrnčíř »
NOTEBOOK: Ubuntu 14.04 (kernel 3.14); Asus N56VM-S4272V (i7 3610QM, 16GB RAM 1600MHz, INTEL SSD 520 180GB + původní HDD místo DVD/BD, Full HD displej) + INTEL 7620 + doma 24" LG IPS 24EA53
NAS-HTPC: Ubuntu server 12.04 x64 + XBMC; ASRock E350M1/USB3, SEASONIC SSP-350GT, RAM 8GB (2x4GB) DDR3 1333MHz, case BITFENIX Prodigy , prim. eth. INTEL PRO/1000 CT, 2ks WD Red 3TB v SW RAID 1, 2*1Gb switch

Milhouse

  • Moderátor
  • Guru
  • ***
  • Příspěvků: 5706
    • Zobrazit profil
Re:SSD disk, ano, nebo počkat,jaký FS?
« Odpověď #28 kdy: 20 Srpen 2013, 11:19:35 »
Intel byl také v hledáčku. Ale jak píše Radek, má s Kingstonem dobré zkušenosti, takže volba byla z mé strany jasná.

RAMdisk používám, a SWAP asi dělat nebudu. Při 12 GB RAM to nemá cenu. :) Jsem zvědav, co na to budou říkat Win7, který mám jako herní konzolu. To budu muset taky něco nastavit, ale to někde najdu...

Jinak díky za doplnění, určitě se bude hodit. :)

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

matlala

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 480
    • Zobrazit profil
Re:SSD disk, ano, nebo počkat,jaký FS?
« Odpověď #29 kdy: 20 Srpen 2013, 14:10:08 »
http://pctuning.tyden.cz/software/ladeni-windows/17030?start=3
sice mám osmičky hlavně kvůli občasnému vyzkoušení a hlavně pro připojení k TV přes HDMI, což je jen párkrát ročně. Ale aplikoval jsem obdobné postupy a ramdisk vytvořil taktéž.
No a já mám nově 16GB RAM, občas potřebuju co největší RAMdisk, takže to přeteče, pokud k tomu ještě přenáším soubory a nezaplněná RAM se použije na chase disků.
NOTEBOOK: Ubuntu 14.04 (kernel 3.14); Asus N56VM-S4272V (i7 3610QM, 16GB RAM 1600MHz, INTEL SSD 520 180GB + původní HDD místo DVD/BD, Full HD displej) + INTEL 7620 + doma 24" LG IPS 24EA53
NAS-HTPC: Ubuntu server 12.04 x64 + XBMC; ASRock E350M1/USB3, SEASONIC SSP-350GT, RAM 8GB (2x4GB) DDR3 1333MHz, case BITFENIX Prodigy , prim. eth. INTEL PRO/1000 CT, 2ks WD Red 3TB v SW RAID 1, 2*1Gb switch

beer

  • Host
Re:SSD disk, ano, nebo počkat,jaký FS?
« Odpověď #30 kdy: 20 Srpen 2013, 14:22:33 »
http://pctuning.tyden.cz/software/ladeni-windows/17030?start=3
 a hlavně pro připojení k TV přes HDMI
HDMI k telce funguje skvěle i v Ubuntu..., to není dobrý důvod pro kupování osmiček :).

matlala

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 480
    • Zobrazit profil
Re:SSD disk, ano, nebo počkat,jaký FS?
« Odpověď #31 kdy: 20 Srpen 2013, 16:46:38 »
Kro říká, že jsem si je koupil, resp něco za ně platil. A přitom jsou plně legální. Vivat MSDNAA.

No a mám přepínání grafik nvidia a integrované intel pomocí bumblebee. Zatím jsem nikde nenašel a nikdo nedokázal poradit jak to rozchodit. HDMI je fyzicky vyvedené pouze z té silnější grafické karty nvidia.
Viz http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=65577

EDIT: ale fakt to HDMI potřebuju jen min 3x ročně na přímé přenosy Eurovize, jinak koukám na NAS/HTPC, kde HDMI jede a je defaultně připojený k TV.
« Poslední změna: 20 Srpen 2013, 16:51:09 od matlala »
NOTEBOOK: Ubuntu 14.04 (kernel 3.14); Asus N56VM-S4272V (i7 3610QM, 16GB RAM 1600MHz, INTEL SSD 520 180GB + původní HDD místo DVD/BD, Full HD displej) + INTEL 7620 + doma 24" LG IPS 24EA53
NAS-HTPC: Ubuntu server 12.04 x64 + XBMC; ASRock E350M1/USB3, SEASONIC SSP-350GT, RAM 8GB (2x4GB) DDR3 1333MHz, case BITFENIX Prodigy , prim. eth. INTEL PRO/1000 CT, 2ks WD Red 3TB v SW RAID 1, 2*1Gb switch