Moje kolegyně udělala kauf století, koupila si přes deset let starej noťas s hotovým 1 GB RAM. Měl to nějaký maník ÍTÝ (IT), takže v celkem slušném stavu. WINDOWS 7 HOME PREMIUM... Oh my fucking God. Dokonce legální. No jak ten poč chodil, to je asi jasné.
Bohužel noťas měl funkci Vantage a musím říct, že se nám to podařilo pekelně zazdít... už jsme se ani nepřihlásili a já se pak ani nedostal na disk. Tak jsem zkusil widle XP... bohužel nemají v instalaci podporu pro SATA disky. A to byla konečná - dostal jsem požehnání s tím provést
cokoliv. Takže disk šel ven, hodil jsem ho do svého normálního stroje a už to letělo... Ubuntu 13.04... pak KDE, XFCE, Cinnamon (kvůli Nemo) a smečka další havěti.
Kolegyně jakživ neviděla Linux... vídá ho u mě v práci, ale nikdy s ním nic nedělala, ani se nepřihlásila... přesto je nadšená. Má plnohodnotný, moderní operační systém, bezpečný, rychlý (i KDE šlape jak hodinky). Dělal jsem to sice od včerejšího večera do pěti ráno a pak ještě v práci, ale výsledek je, že má vše hotovo vč. nastavení, přizpůsobení atd. Prakticky jsem jen zkopíroval svoje uživatelské složky, odstranil hesla atd.
Vzala mě za trest :-)) na oběd a já jí pověděl nejnutnější. Postupně ji zpracovávám půl roku, takže ledacos už zná a ví. A teď se z ní stala fanynka Linuxu... pro jistotu jsme se ale dohodli, že vytvořím druhý oddíl a nacpu tam widle XP (našel jsem, jak do instalátoru nacpat podporu pro SATA). Protože on a její přítulík s Linuxem fungovat zatím neumí. Věc ale nechávám otevřenou a asi si zkusím vymyslet nějaký důvod, že to nejde. Považuju totiž tučňáka za idiotenfest und bombensichr a jakýkoliv průšvih se dá nějak vyřešit. A nováček se vůbec nemusí cítit ztracen. Teda když se mu nasadí Unity, tak možná jo, ale myslím, že právě nováček si Unity musí okamžitě zamilovat. A kdo je konzerva, zůstane u KDE, které sice je mi bližší, ale je pravda, že má přece jen blíž ke klasickému stylu ovládání á la Windows.
Já to prostě pořád nějak nejsem s to vstřebat. Chci soft - tak si ho najdu v centru softu nebo použiju synaptic anebo jednoduše apt-get. Instalace rychlá jako prase - všeho, stačí si vzít třeba LO, ve windows otázka na 5 minut i na rychlé mašině, v linuxu otázka ani ne minuty

JÁ JSEM TAK PYŠNEJ!!
Omlouvám se, ale začal jsem mít linux fakt rád.