Ahoj ubuntaci,
rad bych se zeptal jake jsou vase zkusenosti s nedavno vydanym Ubuntu Gnome 14.04. Ja jsem se na nej vazne tesil, verze Gnome 3.10 prinesla spoustu vylepseni, do toho to ma byt stabilni LTS vydani, teoreticky parada. Ted to par hodin zkousim a jsem dost na rozpacich.
Mozna je teda chyba mezi zidli a klavesnici. Kazdopadne jsem postavil docela novou masinu, Core i3 Haswell, 8GB pamet, SSD disk, grafika Intel HD 4600 - nemyslim ze problem bude spatnem v hardwaru. Nainstaloval jsem to zo obrazu stazeneho z ofiko stranek.
Zkusenosti z pouzivani:
Z prohlizece Chromium nejdou instalovat rozsireni. Nahodil jsem Epiphany abych videl jak vypada nova verze Gnomackeho weboveho prohlizece. Ted sice muzu instalovat rozsireni z gnome-extensions, co deset minut ale dojde k segfaultu ve webkit-plugin-...neco a musim Epiphany zrestartovat. Krome toho je ten prohlizec dost pomaly.
Obcas se mi nezobrazi gnome terminal. V prehledu oken ho vidim, terminal reaguje na klavesnici (co napisu se v nem zobraui) jen mi to jaksi nezobrazi okno. Musim zavrit a znovu otevrit.
Obcas mi najednou Ubuntu prestane psat cesky a pise anglicky. Nevim proc a musim restartovat.
Ted sem si ja trotl zapl "funkci priblizeni". Chvili si jezdim obrazovkou zvetsenou o 200% a pak mi najednou zmizi panely, plocha reaguje na mys, Alt-F2 nereaguje, tlacitko Win pro spusteni prehledu aplikaci nereaguje ... jak to mam kruci vypnout ? Takze reset, po resetu nabehne zase 200% zvetseni, sunu se mysi na ikonku usability abych to vypnul ... bum panel pryc a sem tam kde sem byl.
Zkousim klasicky
sudo /etc/init.d/gdm restart. Ejhle, chyba v skriptu, na radce 78 je o "fi" navic. Nekdo to
hlasil v lednu a jaksi se nic nestalo.
Uffff
Nejak mam pocit ze sem si nainstaloval nejakou alfa-verzi nebo co. Jestli tohle je zkusenostpo tom co stredne zkuseny uzivatel nahodi cisty system, odinstaluje firefox, rhythmbox, shotwell, nahodi chromium, par gnome-core aplikaci - tak mi prijde vysledek dost tristni. Nechci tady trolovat, mam Ubuntu rad, Gnome Shell se mi libi, ale tohle se prece neda pouzivat.
Nemluve o usability :
V shellu se mi zobrazuji kontakty z gmailu - supr. Po kliknuti se mi ale otevre aplikace "kontakty" kde teprv muzu kliknout na emailovou adresu a ti se spusti defaultni emailovy program. Zkoumam jestli tohle chovani lze upravit.
Vzal jsem na milost appmenu. Ale ze mi pri maximalizaci zmizi zahlavi okna to se mi zpracovava hur. Kdyz chci program s maximalizovanym oknem zavrit tak bud musim do prehledu oken, nebo klikat do appmenu, nebo dvojklikem zrusit maximalizaci a pak na tlacitka ...
Moc by me zajimaly vase zkusenosti. Pripadne rady co s tim - a prosim k veci, ne "nainstaluj si Fedoru"