návod - experimentální:
Nejprve vytvoříš adresář: sudo mkdir /root/.VirtualBox
Pak si otevři složku /home/uživatelské jméno/ př. moje home/walard/
vlastní kopírování:v terminálu cd /home/walard/.VirtualBox,tj otevřeš složku
pak sudo cp -a * /root/.Virtualbox
Trvá pár minut než zkopíruješ pár giga dat.
Pak vytvoříš spouštěč virtualboxu:Když spoštíš běžným způsobem z menu systémové aplikace -nástroje.
Místo spuštění dáš pravé tlačítko myši objeví se možnosti: dáš přidat spuštěč na plochu.Pak pravým tlačítkem myši můžeš editovat spouštěč - vlastnosti. V řádku příkaz změníš na gksudo VirtualBox.
Důležité je, že pak pracuješ jako s virtualboxem klasickým způsobem.
Pozor, jakmile spustíš mým experimentálním způsobem, pak ti nedoporučuju pouštět virtualbox běžným způsobem, změní se virtualbox, pak nespustíš virtuální operační systém.
pak jediná možnost: odinstalovat virtualbox např přes synaptic a potom smazat virtualbox z umístění /opt/VirtualBox-1.3.4.
A znovu reinstalovat, pak to poběží. Povolíš usb controler a přidáš CBM Flash Disk . po spuštění virtuálního systému windows xp na instaluješ usb podporu, důležité je mít před spuštěním usb disk vložený.
Pozn. kopírování souborů spíš používám script nautilus z automatixu nebo když spustíš root ze zachraného modulu. Musíš znát heslo root, abys mohl spustit program.
Ještě jsem nezkoušel zabezpečení virtualboxu s root právy - bezpečnost před internetem.
Velmi mě potěšilo že jsem na virtuálním počítači zprovoznil skener, který není podporovaným linuxem.
Bohužel po 2 hodinách testování sice spustím virtuální počítač s podporou usb, ale často padá, pokaždé musím přeinstalovat.
Doporučuji používat pouze pro experimentální činnost. :/