Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: naformatovanie HDD na NTFS  (Přečteno 3485 krát)

shunes

• Návštěvník
naformatovanie HDD na NTFS
« kdy: 03 Července 2014, 17:56:29 »
vsetko mam odpojene ale ext4 co je pevny HDD je stale s ikonou toho kluca ze zamknuty a neda sa odpojit , ked ho chcem odpojit  vypisuje ze na techto pripojnych bodech josu nejspise pripojeny jine oddily. doporucujeme odpojit je rucne.nestacilo by zmenit priznaky napr. na hidden ?

[příloha smazaná administrátorem]

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
Re:naformatovanie HDD na NTFS
« Odpověď #1 kdy: 03 Července 2014, 18:00:57 »
Skvěle, nově založené vlákno, tedy odpovím i sem.

Ten sda2 je uzamčený protože je z něj systém nabootovaný. Je to / - základní část systému.
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

shunes

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 03 Července 2014, 18:07:38 »
ano je bootovaci, sorry zle odfoteny obrazok ,  tak ale co mam urobit aby som mohol potom instalovat win7 , lebo pri instalacii win 7 musim naformatovat dist na  ntsf
isiel som na to cez diskovy nastroj a ked som chcel formatovat dist tak mi vypisalo ze demon je potlaceny, to co znamena ze demon je potlaceny

« Poslední změna: 03 Července 2014, 18:56:50 od shunes »

Cuore

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 03 Července 2014, 21:34:56 »
no pokud nabootuju  systém pouze jako LiveCD, tak si s diskem můžu dělat co chci. To máš jako by si chtěl tankovat za jízdy, taky zastavíš a vystoupíš. Nebo mi něco uniká?

shunes

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 04 Července 2014, 11:43:07 »
liveCD nemam ale nejako som to spravil , neviem jak a preco ale spravil

donny

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 04 Července 2014, 11:56:15 »
Instalator Windows snad nezvladne naformatovat disk, ze to musis resit v Ubuntu? Mimochodem, jestli jsi zvladnul naformatovat partition, ze ktery jsi mel nabootovanej system, tak to jsi mozna prvni na svete, gratuluju. Skoda ze nevis jak a proc, mohl by ses s nami o to kouzlo podelit  :P.
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 04 Července 2014, 11:59:26 »
Nebo mi něco uniká?

Nechci se zastávat Okenního systému ale tam to jde dělat přímo za běhu v diskovém nástroji obsaženého v os.

zpět k tazateli...
V tvém případě není nic jednoduššího než nastartovat live Ubuntu a v Gpartu si naklikat cokoliv si budeš přát. ;)
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #7 kdy: 05 Července 2014, 09:29:31 »
Ve Windows lze naformátovat oddíl ze kterého je Windows spuštěný? Skutečně? Ja jen že i na běžnou kontrolu oddílu je potřeba restart protože disk je uzamčen ...
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

jmp

• Host
« Odpověď #8 kdy: 05 Července 2014, 10:26:06 »
naformátovat ne, ale lze za běhu zvětšovat a zmenšovat i systémovou partition (formátování systémového disku za běhu by byla taková sebevražda OS...)

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #9 kdy: 05 Července 2014, 10:36:04 »
Ve Windows lze naformátovat oddíl ze kterého je Windows spuštěný? Skutečně? Ja jen že i na běžnou kontrolu oddílu je potřeba restart protože disk je uzamčen ...

Měl jsem za to že mu jde o zmenšení...

Jinak lze třeba za běhu změnit formát z FAT32 na NTFS z naběhlého systému :) Občas používám a funguje to dobře.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=hHDu-w8dqvE" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=hHDu-w8dqvE</a>
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Ventero

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 07 Července 2014, 08:23:16 »
naformátovat ne, ale lze za běhu zvětšovat a zmenšovat i systémovou partition (formátování systémového disku za běhu by byla taková sebevražda OS...)

Toto lze, ale velmi omezeně. DM ve Win udělá propočet a nabídne jen velmi mizivou možnost (kapacitu) případného zmenšení. Soubory jsou totiž fragmentovány a toto Win DM prostě řešit neumí. Ale jsou softy, které toto umí řešit i za běhu Win.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

donny

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 09 Července 2014, 11:47:29 »
OT: Musel jsem se ted podivat, jestli jsem porad na spravnym foru, kdyz uz se tu Windows resi vic jak Ubuntu :-D
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #12 kdy: 09 Července 2014, 14:21:11 »
OT: Musel jsem se ted podivat, jestli jsem porad na spravnym foru, kdyz uz se tu Windows resi vic jak Ubuntu :-D

Spíš to bylo takové porovnání diskových nástrojů, není špatní špatné mít rozhled. Nic jiného v tom nehledej. Gparted je Gparted :D
Snad jen LVM zastíní klasické rozdělování disků...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.