Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: podivne chovani pri upgradu RAM  (Přečteno 2102 krát)

Šuohob

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 2171
podivne chovani pri upgradu RAM
« kdy: 31 Července 2013, 00:46:31 »
Zdravím, chtel jsem navysit RAM v notebooku. Koupil jsem modul (od jineho vyrobce nez ma puvodni pamet) se zarukou kompatibility pro tento model notesu.
Modul jsem vlozil do volne banky, bios pamet rozpoznal a tak jsem to parkrat projel memtestem. Temer pri kazdem prubehu nasel memtest kolem 100 chyb (vyjimecne nenasel nic).

Nasledne jsem otestoval kazdou pamet zvlast - vsechny testy probehly bez erroru.

Pote jsem vlozil do bank obe pameti, ale prohodil jsem je v bankach - tzn novou pamet jsem dal do slotu, v kterem byla stara a starou jsem dal do drive neobsazeneho slotu.

Dalsi prubehy memtestu neodhalil zadnou chybu.
Cim to muze byt?
« Poslední změna: 31 Července 2013, 08:26:36 od Šuohob »
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

petergula

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1016
Re:podivne chovani pri upgradu RAM
« Odpověď #1 kdy: 01 Srpna 2013, 09:27:07 »
Vzajomnou nekompatibilitou modulov?
Podla mna je to vcelku bezny stav, vacsinou sa snazim nechat iba rovnake moduly v PC/ntbk a to z viacerych dovodov:
- spominana kompatibilita, napr. pri starte motherboard sa snazi z pamati dostat z cipu akou rychlostou s akymi latenciami su schopne pracovat (toto bude asi tvoj problem, preco po prehodeni ti to uz chyby nehadze / jeden modul je pomalsi a druhy rychlejsi).
- lepsie vyuzitie dual channel (symetricky pri rovnakych moduloch a rovnakej velkosti)
- lepsi pocit, ze nemam tebou spominane problemy
...
ntbk Dell 6420 (Amd Ati, Intel i7, 4GB RAM, 256GB SSD ...)
secondary/u svokrovcov:
Xubuntu (64bit) ntbk Asus A6Je (Ati X1450, Intel Core2Duo T5500, 2.5GB RAM ...)

beer

  • Host
Re:podivne chovani pri upgradu RAM
« Odpověď #2 kdy: 01 Srpna 2013, 11:33:37 »
Možná, jak píše petergula: liší se časování (CL9 atd) a liší se frekvence. V případě různých frekvencí zkus nastavit frekvenci v biosu na tu nižší hodnotu. Například pokud jedna paměť jede na 533 mhz a druhá na 800, tak prostě nastavit 533.

Časování asi nenapravíš.

Další věc je ta, že mohl být modul nebo slot zaprášený nebo že tam paměť špatně seděla a po prohození si sedla OK.

Šuohob

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 2171
Re:podivne chovani pri upgradu RAM
« Odpověď #3 kdy: 02 Srpna 2013, 14:01:55 »
Pri kupovani pametoveho modulu jsem vychazel z dokumentace vyrobce na webu - protoze bios nezobrazil ani frekvenci pameti a dokumentace k notebooku z obchodu veskera zadna.

tzn, pokud to vyrobce nema spatne, tak by ta pamet co jsem koupil mela mit stejne parametry, jako ta predchozi. Ma nekdo napad jak to overit?

ad zapraseny slot:
Pokud by ten slot byl nejak znecisteny, tak by tech chyb podle me nebylo jen kolem 100, ale mnohem vice
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

beer

  • Host
Re:podivne chovani pri upgradu RAM
« Odpověď #4 kdy: 02 Srpna 2013, 14:52:18 »
Otevřít notebook a podívat se na označeníí, to bude nejlepší.

Kdyby to nebylo čitelné, tak zkusit

Kód: [Vybrat]
lshw -C memory
Kód: [Vybrat]
sudo dmidecode --type 17
Kód: [Vybrat]
sudo dmidecode -t memory

Šuohob

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 2171
Re:podivne chovani pri upgradu RAM
« Odpověď #5 kdy: 04 Srpna 2013, 17:03:04 »
Fotka stare pameti je v priloze.

Popis koupene pameti:
Kód: [Vybrat]
Kompatibilní značka: Fujitsu
Využití paměti: Pro notebooky
Typ paměti: DDR2
Rychlostní rating: PC5300
Konfigurace paměti: 1 x 1GB
Kolik slotů zabere: 1
Velikost [MB]: 1 024
Počet pinů a formát paměti: 200-Pin DDR2 SO-DIMM
Pracovní frekvence [MHz]: 667

System o pameti moc podrobnosti nevi:

Kód: [Vybrat]
bohous@comp:~$ sudo lshw -C memory
  *-firmware             
       description: BIOS
       vendor: Phoenix
       physical id: 0
       version: V1.05
       date: 02/25/08
       size: 101KiB
       capacity: 448KiB
       capabilities: isa pci pnp apm upgrade shadowing escd cdboot bootselect edd int13floppynec int13floppy360 int13floppy1200 int13floppy720 int13floppy2880 int5printscreen int9keyboard int14serial int17printer int10video acpi usb ls120boot zipboot biosbootspecification
  *-cache:0
       description: L1 cache
       physical id: 5
       slot: L1 Cache
       size: 16KiB
       capacity: 16KiB
       capabilities: asynchronous internal write-back
  *-cache:1
       description: L2 cache
       physical id: 6
       slot: L2 Cache
       size: 1MiB
       capacity: 1MiB
       capabilities: burst internal write-back
  *-cache
       description: L3 cache
       physical id: 7
       slot: L3 Cache
       size: 1MiB
       capabilities: burst internal write-back
  *-memory
       description: System Memory
       physical id: e
       slot: System board or motherboard
       size: 2GiB
     *-bank:0
          description: DIMM DRAM Synchronous
          physical id: 0
          slot: DIMM1
          size: 1GiB
          width: 64 bits
     *-bank:1
          description: DIMM DRAM Synchronous
          physical id: 1
          slot: DIMM2
          size: 1GiB
          width: 64 bits


Kód: [Vybrat]
bohous@comp:~$ sudo dmidecode --type 5,6,16,17
# dmidecode 2.11
SMBIOS 2.4 present.

Handle 0x000E, DMI type 16, 15 bytes
Physical Memory Array
Location: System Board Or Motherboard
Use: System Memory
Error Correction Type: None
Maximum Capacity: 12 GB
Error Information Handle: Not Provided
Number Of Devices: 2

Handle 0x000F, DMI type 17, 27 bytes
Memory Device
Array Handle: 0x000E
Error Information Handle: No Error
Total Width: 64 bits
Data Width: 64 bits
Size: 1024 MB
Form Factor: DIMM
Set: 1
Locator: DIMM1
Bank Locator: DIMM1
Type: DRAM
Type Detail: Synchronous
Speed: Unknown
Manufacturer: Not Specified
Serial Number: Not Specified
Asset Tag: Not Specified
Part Number: Not Specified

Handle 0x0010, DMI type 17, 27 bytes
Memory Device
Array Handle: 0x000E
Error Information Handle: No Error
Total Width: 64 bits
Data Width: 64 bits
Size: 1024 MB
Form Factor: DIMM
Set: 1
Locator: DIMM2
Bank Locator: DIMM2
Type: DRAM
Type Detail: Synchronous
Speed: Unknown
Manufacturer: Not Specified
Serial Number: Not Specified
Asset Tag: Not Specified
Part Number: Not Specified

Odvazil bych se tvrdit, ze obe pameti maji stejne parametry. Proc to ale blblo??


[příloha smazaná administrátorem]
« Poslední změna: 04 Srpna 2013, 17:07:53 od Šuohob »
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

beer

  • Host
Re:podivne chovani pri upgradu RAM
« Odpověď #6 kdy: 05 Srpna 2013, 10:35:35 »
Rychlostní rating: PC5300 = 667 Mhz. Tvoje nová paměť má časování 5-5-5 a uvádí Cl=12, dle wiki by měla být u ní ale CL=15, jednalo by se o DDR2-667D.

Jaká je ta starší to netuším. Pokud by to byla DDR2-667D, tak je to Ok. Jak by se to chovalo, kdyby se jednalo o DDR2-667C netuším. Ale u DDR2-667C je jiné časování (4-4-4), CL=12.

http://en.wikipedia.org/wiki/DDR2_SDRAM

Zajímavý odkaz je i tady:

http://www.ebay.co.uk/itm/Nanya-2x-1Go-2Go-DDR2-SODIMM-200-broches-667-MHz-PC2-5300-NT1GT64U8HBOBN3C-/111059995902

Je to asi ta tvoje ram, ale jsou u ní uvedeny úplně jiné parametry.
Cas CL4,  Memory Clock 333Mhz

Memory Clock by ale mělo být 166⅔ jak u DDR2-667C tak u DDR2-667D. Spíš asi prodejce na eBay nezná přesné parametry a popletl Memory Clock za I/O bus clock a popletl CAS.

sabraq

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3413
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
Re:podivne chovani pri upgradu RAM
« Odpověď #7 kdy: 05 Srpna 2013, 19:10:57 »
Tu původní paměť bych zkusil identifikovat podle p/n, nebo něčeho takovýho. Případně podle použitých čipů a pak zkusit dohledat ten modul. Hodnoty, který zobrazí memtest budou asi ty, které nastaví bios? Jinak v biosech notebooků se paměti nastavovat nedají, jak tu někdo psal.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Šuohob

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 2171
Re:podivne chovani pri upgradu RAM
« Odpověď #8 kdy: 07 Srpna 2013, 02:22:43 »
Ok, diky.
Asi to v pripade dalsich problemu poresim tak, ze vyndam starou pamet a koupim misto ni minimalne 2GB modul stejnych parametru a stejneho vyrobce jako jsem koupil novou pamet. To by uz melo byt bez problemu, akorat nepojede dualchannel, coz by nebyl u tohoto stareho krapu ten nejvetsi problem
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.