Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: problem s qt-creatorom  (Přečteno 2032 krát)

adam.beno

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 24
    • Zobrazit profil
problem s qt-creatorom
« kdy: 24 Září 2013, 01:09:02 »
Prosim vas, mam problem s qt creatorom. Po tom co dam vytvorit novy projekt a vyberiem typ projektu, nech je uz akykolvek (ciste C, cistel C++, Knihovna C++ atd... ) cely qt creator spadne. Pri nacitani a spusteni uz vytvoreneho a odladeneho projektu len spusti konzolu v ktorej ma prevadzat program vypocty a sa objavi len cierna konzola. Tak isto pri poziadavke otvorit adresar s projektom.pro ani nezobrazi tento subor na otvorenie. Neviete kde je alebo ako by som zistil kde je problem?

Dakujem

Tadeáš Pařík

  • Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 6547
    • Zobrazit profil
    • Ubuntu.cz
Re:problem s qt-creatorom
« Odpověď #1 kdy: 24 Září 2013, 09:34:42 »
Spustit přes terminál a sledovat na čem padne.
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

adam.beno

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 24
    • Zobrazit profil
Re:problem s qt-creatorom
« Odpověď #2 kdy: 24 Září 2013, 10:37:10 »
Tak som to skusil. Tu je vypis z konzoly. Zatial sa v tom skoro vobec nevyznam.

adam@adam-T-520:~$ qtcreator
Got bus address:  "unix:abstract=/tmp/dbus-clb5uZAFcZ,guid=df0bf370a239cb13da6aa69400000028"
Connected to accessibility bus at:  "unix:abstract=/tmp/dbus-clb5uZAFcZ,guid=df0bf370a239cb13da6aa69400000028"
Registered DEC:  true
Registered event listener change listener:  true
FIXME: handle dialog start.
QSpiAccessible::accessibleEvent not handled:  "8008"  obj:  QObject(0x0)  " invalid interface!"
QSpiAccessible::accessibleEvent not handled:  "8008"  obj:  QObject(0x0)  " invalid interface!"
Interface is not valid
ASSERT failure in : "Got an update for an invalid inteface. Investigate this.", file atspiadaptor.cpp, line 899
Aborted (core dumped)

adam@adam-T-520:~$

Myrmica

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1701
    • Zobrazit profil
    • MYRMICA
Re:problem s qt-creatorom
« Odpověď #3 kdy: 24 Září 2013, 10:45:22 »
Jakou verzi Qt a Qt Creatoru máš nainstalovanou?

možné řešení je tady:
http://stackoverflow.com/questions/14733373/qspiaccessible-messages
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

adam.beno

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 24
    • Zobrazit profil
Re:problem s qt-creatorom
« Odpověď #4 kdy: 24 Září 2013, 16:13:27 »
Veriza qt creatoru ktoru mam  je 2.4.1 a veriza qt je 4.8.0.

Tak teda pouzil som ten prikaz z toho linku sudo apt-get remove --purge qt-at-spi,
nieco to odinstalovalo a program sa teraz sprava nasledovne:

Projekt ako taky vytvorit uz ide ale pri spusteni najjednoduchsieho programu :
#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
    cout << "Hello World!" << endl;
    return 0;
}
len otvori konzolu a na zaciatku riadku preblikava kurzor.

Presne to iste robi aj s dalsimi uz odladenymi projektami.
Potom som skusil qtcreator spustit cez konzolu ci nevypise pri spusteni projektu aspon nieco, V tomto pripade v konzole kde sa ma vypisat vysledok programu vypise nasledovne :

Cannot connect creator comm socket /tmp/qt_temp.HJ7552/stub-socket: No such file or directory
Kvůli zavření tohoto okna stiskněte tlačítko <RETURN>...

Myrmica

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1701
    • Zobrazit profil
    • MYRMICA
Re:problem s qt-creatorom
« Odpověď #5 kdy: 24 Září 2013, 17:15:24 »
Odpověď půjde asi jinam než čekáš. Otevři si nějaký program, který jsi udělal v Qt 4.8.0, a do nějakého editačního vstupu si zkus napsat písmenko ó (piš klasicky, čárku a pak o). Pokud Ti to funguje jsi šťastný člověk, pokud ne nainstaluj si Qt 5.1.1, a používej ho. Jsou tam drobné odlišnosti, například do include musíš často přidat QWidgets. Ale na to přijdeš sám. S instalací Qt se ti nainstaluje i QtCreator. Pokud budeš mít problém, klidně se ptej. Při otevření projektu v 4.8. nech soubor projektu znovu vytvořit.
Předpokládám, že instalací nové verze Qt se opraví i ta chyba kterou máš v QtCreatoru.
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

adam.beno

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 24
    • Zobrazit profil
Re:problem s qt-creatorom
« Odpověď #6 kdy: 24 Září 2013, 17:35:48 »
Ako editacny vstup myslis urobit napriklad komentar v programe s ó ? ak ano tak to mi funguje,
ak nie asi som nepochopil co konkretne myslis.

Myrmica

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1701
    • Zobrazit profil
    • MYRMICA
Re:problem s qt-creatorom
« Odpověď #7 kdy: 24 Září 2013, 17:53:20 »
Myslel jsem spustit program vytvořený pomocí QtCreatoru (Qt 4.8.0), který obsahuje Form s QLineEdit a do toho line edit zkusit napsat to ó. Pokud tohle ti funguje a nepotřebuješ Seriový port, tak zkus opravit Qt 4.8.0. Myslím že by stálo za to Qt kompletně odinstalovat a znovu nainstalovat.
Tady pak najdeš návod jak instalovat Qt 5.1.1. Já si ji instaloval z přímo staženého balíku ze stránky na kterou jsem ti dával odkaz.
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

adam.beno

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 24
    • Zobrazit profil
Re:problem s qt-creatorom
« Odpověď #8 kdy: 24 Září 2013, 21:20:53 »
Stiahol som teda qtcreator 5.1.1 ale nejak ho neviem nainstalovat. Nikdy som nepracoval so suborom s priponou .par2. Stiahol som si pararchiv aj PyPar2 ale ani jeden neviem nejak efektivne pouzit na nainstalovanie programu. Nemohol by si mi napisat strucny navod ako s tym pracovat? Dakujem

mk33

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 300
    • Zobrazit profil
Re:problem s qt-creatorom
« Odpověď #9 kdy: 24 Září 2013, 22:01:10 »
Stiahol som teda qtcreator 5.1.1 ale nejak ho neviem nainstalovat. Nikdy som nepracoval so suborom s priponou .par2. Stiahol som si pararchiv aj PyPar2 ale ani jeden neviem nejak efektivne pouzit na nainstalovanie programu. Nemohol by si mi napisat strucny navod ako s tym pracovat? Dakujem
stahuj z http://qt-project.org/downloads


chmod a+x qt-linux-opensource-1.4.0-2-x86-online.run
./qt-linux-opensource-1.4.0-2-x86-online.run
začínám tak trpělivost a pevné nervy :-) since  21. Listopad 2006
-------------------------------------------------------------------------
|Aopen MX4SGI-4DN2|P4 2,8GHz HT|2x512MB RAM|ATI 9550|Linux Mint 9 Isadora|  |Asus P4B533|P4 1,8GHz|3x256 MB RAM|ATI 7500|Ubuntu 7.04|  |IBM Thinkpad T40p|Ubuntu 9.04|  |Lenovo Thinkpad T61|Linux Mint 9 Isadora|Lenovo Thinkpad T410|Linux Mint 13

Myrmica

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1701
    • Zobrazit profil
    • MYRMICA
Re:problem s qt-creatorom
« Odpověď #10 kdy: 25 Září 2013, 00:26:45 »
Balík co stáhneš podle verze a architektury:
Kód: [Vybrat]
qt-linux-opensource-5.1.1-x86_64-offline.runnebo
Kód: [Vybrat]
qt-linux-opensource-5.1.1-x86-offline.runTy si potom v terminálu změníš adresář na podle toho kam jsi ten balík stáhnul např.:
Kód: [Vybrat]
cd ~/Stažené/a pak postupujš podle mk33
Kód: [Vybrat]
chmod a+x qt-linux-opensource-5.1.1-x86_64-offline.run
./qt-linux-opensource-5.1.1-x86_64-offline.run
Instalátor si Tě sám navede. Aktualizace budeš muset dělat ručně.
Jinak pokud chceš instalovat Qt5 ze zdrojů, zde je jak na to.
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

František Zatloukal

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1802
    • Zobrazit profil
    • frantisek.zatloukalu.eu
Re:problem s qt-creatorom
« Odpověď #11 kdy: 25 Září 2013, 08:29:52 »
Zkus nainstalovat poslední verzi QT Creatoru takto:
Kód: [Vybrat]
sudo apt-add-repository ppa:alexey-ivanov/qtcreator
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
First they ignore you, then they laugh at you,
then they fight you, then you win.
Powered by Fedora 22 | Ubuntu 15.10

Myrmica

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1701
    • Zobrazit profil
    • MYRMICA
Re:problem s qt-creatorom
« Odpověď #12 kdy: 25 Září 2013, 09:33:22 »
Zkus nainstalovat poslední verzi QT Creatoru takto:
Kód: [Vybrat]
sudo apt-add-repository ppa:alexey-ivanov/qtcreator
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
Tohle Ti nainstaluje pouze poslední verzi QtCreator-u. Qt knihovny zůstanou ty co máš. Pokud ti fungují tak to nevadí. Pokud v nich máš problém s mrtvými klávesami při vkládání textu do editačních polí, je potřeba nainstalovat knihovny Qt5.1.0 nebo novější.

U mě byl problém v tom, že aplikaci, která neumí napsat ó ť ň atd, nemohu dát zákazníkovi. Pro učení se programovat v Qt je možno starší knihovny použít.

Navíc starší verze než Qt5 nepodporují QSerialPort, což pro mě je zásadní otázka ;) .
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD