Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Zázrak jménem Linux  (Přečteno 14286 krát)

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
Re:Zázrak jménem Linux
« Odpověď #25 kdy: 26 Července 2013, 11:28:46 »
Bavit se o tom komu vyhovuje víc Inkscape nebo Corel nemá cenu, každý mám jiné nároky a požadavky... Až bude Corel dostupný oficielně pro Ubuntu tak se třeba k němu jednou vrátím ale zatím jsem zamilován do Inkscape. ;)

Když už jsme u těch programů, zkoušel jste někdy Xaru? www.xara.com
Existuje i hooooodně stará verze pro linux Xara Xtreme která dost padá a má mizerné výstupy kdy zvládne defakto dobře pouze výstup do bitmapy ale práce v ní je lahoda prostě nádhera a musel jsem se strašně bránit v ní něco dělat protože je prudce návyková a zkusil jsem i demo nejnovější verze na win a to je boží! Kdyby měli verzi pro Ubuntu tak neváhám ani minutu a okamžitě kupuji!
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Petr Valach

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #26 kdy: 28 Července 2013, 03:31:44 »
Bavit se o tom komu vyhovuje víc Inkscape nebo Corel nemá cenu, každý mám jiné nároky a požadavky... Až bude Corel dostupný oficielně pro Ubuntu tak se třeba k němu jednou vrátím ale zatím jsem zamilován do Inkscape. ;)

Když už jsme u těch programů, zkoušel jste někdy Xaru? www.xara.com
Existuje i hooooodně stará verze pro linux Xara Xtreme která dost padá a má mizerné výstupy kdy zvládne defakto dobře pouze výstup do bitmapy ale práce v ní je lahoda prostě nádhera a musel jsem se strašně bránit v ní něco dělat protože je prudce návyková a zkusil jsem i demo nejnovější verze na win a to je boží! Kdyby měli verzi pro Ubuntu tak neváhám ani minutu a okamžitě kupuji!

Přesně tak, ideální soft neexistuje a nejlepší program pro každého je ten, který mu nejlíp vyhovuje...
Xaru mi doporučoval Michal Hlavatý. Přiznám se, že jsem ten program zatím moc nechecknul, a už vůbec ne placenou verzi :-(
Slyšel a četl jsem vícero pozitivních ohlasů, tak si časem najdu čas a určitě vyzkouším trochu lépe. Dík za doporučení.

Petr Valach

• Aktivní člen
  • *
Kterak Linux zachránil poč
« Odpověď #27 kdy: 01 Srpna 2013, 02:57:16 »
Moje kolegyně udělala kauf století, koupila si přes deset let starej noťas s hotovým 1 GB RAM. Měl to nějaký maník ÍTÝ (IT), takže v celkem slušném stavu. WINDOWS 7 HOME PREMIUM... Oh my fucking God. Dokonce legální. No jak ten poč chodil, to je asi jasné.

Bohužel noťas měl funkci Vantage a musím říct, že se nám to podařilo pekelně zazdít... už jsme se ani nepřihlásili a já se pak ani nedostal na disk. Tak jsem zkusil widle XP... bohužel nemají v instalaci podporu pro SATA disky. A to byla konečná - dostal jsem požehnání s tím provést cokoliv. Takže disk šel ven, hodil jsem ho do svého normálního stroje a už to letělo... Ubuntu 13.04... pak KDE, XFCE, Cinnamon (kvůli Nemo) a smečka další havěti.

Kolegyně jakživ neviděla Linux... vídá ho u mě v práci, ale nikdy s ním nic nedělala, ani se nepřihlásila... přesto je nadšená. Má plnohodnotný, moderní operační systém, bezpečný, rychlý (i KDE šlape jak hodinky). Dělal jsem to sice od včerejšího večera do pěti ráno a pak ještě v práci, ale výsledek je, že má vše hotovo vč. nastavení, přizpůsobení atd. Prakticky jsem jen zkopíroval svoje uživatelské složky, odstranil hesla atd.

Vzala mě za trest :-)) na oběd a já jí pověděl nejnutnější. Postupně ji zpracovávám půl roku, takže ledacos už zná a ví. A teď se z ní stala fanynka Linuxu... pro jistotu jsme se ale dohodli, že vytvořím druhý oddíl a nacpu tam widle XP (našel jsem, jak do instalátoru nacpat podporu pro SATA). Protože on a její přítulík s Linuxem fungovat zatím neumí. Věc ale nechávám otevřenou a asi si zkusím vymyslet nějaký důvod, že to nejde. Považuju totiž tučňáka za idiotenfest und bombensichr a jakýkoliv průšvih se dá nějak vyřešit. A nováček se vůbec nemusí cítit ztracen. Teda když se mu nasadí Unity, tak možná jo, ale myslím, že právě nováček si Unity musí okamžitě zamilovat. A kdo je konzerva, zůstane u KDE, které sice je mi bližší, ale je pravda, že má přece jen blíž ke klasickému stylu ovládání á la Windows.

Já to prostě pořád nějak nejsem s to vstřebat. Chci soft - tak si ho najdu v centru softu nebo použiju synaptic anebo jednoduše apt-get. Instalace rychlá jako prase - všeho, stačí si vzít třeba LO, ve windows otázka na 5 minut i na rychlé mašině, v linuxu otázka ani ne minuty :D :D JÁ JSEM TAK PYŠNEJ!!

Omlouvám se, ale začal jsem mít linux fakt rád.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #28 kdy: 01 Srpna 2013, 10:00:02 »
Se vším souhlasím ale proč proboha 13.04? 12.04.2 běhá mnohem lépe a víš že na to nebudeš muset několik let sáhnout... Ovšem pokud ti nevadí se jí v tom každého půl roka hrabat tak to pak je možná jistá výhoda než nevýhoda. :))
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #29 kdy: 01 Srpna 2013, 10:16:32 »
Se vším souhlasím ale proč proboha 13.04? 12.04.2 běhá mnohem lépe a víš že na to nebudeš muset několik let sáhnout... Ovšem pokud ti nevadí se jí v tom každého půl roka hrabat tak to pak je možná jistá výhoda než nevýhoda. :))
10.04.4 běhá ještě lépe a už ti aktualizace zaručeně nic nerozbijí ;D
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Petr Valach

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #30 kdy: 01 Srpna 2013, 21:47:16 »
10.04.4 běhá ještě lépe a už ti aktualizace zaručeně nic nerozbijí ;D

Vidím, že je další minor verze 10.04... no já s touhle verzí Ubu měl trochu problémy, nejlepší pro mě zatím je Precise Pangolin... Ale Ringtail vypadá taky dobře, mám ho na noťasu i stolním kompu a celkem klid a nohy v teple...

Petr Valach

• Aktivní člen
  • *
Zase o kus dále
« Odpověď #31 kdy: 02 Srpna 2013, 02:35:11 »
Vážení, jsem pořád začátečník, což se pozná jednoduše tak, že soubory kopíruju pomocí Krusaderu nebo Dolphina a terminál využívám možná tak na aktualizaci, hromadnou instalaci balíků, spouštění programů pod rootem a tak. (Obávám se, že budu nadoživotí jen tzv. kecálista, který věc sice popíše, ale ve skutečnosti je primitivem, který nerozumí pořádně tomu, co dělá...) Takže každá věc, která mi najednou funguje, je pro mě potěšením či přímo svátkem.

Tux je bezpečný... a možná až moc. Nemám vůbec problém se z něho napíchnout na widle přes vzdálenou plochu... ale třeba takto propojit dva ubu kompy, to byl teda malér. Až do dneška.

Chtěl bych k tomu dodat tolik. Základní postup je děsně primitivní, pokud propojujete kompy pouze špagátem a nejedete přes router. Ale já pořád nevěděl, co a jak... a musím bohužel konstatovat, že nikde - wiki, zdejší forum, root.cz - snad není pořádně popsané, co a jak se má udělat. Jsou odkazy na neexistující aplikace, lokace v nabídkách, které neexistují... je to velmi komplikované. Já nakonec použil X11VNC server, ale docela by se hodilo ho někde popsat trochu víc a ne jen formou šílených statí, která jsem tu třeba na foru letmo prohlížel (ne pročítal, protože to se fakt nedá, když sháníte odpověď na konkrítní otázku, jak se sakra připojit na druhej poč. Je to úkon sestávající asi ze tří kroků a kdybych měl číst zdejší romány - které by mi asi nepomohly, tak bych tu strávil Mikuláše.

Nechce se do toho někdo pustit a nějak rozumně to popsat? Promiňte, ale tohle je mizérie, že to nikde není... myslím pro uživatele z řad firem atd.

Myghael

• Návštěvník
  • Si vis pacem, para bellum.
    • FantasyWiki
« Odpověď #33 kdy: 02 Srpna 2013, 09:20:08 »
Tak kdybys moc chtěl, dá se nainstalovat RDP a pak už to funguje stejně jako ve Windows, tedy že se k tomu dokonce budeš moct připojit přes tu vestavěnou utilitu v nich. Klienta jsi už asi rozjel (pokud ses dostal na vzdálenou plochu nějakých widlí), tak teď ještě RDP server. Není to moc "linuxové" ale funguje to. Ale to spíš jako alternativa, jinak doporučuji spíš to VNC.
Lenovo ThinkPad R61 8918DFG Intel Core2Duo T8100 2,1 GHz, 4 GB DDR2-667, Intel 965PM, nVidia NVS140M, Hitachi 160 GB SATA2, Ubuntu Server 14.04.2 LTS x86_64, Xfce + Gnome Classic + awesome
Na serverech Debian Stable x86_64 (doma) nebo AlexanderaServer UNIX (v práci).
Všechny desktopy mám diskless + PXE boot ze serveru - běhá to cca. tak rychle jako klasický HDD.

Petr Valach

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #34 kdy: 03 Srpna 2013, 01:24:09 »
Jejda, zmizela odpověď a moje poděkování, tak dík ještě jednou. Já i ten první odkaz viděl... ale pro mě to snad ani není složité - ale prostě tam nějak nemůžu rozpoznat způsob takříkajíc pro blbý, jak to provést. A - ehm - já jsem tak trochu nedůvěřivej k řešení, která se nevejdou na pár vět, odstavců...

Myslím, že mi bude stačit nápověda ve X11VNCServeru.

......

Poznámka pro Radka - nikdy neříkej nikdy... Rozhodně nejsem ten, kdo odstřelí nějaký soft, aniž by ho co možná nejvíc poznal. Netvrdí, že jsem třeba Inkscape odstřelil definitivně, protože ho popravdě moc neznám - mám na mysli filtry. Ale podívejte se, tak já vám snad vytvořím superjednoduchoučký výtvory vygenerované v cdr - a jsem si skoro jist, že je v Inkscapu nevytvoříte. A já je mám hotové okamžitě, protože je to prostě použití nějakého smysluplného efektu.
Ale taky jsem se popálil. CDR opravdu není na sazbu. Zlatý Scribus!

Enigma

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #35 kdy: 07 Srpna 2013, 21:28:58 »
Používám nějaký čas Debian testing a zjišťuji, jak se postupně použitelnost Linuxu pro běžné úkony zlepšuje. Zasloužil by si tento systém větší podíl na trhu.

Petr Valach

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #36 kdy: 22 Srpna 2013, 01:19:29 »
A já nějakej čas používám Kubuntu 13.04 a asijsem se zamiloval  :-*

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.