Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nelze přidat zdroje softwaru /Vyřešeno/  (Přečteno 1454 krát)

hofmic

• Návštěvník
Nelze přidat zdroje softwaru /Vyřešeno/
« kdy: 04 Května 2014, 22:44:42 »
Dobrý den, v Ubuntu 12-04 mi nejde přidat zdroje softwaru. Když stáhnu nějaký balík deb z internetu a instaluji, tak se zdroj přidá sám. Když chci ale zdroj přidat ručně, tlačítko pro přidání "nesvítí" a ani nejde na něj kliknout. Dříve to ale šlo normálně, nevíte někdo, co se s tím mohlo stát? Děkuji
« Poslední změna: 05 Května 2014, 19:50:43 od hofmic »

Dano V

• Stálý člen
  • **
Re:Nelze přidat zdroje softwaru
« Odpověď #1 kdy: 04 Května 2014, 23:03:02 »
Kód: [Vybrat]
idČo to vypíše? Som len zvedavý, lebo z tvojich predchádzajúcich otázok mi to vychádza na nejakú nezrovnalosť s právami alebo skupinou. Možno sa mýlim.
edit: ako pridávaš tie zdroje? musí sa to spustiť s právami root bez toho to políčko nefunguje
sudo software-properties-gtkDoinštaluj synaptic, je to pohodlnejšie
sudo apt-get synaptic spusť
sudo synaptic
Citace:  hofmic
Dříve to ale šlo normálně, nevíte někdo, co se s tím mohlo stát?
len klikni na niečo, že to chceš „upraviť” a vyskočí okno overenie totožnosti potom to políčko bude funkčné

[příloha smazaná administrátorem]
« Poslední změna: 04 Května 2014, 23:17:40 od Dano V »
U12.04 do 04.2017  K3.2.0-60
...Ne vždycky spolu budeme souhlasit, ale to není důvod k neslušnému chování. Každý se občas může cítit zklamaný, ale je vždy potřeba se chovat tak, aby se zklamání neproměnilo v osobní útok. Je nutné si uvědomit, že v komunitě, kde panuje napětí a stres, se toho moc neudělá... ;)
http://www.ubuntu.cz/komunita/pravidla

hofmic

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 05 Května 2014, 01:02:05 »
idČo to vypíše? Som len zvedavý, lebo z tvojich predchádzajúcich otázok mi to vychádza na nejakú nezrovnalosť s právami alebo skupinou. Možno sa mýlim.
edit: ako pridávaš tie zdroje? musí sa to spustiť s právami root bez toho to políčko nefunguje
sudo software-properties-gtkDoinštaluj synaptic, je to pohodlnejšie
sudo apt-get synaptic spusť
sudo synaptic
Citace:  hofmic
Dříve to ale šlo normálně, nevíte někdo, co se s tím mohlo stát?
len klikni na niečo, že to chceš „upraviť” a vyskočí okno overenie totožnosti potom to políčko bude funkčné
honza@ubuntu-desktop:~$ id
uid=1000(honza) gid=1000(honza) skupiny=1000(honza),4(adm),24(cdrom),27(sudo),30(dip),46(plugdev),109(lpadmin),124(sambashare)
jinak synaptic mám
dostanu se až do kroku, co je na obrázku od Vás, ale to červené tlačítko přidat zdroj nefunguje

janek-m

• Host
« Odpověď #3 kdy: 05 Května 2014, 08:05:36 »
spusť
sudo synaptic
Grafické aplikácie nespúšťame cez sudo, všakže??  ;) Čiže:
gksudo synaptic
dostanu se až do kroku, co je na obrázku od Vás, ale to červené tlačítko přidat zdroj nefunguje
Ak nefunguje grafické klikátko, tak na pridávanie zdrojov použite terminál. Je oveľa praktickejší, navyše, ak by vyskočila niekde nejaká chyba, tak tento Vám ju aj ukáže:
sudo add-apt-repository NÁZOV ZDROJAnapr. sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-wine/ppa

Po pridaní zdroja je potrebné zaktualizovať zdroje:
sudo apt-get updateno a inštalácia balíka z pridaného zdroja už môže prebehnúť buď cez Centrum softvéru/Synaptic alebo terminál.

Dano V

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 05 Května 2014, 14:59:25 »
Citace: janek-m
Grafické aplikácie nespúšťame cez sudo, všakže??  ;)
Samozrejme, moja chyba  :-[
Nejak som si neuvedomil, že to pácha šarapatu v súboroch.
hofmic, ukáž čo za zdroj tam pridávaš? Či nieje niekde nejaká chybka, ako napr. " alebo '
U12.04 do 04.2017  K3.2.0-60
...Ne vždycky spolu budeme souhlasit, ale to není důvod k neslušnému chování. Každý se občas může cítit zklamaný, ale je vždy potřeba se chovat tak, aby se zklamání neproměnilo v osobní útok. Je nutné si uvědomit, že v komunitě, kde panuje napětí a stres, se toho moc neudělá... ;)
http://www.ubuntu.cz/komunita/pravidla

marun

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 05 Května 2014, 15:01:07 »
napadá mě jestli není chyba v syntaxi toho přidávaného zdroje a proto to nechce povolit
napiš sem ten řádek co tam chceš napsat

Marp

• Moderátor
  • Závislák
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Marek Marp Pszczolka
« Odpověď #6 kdy: 05 Května 2014, 20:46:29 »
Vyřešeno! Zkusil jsem to pomocí toho příkazu
gksudo synaptic a šlo to... Teď už to jde i když otevřu synaptic bez terminálu. Nevím, čím to bylo, ale už to jde. Díky

Co já vím, tak Synaptic šel vždycky otevřít bez terminálu. Jen vždy vyskočilo okno pro heslo pro spuštění pod rootem  ;)
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.