Tak jsem se do toho pustil. Bohužel jsem mikrofon nikde nesehnal, pustil se do toho na vlastní pěst. Ubuntu se mi povedlo nainstalovat bezproblémů, rozdělil jsem disk taky OK, problémy jsem měl jen s těmi volbami potom, kdy se určuje nějaké navazování adresářů, což jsem nepochopil, tak jsem to nechal tak a jede to. Takže jestli mohu své postřehy, které mi může kdyžtak někdo vyvrátit:
1) Jsem až překvapen podobností s windows (lištu co byla nahoře jsem si stáhl dolů a rozbalovací nabídka, ikony rychlého zpuštění atd), což mě malinko příjemně potěšilo.
2) Přopojení k WiFi naprosto bezproblémové. Jen jsem napsal SSID a jel jsem (nenašel jsem volbu, která by vyhledávala volné sítě. Musím něco takového dohrát?)
3) V šoku jsem byl ze dvou věcí. První byl vzhled obrazovky. Rozlišení jsem kontroloval, bylo správně. Měnil jsem i písma, kde byla volba druhu písma, ale nic nepomohlo. Monitor byl jako by rozmazaný (jakoby jsem nastavil na monitoru jiné rozlišení, než nativní. Kvalita zobrazení displeje byl jeden s parametrů nákupu nového NTB a teď jsem se vrátil o několik kroků zpět. Spolu s tím se mi jinak zobrazuje písmo na www stránkách, což ale bude asi problém, že na linuxu nejsou nainstalována písma, která jsou ve win a webmasteři tam cpou právě win, takže tam asi stáhnu nějaké fonty.
4) druhá šoková věc. Některé aplikace jsou tam v angličtině. Třeba Firefox. Není to velký problém, ale aspoň jsem si chtěl vyzkoušet instalaci v linuxu. Najel jsem do nástroje, který spravuje balíčky, dal vyhledat firefox, ozačil jedinný balíček a to lokalizaci do cz. Upozornilo mne to, že k tomu musí stáhnout ještě další balíčky. Nakonec se mi stáhlo 138! balíčků jen proto, že jsem chtěl lokalizovat. Linku mám rychlou, takže mě datový provoz netrápí, ale trvalo to i tak takových 10-15 minut
5) Zobrazení jsem se pokusil změnit skinem (jmenuje se to taky skin, jako ve win?) Našel jsem stránku s úpravami Gnome, našel si jeden, který se mi líbil, ale nepřišel jsem na to, jak jej doinstaluji k sobě. Po kliknutí na download se otevřel jen jpg obrázek
6) Připojil jsem USB disk, ale nic se po zapojení nestalo. Ptal jsem se kolegy a ten řekl, že se mi to někam "namountovalo". Hledal jsem a nenašel (250GB disk bych našel).
7) Docela mne trápí i maličkosti, které jsou pro někoho podružné. Třeba tlačítka na myši. Mám jich tam asi 5, používám z toho dvě. Vpřed a vzad. To mi samozřejmě nefunguje. Na stránkách geniusu jsem nenašel ovladaš pro linux. Dá se s tím něco dělat?

Nastavil jsem si poštu v evolution. Přestože jsem zadal heslo správně, 7x z deseti pokusů o stáhnutí pošty mi vyskočilo okno, že musím zadat heslo znovu (přestože bylo opravdu uloženo správně). Zvláštní
To je zatím asi tak vše. Dokázal by někdo poradit nějaké aplikace, které by se mi mohly hodit, které vám pomáhají v práci, nebo je jen příjemné s nimi pracovat?