Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Nejde nastavovat jas obrazovky  (Přečteno 10948 krát)

samottt

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 8
    • Zobrazit profil
Nejde nastavovat jas obrazovky
« kdy: 08 Duben 2014, 20:20:35 »
Zdarec lidi,

nejde mi nastavovat jas - když mačkám Fn klávesy, tak to v tý notifikační oblasti ukazuje, jako že se něco mění, ale jas se nemění. Taky jsem hledal na netu a objevil jsem xbacklight což taky nefunguje, ale jeho nastaveni se meni s tim jak mackam Fn klavesy.

Obcas když mením jas, myslim že to dělá po spuštění, se jas trochu sníží, ale zvíšit ho už zase nejde :)
Když je nb chvíli v nečinnosti tak se jas sníží s tím, že zase nejde zvýšit.
Když nb uspim a probudim, tak je jas zase naplno.

HP ProBook 4520s
Xubuntu 13

martyj

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2276
  • Don't buy a new PC, download a better one !
    • Zobrazit profil
Re:Nejde nastavovat jas obrazovky
« Odpověď #1 kdy: 08 Duben 2014, 20:37:30 »
Co přesně je to za verzi 13.04, 13.10 ? Zkoušel jsi i jinou verzi např 12.04 ? Radši se ptám, aby se to případně dalo vygooglit.

edit : a radši sem napiš i grafický ovladač, který používáš. Otevři si terminál (ctrl+alt+t) a zadej
Kód: [Vybrat]
lspcizajímá nás řádek : VGA compatible controller
« Poslední změna: 08 Duben 2014, 20:42:53 od martyj »
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

samottt

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 8
    • Zobrazit profil
Re:Nejde nastavovat jas obrazovky
« Odpověď #2 kdy: 08 Duben 2014, 20:43:23 »
podle instalačky je to 13.10 ...kde se to dá jinak zjistit ?

ne, jinou verzi jsem nezkoušel


po instalaci to šlo normálně, až jednou to najednou přestalo jít   :D

martyj

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2276
  • Don't buy a new PC, download a better one !
    • Zobrazit profil
Re:Nejde nastavovat jas obrazovky
« Odpověď #3 kdy: 08 Duben 2014, 20:51:09 »
Zkusil bych tohle :
Kód: [Vybrat]
Otevři terminál (Ctrl + Alt + T).
Zadej
Kód: [Vybrat]
sudo nano /etc/default/grub
Zeptá se tě na heslo, zadej ho (nebude se zobrazovat)
Najdi řádek: GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash". Změň ho na GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi_backlight=vendor"
Ulož. Pak zadej
Kód: [Vybrat]
sudo update-grubrestart. Pokud to nepomůže, hoď to do původního stavu.
[/code]

edit : přepsal jsem to do češtiny
« Poslední změna: 08 Duben 2014, 21:03:49 od martyj »
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

samottt

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 8
    • Zobrazit profil
Re:Nejde nastavovat jas obrazovky
« Odpověď #4 kdy: 08 Duben 2014, 21:30:23 »
tohle už jsem taky zkoušel s způsobí to akorát, že to pořád nic nedělá ale ani se neukazuje ten ukazatel v oznamovací oblasti

martyj

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2276
  • Don't buy a new PC, download a better one !
    • Zobrazit profil
Re:Nejde nastavovat jas obrazovky
« Odpověď #5 kdy: 08 Duben 2014, 21:31:39 »
Napiš sem ten ovladač GK, ať se máme od čeho odpíchnout.
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

samottt

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 8
    • Zobrazit profil
Re:Nejde nastavovat jas obrazovky
« Odpověď #6 kdy: 08 Duben 2014, 21:40:31 »
grafika je
Kód: [Vybrat]
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Robson CE [Radeon HD 6370M/7370M]

ovladač mam ten od AMD, ale zkoušel jsem přepnout i na ten opensource, ale pořád to nejede

martyj

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2276
  • Don't buy a new PC, download a better one !
    • Zobrazit profil
Re:Nejde nastavovat jas obrazovky
« Odpověď #7 kdy: 08 Duben 2014, 21:43:14 »
Máš možnost vyzkoušet live systém s verzí 12.04 ? Nebo máš nějaký důvod, že používáš nestabilní verzi 13.10 ?
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

samottt

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 8
    • Zobrazit profil
Re:Nejde nastavovat jas obrazovky
« Odpověď #8 kdy: 08 Duben 2014, 21:46:15 »
tak tu verzi 13.10 mam důvod používat proto, že jsem nevěděl, že je nestabilní když jsem to instaloval

samozřejmě můžu skusit tu live 12.04, ale u týhle 13.10 to nějakej čas taky normálně fungovalo
radši bych to vyřešil než to přeinstalovávat

martyj

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2276
  • Don't buy a new PC, download a better one !
    • Zobrazit profil
Re:Nejde nastavovat jas obrazovky
« Odpověď #9 kdy: 08 Duben 2014, 21:49:10 »
tak tu verzi 13.10 mam důvod používat proto, že jsem nevěděl, že je nestabilní když jsem to instaloval

samozřejmě můžu skusit tu live 12.04, ale u týhle 13.10 to nějakej čas taky normálně fungovalo
radši bych to vyřešil než to přeinstalovávat

Omlouvám se, tys to vlastně psal, že to fungovalo. Budeš muset počkat na někoho jiného, mě už nic nenapadá.  :-\
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

samottt

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 8
    • Zobrazit profil
Re:Nejde nastavovat jas obrazovky
« Odpověď #10 kdy: 08 Duben 2014, 21:50:25 »
i tak dík za pokus   ;)

martyj

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2276
  • Don't buy a new PC, download a better one !
    • Zobrazit profil
Re:Nejde nastavovat jas obrazovky
« Odpověď #11 kdy: 08 Duben 2014, 23:05:41 »
Stejně mi přijde zvláštní, že by to samo od sebe přestalo fungovat. Neproběhl tam upgrade třeba na 14.04 ? Zkus
Kód: [Vybrat]
lsb_release -a
co to vypíše ?

edit : připadá mi to jako tenhle bug : https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/xfce4-settings/+bug/1280227
jestli máš opravdu 14.04, řekl bych, že je to ono.
« Poslední změna: 08 Duben 2014, 23:13:45 od martyj »
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

samottt

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 8
    • Zobrazit profil
Re:Nejde nastavovat jas obrazovky
« Odpověď #12 kdy: 09 Duben 2014, 15:00:08 »
je to pořád 13.10

Kód: [Vybrat]
tomas@tomasnb:~$ lsb_release -a
No LSB modules are available.
Distributor ID: Ubuntu
Description: Ubuntu 13.10
Release: 13.10
Codename: saucy



edit: ten problém jak měl s tou 14.04 není stejnej - jemu to nešlo když přepínal mezi obrazovkama a po probuzení mu to zase šlo ovládat, mě to nejde ovládat vůbec
« Poslední změna: 09 Duben 2014, 15:19:25 od samottt »

martyj

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2276
  • Don't buy a new PC, download a better one !
    • Zobrazit profil
Re:Nejde nastavovat jas obrazovky
« Odpověď #13 kdy: 09 Duben 2014, 15:49:00 »
Dej sem prosím ještě verzi Kernelu
 
Kód: [Vybrat]
uname -r
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

samottt

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 8
    • Zobrazit profil
Re:Nejde nastavovat jas obrazovky
« Odpověď #14 kdy: 09 Duben 2014, 16:06:14 »
tomas@tomasnb:~$ uname -r
3.11.0-19-generic

martyj

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2276
  • Don't buy a new PC, download a better one !
    • Zobrazit profil
Re:Nejde nastavovat jas obrazovky
« Odpověď #15 kdy: 09 Duben 2014, 17:00:09 »
Co jsem tak četl, tak se to většinou týkalo právě Kernelu. Takže by stálo za pokus vyzkoušet to live CD klidně s 14.04 a případně na ní přejít. Pokud se tedy nechceš obtěžovat s downgradováním Kernelu. Ve stabilitě asi nebude takový rozdíl oproti 13.10. Za pokus to stojí a je to nejbezpečnější.
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

Dano V

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 990
    • Zobrazit profil
Re:Nejde nastavovat jas obrazovky
« Odpověď #16 kdy: 10 Duben 2014, 14:47:50 »
Starší kernel by ešte mohol byť prítomný v systéme. Čo tak skúsiť ho prepnúť(stláčanie shift pri štarte a vybrať starší) a zistiť či to funguje?
Kód: [Vybrat]
dpkg --list | grep linux-image vypíše všetky nainštalované
edit:  :-\ tak sa zdá, že najnižší tam bude asi 3.11.0-15 čo nebude žiadna výhra, aj keď...
pozerám, že niekde si to necháva >6 starších :)
« Poslední změna: 10 Duben 2014, 15:01:13 od Dano V »
U12.04 do 04.2017  K3.2.0-60
...Ne vždycky spolu budeme souhlasit, ale to není důvod k neslušnému chování. Každý se občas může cítit zklamaný, ale je vždy potřeba se chovat tak, aby se zklamání neproměnilo v osobní útok. Je nutné si uvědomit, že v komunitě, kde panuje napětí a stres, se toho moc neudělá... ;)
http://www.ubuntu.cz/komunita/pravidla

3m9d

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 764
    • Zobrazit profil
Re:Nejde nastavovat jas obrazovky
« Odpověď #17 kdy: 03 Červen 2014, 14:58:57 »
Zkusil bych tohle :
...

Pro případné váhající:
Na aceru s371 s integrovanou intel grafikou a Ubuntu 14.04 postup zafungoval.
* Ve Windows jde všechno - do někdy, v Linuxu jde všechno od někdy. * Omlouvám se jestli vám proti vaší vůli vykám... Jsem tak zvyklý. * Kdo nemůže žít bez opravování překlepů, ať to dělá na wiki! :)

finzde

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 7
    • Zobrazit profil
Re:Nejde nastavovat jas obrazovky
« Odpověď #18 kdy: 27 Srpen 2014, 18:22:05 »
Na mém SAMSUNGu to bohužel nešlo .... ale vzhledem k tomu, že neustále používám jas na 80% jak na baterku tak i na zdroj ..... přepnul jsem si v biosu "úroveň jasu definuje uživatel". Od té doby mám konstantní jas i po usnutí či hodině nečinnosti.
Ubuntu 14.04 LTS (LXDE) on SAMSUNG N150  (Intel Atom, 2GB, 360GB, Wifi, 3G - SIM Vodafone"FUP 3GB", BT, ETH 10/100, 11"(1024x600)). Mobil Android 4.2.2 (Complete Linux Instaler - Ubuntu 13.10 small LXDE).

iqual

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 6
    • Zobrazit profil
Re:Nejde nastavovat jas obrazovky
« Odpověď #19 kdy: 17 Září 2015, 20:32:12 »
ahojte, mam nb asus x553m , ubuntu 14.04 LTS (64 bit) a nejde mi pomocou fn+f5 alebo fn+f6 menit jas obrazovky....

iqual@iqual-X553MA:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation ValleyView SSA-CUnit (rev 0e)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation ValleyView Gen7 (rev 0e)
00:13.0 SATA controller: Intel Corporation ValleyView 6-Port SATA AHCI Controller (rev 0e)
00:1a.0 Encryption controller: Intel Corporation ValleyView SEC (rev 0e)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation ValleyView High Definition Audio Controller (rev 0e)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation ValleyView PCI Express Root Port (rev 0e)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation ValleyView PCI Express Root Port (rev 0e)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation ValleyView PCI Express Root Port (rev 0e)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation ValleyView USB Enhanced Host Controller (rev 0e)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation ValleyView Power Control Unit (rev 0e)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation ValleyView SMBus Controller (rev 0e)
02:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM43142 802.11b/g/n (rev 01)
03:00.0 Unassigned class [ff00]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. Device 5286 (rev 01)
03:00.2 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller (rev 06)
iqual@iqual-X553MA:~$


-nevedeli by ste mi poradit v com by mohol byt problem ? dakujem