K tomu Synapticu,..používám ho dost často a občas se mi stane, že ho nechám spuštěný. Mezitím v terminálu spustím apt nebo dpkg, jenže ty mi nedovolí (díky zámkům) provést akci dokud neukončím proces který zapisuje do stejných souborů. Takže mě přinutí Synaptic ukončit.
Když spustím Synapic z ikony (nebo pak ještě jednou) nebo i zkusím nové okno, prostě nedovolí novou instanci.
Když ho spustím v terminálu,
root@M51Va:~# synaptic && synaptic
(synaptic:5144): GLib-GObject-WARNING **: invalid cast from `GtkComboBox' to `GtkComboBoxText'
(synaptic:5144): Gtk-CRITICAL **: gtk_combo_box_text_remove: assertion `GTK_IS_COMBO_BOX_TEXT (combo_box)' failed
(synaptic:5144): Gtk-WARNING **: Unknown property: GtkDialog.has-separator
(yelp:5162): dconf-CRITICAL **: unable to create directory '/root/.cache/dconf': Operace zamítnuta. dconf will not work properly.
spustí se a druhá instance čeká na pozadí a čeká až se ukončí první instance.
spustí se a druhá instance se spustí až se ukončí první instance. (takže to není správná simulace).
Spíše takto, už běží Snaptic a druhý se pokusím spustit v terminálu.
jadd@M51Va:~$ sudo synaptic
[sudo] password for jadd:
Another synaptic is running. Trying to bring it to the foreground
jadd@M51Va:~$
Sečteno a podtrženo, je to ošetřené a asi se to už při běžném použití nestane.
Já bych ale upozornil na docela jinou věc, .. pokud se spustí pro systémové nastavení v X (dá se tím dobře otestovat integrita základu systému)
sudo dpkg-reconfigure --all
po pár oknech, se nevejde na obrazovku (15.4) laptopu a je potřeba až do konce posouvat přes P-Alt.
Mimo X není samozřejmě problém ale když už to v X spustit jde, mělo by to ...