Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: [vyřešeno]windows (xp, 7) ve virtual box či jakékoli jiné virtualizaci  (Přečteno 3818 krát)

martin.mucha

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 40
potřebuji nainstalovat nějaké windows a provozovat je ve virtuálu. Instalováno je 64b ubuntu 13.04. i7 procesor, ssd disk -- nevím jestli to může mít vliv.
Nevím *kde* přesně je chyba.
Zkoušel jsem instaloval staré XP, novější 7 v 64b i 32b verzi, s různými nastaveními čipové sady (PIIX3, ICH9), ale nedaří se to. To vše s vypnutým přímým přístupem k hw.
Nejlepšího výsledku jsem dosáhl s 64b verzí windows 7, která řekla, že se nenainstaluje, pro nekompatibilní hw. To je ještě fajn. Všechny ostatní verze ukáží chvíli po zahájení instalace modrou obrazovku a pád windows je tak silný, že s sebou strhnou i hostitelský OS.

1. Má někdo nějakou radu, co s tím?
2. jak je možné, že virtualizovaný os shodí celý stroj?

předem díky.
M.
« Poslední změna: 27 Června 2013, 10:03:48 od martin.mucha »

Rover623

Re:windows (xp, 7) ve virtual box
« Odpověď #1 kdy: 23 Června 2013, 10:41:21 »
A co používáš, nejnovější Oracle VB nebo ten z repozitářů. VB z repozitářů má trochu problémy a pro instalaci Windows to obvykle chce balík doplňků a taky se přidat do potřebné skupiny

TUX IN MACHINE

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 576
Re:windows (xp, 7) ve virtual box
« Odpověď #2 kdy: 23 Června 2013, 10:42:46 »
ja si instaloval ten z repozitaru ale jeste pred prechodem z 12 na 13  ajede to naprosto ok xp i win7
 no problemo a to ze ti to strhne i host os je teda legrace  :)

martin.mucha

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 40
Re:windows (xp, 7) ve virtual box
« Odpověď #3 kdy: 23 Června 2013, 18:23:01 »
1. ok, byla to verze z repozitářů, má chyba. Přeinstaloval jsem, dodal jsem nějaká ta rozšíření a problém přetrvává. Do potřebné skupiny jsem se nepřidal, protože si to stěžovalo, že to omezí jen USB (což mi vlastně nevadí).

2. je to trochu mystérium. Po změně virtualboxu však došlo k malé změně. Trvá to dýl. Hodně dýl. Což nechápu. Žádná síťová komunikace. Procesor prakticky stojí (5% špička na jednom jádru). Ram, swap prázdné. SSD bez zátěže 0.0% procent zátěž po celou dobu "práce" před pádem (včetně hostitele, což mne irituje nejvíce). Nabízí se otázka. Co tam sakra ten virtualbox tak dlouhou dobu dělá?

TIBOR

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 6520
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re:windows (xp, 7) ve virtual box
« Odpověď #4 kdy: 23 Června 2013, 18:38:48 »
Ake volis nastavenia pri vytvarani virtualneho pc? Ja mam na VB XP aj w8 a ide to bez problemov.
Ale je pravda ze na SSD som to este neskusal.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 22.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

ntz_reloaded

  • Lokaj
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3735
  • skill :: ur home erly
Re:windows (xp, 7) ve virtual box
« Odpověď #5 kdy: 23 Června 2013, 18:52:31 »
tohle by nestacilo:

Kód: [Vybrat]
# cat w7-ultimate.sh
#!/bin/bash

export QEMU_AUDIO_DRV=alsa;
_netdev=$1

if [ -z "$1" ]; then
        echo "gimme netdev as first param ..";
        exit 1;
fi

qemu-kvm \
-drive file=/home/kvm/w7-ultimate-msdn/w7-ultimate.qcow2,index=0,media=disk,cache=writeback \
-m 2048 -smp 2 -k en-us -usbdevice tablet -localtime -boot d \
-net nic,model=e1000,macaddr="52:54:00:12:34:56",vlan=1 -net tap,ifname=w70,script=no,vlan=1 \
-monitor unix:/home/kvm/w7-ultimate-msdn/instance,server,nowait -vnc 127.0.0.1:8 -vga std &
#-usb -usbdevice host:16d5:6603 &
## removed -soundhw hda
_qpid="$!";

sleep 2;
ip l set w70 address a2:0f:0c:aa:08:f9;
ip l set w70 up;
ip a a 192.168.88.1/24 dev w70;

### set via sysctl.conf and system firewall
#echo 1 >/proc/sys/net/ipv4/ip_forward;
iptables -t nat -A POSTROUTING -o $_netdev -j MASQUERADE;
iptables -A FORWARD -s 192.168.88.0/24 -o $_netdev -j ACCEPT;


wait $_qpid;
unset QEMU_AUDIO_DRV _qpid;

echo clearing iptabels;
iptables -t nat -D POSTROUTING -o $_netdev -j MASQUERADE;
iptables -D FORWARD -s 192.168.88.0/24 -o $_netdev -j ACCEPT;

exit 0;

### not needed anymore
#iptables -A FORWARD -p tcp --dport 3389 -i eth0 -j ACCEPT;
#iptables -t nat -A PREROUTING -i eth0 -p tcp --dport 3389 -j DNAT --to 192.168.88.88:3389;
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

martin.mucha

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 40
Re:windows (xp, 7) ve virtual box
« Odpověď #6 kdy: 23 Června 2013, 21:34:50 »
Ake volis nastavenia pri vytvarani virtualneho pc? Ja mam na VB XP aj w8 a ide to bez problemov.
Ale je pravda ze na SSD som to este neskusal.

--> VDI --> pevná velikost --> 20GB --> vytvořit.
padá. S nastavením "ukazuj disk woknům jako ssd" i bez něj.
obdobné chování bylo i pro dynamicky alokovaný disk, který jsem vytvářel obdobně.

---
ad ntz_reloaded: děkuji za odpověď, ale přiznám se, že ji příliš nechápu. Mohl byste to nějak objasnit?

Rover623

Re:windows (xp, 7) ve virtual box
« Odpověď #7 kdy: 23 Června 2013, 23:26:35 »
Nemáš na tom disku zapnutý noatime, to VB nemá rád

František Zatloukal

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 1799
    • frantisek.zatloukalu.eu
Re:windows (xp, 7) ve virtual box
« Odpověď #8 kdy: 24 Června 2013, 00:40:23 »
ad ntz_reloaded: děkuji za odpověď, ale přiznám se, že ji příliš nechápu. Mohl byste to nějak objasnit?
Spuštěním toho bashového scriptu dojde k vytvoření virtuálního pc v qemu.
First they ignore you, then they laugh at you,
then they fight you, then you win.
Powered by Fedora 22 | Ubuntu 15.10

martin.mucha

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 40
Re:windows (xp, 7) ve virtual box či jakékoli jiné virtualizaci
« Odpověď #9 kdy: 25 Června 2013, 21:34:42 »
noatime nastaven není.

ad qemu: děkuji za přiložený skript, nechci se qemu nijak dotknout, ale na toto nemám koule.
---

Pokud bych tedy ještě mohl poprosit, rád bych se soustředil na vmware. Ten jsem nainstaloval a dokonce i windows se nechaly nainstalovat bez pádů sebe samotných či hostitelského OS. Skvěle! Chybí nainstalovat VMware tools pro win 2000 a následníky, aby windows fungovaly optimálně.

Bohužel nemám postačující iq a/nebo vzdělání v kryptoanalýze, a na stránkách výrobce nejsem s to dohledat download a program sám si to nenainstaluje ("Error: tehere was a problem updating a software component. Try again later and if the problem ..."). Googlením jsem našel návody, které hovoří o nutnosti nainstalovat vmware tools i na hostitelském pc, což by na ubuntu mohlo být řešeno balíčkem "open-vm-tools", ale vůbec nevím, zdali je to ten pravý. Přesto jsem jej cvičně nainstaloval, ale ani pak se ve windows nepodaří stáhnout vmware tools (chyba někdy po 30% jindy ihned).

předem děkuji za každou radu. Rád bych to měl za sebou a vrátil se k práci.

martin.mucha

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 40
Re:windows (xp, 7) ve virtual box či jakékoli jiné virtualizaci
« Odpověď #10 kdy: 25 Června 2013, 22:03:26 »
a ještě update:
vmware tools jsem nakonec našel zde(kdyby někdo další potřeboval):
http://packages.vmware.com/tools/esx/index.html

nainstaloval, nainstaloval i zmíněný open-vm-tools, restartoval spustil --- a znovu se to domáhalo stáhnutí a instalování již nainstalovaného (jiná komponenta si všimla a nabídla už jen update a nikoli instalaci). Při stahování to (občas) padá
https://www.dropbox.com/s/xafk3qeun0vht1x/Sn%C3%ADmek%20obrazovky%20-%2025.6.2013%20-%2021%3A55%3A09.png

a vmware si zásadně po restartu nepamatuje minule přidaný/vytvořený virtuál.

---
(pozn. uvádím vše co vidím, abych poskytl co nejvíce informací; nevím proč obsluha a instalace jinak prokazatelně funkčního a komplikovaného sw musí být taková krize -- distribuce balíku, lidské UI a relevantní návody jsou o několik řádů snazší než napsat zdrojáky k tomuto).
« Poslední změna: 25 Června 2013, 22:06:36 od martin.mucha »

martin.mucha

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 40
Re:windows (xp, 7) ve virtual box či jakékoli jiné virtualizaci
« Odpověď #11 kdy: 27 Června 2013, 10:03:32 »
tak jsem zjistil, kde je problém s instalací VMware tools. Napíšu to sem, kdyby to náhodou našel někdo v podobné situaci jako jsem byl já.

Postup instalace vmware player 5.0.2:
1. Stáhnout VMware-Player-5.0.2-1031769.x86_64.bundle
2. chmod u+x
3. spustit instalátor pod adminem.

vytvoří se homu aktuálního uživatele adresář .vmware, ale s oprávněními roota, což je příčinou chybného chování
pokud byste teď nainstalovali virtuální PC, mělo by problém s instalací vmware tools, proto je lepší udělat následující. Jde to udělat kdykoli, ale je nutné vmware player spustit pod rootem a tak je možná lepší udělat to před instalací virtuálních pc.

4. spustit vmware player jako root, File-> player preferences -> Download all Components now.
5. vypnout vmware player
6. sudo rm -r  .vmware v homu uživatele
7. nainstalovat virtuální pc

nyní už se vmware tools nainstalují normálně a vše vypadá funkčně. Kromě "zapomětlivosti" -- wmware občas zapomene existující virtuály (i když se .vmware v daný čas nemazal), ale to už jde snadno vyřešit jinak.

row

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 19
Re:[vyřešeno]windows (xp, 7) ve virtual box či jakékoli jiné virtualizaci
« Odpověď #12 kdy: 28 Června 2013, 09:34:21 »
mam zajimavej postreh, pokud mam spustenej virtual box nejak to ovlivnuje chod VLC, pada mi pri prevadeni videi ale i pri prehravani , kdyz sem dal spustit z terminalu napsalo to pri padu floating point error, nepomohla ani aktualizace na nejnovejsi verzi.

jak je to mozne ze se to muze tlouct, nevi nekdo?  :D

jakmile vbox vypnu vlc bezi jako z praku

ntz_reloaded

  • Lokaj
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3735
  • skill :: ur home erly
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

jmoravec

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 11
Re:[vyřešeno]windows (xp, 7) ve virtual box či jakékoli jiné virtualizaci
« Odpověď #14 kdy: 29 Června 2013, 16:36:33 »
Aho, já sem te'dka úspěšně (tak napůl) vyzkoušel WinXP32bitprofi pod UBUNTU ve VirtualBox, funguje to dobře. Ale bohužel se jaksi nedá
vzít IMAGE, ve který je spuštěnej program, co vytěžuje procesor na mnoho procent a přenýst ji na jinej počítač. Image se prostě zhroutí.

Možná by byl lepší VMWare a Image z VMWare.

Jestli si chceš zkusit VMWare tady je připravená Image: http://www.uloz.to/xTkguCeW/robomap-x32-vmware-7-1-image-rar
je dělená po windows a uvnitř image sou taky windows, po windows funguje OK.
a tady se stahuje VMWare Player http://www.vmware.com/products/player/overview.html

Jestli to budeš zkoušet, dej sem vědět, jak funguje.



TUX IN MACHINE

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 576
Re:[vyřešeno]windows (xp, 7) ve virtual box či jakékoli jiné virtualizaci
« Odpověď #15 kdy: 01 Července 2013, 16:44:46 »
tak ten bug ve vlc jak pada pri spustenym vmware, vypada to ze tohle pomohlo

In VLC preference> output modules> try to change default to X11
(check the advance options box).

Rover623

Re:[vyřešeno]windows (xp, 7) ve virtual box či jakékoli jiné virtualizaci
« Odpověď #16 kdy: 01 Července 2013, 22:13:14 »
Čímž se ve VLC zakáže akcelerovaný výstup, který je stále označen jako experimentální, třeba by to fungovalo ve vývojové verzi 2.1, pro ty odvážnější, repozitář je tady
Kód: [Vybrat]
ppa:videolan/master-daily

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.