Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Princip tisku s CUPS  (Přečteno 1143 krát)

Abebe

• Návštěvník
Princip tisku s CUPS
« kdy: 22 Listopadu 2013, 14:46:11 »
Dobrý den,

chtěl bych se zeptat zkušenějších uživatelů linuxu, jak vlastně funguje CUPS. Moje verze: Z počítače A chci tisknout pomocí IPP protokolu na tiskárně X, která je připojená k počítači B. Na počítači B nastavím tiskárnu X jako novou IPP tiskárnu a na počítači A potom posílám na tiskárnu X přes počítač B, který funguje jako CUPS server. Ovšem pak moc nechápu: a) Při vytváření nové IPP tiskárny mám zadat ipp://blabla adresu. To bude vypadat nějak takhle jako ipp://dns/název tiskárny/název fronty a pomocí teto adresy pak najdu tiskárnu z počítače A?, b) Počítač B může být obyčejný PC s Ubuntu a ne speciální tiskový server ne? Jde mi hlavně o to, jestli jsem správně pochopil význam CUPSu a jak funguje. Děkuji všem za názory. Dost mi to pomůže :)

radin

• Host
Re:Princip tisku s CUPS
« Odpověď #1 kdy: 23 Listopadu 2013, 19:00:16 »
Trochu se ve tvém příspěvku ztrácím, popíšu, jak to funguje u mne, CUPS = Common Unix Printing System - je tiskový server sám o sobě.
Mám v síti dvě tiskárny, jednu připojenou k NB, druhou k routeru. CUPS běží na NB, na routeru je okrkaná Samba. Tiskárnu připojenou k NB (u tebe je to "B") jsem při instalaci označil "Sdílet tiskárny připojené k tomuto systému", nakonfiguroval jako místní a to je vše. Z ostatních počítačů v síti na ni lze přistoupit - nakonfigurovat si ji jako síťovou, je jedno, jestli na ostatních PC je linux nebo widle a to přímo na IP adrese NB, je normálně vidět v síti. Na druhou tiskárnu přistupuji přes síť ze všech PC/NB v síti pomocí protokolu HP JetDirect na adrese: socket://IProuteru:9100  (ve widlích je třeba nejprve vytvořit "port").
Na počítači "B" lze při instalaci tiskárny zvolit i "Povolit tisk z internetu", což si myslím je protokol IPP, ale to nevím, nepoužívám to a zas tak moc se v tom nevyznám.
Mám to tak z důvodu, že tiskárna připojená k NB je barevná a používám ji zřídka, síťová na routeru je obyč. laser na běžný tisk a stále v provozu.
Asi to víš, ale jen připomínám: na CUPS se pohodlně dostaneš zadáním do prohlížeče: localhost:631
Snad jsem trochu pomohl.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.