Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: poradí někdo jak nainstalovat, nastavit atd. online? (ICQ)  (Přečteno 2620 krát)

Gooorila

• Návštěvník
Zdar
Omlouvám se za svou drzost, je zde již spousta vyřešených problémů, podle kterých bych mohl postupovat, ale netuším, co vše mě během práce potká, takže bych se chtěl zeptat, zda by se nenašel někdo s volnnějším odpolednem, který by mi poradil online na ICQ při instalaci a aspoň základním nastavení ubuntu.
Linux absolutně neovládám, takže jsem naprostý začátečník. Včera jsem se pustil do instalace na NTB, ale psichycky jsem nevydržl nápor při rozhodování, jak rozdělit disk a tak jsem instalaci raději přerušil, protože přijít o data na zbylých partyšnech, byl by to problém. Popíšu co potřebuji udělat:
Nainstalovat Ubuntu 6.10 na NTB HPnx7300
Zachovat tři ze čtyř partyšnů na disku tak, aby kdybych přechod na linux nezvládl, mohl se vrátit do Win
Rozjet bezdrátovou a LAN síť
Vysvětlit nějaké úplné základy
rozjet USB rámeček, ve kterém je disk (je na něm EXT3 a potřebuji z něj data)
Kdyby se někdo takový našel, byl bych mu vděčen. Gooorila

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
poradí někdo jak nainstalovat, nastavit atd. online? (ICQ)
« Odpověď #1 kdy: 12 Února 2007, 12:44:48 »
No máš skype? By jsme si zavolali a já bych ti popsal jak se to udělá... kromě bezdrátové sítě jež nemám kde otestovat vím vše jak udělat. ;)
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

Gooorila

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 12 Února 2007, 12:56:20 »
Skype nemám, ale nebyl by problém ho nainstalit. Ale nemohu mluvit, protože nemám mikrofon, takže spíše psát, kdyby to nebyl problém

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 12 Února 2007, 12:58:06 »
No chtěl bych raději mluvit...pokud mi budeš odpovídat textem tak by mi to ani nevadilo. Spíš jsem pro moje pohodlí chtěl volit mluvení nebot o tomto toho je všude spousta, stačí jen hledat ;)
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

Gooorila

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 12 Února 2007, 13:44:36 »
ok, seženu mikrofon a spojím se s tebou. Kdy by ti to vyhovovalo?

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 12 Února 2007, 13:45:42 »
Někdy večer...? Po 20hodině? Můj nick je x-viper-cz

Gooorila

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 13 Února 2007, 07:00:03 »
Tak jsem se do toho pustil. Bohužel jsem mikrofon nikde nesehnal, pustil se do toho na vlastní pěst. Ubuntu se mi povedlo nainstalovat bezproblémů, rozdělil jsem disk taky OK, problémy jsem měl jen s těmi volbami potom, kdy se určuje nějaké navazování adresářů, což jsem nepochopil, tak jsem to nechal tak a jede to. Takže jestli mohu své postřehy, které mi může kdyžtak někdo vyvrátit:
1) Jsem až překvapen podobností s windows (lištu co byla nahoře jsem si stáhl dolů a rozbalovací nabídka, ikony rychlého zpuštění atd), což mě malinko příjemně potěšilo.
2) Přopojení k WiFi naprosto bezproblémové. Jen jsem napsal SSID a jel jsem (nenašel jsem volbu, která by vyhledávala volné sítě. Musím něco takového dohrát?)
3) V šoku jsem byl ze dvou věcí. První byl vzhled obrazovky. Rozlišení jsem kontroloval, bylo správně. Měnil jsem i písma, kde byla volba druhu písma, ale nic nepomohlo. Monitor byl jako by rozmazaný (jakoby jsem nastavil na monitoru jiné rozlišení, než nativní. Kvalita zobrazení displeje byl jeden s parametrů nákupu nového NTB a teď jsem se vrátil o několik kroků zpět. Spolu s tím se mi jinak zobrazuje písmo na www stránkách, což ale bude asi problém, že na linuxu nejsou nainstalována písma, která jsou ve win a webmasteři tam cpou právě win, takže tam asi stáhnu nějaké fonty.
4) druhá šoková věc. Některé aplikace jsou tam v angličtině. Třeba Firefox. Není to velký problém, ale aspoň jsem si chtěl vyzkoušet instalaci v linuxu. Najel jsem do nástroje, který spravuje balíčky, dal vyhledat firefox, ozačil jedinný balíček a to lokalizaci do cz. Upozornilo mne to, že k tomu musí stáhnout ještě další balíčky. Nakonec se mi stáhlo 138! balíčků jen proto, že jsem chtěl lokalizovat. Linku mám rychlou, takže mě datový provoz netrápí, ale trvalo to i tak takových 10-15 minut
5) Zobrazení jsem se pokusil změnit skinem (jmenuje se to taky skin, jako ve win?) Našel jsem stránku s úpravami Gnome, našel si jeden, který se mi líbil, ale nepřišel jsem na to, jak jej doinstaluji k sobě. Po kliknutí na download se otevřel jen jpg obrázek
6) Připojil jsem USB disk, ale nic se po zapojení nestalo. Ptal jsem se kolegy a ten řekl, že se mi to někam "namountovalo". Hledal jsem a nenašel (250GB disk bych našel).
7) Docela mne trápí i maličkosti, které jsou pro někoho podružné. Třeba tlačítka na myši. Mám jich tam asi 5, používám z toho dvě. Vpřed a vzad. To mi samozřejmě nefunguje. Na stránkách geniusu jsem nenašel ovladaš pro linux. Dá se s tím něco dělat?
8) Nastavil jsem si poštu v evolution. Přestože jsem zadal heslo správně, 7x z deseti pokusů o stáhnutí pošty mi vyskočilo okno, že musím zadat heslo znovu (přestože bylo opravdu uloženo správně). Zvláštní
To je zatím asi tak vše. Dokázal by někdo poradit nějaké aplikace, které by se mi mohly hodit, které vám pomáhají v práci, nebo je jen příjemné s nimi pracovat?

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #7 kdy: 13 Února 2007, 09:12:24 »
1/ No comment.
2/ Balicek network-manager-gnome.
3/ To je vec nazoru - v Linuxu se narozdil od Windows standardne pouzivaji vyhlazena pisma, zakladni fonty z Windows lze stahnout v balicku msttcorefonts.
4/ Lze instalovat cely system v cestine, pokud tuto volbu zadate uz na zacatku instalace. Pokud nejdriv nainstalujete system v anglictine, musi se ceska lokalizace dotahovat z internetu.
5/ To je otazka konkretniho balicku. Obecne by se melo jednat o nejaky archiv (ZIP, TAR, TGZ, BZ2), ve kterem po rozbaleni najdete navod k instalaci, nejcasteji se instaluje z menu System -> Preferences -> Theme -> Install Theme.
6/ Pripojeni USB disku (pokud podporuji mass-storage) probiha automaticky, po pripojeni se na plose objevi ikonka a zobrazi se obsah disku. Zkuste jeste nejmene jeden USB disk, zkontrolujte nastaveni v System -> Preferences -> Removable Drives and Media -> Removable Storage
7/ Dodatecna tlacitka mysi zprovoznit jde, u vetsiny typu by melo stacit v souboru /etc/X11/xorg.conf zmenit hodnotu parametru "Buttons" v nastaveni mysi na pocet tlacitek, ktera chcete pouzivat.
8/ Nevim, pouzivam Mozilla Thunderbird (jeden ucet POP3, druhy IMAP-S). Podobne problemy nemam.

Projdete si WIKI a ostatni odkazy v mem podpisu.

Hodne zdaru s Ubuntu!

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.