Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ošklivý font v LibreOffice  (Přečteno 2389 krát)

ťuhýk

• Návštěvník
  • Ugly naked guy
    • tuhyk.inside
Ošklivý font v LibreOffice
« kdy: 02 Listopadu 2013, 19:30:08 »
Už velmi dlouhou dobu se na desktopu potýkám s nepěknými fonty v LibreOffice, viz screenshot níže:

Změna fontu ani úroveň zoomu nic neřeší, jen se mezery mezi písmeny přehodí trochu jinak, stejně to ale vypadá blbě a tahá to za oči.

Nenapadá vás nějaká možnost? Mám v podstatě defaultní instalaci, přidal jsem si jen pár vlastních fontů. Na antialiasing fontů jsem nesahal. Všude jinde (Google docs, MS Word Web App) to funguje bezvadně, dokonce i v Abiwordu vypadá podstatě lépe.

Nenapadá někoho něco? Jen pro úplnost - mám teď čestvou instalaci 13.10 (stejný problém i na 13.04 a 12.04).
We are the Borg. Lower your shields and surrender your ships. We will add your biological and technological distinctiveness to our own. Your culture will adapt to service us. Resistance is futile.

donny

• Závislák
Re:Ošklivý font v LibreOffice
« Odpověď #1 kdy: 02 Listopadu 2013, 20:19:25 »
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

ťuhýk

• Návštěvník
  • Ugly naked guy
    • tuhyk.inside
« Odpověď #2 kdy: 02 Listopadu 2013, 20:32:57 »
To jsem už zkoušel taky, ale bohužel - problém zůstává :(
We are the Borg. Lower your shields and surrender your ships. We will add your biological and technological distinctiveness to our own. Your culture will adapt to service us. Resistance is futile.

donny

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 02 Listopadu 2013, 20:51:30 »
a co kdyz ten text oznacis, v menu zvolis Format > Znak > tab Umisteni > checkbox Parovy kerning ? Zkus ho oznacit, pokud neni, to by mohlo pomoct, kdyz ho vypnu, vypada to u me podobne jako u tebe. Pokud by to pomohlo, tady je navod, jak to nastavit by default: http://ask.libreoffice.org/en/question/6430/how-do-i-set-kerning-to-be-tuned-off-by-default/#6437
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi

ťuhýk

• Návštěvník
  • Ugly naked guy
    • tuhyk.inside
« Odpověď #4 kdy: 03 Listopadu 2013, 00:05:21 »
To mám taky zaškrtnuté defaultně. Jak říkám, v ničem jsem se nehrabal, používám defaultní nastavení (v tomto případě hned po instalaci). Zkoušel jsem teď namátkou v Elementary OS ve starší verzi LibreOffice a výsledek naprosto stejný. Budu se v tom vrtat dál...

donny

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 03 Listopadu 2013, 05:55:44 »
Defaultni nastaveni nerovna se spravne nastaveni. Tos fakt nezkousel ani jinak nastavit vyhlazovani?

Marp

• Moderátor
  • Závislák
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Marek Marp Pszczolka
« Odpověď #6 kdy: 03 Listopadu 2013, 08:10:52 »
A co tak opravdu změnit nastavení písma? Na LCD monitory používám vždy Hinting=Full a Antialiasing=Rgba a písmo mám všude hezké > viz screenshot

[příloha smazaná administrátorem]
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

ťuhýk

• Návštěvník
  • Ugly naked guy
    • tuhyk.inside
« Odpověď #7 kdy: 03 Listopadu 2013, 08:27:46 »
Donny - zkoušel. Defaultní nastavení jsem zmínil hlavně aby bylo jasné, že jsem se v tom nevrtal a tudíž jsem si to nezpůsobil sám.

Marp - mám teď stejné nastavení - tj. hinting full a antialiasing rgba. Libreoffice vypadá lépe, nicméně všechny ostatní programy zase hůř :D Lze nastavit samostatné vyhlazování písma jen pro libreoffice aniž by to ovlivnilo zbytek systému?

Marp

• Moderátor
  • Závislák
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Marek Marp Pszczolka
« Odpověď #8 kdy: 03 Listopadu 2013, 10:43:42 »
Hodně záleží na typu písma, které pro systém používáš. Mě se nejvíce osvědčil právě Liberation Sans, Droid Sans a klasický Sans. Některá defaultní písma - třeba v GS Cantarell ani s vyhlazováním nevypadají tak pěkně.
V LibreOffice si zkontroluj položku v Nástroje > Možnosti > Zobrazení a nastav si to dle dalšího screenshotu.

[příloha smazaná administrátorem]
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

ťuhýk

• Návštěvník
  • Ugly naked guy
    • tuhyk.inside
« Odpověď #9 kdy: 07 Listopadu 2013, 09:14:32 »
Přesně takto jsem to nastaveno měl, namátkou jsem zkoušel vypínat a zapínat jednotlivé možnosti, ale bez valného úspěchu.

Dočasně jsem tedy přešel na GWOffice, tam napíšu co potřebuju a zbytek si prostě dodělám v práci.

Kdyby měl někdo další nápad, bylo by to super. Zatím se mi nepodařilo ani nic dalšího vygooglit, bohužel.

Dík!

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.