Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: start Ubuntu  (Přečteno 21560 krát)

martinkrnac

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 90
    • Zobrazit profil
start Ubuntu
« kdy: 25 Ledna 2014, 09:58:55 »
Dobrý den,

jen tak ze zvědavosti jsem si nainstaloval UBUNTU, nejdříve jsem ho vyzkoušel z liveflash, tak se mi ten systém nějak zalíbil a tak jsem ho nainstaloval vedle Win, ani jsem nevěřil jak ten systém je ladný, nikde se nic neseká a je to krásně plynulé, nikde jsem neměl zkušenost z něčím jiným než jsou win, měl bych pár dotazů.

při spouštění PC mi naběhne asi zavaděč? který se mě zeptá jaký systém chci spustit, to chápu, ale na té obrazovce se zavaděčem jsou tyto položky.

jako privní je UBUNTU, potom nějaké záchrané položky a jako poslední dvě položky jsou wi,7 ext/2 a další položka win.7 ext, mám tedy dva dotazy.

1) proč jsou tam dvě položky wi.7 ext/2 a win.7 ext/3, obě dvě položky spustí win, ptám se tedy proč je tomu tak

2) jak nastavit aby se defaultně spouštěli win.7 a né UBUNTU, resp aby win.7 byly na prvním místě

mockrát děkuji za odpovědí.


Martin Krnáč

RRRadek Neužil

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 4656
    • Zobrazit profil
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

geofre

Re:start Ubuntu
« Odpověď #2 kdy: 25 Ledna 2014, 10:24:11 »
Doporučil bych projít si Wiki což je asi nejlepší věc co může začínající uživatel Ubuntu udělat...
k tvé otázce č. 2) bych tě nasměroval rovnou na "klikátko" ve kterém si můžeš s Grubem pěkně hrát...
Info o to mje samozřejmě na wiki, konkrétně tady

EDIT: Nevšiml jsem si, že odkaz na Grub už byl postnut, omlouvám se za duplicitu odpovědi...
« Poslední změna: 25 Ledna 2014, 10:25:55 od geofre »
Ubuntu Mate 14.04 LTS / W7 64-bit

martinkrnac

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 90
    • Zobrazit profil
Re:start Ubuntu
« Odpověď #3 kdy: 25 Ledna 2014, 11:05:16 »
no pánové, řeknu vám že tento systém je boží, Grup nainstalován přes terminál, položka z win přesunuta, ještě tedy jestli mi můžete trochu objasnit, proč tam jsou ty dvě položky win.7/ext a win.7/ext3 a jestli jednu z nich mohu odstranit, mockrát vám děkuji. Ještě bych potřeboval komu a kde zaplatit licenci a už snad poslední dotaz, potřeboval bych nějaký balíček na sledování co se mi děje v mé vnitřní wifi síti, win má jenom omezené možnosti, potřeboval bych něco co mi řekne jak je zabezpečená vnitřní sít, kdo do ní přistupuje atd, je něco na UBUNTU? omlouvám se za mé dotazy, ještě jednou moc děkuji.

Martin Krnáč

RRRadek Neužil

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 4656
    • Zobrazit profil
Re:start Ubuntu
« Odpověď #4 kdy: 25 Ledna 2014, 11:13:39 »
Ještě bych potřeboval komu a kde zaplatit licenci...
;D
Pokud jsi spokojený a rád by jsi podpořil libovolnou částkou překlady a akce které děláme tak mrkni sem.
http://sdruzeni.ubuntu.cz/

Jinak co se týká, těch dvou win tak si klidně jedno odmaž, asi to bude způsobené tím že máš dva disky v počítači nebo nějaká jiná blbost. Nebo to nech a nevšímej si toho. ;)
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Rover623

Re:start Ubuntu
« Odpověď #5 kdy: 25 Ledna 2014, 16:35:16 »
Ty 2 oddíly Win jsou způsobené tím, že instalátor při instalaci detekoval 2 oddíly Windows. Jeden je zavaděč Windows (100MB) a to druhé již samotný systém. GRUB ale v obou případech natahuje zavaděč Windows.

Na wifi je dobrý třeba terminálový program wavemon (musíš ho ale spouštět se sudo)

martinkrnac

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 90
    • Zobrazit profil
Re:start Ubuntu
« Odpověď #6 kdy: 26 Ledna 2014, 09:24:59 »
Dobrý den,

mockrát děkuji za odpovědí,j ještě bych měl jede dotaz, docela často pročítám vaše návody a jednu část jsem zde ztratil, o co tedy jde. Dočetl jsem se že při upgrade jádra Ubuntu se může stát že zmizí nabídka windows z Grubu a že je potřeba nějak zavaděč upravit, když tak neučiním ta prý mohu přijít o windows, prosím vás ted pěkně, můžete mě nějak nasměrovat, mockrát děkuji.

Martin Krnáč

janek-m

  • Host
Re:start Ubuntu
« Odpověď #7 kdy: 26 Ledna 2014, 10:08:36 »
Dobrý den,

Dočetl jsem se že při upgrade jádra Ubuntu se může stát že zmizí nabídka windows z Grubu a že je potřeba nějak zavaděč upravit, když tak neučiním ta prý mohu přijít o windows, prosím vás ted pěkně, můžete mě nějak nasměrovat, mockrát děkuji.
Martin Krnáč

Ono to nie je celkom tak ako uvádzate. Pod upgrade myslíte pravdepodobne aktualizáciu jadra, ktorá prichádza s bežnými aktualizáciami.
1. Môže sa stať, že s novým jadrom systém nenabehne alebo prestanú fungovať nejaké časti HW ( stáva sa to výnimočne, osobne som takýto problém nikdy nemal) - tu je návod ako na to, ak takáto situácia nastane : http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=69409.msg498097#msg498097

2. Môže sa stať, že Windows zmizne z ponuky GRUBU. V tomto prípade stačí v Ubuntu otvoriť terminál a zadať:
Kód: [Vybrat]
sudo update-grub
V každom prípade, Winodws sa nijak nepoškodí.

martinkrnac

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 90
    • Zobrazit profil
Re:start Ubuntu
« Odpověď #8 kdy: 26 Ledna 2014, 10:18:50 »
mockrát děkuji za odpověď, ten text jsem našel tady na stránkách a znělo to nějak takto:

jestliže nechcete přijít o windows musíte to mít před a za něčím, fakt nevím, už to tady hledám dost dlouho

janek-m

  • Host
Re:start Ubuntu
« Odpověď #9 kdy: 26 Ledna 2014, 10:34:26 »
ten text jsem našel tady na stránkách a znělo to nějak takto:
jestliže nechcete přijít o windows musíte to mít před a za něčím, fakt nevím, už to tady hledám dost dlouho
Myslím si, že sa tento úsek vety vzťahoval na inštaláciu Ubuntu. Windows nemá s aktualizáciou jadrav v Ubuntu nič spoločné.
Ak by sa nejak poškodil zavádzač systému Windows, tak tento sa dá opraviť cez inštalačné DVD Windows (http://www.howtogeek.com/howto/32523/how-to-manually-repair-windows-7-boot-loader-problems/). Toto sa ale stáva pri neopatrnom mazaní/presúvaní/vytváraní oddielov na HDD a pri zmazaní Ubuntu z HDD.

martinkrnac

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 90
    • Zobrazit profil
Re:start Ubuntu
« Odpověď #10 kdy: 26 Ledna 2014, 10:37:59 »
OK, mockrát děkuji za odpověď, tak jsem asi moc paranoidní, ještě jednou moc děkuji.

martinkrnac

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 90
    • Zobrazit profil
Re:start Ubuntu
« Odpověď #11 kdy: 26 Ledna 2014, 11:49:08 »
narazil jsem na další problém, nevím kde mohu kalibrovat barvy, když se podívám do nastavení barev, tak mám zvolený profil D65, tlačítko na kalibraci je šedé a nejde kliknout, dále je u tohoto profilu napsáno, kalibrace před 5 měsíci, mám vše takové do červena a vůbec nevím co s tím, jas jsem už nějak vyřešil dle návodu, ale ty barvy nestojí za nic, mockrát děkuji

PS: jestli se mi tohle podaří vyřešit, tak budu jenom chválit a budu na tomto systému stále častěji, mockrát všem děkuji. Tento systém je velice dobrý.

PS: písmo je takové rozmazané, trochu se to celé podobá nouzovému režimu ve win. jenom rozlišní je takové jaké má být.
« Poslední změna: 26 Ledna 2014, 11:53:22 od martinkrnac »

martinkrnac

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 90
    • Zobrazit profil
Re:start Ubuntu
« Odpověď #12 kdy: 26 Ledna 2014, 13:12:13 »
tak stahuji ovladače ze stránek catalist pro linux, nevíte někdo jestli nebude nějaký problém?

Cuore

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2534
    • Zobrazit profil
Re:start Ubuntu
« Odpověď #13 kdy: 26 Ledna 2014, 14:13:27 »
co máš za grafiku
Kód: [Vybrat]
lspci možná nebude podporovaná
http://wiki.ubuntu.cz/Grafick%C3%A9%20karty%20ATI?redirect=1

martinkrnac

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 90
    • Zobrazit profil
Re:start Ubuntu
« Odpověď #14 kdy: 26 Ledna 2014, 15:14:05 »
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Park [Mobility Radeon HD 5430/5450/5470]

[příloha smazaná administrátorem]
« Poslední změna: 26 Ledna 2014, 15:19:01 od martinkrnac »

janek-m

  • Host
Re:start Ubuntu
« Odpověď #15 kdy: 26 Ledna 2014, 15:45:58 »
Keďže aj ja mám GK ATI, tak z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že sťahovať ovládače zo stránok amd sa niekedy nevypláca. Ak Vám teda systém so slobodným ovládačom nefunguje korektne, tak vyskúšajte neslobodný, ktorý ponúka systém:
"Použít video driver for the AMD......... fgrlx (nesvobodný)" - podľa obrázka
tento používam aj ja. Po inštalácii bude potrebný reštart PC.

martinkrnac

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 90
    • Zobrazit profil
Re:start Ubuntu
« Odpověď #16 kdy: 26 Ledna 2014, 16:00:06 »
jsou tam dva, asi uplně stejný, ale jeden z nich má napsáno update, ted tedy nevím který

marun

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 601
    • Zobrazit profil
Re:start Ubuntu
« Odpověď #17 kdy: 26 Ledna 2014, 16:00:28 »
na instalaci nesvobodnéhi ATI ovladače je dobrý tento návod sám ho používám
vyber si svoji verzi ubuntu http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu

janek-m

  • Host
Re:start Ubuntu
« Odpověď #18 kdy: 26 Ledna 2014, 16:15:09 »
jsou tam dva, asi uplně stejný, ale jeden z nich má napsáno update, ted tedy nevím který

... a ktorý som doporučil?? bez "updates"  ;)

Alebo si môžte vybrať ručnú inštaláciu ovládača stiahnutého zo stránok AMD, ako nalinkoval marun. Toto je však zložitejší postup.

martinkrnac

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 90
    • Zobrazit profil
Re:start Ubuntu
« Odpověď #19 kdy: 26 Ledna 2014, 16:45:19 »
vše dělám dle tohoto návodu a vždy nastane nějaká chyba, viz obrázek.

http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu_Saucy_Installation_Guide#Installing_Catalyst_Manually_.28from_AMD.2FATI.27s_site.29_STABLE

kamarád mi říkal, cituji:

vyser se na to, budeš jenom neustále něco řešit, tohle nemá vůbec smysl, tento systém je jenom pro lidi kteří jsou profíci a né pro normální uživatelé, začínám asi chápat proč se tento systém nemůže nikdy rozšířit k více uživatelům, ve win. jsem nikdy neřešil žádný problém, proč to je u tohoto systému vše tak složité?

[příloha smazaná administrátorem]
« Poslední změna: 26 Ledna 2014, 16:49:08 od martinkrnac »

marun

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 601
    • Zobrazit profil
Re:start Ubuntu
« Odpověď #20 kdy: 26 Ledna 2014, 16:53:56 »
většina toho tam chybí používej ctrl+shift+c na kopírování výstupu terminálu ale podle toho co tam bylo bych tipnul že je někde chyba při zadávání příkazů do terminálu

martinkrnac

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 90
    • Zobrazit profil
Re:start Ubuntu
« Odpověď #21 kdy: 26 Ledna 2014, 17:06:34 »
Kód: [Vybrat]
linux@linux-VPCEB1E1E:~$ mkdir catalyst13.12 && cd catalyst13.12
mkdir: adresář „catalyst13.12“ nelze vytvořit: Soubor již existuje
linux@linux-VPCEB1E1E:~$ wget --referer='http://support.amd.com/en-us/download/desktop?os=Linux+x86' http://www2.ati.com/drivers/linux/amd-catalyst-13.12-linux-x86.x86_64.zip
--2014-01-26 17:08:29--  http://www2.ati.com/drivers/linux/amd-catalyst-13.12-linux-x86.x86_64.zip
Překládám www2.ati.com (www2.ati.com)… 23.63.90.87
Navazuje se spojení s www2.ati.com (www2.ati.com)|23.63.90.87|:80… spojeno.
HTTP požadavek odeslán, program čeká na odpověď… 200 OK
Délka: 160580195 (153M) [application/zip]
Ukládám do: „amd-catalyst-13.12-linux-x86.x86_64.zip.3“

100%[======================================>] 160 580 195 1,64MB/s   za 75s   

2014-01-26 17:09:44 (2,03 MB/s) – „amd-catalyst-13.12-linux-x86.x86_64.zip.3“ uloženo [160580195/160580195]

linux@linux-VPCEB1E1E:~$ unzip amd-catalyst-13.12-linux-x86.x86_64.zip
Archive:  amd-catalyst-13.12-linux-x86.x86_64.zip
replace amd-catalyst-13.12-linux-x86.x86_64.run? [y]es, [n]o, [A]ll, [N]one, [r]ename: y
  inflating: amd-catalyst-13.12-linux-x86.x86_64.run 
linux@linux-VPCEB1E1E:~$ chmod +x amd-catalyst-13.12-linux-x86.x86_64.run
linux@linux-VPCEB1E1E:~$ sudo ./amd-catalyst-13.12-linux-x86.x86_64.run --buildpkg Ubuntu/saucy
[sudo] password for linux:
Created directory fglrx-install.Qyi7Vd
Verifying archive integrity... All good.
Uncompressing AMD Catalyst(TM) Proprietary Driver-13.251...
=====================================================================
 AMD Catalyst(TM) Proprietary Driver Installer/Packager
=====================================================================
Generating package: Ubuntu/saucy
apt 0.9.9.1~ubuntu1 for amd64 compiled on Sep 11 2013 17:45:21
Usage: apt-get [options] command
       apt-get [options] install|remove pkg1 [pkg2 ...]
       apt-get [options] source pkg1 [pkg2 ...]

apt-get is a simple command line interface for downloading and
installing packages. The most frequently used commands are update
and install.

Commands:
   update - Retrieve new lists of packages
   upgrade - Perform an upgrade
   install - Install new packages (pkg is libc6 not libc6.deb)
   remove - Remove packages
   autoremove - Remove automatically all unused packages
   purge - Remove packages and config files
   source - Download source archives
   build-dep - Configure build-dependencies for source packages
   dist-upgrade - Distribution upgrade, see apt-get(8)
   dselect-upgrade - Follow dselect selections
   clean - Erase downloaded archive files
   autoclean - Erase old downloaded archive files
   check - Verify that there are no broken dependencies
   changelog - Download and display the changelog for the given package
   download - Download the binary package into the current directory

Options:
  -h  This help text.
  -q  Loggable output - no progress indicator
  -qq No output except for errors
  -d  Download only - do NOT install or unpack archives
  -s  No-act. Perform ordering simulation
  -y  Assume Yes to all queries and do not prompt
  -f  Attempt to correct a system with broken dependencies in place
  -m  Attempt to continue if archives are unlocatable
  -u  Show a list of upgraded packages as well
  -b  Build the source package after fetching it
  -V  Show verbose version numbers
  -c=? Read this configuration file
  -o=? Set an arbitrary configuration option, eg -o dir::cache=/tmp
See the apt-get(8), sources.list(5) and apt.conf(5) manual
pages for more information and options.
                       This APT has Super Cow Powers.
Unable to install dpkg-dev.  Please manually install and try again.
Package build failed!
Package build utility output:
./packages/Ubuntu/ati-packager.sh: 294: ./packages/Ubuntu/ati-packager.sh: debclean: not found
./packages/Ubuntu/ati-packager.sh: 295: ./packages/Ubuntu/ati-packager.sh: dpkg-buildpackage: not found
./packages/Ubuntu/ati-packager.sh: 294: ./packages/Ubuntu/ati-packager.sh: debclean: not found
./packages/Ubuntu/ati-packager.sh: 295: ./packages/Ubuntu/ati-packager.sh: dpkg-buildpackage: not found
./packages/Ubuntu/ati-packager.sh: 294: ./packages/Ubuntu/ati-packager.sh: debclean: not found
./packages/Ubuntu/ati-packager.sh: 295: ./packages/Ubuntu/ati-packager.sh: dpkg-buildpackage: not found
./packages/Ubuntu/ati-packager.sh: 294: ./packages/Ubuntu/ati-packager.sh: debclean: not found
./packages/Ubuntu/ati-packager.sh: 295: ./packages/Ubuntu/ati-packager.sh: dpkg-buildpackage: not found
Removing temporary directory: fglrx-install.Qyi7Vd
linux@linux-VPCEB1E1E:~$ sudo dpkg -i fglrx*.deb
dpkg: chyba při zpracovávání fglrx*.deb (--install):
 nelze přistoupit k archivu: Adresář nebo soubor neexistuje
Při zpracování nastaly chyby:
 fglrx*.deb
linux@linux-VPCEB1E1E:~$
« Poslední změna: 26 Ledna 2014, 17:19:48 od martinkrnac »

janek-m

  • Host
Re:start Ubuntu
« Odpověď #22 kdy: 26 Ledna 2014, 17:14:29 »
kamarád mi říkal, cituji:

vyser se na to, budeš jenom neustále něco řešit, tohle nemá vůbec smysl, tento systém je jenom pro lidi kteří jsou profíci a né pro normální uživatelé, začínám asi chápat proč se tento systém nemůže nikdy rozšířit k více uživatelům, ve win. jsem nikdy neřešil žádný problém, proč to je u tohoto systému vše tak složité?

hmm, kamarát zrejme nikdy nijakú linuxovú distribúciu nepoužíval. ja fičím na (K)Ubuntu už roky a nikdy som nič závažné neriešil. No a tvrdiť, že pod Windowsom všetko hneď funguje, tak to by sme mohli dlho polemizovať. Ale to v tomto prípade nie je dôležité.

Prečo ten ovládač nenainštalujete zo systému (fgrlx), je to na jedno kliknutie. Ručná inštalácia je vždy zložitejšia a výsledok môže byť všelijaký.

Podľa obrázka sa vôbec nezdá, že by bolo písmo rozmazané a obraz rozťahaný, tak ako bolo uvedené vyššie. Samozrejme sa to nedá presne určiť podľa toho výseku z obrazovky, ale nezdá sa mi to ako "núdzový režim".

EDIT// Výpisy z terminálu treba dávať do "code" - označiť text a klik na # pri zverejňovaní výstupov z terminálu  ;)

martinkrnac

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 90
    • Zobrazit profil
Re:start Ubuntu
« Odpověď #23 kdy: 26 Ledna 2014, 17:18:52 »
mě to přijde takové nehezké, ano ovladač tam je na jedno kliknutí, psal jsem že jsem vyřešil problém z jasem, ale zjistil jsem že jsem nevyřešil nic, při každém restartu musím nastavovat jas znova, vždy je na maximum a co jsem hledal tak tohle je velký problém, tak sem myslel že by pomohl tem nový ovladač ATI.

janek-m

  • Host
Re:start Ubuntu
« Odpověď #24 kdy: 26 Ledna 2014, 17:35:24 »
tak ale toto je úplne iný problém, ktorý bolo treba hneď spomenúť. Okremn toho, podľa obrázka je grafika funkčná, keďže je spojazdnený spodný panel s Cairo-Dok a ešte v 3D ak dobre vidím. Ten jas sa dá pomerne ľahko nastaviť úpravou súboru /etc/rc.local
gksudo gedit /etc/rc.local
a do súboru pred exit vložiť:
Kód: [Vybrat]
sleep 2
echo 5 > /sys/class/backlight/acpi_video0/brightness

exit 0

Pričom ak sa nemýlim tak hodnota 9 (za "echo") je najvyššia a hodnota 5 je nejaký stred. Treba odskúšať. Súbor uložiť, zavrieť a reštart PC. Malo by to fungovať.

 


Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.