Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: klávesové zkratky - nechci [vyřešeno]  (Přečteno 6586 krát)

Josef

• Návštěvník
klávesové zkratky - nechci [vyřešeno]
« kdy: 10 Července 2013, 14:45:41 »
Zdravím Vás.

Omlouvám se, že jdu úplně proti směru, ale můj názor na klávesové zkratky je zde zakázáno zveřejnit...
Potřebuji je kompletně vypnout v systému, nainstalovaných i budoucích programech.
Mám sestavu Ubuntu 13.4 + Studio + KDE-full, ale sháním i obecnější rady jak na to (ve Windows, Chromium-OS atp.).

Důvody:
1. Už teď při psaní mě rozčiluje nemožnost odsazení tabelátorem(to byl jeho prapůvodní účel).
2. Zkratky kolidují mezi sebou i s národním prostředím.
3. Nejsem ochotný si pamatovat 50 zkratek u 50 programů, jen proto abych věděl co nesmím zmáčknout,
navíc když některé programy používám jen občas.
4. Opravdu mě rozhodí, když mě známé IDE při pokusu o uzavření závorky vstřelí na internetové stránky, na které dokonce nemám přístupová práva, nebo při pokusu o odsazení textu v e-mailu se přepnu do režimu, který by mě v životě nenapadlo používat.
5. Navíc často nejdou zkratky smazat najednou a mazat zkratky například v QtCreatoru je dílo.

Děkuji. Josef
« Poslední změna: 11 Července 2013, 15:45:10 od Josef »

pacholik

• Závislák
Re:klávesové zkratky - nechci
« Odpověď #1 kdy: 10 Července 2013, 20:12:15 »
Napadá mě jen jeden zaručeně fungující způsob: odpojit klávesnici.

Nechce se mi věřit tomu popsanému chování, to sis musel ty nějak zprznit sám.

Josef

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 11 Července 2013, 01:39:31 »
Vám při psaní konkrétně na této stránce někomu funguje TAB jako odsazovač?

Jsem velice nadšený, laický seštelovávač všeho, je dost dobře možné, že je to moje vina,
ale to se nahledám...
Upřesňuji, že "AltGr + G" mě poslalo kamsi ve "Widlích" a gmail používá TAB k přepnutí režimu na všech systémech.
(Včera jsem je za to zperzekvoval.)

Moc prosím kohokoli, komu tady TAB odsazuje, o zprávičku, ve které to odsazení použije.

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
« Odpověď #3 kdy: 11 Července 2013, 07:44:07 »
Klávesa TAB standardně funguje jako přepínač na další pole ve formuláři (SHIFT+TAB přepíná na předchozí). Je to tak ve Windows i v Ubuntu.
V současné editory funkci tabulátoru vůbec neznají a jeho funkci přebírají jiné konstrukce, např tabulky, odsazení a podobně, takže klávesa TAB použita na jiné funkce.
Doporučuji si zvyknout na nové funkce této a jí podobných kláves. Pokud si nechceš zvykat a chceš důsledně používat klávesu TAB, pořiď si psací stroj, nebo piš v editoru používající neproporcionální písmo (třeba gedit).

Samozřejmě ve velkých editorech, jako libre office a podobné, je funkce klávesy TAB jakž takž zachovaná, ale když se někam podíváš jak se píše současný dokument, tak tam použití klávesy tab nenajdeš.
« Poslední změna: 11 Července 2013, 07:47:39 od Myrmica »
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

Josef

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 11 Července 2013, 10:00:27 »
Tak to je můj konec, důsledně rozlišuji:

1. Ovládání programu - myš - nepouštím z pravé ruky
2. Text - klávesnjce - jen levou

Mě zajímá pohodlí, ne rychlost.
Domníval jsem se, že počítač se má přizpůsobovat mým požadavkům, ne naopak.

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
« Odpověď #5 kdy: 11 Července 2013, 12:02:30 »
Samozřejmě, že počítač se má přizpůsobovat požadavkům uživatele. Ale všeho s mírou, nelze změnit filozofii prostředí.
Ovládání pomocí zkratek se vyvíjelo určitou dobu spolu s prostředím, ve kterém se pracuje. Zkratky vymysleli tvůrci prostředí a dílčích programů, a vycházejí (obvykle) z letitých zkušeností. Změnit většinou jdou, ale je to pracné a IMHO ve většině příkazů zbytečné.
Máš dvě možnosti:
1. Najít prostředí, které ti nejvíce vyhovuje a potřebuje nejméně úprav.
2. Naučit se běžné prostředí.
Raději se je nauč některý z běžných desktopů včetně souboru základních zkratek k němu patřících.

U auta používáš volant, a neptáš se, proč auto nepoužívá řidítka, knipl či pedály k řízení, přestože některá první auta byla vybavena např. řidítky. Přijal jsi standard, protože ti nic jiného nezbylo.
U počítačů se, na rozdíl od auta, standardy vyvíjejí kratší dobu, a proto člověk zažije více změn standardů u počítačů než u aut. Za sto let bude ovládání standardem, a nikoho nebude zajímat proč se na tuhle funkci používá ta zkratka a ne jiná. A IMHO zkraty budou existovat asi stále, bez ohledu na to, jestli PC ovládáš klávesnicí, hlasem, gesty či jinak.
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

beer

• Host
« Odpověď #6 kdy: 11 Července 2013, 12:17:27 »
Používat tabulátor ve webovém prohlížeči pro odsazování nepůjde. Doporučuji si zvyknout. Pro odsazování tabulátorem skrze vebový prohlížeč lze zkopírovat odsazení z textového editoru (gedit, leafpad, mousepad, atd).

tento řádek je odsazený tabulátorem

Jak se to bude chovat na webu, asi záleží na konkrétních stránkách, je možné, že se převede třeba na mezery.

beer

• Host
« Odpověď #7 kdy: 11 Července 2013, 12:20:10 »
Samozřejmě ve velkých editorech, jako libre office a podobné, je funkce klávesy TAB jakž takž zachovaná, ale když se někam podíváš jak se píše současný dokument, tak tam použití klávesy tab nenajdeš.

To je nesmysl. Textové editory a textové procesory standardně pracují s tabulátory. Nesnáším prasata, co odsazují v dokumentu mezerama, nebo mezerama centrují :).

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
« Odpověď #8 kdy: 11 Července 2013, 12:51:01 »
K odsazení ani k centrování neslouží mezery, ale ani tabulátory. Dokonce tabulátory nejsou příliš vhodné ani pro psaní tabulek. Napsat tabulku či odsazení pomocí tabulátorů je, s odpuštěním, v dnešní době prasárna. K tomu slouží jiné funkce.
Například chtít zveřejnit text, psaný pomocí tabulátorů, na stránkách (HTML) je na přepsání dokumentu.

beer

• Host
« Odpověď #9 kdy: 11 Července 2013, 13:44:41 »
K centrování jistě neslouží ani tabulátory (narážel jsem na běžnou praxy centrování pomocí mezerníku u BFU), ale k odsazení ano.

Viz například:

http://office.microsoft.com/cs-cz/word-help/odsazeni-odstavcu-HP010016528.aspx#BM4

https://help.libreoffice.org/3.4/Common/Increase_Indent

http://infolib.lotus.com/resources/symphony/3.0.0/sym20abd014/cs_cz/text/swriter/guide/indenting.html

http://help.adobe.com/cs_CZ/indesign/cs/using/WSa285fff53dea4f8617383751001ea8cb3f-6dbba.html

http://www.phil.muni.cz/fil/vyuka/uprava_odb_textu.html

Zde si dovolím přímo akademický zdroj ocitovat, ačkoliv je odsazení prvního řádku odstavce pomocí tabulátoru uváděno i ve všech jiných zdrojích, a to z toho důvodu, že u odborného textu jsou typografická pravidla striktnější:

Citace
Odstavec

- první odstavec textu, či sekce textu nemá být (na rozdíl od ostatních odstavců) odsazen první řádek tabelátorem

Z uvedené citace přímo vyplívá, že vyjma prvního odstavce všechny odstavce textu mají mít první řádek odsazený tabulátorem.
« Poslední změna: 11 Července 2013, 14:08:18 od beer »

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
« Odpověď #10 kdy: 11 Července 2013, 14:33:52 »
Trochu jsme se nepochopily. Pokud se pro zvětšení odsazení (Increase Indent) používá klávesová zkratka představovaná klávesou TAB, tak to je v pořádku. V pořádku, ale není vložení na začátek řádku znak tabulátoru (např. v asci 0x09H), případně ho vkládat někam do textu odstavce, je to to samé jako vložení několika mezer na začátek řádku. Mám dojem, že zrovna tohle je jedna ze zkratek, které vadí zakladateli tohoto tématu.

A jak se píše v jednom odkazu začínat odstavec znakem tabulátoru, tak to je také poněkud zastaralé. K nastavení vzhledu odstavce textové editory disponují mnoha funkcemi a je poněkud nadbytečné proto, že odstavec je jednoznačně označen znakem (znaky) pro konec řádku.

beer

• Host
« Odpověď #11 kdy: 11 Července 2013, 15:15:31 »
Považuji za typograficky správné (vyjma prvního odstavce textu) začít odstavec znakem tabulátoru na prvním řádku :). Netvrdím, že to nelze udělat jinak, ale jak uvádí akademický zdroj, nejen že je to správné, ale je to norma.

Jinak ještě pamatuji dobu, kdy se odstavce odsazovali pěti mezerami (na psacím stroji).

Nejlepší je naučit se pracovat se styly a používat styly a odstavec odentrovat, jak píšeš. Nicméně záleží na konkrétním textu, jestli jsou tam obrázky, pro koho je text určen a pod. Prioritou je pro mne čitelnost a orientace v textu. Nejsem typograf, ani tolik nepíšu, snad kromě obchodních dopisů a e-mailů, kde tabulátor prakticky nevyužívám a odstavce odděluji také odentrováním. V seminárkách jsem ale tabulátory používal.

Josef

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 11 Července 2013, 15:43:02 »
Moc děkuji beer-ovi.

Mám počítač víc než 3 roky, internet používám intenzivně,
ale teprve uživatel beer mě upozornil na možnost odentrovat text.
Enter byl pro mě "Run".

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
Re:klávesové zkratky - nechci [vyřešeno]
« Odpověď #13 kdy: 11 Července 2013, 17:08:53 »
to beer: podívej se do normy pro psaní textu: ČSN 01 6910 Úprava písemností zpracovaných textovými procesory. (Vydaná v r. 2007)
Tam o tabulátoru na začátku odstavce není ani slovo. Maximálně se hovoří o zarážce:
Citace: ČSN 01 6910 Úprava písemností zpracovaných textovými procesory
3.5
zarážka
prázdné místo na začátku první řádky textu v odstavci
Takže pokud chceš mluvit o normách, bylo by dobré si je alespoň prohlédnout.

to Josef: paráda, už se učíš zvyklosti. Za nedlouho si zvykneš na novou skladbu zkratek. Určitě by stálo za to nalézt na netu nějakou příručku pro základy práce s počítačem. Určitě se budeš divit co všechno jde a člověk nepoužívá, stejně jako já, když se do takové příručky čas od času podívám.  ;)

beer

• Host
« Odpověď #14 kdy: 11 Července 2013, 18:14:00 »
@Myrmica. ČSN nestanoví, jakým způsobem tu zarážku udělat. Jak jsem psal, v hodinách hospodářské korespondence na střední škole jsme ještě na ručních psacích strojích používali mezerník. To, že těch mezerníků muselo být pět také asi žádná norma výslovně nepřikazovala, ale jak by to vypadalo v obchodním/úředním dopise, kdyby co odstavec, to jinak velká zarážka. O spoustě věcí, které jsou v ČSN, ale v typografii se píší v praxi jinak se na netu vedou věčné diskuze. Také už je připravená revize, která má teprve tuto normu sladit s ostatními platnými pravidly.
http://www.unmz.cz/urad/revize-csn-01-6910-c542

@Josef, jsem rád, že si na to přišel :), člověk se pořád učí.

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
« Odpověď #15 kdy: 11 Července 2013, 18:53:03 »
to beer Vím, že se připravuje revize této normy, ale teprve připravuje.
Z normy vyplývá co je to zarážka a kdy se používá. Nikde se neuvádí jak se realizuje. Ty píšeš, že normou je psát tabulátor na začátku odstavce, to však norma nikde neuvádí. Mám dojem, že psaní tabulátoru na začátku odstavce je, podle tvého tvrzení, "ústavní zvyklost" (:D)

Prostě tvrdím:
zarážka není tabulátor

beer

• Host
« Odpověď #16 kdy: 11 Července 2013, 19:13:19 »
@Myrmica

souhlasím. Ony ty typografické normy jsou v zásadě zvyklosti a co jsem pochopil, tak že se na nich často neshodnou ani sami typografové. Ve škole, kdyby někdo do práce v hodinách výpočetní techniky udělal místo tabulátoru zarážku mezerami, tak mu většina učitelů to opraví jako chybu, i když je to možná v souladu s ČSN.
« Poslední změna: 11 Července 2013, 19:15:12 od beer »

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
« Odpověď #17 kdy: 11 Července 2013, 19:27:52 »
Kdybych učil IT, tak bych jako chybu označil i použití tabulátoru na začátku odstavce. :D

beer

• Host
« Odpověď #18 kdy: 12 Července 2013, 10:55:54 »
Kdybych učil IT, tak bych jako chybu označil i použití tabulátoru na začátku odstavce. :D

A pak by ti to nějaký student, který má rodič typografa, polygrafa,korektora nebo učitele češtiny třeba i omlátil o hlavu :). Vždyť se to standardně používá v písemném projevu. Pokud bys psal dopis rukou, a neodděloval odstavce zarážkou, víš jak by to vypadalo? Když si psal ve škole slohy, tolerovali ti neodsazování odstavců? Snižuje se tím přehlednost a čitelnost textu. Můžu se zeptat manželky, jak by se na to tvářila a co doporučuje - myslím, že bude více kompetentní, než jsme my dva - je vystudovaná středoškolská učitelka češtiny a historie (UK) a angličtiny (MÚVS ČVUT), učila i výpočetku, má ECDL, pracovala také jako literární vědec (ÚČL) a dělala i aktivně korektorku. Docela by mne zajímal její názor na tuto problematiku :).

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
« Odpověď #19 kdy: 12 Července 2013, 11:17:34 »
Já se nebavím o tom, jestli se má psát zarážka na začátku odstavce, ale o tom jak ji realizovat. Tvrdím, že ji realizovat pomocí tabulátoru je zvěrstvo.
Jediné, kde je možné použít znak tabulátoru či případně mezery, je při psaní textu jednoduchým editorem, který neumožňuje nastavení stylu (formátu) odstavce.

beer

• Host
« Odpověď #20 kdy: 12 Července 2013, 11:45:03 »
No, vím určitě, že manželka umí pracovat se styly a stejně používá tabulátor, nastavuje si třeba to pravítko ve wordu nahoře atd. A pokud si dobře vzpomínám, byly tyto znalosti požadovány i při zkoušce z ECDL.

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
« Odpověď #21 kdy: 12 Července 2013, 12:12:20 »
Pravítka jsou v pořádku, nastavuje se jimi i styl odstavce. Pravítky lze nastavit i velikost zarážky. Proč tedy používat tabulátor? Že by zvyk?

beer

• Host
« Odpověď #22 kdy: 12 Července 2013, 12:30:27 »
Pravítka jsou v pořádku, nastavuje se jimi i styl odstavce. Pravítky lze nastavit i velikost zarážky. Proč tedy používat tabulátor? Že by zvyk?

Asi. Nicméně že by se něměl používat tabulátor jsem poprvé slyšel od Tebe :). Nicméně je to tak, že dneska je práce se styly jednodušší, nežli byla v dobách Office 2003. Nepoužívám ani přímé formátování textu - nadpisy tučně, atd, text formátuji téměř výhradně styly. Dokonce jsem z libreoffice položky na přímé formátování textu odstranil a vlevo mám panel, kde mám styly a když dělám v Libreoffice, tak prostě použiju styl. I když někdy z pohodlnosti, pokud chci něco jen zdůraznit, tak prostě označím a zmáčnku ctrl+B. Je to pohodlné a rychlé, zrovna tak jako práce s tabulátorem. A při rychldém psaní jde i o tu uživatelskou pohodlnost. Potřebuji psát tak rychle, jako myslím.

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
« Odpověď #23 kdy: 12 Července 2013, 14:34:08 »
Potvrzuji práci se styly.
Jinak, jak jsem psal výše tabulátor vskutku nepoužívám, to jen ty si z textu přečteš co chceš a ne co tam je, i když to napíši po lopatě. Řečnická otázka, týkající se tabulátoru, byla směřována na jí předcházející příspěvek.

beer

• Host
« Odpověď #24 kdy: 12 Července 2013, 17:49:37 »
Potvrzuji práci se styly.
Jinak, jak jsem psal výše tabulátor vskutku nepoužívám, to jen ty si z textu přečteš co chceš a ne co tam je, i když to napíši po lopatě. Řečnická otázka, týkající se tabulátoru, byla směřována na jí předcházející příspěvek.

Jo, ale napsal si
Citace
Tvrdím, že ji realizovat pomocí tabulátoru je zvěrstvo.
:). Nechme toho, jsme už dávno off topic. Ber to tak, že je to konzervativní a pohodlné.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.