Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nejde nacist Ubuntu 12.04  (Přečteno 1576 krát)

rutrak

• Návštěvník
Nejde nacist Ubuntu 12.04
« kdy: 13 Července 2013, 20:35:20 »
Dobry den,

mam nainstalovane Ubuntu 12.04 na svem notebooku cca pul roku. Zadne problemy se systemem vicemene nebyly. Ovsem dneska rano jsem vypnul notebook a pri jeho opetovnem nastartovani se mi objevila cerna obrazovka s oznamenim: Reboot and select proper Boot device or Insert Boot Media in selected Boot device and press a key.

Zkousel jsem pote najit duvod, proc se mi to zobrazilo a nalezl jsem zde moznou pricinu v problemu se zavadecem. Zkousel jsem podle navodu, ktery je zde uvedeny rozjet zavadec s pomoci LiveCD, ale nepodarilo se. Rovnez jsem zkusil i nastroj Boot Repair, ovsem nenastala zadna zmena.

Nejsem prilis zkuseny a na notebooku mam nainstalovano pouze Ubuntu, ke kteremu jsem sahl z duvodu me nenarocnosti na pozadavky od OS.

Petr Valach

• Aktivní člen
  • *
Re:Nejde nacist Ubuntu 12.04
« Odpověď #1 kdy: 13 Července 2013, 21:55:06 »
Asi nemáte na prvním device nastavený flag boot, to musíte v gparted přes Live, http://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/53437-problem-se-spustenim-PC-reboot-and-select-proper-boot-device-or-insert-boot-media-in-selected

Když už budete v Live, podívejte se, jestli se dostanete na obsah disku a případně si ho zazálohujte vyvedením na jiný disk.

rutrak

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 14 Července 2013, 01:30:49 »
Nasel jsem v Live GParted a nejsem z toho prilis moudry, i pres prochazeni mistnim forem. Nerad bych pri nastaveni provedl nejakou chybu, ktera by mohl prip. vest ke ztrate dat.

http://2imgs.com/3eeb4963b0

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #3 kdy: 14 Července 2013, 10:05:58 »
Skus este vypis
Kód: [Vybrat]
sudo parted -lpretoze fdisk nevie pracovat s GPT tabulkou ktoru tam podla neho mas.
Ovsem ked tu GPT tabulku nerozpoznal ani gparted(ten graficky program) tak to vidim blede. Tvari sa to ako prazdny disk.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

rutrak

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 14 Července 2013, 14:18:09 »
Po napsání příkazu sudo parted -l se vypsalo:

Error: /dev/sda: unrecognised disk label
Warning: Unable to open dev/sr0 read-write (Read-only file system). dev/sr0 has been opened read-only.
Error: Can´t have a partition outside the disk.

Myslíte, že odešel pevný disk nebo je chyba někde v přístupu k němu? Rád bych aspoň dodatečně nějak zálohoval důležitá data, než bych ho měl vyměnit.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #5 kdy: 15 Července 2013, 16:25:52 »
Moze to byt aj HW problem ale moze to byt aj SW. Este pre istotu. Si si isty ze tam bola naozaj GPT tabulka alebo to len zobrazuje nezmysli.
Ak sa poskodila tabulka oddielov.
Ak tam mas dolezite data odporucam profi servis.
Ak len nieco co chces skusit dostat mozes vyskusat obnovu oddielov
http://www.rodsbooks.com/gdisk/repairing.html
Ak chces iba skusit zachranit subory aj ked som si niesom isty ci sa to da aj ked by neboli rozpoznane oddiely
http://www.cgsecurity.org/wiki/PhotoRec_Step_By_Step
Tu potrbujes 2 disky pretoze obnovene subory nemozes ukladat na disk z ktoreho obnovujes.
Vzdy by si mal spravit bitovu kopiu disku pred tym ako zacnes nieco robit.

Ak ti je jedno co bolo na disku tak len vytvor nove oddiely a skontroluj povrch disku aby si mal istotu ze nieje poskodeny.

Osobne podrobnejsie neporadim pretoze nemam velke skusenosti s takouto obnovou. Skusal som iba ten photorec co fungovalo ale je to s neistym vysledkom. Ale aspon nieco ako nic.
« Poslední změna: 15 Července 2013, 16:29:08 od TIBOR »
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.