Trochu se ve tvém příspěvku ztrácím, popíšu, jak to funguje u mne, CUPS = Common Unix Printing System - je tiskový server sám o sobě.
Mám v síti dvě tiskárny, jednu připojenou k NB, druhou k routeru. CUPS běží na NB, na routeru je okrkaná Samba. Tiskárnu připojenou k NB (u tebe je to "B") jsem při instalaci označil "Sdílet tiskárny připojené k tomuto systému", nakonfiguroval jako místní a to je vše. Z ostatních počítačů v síti na ni lze přistoupit - nakonfigurovat si ji jako síťovou, je jedno, jestli na ostatních PC je linux nebo widle a to přímo na IP adrese NB, je normálně vidět v síti. Na druhou tiskárnu přistupuji přes síť ze všech PC/NB v síti pomocí protokolu HP JetDirect na adrese: socket://IProuteru:9100 (ve widlích je třeba nejprve vytvořit "port").
Na počítači "B" lze při instalaci tiskárny zvolit i "Povolit tisk z internetu", což si myslím je protokol IPP, ale to nevím, nepoužívám to a zas tak moc se v tom nevyznám.
Mám to tak z důvodu, že tiskárna připojená k NB je barevná a používám ji zřídka, síťová na routeru je obyč. laser na běžný tisk a stále v provozu.
Asi to víš, ale jen připomínám: na CUPS se pohodlně dostaneš zadáním do prohlížeče: localhost:631
Snad jsem trochu pomohl.