Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: LUbuntu & TCL  (Přečteno 1243 krát)

Matesax

• Host
LUbuntu & TCL
« kdy: 12 Dubna 2013, 18:17:36 »
Dobrý den,
potřebuji udělat jednu machinaci - pro ní jsem si nainstaloval LUbuntu. Potřeboval bych se nyní dostat do TCL. (TinyCoreLinux) Tedy buď bootovat LUbuntu z Extlinux, což se mi jeví nepravděpodobně, či naopak TCL bootovat z GRUBu. Jak by se tedy dalo zařídít, aby se jakýmkoliv (i krkolomným) způsobem dalo nabootovat oba OS? Pokud by to nešlo - mohu v LUbuntu zprovoznit práci s TCL aplikacemi? (Například pustit Firefox.) Další problém pro který nemám vysvětlení nastal, když jsem partitionoval disk - TCL jsem nainstalovatl do sda1 a to byl jediný partition. Když jsem teď pro LUbuntu udělal další dva (/ a SWAP), tak se jmenují sda5 a 6 - což samozřejmě zase takový problém není - ale je to taková záhada...
Děkuji.

janek-m

• Host
Re:LUbuntu & TCL
« Odpověď #1 kdy: 12 Dubna 2013, 18:40:42 »
Dva linux-systémy som ešte na PC nemal, ale prechádzať súbory v jednotlivých systémoch by nemal byť problém. Spustiť oba systémy naraz je asi nemožné. Aspoň ja som o tom ešte nepočul. Neviem, či som to dobre pochopil :)
Čo sa týka tých oddielov, tak vysvetlenie ich značenia by mohol dať výpis z fdisku. Do terminálu zadať: sudo fdisk -l

Strašná indispozícia z mojej strany a nepochopenie príspevku.  ;D :-[
« Poslední změna: 13 Dubna 2013, 12:09:45 od janek-m »

Matesax

• Host
« Odpověď #2 kdy: 12 Dubna 2013, 19:02:12 »
Nejsem negramotný - fdisk nevydal nic než co již dávno vím - sda1, sda5, sda6. Pochopitleně se k datům dostanu - ale nenabootuji tcz soubory. Tedy alespoň to z LUbuntu neumím. Proto potřebuji nabootovat celý TCL. Ale ten GRUB nebere, jelikož TCL má Extlinux... Takže jak jsem psal - buď oba z Extlinux, či oba z GRUBu, či nějak manuálně, nebo na LUbuntu nabootovat tcz soubory... Neznám žádný způsob jak nabootovat 2 OS najednou - ani nechápu, jak tě to napadlo... :)

aloisam

• Host
« Odpověď #3 kdy: 12 Dubna 2013, 19:34:40 »
mělo by to jít nabootovat z grubu.

http://forum.tinycorelinux.net/index.php?topic=11062.0

janek-m

• Host
« Odpověď #4 kdy: 12 Dubna 2013, 19:35:51 »
Ja sa ospravedlňujem, nepochopil som to dobre a nevedel som, že TCL využíva extlinux a doplietla ma veta: "... Jak by se tedy dalo zařídít, aby se jakýmkoliv (i krkolomným) způsobem dalo nabootovat oba OS?"..... Už to teraz chápem.  hanbím sa  :-[
Som trochu googlil a  mnoho k tomu nie je:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1861898
EDIT: teraz pozerám, že aj aloisam našiel tú istú stránku :)
« Poslední změna: 12 Dubna 2013, 19:38:03 od janek-m »

aloisam

• Host
« Odpověď #5 kdy: 12 Dubna 2013, 21:05:40 »
ano, tu stejnou. :) Prostě zkus do /etc/grub.d/40_custom přidat

Kód: [Vybrat]
menuentry "TinyCore" {
set root=(hd0,1)
linux /boot/bzImage tce=sda1 home=sda1 opt=sda1
initrd /boot/tinycore.gz
}

a updatovat grub.

tiny má taky na sda1 takže by to mělo fungovat. A o jiné chybě než o té (hd0,0) se nezmiňuje, tak snad... Je to sice už poměrně starej příspěvek, ale snad se to nezměnilo. Určitě napoví podívat se do /boot na sda1 jestli tam máš něco takovýho, na co ten zápis odkazuje. ;)

Matesax

• Host
« Odpověď #6 kdy: 12 Dubna 2013, 21:15:14 »
Kernel vím kde je. Jak jsem psal - klidně bych to dělal i manuálně (nepočítám s častým přístupem - a až to dodělám, zvětším TCL zase na max), ale netuším, jak na to v Grub CLI. :) Ale asi nejhorší je, že mám po ruce vše potřebné k bootování - a vázne to na takové blbosti...

aloisam

• Host
« Odpověď #7 kdy: 12 Dubna 2013, 22:52:50 »
sorry nechápu. Jaký grub cli? Ten /etc/grub.d/40_custom upravíš z lubuntu klidně v grafice.

Matesax

• Host
« Odpověď #8 kdy: 13 Dubna 2013, 06:00:19 »
CLI = CommandLineInterface - po nabootování GRUBu přeci můžeš spustit manuální ovládání... (Které nepochopitelně neobsahuje možnost vypnutí.)

40_custom jsem upravil - po update GRUBu ("a updatovat grub") se nic nezměnilo...
« Poslední změna: 13 Dubna 2013, 06:02:13 od Matesax »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.