Dobrý den,
jsem začínající uživatel Linuxu s předchozími zkušenostmi.

Nějak mě naštvalo Windows 7, tak jsem se na to už vykašlal a nainstaloval Debian - ten bohužel nějak nechtěl zkousnout ovladače wifi karty a i když jsem to zkoušel víckrát, tak se to ani jednou nepodařilo (wifi šla, ale systém ne). Tak jsem nainstaloval Kubuntu - KDE se mi víc líbí...
No, ale zpět k mému problému. Kolik by mělo (K)ubuntu používat operační paměti, při běžné práci, v klidu ...?
Mám na ploše widget "Stav paměti", který zobrazuje kolik se právě využívá z operační paměti. Nyní 300MB
Když spustím shell a napíšu příkaz "free -m" , tak ten mi ukáže: used - 842 MB ; buffer/cache - 355 MB
(Tento rozdíl se mi zdá, že asi nevznikl zaokrouhlováním a ten widget spíš než ram ukazuje ten buffer, no ale dál...)
A nakonec do třetice příkaz "top" mi sice v horní části výpisu ukazuje to samé jako "free", ale u jednotlivých procesů, když se podívám kolik procent zabírají paměti, tak to nedá dohromady ani 10 procent.
(Doplňující info: mám 2GB RAM, notebook neuspávám do paměti, tyto hodnoty jsou změřeny po restartu pouze se zapnutou příkazovou řádkou a prohlížečem Chromium, před restartem "free" ukazoval asi tak 1700MB used a dokonce se už využíval swap - práce byla ale stále plynulá)
Osobně si myslím, že těch 300-400MB by měla být taková reálná hodnota, ale ne toto... jinde zde na foru jsem našel snad něco vzdáleně podobného a tam někdo psal, jestli v tom není započítaná sdílená paměť s grafikou. Sdílenou paměť mám, nebo spíš je v mém notebooku ta možnost. V Biosu jsem žádné nastavení nenašel. Mám pocit, že grafika má vlastní paměť 128MB...
Rád bych vás tedy poprosil o zodpovězení těchto otázek:
1) Je to normální, že tolik spotřebuje? Pokud ne, tak kde by mohl být problém?
2) Co je to vlastně ten buffer/cache ... to jsem nějak nikde nenašel... vyrovnávací paměť - ale kde a čeho?
3) Offtopic: Dá se nějak
jednoduše přehazovat CZ/EN klávesnice, abych nemusel psát procenta slovem procenta