Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ztráta hesla a po zvolení recovery mode černá obrazovka [vyřešeno]  (Přečteno 2287 krát)

boonn

• Aktivní člen
  • *
  • Urgulak the Great
Zdravím,
minulý pátek jsem na týden odjížděl, a bral si jen noťas. A samozřejmě mi napadlo nastavit stolní, tak, aby se člověk musel po zapnutí přihlásit. Otevřel sjem uživatelské účty, klikl na "odemknout", doel změnil automatické přihlašování, jal se to vyzkoušet. Sice se zobrazila po startu pc přihlašovací obrazovka, ale stačilo jen kliknout bez nutnosti zadání hesla ... jelikož jsem už měl všechyn věci v autě před domem a trochu pospíchal, moc jsem nepřemýšlel a znovu otevřel uživatelské účty, klik na "heslo", jako akci zvolil "nastavit heslo", napsal současné a pod to nové -ale hle, nechtělo mi to pustit. Přidal jsem pár číslic  - pořád nic, heslo příliš slabé. TAk sjem vymslel něco suporvýho, co mi to vzalo, opsal si to do mobilu, a vyrazil.

Když jsem dorazil domů, samozřejmě jsem po týdnu nových "zážitků" na pracovní dovolené :), na vše zapomněl a pustil normálně pc, přihlašovací obrazovka šla opět jen odkliknou bez nutnosti zadat heslo, to mi v tu chvíli trochu naštvalo. Až dnes ráno, když mi nešlo zadat heslo do správce aktualizací, jsem zjistil, že nové heslo nemohu za Boha v mobilu najít.

Rád bych se Vás zeptal, zda máte s podobným problémem zkušenosti, a jestli nejlepší cestou je prostě ubuntu přeinstalovat. Což by mi za tak nevadilo, samotná přeinstalace by mohla být docela rychlá, až na těch 800 GB ve složce "domů" :) místo na zvláštním oddílu.

Kdyby to šlo nějak obejít, předem děkuji za radu. Případně radši do zpráv. Hezký den všem neidiotům, jak jsem já :) (mohl jsem místo toho 2h třeba krásně pařit)
« Poslední změna: 29 Září 2013, 15:41:03 od urgulak »
The only good is knowledge and the only evil is ignorance.
   ~ Socrates
 Use linux flarerpg.org - great open source game

janek-m

• Host
Re:Nejrychlejší cesta po ztrátě hesla
« Odpověď #1 kdy: 29 Září 2013, 13:39:23 »
Stáva sa  ;D

Netreba nič preinštalúvať. Nabootujte systém a v grub-menu vyberte recovery mode. Z ponúknutej tabuľky vyberte "root" a postupne zadávať:

Kód: [Vybrat]
mount -o rw,remount /
a potom pokračovať:
passwd username- miesto "username" zadať meno užívateľa a vyskočí niečo podobné:
Enter new UNIX password:
Retype new UNIX password:
- čiže nové heslo sa zadáva dvarát a potom ešte:
shutdown -r now

Týmtosi vytvoríte nové heslo  ;)
« Poslední změna: 29 Září 2013, 13:49:23 od janek-m »

boonn

• Aktivní člen
  • *
  • Urgulak the Great
Re:Nejrychlejší cesta po ztrátě hesla
« Odpověď #2 kdy: 29 Září 2013, 14:50:46 »
Stáva sa  ;D

Netreba nič preinštalúvať. Nabootujte systém a v grub-menu vyberte recovery mode. Z ponúknutej tabuľky vyberte "root" a postupne zadávať:

mount -o rw,remount /
a potom pokračovať:
passwd username- miesto "username" zadať meno užívateľa a vyskočí niečo podobné:
Enter new UNIX password:
Retype new UNIX password:
- čiže nové heslo sa zadáva dvarát a potom ešte:
shutdown -r now

Týmtosi vytvoríte nové heslo  ;)

Díky moc za radu, asi by to i šlo, kdybych nebyl dřevák a neměl podivně nastavené grub menu.

chvíli mi trvalo, než jsem přišel na to, že po biosu musím nejen družet shift (to ukázalo jen Grub loading a tečka a pak systém naběhl normálně), ale ještě "esc" mačkat šipku dolů. Ale povedlo se.

V nabídce 4 položky 1)Ubuntu 2)Advanced options for Ubunutu 3) memory test 4)memory tesy

Volím Advanced ...
zobrazí se dvě položky

1)Ubuntu, with Linux 3.8.0-30-generic
2)Ubuntu, with Linux 3.8.0-30-generic (recovery mode)

Volím Ubuntu, with Linux 3.8.0-30-generic (recovery mode), enter, a černá obrazovka, vypnutý monitor, mačkám esc nic, enter nic, šipku doů a enter - nabíhá normálně systém.

Opakuju postup a u položky s recovery mode mačkám klávesu "e" ("to edit the commands before booting") abych porovnal parametry u položky 1),která spustí normálně systém a 2), která by měla spustit recovery mode

1):
setparams 'Ubuntu, with Linux 3.8.0-30-generic

recordfail
load_video
                gfxmode $linux_gfx_mode
insmod gzio
insmod part_msdos
insmod ext2
set root='hd0,msdos3'
if [  bla bla...]

2)
setparams 'Ubuntu, with Linux 3.8.0-30-generic (recovery mode)

dál to samé ale chybí řádek: gfxmode $linux_gfx_mode

a dál rozdíl v jednom z řádků po if [:

1) stejné (...) ro splash vga=773 quietsplash $vt_handoff

X

2) stejné (...) ro recovery nomodeset splash vga=773

napadlo mi tam řádek gfx dopsat a stisknout f10 (press f10 to boot) ale nevím jak upravit ten poslední se splashem ... tuším, že problém bude v nastavení grafického výstupu, ale abych se přiznal nemám vůbec tušení co dělám ... vím, že při normálním startu se mi po biosu normálně na pár sekund monitor také vypne, a pak už nabíhá ubunutu, příp. fialová obrazovka s tečkami tak na sekundu :(

Předem díky za jakékoli rady.
« Poslední změna: 29 Září 2013, 14:57:11 od urgulak »
   ~ Socrates

boonn

• Aktivní člen
  • *
  • Urgulak the Great
Re:Po zvolení recovery mode černá obrazovka
« Odpověď #3 kdy: 29 Září 2013, 15:14:50 »
Ještě bych mohl jet posledpu přesně podle tohodle návodu http://www.psychocats.net/ubuntu/resetpassword. Ale moc se mi do toho nechce, zadávat poslepu příkazy jako root ...
   ~ Socrates

janek-m

• Host
« Odpověď #4 kdy: 29 Září 2013, 15:27:16 »
Ak je na PC iba Ubuntu (teda nie dualboot) grub sa nezobrazuje, ale obyčajne stačí stláčať iba ESC, na niektorých PC Shift. Podobný  návod je aj tu: http://www.linuxexpres.cz/praxe/tri-dulezite-rady-pro-uzivatele-ubuntu-heslo-firewall-sluzby - je to v podstate to isté, ako link, čo ste uviedol, ale v CZ. Vy sa potrebujete dostat v recovery mode do tabuľky obnovy a tam vybrať "root" aby sa otvoril terminál.
Pokiaľ sa vypína monitor, tak tam bude aj nejaký HW problém. S týmto žiaľ neporadím.

boonn

• Aktivní člen
  • *
  • Urgulak the Great
« Odpověď #5 kdy: 29 Září 2013, 15:40:19 »
Ak je na PC iba Ubuntu (teda nie dualboot) grub sa nezobrazuje, ale obyčajne stačí stláčať iba ESC, na niektorých PC Shift. Podobný  návod je aj tu: http://www.linuxexpres.cz/praxe/tri-dulezite-rady-pro-uzivatele-ubuntu-heslo-firewall-sluzby - je to v podstate to isté, ako link, čo ste uviedol, ale v CZ. Vy sa potrebujete dostat v recovery mode do tabuľky obnovy a tam vybrať "root" aby sa otvoril terminál.
Pokiaľ sa vypína monitor, tak tam bude aj nejaký HW problém. S týmto žiaľ neporadím.

Jj, je to hw problém, ale podařilo se mi to obejít  ;D uff, u nabídky recovery mode, jsem stiskl "e" pro editaci příkazů při bootu a normálně jsem smazal celou tu řádku
"ro recovery nomodeset splash vga=773", která tuším dělá neplechu, a napsal místo ní
rw init=/bin/bash, stisknul f10 pro boot a začal se modlit, protože jsem tak na čtvrtinu věděl co dělám :). Voalá - klasická černa obrazovka, přihlášen jako root, paráda ... heslo změněno. Teď si jdu stáhnout grub customizer, snad to opraví, pro budoucí příkazy. Každopádně díky moc za pomoc.
« Poslední změna: 29 Září 2013, 16:47:58 od urgulak »
   ~ Socrates

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.