Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: start Ubuntu  (Přečteno 21563 krát)

RRRadek Neužil

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 4656
    • Zobrazit profil
Re:start Ubuntu
« Odpověď #125 kdy: 31 Ledna 2014, 10:56:05 »
Ježíši , no tak to nevím jak to udělám, to je hrozný todleto, asi tedy ještě nebudu tento systém brát vážně, raději důležité věci budu dělat ve win. je to spolehlivější a žádný problém tam nehrozí, nedokáži si představit přecházet na tento systém a poté o vše přijít. Navíc když se přepnu do win. tak mi to vše zrcadlí do mého serveru který je v raid (je tam také nějaký linux, ale vše se dělá dvou Klikem takže je to v pohodě) zkoušel jsem server napojit nějak na Ubuntu a bez šance.

Vás tady pěkně děsí  ;D ;D
Upgrade na Ubuntu je mnohem bezpečnější a s větší pravděpodobností se nic nepokazí narozdíl upgrade Windows kdy mi tak třetina W7 při přechodu na SP1 zdechne a není krok zpět a u W8 při přechodu na W8.1 mi zatím umírá cca polovina počítačů!

Už jsem se zde zmiňoval že jste neměl instalovat vývojovou verzi Ubuntu ale stabilní 12.04 ale i tak kdyby jsme se na to podívali z té nejhorší možné stránky tak když by se Vám Upgrade nepovedl tak není nic snadnějšího než si nabootovat live CD/USB a zkopírovat si Home a udělat čistou instalaci a Home nakopírovat zpět. U mě práce na 30 minut. U windows mi tento problém zabere celý den.

Určitě se nebojte že by Vám kdykoliv díky nějakým aktualizacím zmizeli vaše data. ;)

Jinak k té Pohodě, doporučoval bych na to udělat viruální windows na kterém by jste Pohodu používal a data sdílel s Ubuntu. Už jsem to dělal pro pár firem a jsou nadmíru spokojení a dokonce si libují že jim to takhle funguje lépe a rychleji než na čisté instalaci Windows.
Podrobnosti naleznete k virtualizaci zde.
http://wiki.ubuntu.cz/virtualizace/virtualbox
Akorát hned na začátku je v návodu napsáno že si máte stáhnout virtualbox ze stránek... tak to nedoporučuji a lepší je stáhnout přímo verzi z obchodu. ;)
https://apps.ubuntu.com/cat/applications/hostedvirtualbox/
Zbytek návodu souhlasí...
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Jakub Vaněk

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 752
    • Zobrazit profil
    • Web programátora a studenta Jakuba Vaňka
Re:start Ubuntu
« Odpověď #126 kdy: 31 Ledna 2014, 12:09:07 »
Citace
Jinak k té Pohodě, doporučoval bych na to udělat viruální windows na kterém by jste Pohodu používal a data sdílel s Ubuntu. Už jsem to dělal pro pár firem a jsou nadmíru spokojení a dokonce si libují že jim to takhle funguje lépe a rychleji než na čisté instalaci Windows.
S tím naprosto souhlasím. A pokud se udělá záloha Windows disku (měly by tam už být nainstalované některé programy), tak když se Windows rozpadnou, z livecd ve virtualboxu se dají zazálohovat nesdílená data z Win, a pak se soubor (disk) s Windows nahradí tím ze začátku.
Notebook: Lenovo Thinkpad X200, Xubuntu 16.04

martinkrnac

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 90
    • Zobrazit profil
Re:start Ubuntu
« Odpověď #127 kdy: 31 Ledna 2014, 12:38:43 »
Prosím vás pěkně jak je to tedy z licenci win. mám ji OEM k PC, instalační disk mám též, obraz mám na mém serveru, jde mi tedy o to, jestli tuto licenci mohu přenést do virtualu i když je vázána na daný Hardware, nebo to chápu špatně. Dekuji

Martin Krnáč

Odesláno z mobilního zařízení.
« Poslední změna: 31 Ledna 2014, 13:05:18 od martinkrnac »

Jakub Vaněk

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 752
    • Zobrazit profil
    • Web programátora a studenta Jakuba Vaňka
Re:start Ubuntu
« Odpověď #128 kdy: 31 Ledna 2014, 12:47:24 »
Pokud myslíte použití stejného licenčního klíče, u Win > WinXP nevím. Pokud myslíte přetažení Windows z fyzického disku do virtuálního PC, to nejde. Je potřeba čistá instalace (do virtuálu), protože Windows jádro z mně neznámého důvodu přilnává k HW. Narozdíl od Win, stejnou instalaci Ubuntu spustíte jak fyzicky, tak i ve virtuálu, tak i na jiném PC (většinou).
Notebook: Lenovo Thinkpad X200, Xubuntu 16.04

RRRadek Neužil

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 4656
    • Zobrazit profil
Re:start Ubuntu
« Odpověď #129 kdy: 31 Ledna 2014, 12:53:40 »
Pokud myslíte přetažení Windows z fyzického disku do virtuálního PC, to nejde.

Ale jde, dělám to denně. Stačí si prostudovat Sysprep. ;) Většinou to dělám při výměně desky ale už jsem to dělal i do virtualu, je to prakticky to samé.
Určitě doporučuji do virtuálu udělat čistou instalaci. Licenci bych použil tu samou co máte vespod ntb.
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Jakub Vaněk

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 752
    • Zobrazit profil
    • Web programátora a studenta Jakuba Vaňka
Re:start Ubuntu
« Odpověď #130 kdy: 31 Ledna 2014, 12:55:41 »
Děkuji za opravu mojí chyby.
Notebook: Lenovo Thinkpad X200, Xubuntu 16.04

martinkrnac

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 90
    • Zobrazit profil
Re:start Ubuntu
« Odpověď #131 kdy: 31 Ledna 2014, 13:19:33 »
Ono to asi nebude tak jednoduché, abych vysvětlil. Notebook je koupený z predinstalovanym Win.7, nebylo k tomu žádné CD, to jsem si vytvořil při prvním zapnutí PC, vždy když jsem potřeboval udělat novou instalaci tak jsem nepotřeboval ani to CD PC to má někde na disku skryto, ale co chci říct, nikdy jsem nezadaval žádné číslo při instalaci, není ani nikde nalepené v podobě štítku, a právě proto se ptám jak to bude z licenci když je vázána na HW. A jestli půjdou aktivovat. Děkuji

Martin Krnáč

Odesláno z mobilního zařízení.
« Poslední změna: 31 Ledna 2014, 13:24:27 od martinkrnac »

RRRadek Neužil

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 4656
    • Zobrazit profil
Re:start Ubuntu
« Odpověď #132 kdy: 31 Ledna 2014, 13:38:51 »
Nechci vás zklamat ale pokud tam nemáte licenční číslo tak se automaticky jedná o nelegální kopii a prodejce si z vás udělal dobrý den, určitě štítek sloupl a použil na jiném PC.
U windows 8 je to už řešeno licenčním číslem zapsaném přímo v biosu. Vy máte pravděpodobně opravdu placenou verzi W7 ale nemáte to jak dokázat. Ovšem pravděpodobnost že na Vás přijde kontrola je asi jako že do vás uhodí blesk. :D
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

martinkrnac

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 90
    • Zobrazit profil
Re:start Ubuntu
« Odpověď #133 kdy: 31 Ledna 2014, 14:29:22 »
Hm, je to divné, ale určitě se na to optám na Alze. Na obalu (krabice) je napsáno " predinstalovan Windows 7 Homme "

Odesláno z mobilního zařízení.
« Poslední změna: 31 Ledna 2014, 14:31:28 od martinkrnac »

RRRadek Neužil

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 4656
    • Zobrazit profil
Re:start Ubuntu
« Odpověď #134 kdy: 31 Ledna 2014, 16:49:29 »
A není náhodou pod bateri? Pokud Vám to prodali bez štítku tak si ho někdo sloupl, každopádně to nedokážete. :-\
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Rover623

Re:start Ubuntu
« Odpověď #135 kdy: 31 Ledna 2014, 16:55:15 »
Jen maličkost, to že je někde napsáno, že je systém předinstalován, ještě neznamená, že je aktivován. V zahraničí jsem často zažil, že na počítači byla pouze 30 denní trial verze

martinkrnac

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 90
    • Zobrazit profil
Re:start Ubuntu
« Odpověď #136 kdy: 31 Ledna 2014, 19:03:24 »
Dnes jsem se pokoušel od 15:00h nainstalovat nějaké to conky, http://gnome-look.org/content/show.php/The+Perfect+Conky+Setup?content=121237

nepodařilo se, zkoušel jsem najít ten conkyforecast, žádný úspěch, prosím vás pěkně nevíte někde o něčem na jedno kliknutí, nebo o příkazech do terminálu? kolik je vaše cena za instalaci mé zmíněné conky? děkuji

martyj

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2276
  • Don't buy a new PC, download a better one !
    • Zobrazit profil
Re:start Ubuntu
« Odpověď #137 kdy: 31 Ledna 2014, 19:39:51 »
Tak s tou předpovědí se peru od rána, jenom abych zjistil, že tu službu zrušili. Musíte použít jinou, tohle conky používá pro předpověď stránky  xoap.weather.com které už neexistují.

tady si něco vyberete a návody u toho jsou : http://www.deviantart.com/?q=conky&offset=0

Dnes jsem se pokoušel od 15:00h nainstalovat nějaké to conky, http://gnome-look.org/content/show.php/The+Perfect+Conky+Setup?content=121237

nepodařilo se, zkoušel jsem najít ten conkyforecast, žádný úspěch, prosím vás pěkně nevíte někde o něčem na jedno kliknutí, nebo o příkazech do terminálu? kolik je vaše cena za instalaci mé zmíněné conky? děkuji
« Poslední změna: 31 Ledna 2014, 19:44:15 od martyj »
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

martinkrnac

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 90
    • Zobrazit profil
Re:start Ubuntu
« Odpověď #138 kdy: 31 Ledna 2014, 19:50:02 »
u mě je vůbec nějakou conky nainstalovat, prostě mi nejde nic, jenom to co je v tašce. Prostě potřebuji něco kde bych viděl teploty, rychlost větráku atd. conky to umí, ale nějak nerozumím proč alespoň základní informace nejsou v tašce, hlava mě bolí, neudělal jsem vůbec žádnou práci, prostě nic, jenom se tady s tím nervuji, je to šílené.

nějaká zde:
http://desktopspotting.com/26/best-conky-configs-for-linux-desktop/

hledám už hodiny na internetu, všichni píšou, a máte nainstalované conkyforecast? ale nikde jsem neslyšel co to je, jestli to je program, nebo nějaká funkce, nic.

ta : Ubuntu  Openbox Conky je hezká
nebo: Conky Grey

ale to já nikdy nedokáži, teď si smutním nad next a je to, proč to tak nemá tento systém?

martyj

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2276
  • Don't buy a new PC, download a better one !
    • Zobrazit profil
Re:start Ubuntu
« Odpověď #139 kdy: 31 Ledna 2014, 20:04:57 »
conky forecast je  předpověď počasí pro conky. Jak jsem napsal tato služba již není funkční. Viz wiki : NOTE: Weather.com have removed developer support and as such most will have great difficulty using the service through the conkyForecast script in the future.

Please note however that there is an "alpha" version of the script called conkyForecastWU which is also included in the latest conkyWeather package and is detailed towards the end of this thread which works with wunderground...this is a good alternative but has not been documented for here as yet.

zkuste se podívat po nějaké jiné aplikaci, která umí to co požadujete. Nejsem si jistý, jestli existuje conky na dvojklik, protože ten dvojklik je stejný jako když označíte soubor ".conkyrc" který stáhnete a překopírujete ho do domovského adresáře. Už jsme to řešili včera. Zkusím taky pohledat a dám vám vědět.

edit : co třeba screenlets? https://www.google.cz/search?q=screenlets+sensors&client=ubuntu&hs=Mjf&channel=fs&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=MPTrUtivPMfQhAeN9oCgDw&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1366&bih=652

v centru softwaru je základní balík.

u mě je vůbec nějakou conky nainstalovat, prostě mi nejde nic, jenom to co je v tašce. Prostě potřebuji něco kde bych viděl teploty, rychlost větráku atd. conky to umí, ale nějak nerozumím proč alespoň základní informace nejsou v tašce, hlava mě bolí, neudělal jsem vůbec žádnou práci, prostě nic, jenom se tady s tím nervuji, je to šílené.

nějaká zde:
http://desktopspotting.com/26/best-conky-configs-for-linux-desktop/

hledám už hodiny na internetu, všichni píšou, a máte nainstalované conkyforecast? ale nikde jsem neslyšel co to je, jestli to je program, nebo nějaká funkce, nic.

ta : Ubuntu  Openbox Conky je hezká
nebo: Conky Grey

ale to já nikdy nedokáži, teď si smutním nad next a je to, proč to tak nemá tento systém?
« Poslední změna: 31 Ledna 2014, 20:07:15 od martyj »
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

martinkrnac

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 90
    • Zobrazit profil
Re:start Ubuntu
« Odpověď #140 kdy: 31 Ledna 2014, 20:07:56 »
mockrát vám děkuji.

martyj

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2276
  • Don't buy a new PC, download a better one !
    • Zobrazit profil
Re:start Ubuntu
« Odpověď #141 kdy: 31 Ledna 2014, 20:14:41 »
Stáhněte si tenhle balík : http://ppa.launchpad.net/screenlets/ppa/ubuntu/pool/main/i/indiv-screenlets/screenlets-pack-all_0.1.6~precise3_all.deb

obsahuje toho docela dost, nastavení je v grafickém prostředí, takže se nemusíte bát, že byste nevěděl co s tím. Jestli si z toho nevyberete, tak se bojím, že mi došly nápady. Hodně štestí.
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

martinkrnac

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 90
    • Zobrazit profil
Re:start Ubuntu
« Odpověď #142 kdy: 31 Ledna 2014, 20:19:22 »
tak ani tohle nefunguje

[příloha smazaná administrátorem]

geofre

Re:start Ubuntu
« Odpověď #143 kdy: 31 Ledna 2014, 20:22:57 »
Stáhněte si tenhle balík : http://ppa.launchpad.net/screenlets/ppa/ubuntu/pool/main/i/indiv-screenlets/screenlets-pack-all_0.1.6~precise3_all.deb

obsahuje toho docela dost, nastavení je v grafickém prostředí, takže se nemusíte bát, že byste nevěděl co s tím. Jestli si z toho nevyberete, tak se bojím, že mi došly nápady. Hodně štestí.
Mohu si to taky stáhnout a vybrat si?  ::)
Ubuntu Mate 14.04 LTS / W7 64-bit

martyj

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2276
  • Don't buy a new PC, download a better one !
    • Zobrazit profil
Re:start Ubuntu
« Odpověď #144 kdy: 31 Ledna 2014, 20:23:16 »
Píše vám to něco ve smyslu : Nemůžete nainstalovat balík screenlets-all pokud máte již nainstalován balík screenlets-basic. To znamená otevřete si ještě jednou centrum softwaru, odinstalujte balík screenlets-basic a potom nainstalujte ten balík co jste stáhnul tzn. screenlets-all. Snad je to jasné.

tak ani tohle nefunguje
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

martyj

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2276
  • Don't buy a new PC, download a better one !
    • Zobrazit profil
Re:start Ubuntu
« Odpověď #145 kdy: 31 Ledna 2014, 20:24:15 »
No, já nevím. ;D

Stáhněte si tenhle balík : http://ppa.launchpad.net/screenlets/ppa/ubuntu/pool/main/i/indiv-screenlets/screenlets-pack-all_0.1.6~precise3_all.deb

obsahuje toho docela dost, nastavení je v grafickém prostředí, takže se nemusíte bát, že byste nevěděl co s tím. Jestli si z toho nevyberete, tak se bojím, že mi došly nápady. Hodně štestí.
Mohu si to taky stáhnout a vybrat si?  ::)
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

martinkrnac

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 90
    • Zobrazit profil
Re:start Ubuntu
« Odpověď #146 kdy: 31 Ledna 2014, 20:34:21 »
žádný takový balík v systému nemám, používám unity, nemůže to být tím že to ukazuje gnome?

martyj

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2276
  • Don't buy a new PC, download a better one !
    • Zobrazit profil
Re:start Ubuntu
« Odpověď #147 kdy: 31 Ledna 2014, 20:41:26 »
Tak asi špatně vidím. Udělejte to, jak jsem říkal. Otevřete centrum softwaru, napište do vyhledávací pole screenlets a ten balík odstraňte. Nebo přes synaptic, to je jedno. Pak teprve nainstalujte ten balík, který jste stáhnul.

žádný takový balík v systému nemám, používám unity, nemůže to být tím že to ukazuje gnome?
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

martinkrnac

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 90
    • Zobrazit profil
Re:start Ubuntu
« Odpověď #148 kdy: 31 Ledna 2014, 20:47:33 »
už je to nainstalované, ale musel jsem to udělat přes centrum, napsat do vyhledávání název tho balíku a nainstalovat přes tlačítko instal, jinak to nešlo.

martinkrnac

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 90
    • Zobrazit profil
Re:start Ubuntu
« Odpověď #149 kdy: 01 Února 2014, 00:57:39 »
tak se musím pochlubit  :D

[příloha smazaná administrátorem]

 


Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.