pocitacovazachranka: nie je to laptop ale stolný PC, nič com neriešil inštaloval som to na novy oddiel, windows je v poriadku (aspoň si to myslím lebo disk je tak isto zaplnený ako bol predtým aj tie isté súbory tam sú čo majú byť), a MBR viem opraviť z live cd windowsu ale neviem z debianu spraviť live cd (na usb) windowsu......
particia je z konca disku + uplne posledne je swap oddiel ale grub je na začiatku a preinštalovať win nechcem ak sa to dá riešiť aj inak 
OUUU.... takovou chybu jsem kdysi udělal taky.
Proč jsi tam nedal další HDD.... ten grub přepsal část partition - porušil integritu zaváděcí partition (cca 100MB to má) W8
Asi budu muset hodit svůj názor podpořený zkušeností ze 40 instalací za posledního půl roku.
Vždy instaluji Linux na jiný HDD = fyzicky jiný, a to vždy při odpojeném HDD s WINDOWS
Po instalaci linuxu, a dvou restartech, teprve připojuji HDD s windows a nechám aktualizovat grub.
Výhody:
1. když zdechne jeden HDD přehodím v biosu kde to má startovat a jedu dál, byt v windows
2. nikdy se nepoškodí disk s windows, vlastně je to tak i jednodušší, ani se mi nepřipojuje, pokud nechci.
W8 jsou ještě pro hodně nás lidí černá skříňka, do které teprve pronikáme, zatím se mi do ruky dostaly jen zavirované W8 (většinou policejní virus) a nikdo mi to na testy půjčit nechce... kupovat si W8 fakt nebudu.
Co lidi mají visty, W7, XP tak je většinou chtějí zachovat, kvůli hrám ... a tak se do PC kupuje další HDD a na ten teprve jde linux.
Považuji to za velmi praktické řešení.
Dávat to na jeden HDD vše dohromady, nikdy nedělá dobrotu. Zvláště když to ten HDD odejde na vadné sektory či hlavičky/elektroniku, přicházíš o všechny systémy současně. A to není rozumné.