Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nelze nainstalovat Ubuntu 14.04 [vyřešeno]  (Přečteno 8452 krát)

Kurrur

• Návštěvník
Nelze nainstalovat Ubuntu 14.04 [vyřešeno]
« kdy: 12 Července 2014, 18:31:04 »
Dobrý den,

již 4 den se snažím nainstalovat Ubuntu na PC, který bych chtěl používat jako domácí media server. Nemám žádné zkušenosti s Linuxem, každopádně k problému. vypálil jsem si bootovací CD s verzí 14.04 v biosu jsem nastavil jako primární DVD mechaniku a zkusil spustit ovšem to nešlo psalo mi to že nelze nabootovat nebo něco v tom smyslu zkusil jsem tam tedy dát CD s Winem které okamžitě šlo, řekl jsem si nainstaluju teda XP a přes program Wubi po restartování PC se mi ukázala nabídka Ubuntu nebo windows. Zvolil jsem ubuntu a čekal co se bude dít najela mi pracovní plocha Ubuntu s možností instalace. Spustil jsem tedy instalaci při instalaci jsem vybral 3 krok tedy něco jiného a rozdělil jsem si disk (40GB) 20Gb pro systém 4GB swap a zbytek home. nastavil jsem zemi, klávesnici a vyplnil formulář. Poté co jsem dal pokračovat se mělo (alespoň co jsem si pročítal instalaci a díval na youtube) zobrazit instalační okno a po dokončení nabídka pro restart PC ovšem nic z toho se nestalo. Poté co jsem odkliknul pokračovat se nezobrazilo žádné okno pouze jsem byl stále na pracovní ploše čekal jsem téměř 3 hodiny a nic se nezměnilo restartoval jsem natvrdo PC a nebylo tma nainstalvoané ani XP ani Ubuntu. Zkoušel jsem tedy vytvořit bootovací flash disk přes program unetbootin bios jsem znovu tedy nastavil na bootování z USB. Najelo mi modré okno unetbootin vybral jsem instalaci Ubuntu flashka pracovala po chvíli přestala problikl monitor a zobrazili se nějaké čísla tomu jsem vůbec nerozuměl nechal jsem to hodinku běžet ale nic se nezměnilo restartoval jsem opět PC a zkusil vyměnit HDD jeslti nění nějaký vadný (ale pochybuju když windows mi normálně běžel) zkusil jsem to celé přehodit na jinou základní desku dělalo to pořád to samé (mimochodem obě ty desky jsou MSI s procesorem Athlon XP 2600+, 2GB RAM a desky jsou MSI MS-745 Ultra a MSI MS-6570e na tu druhou bych chtěl fungovat s Ubuntu). Mám ještě jednu desku s intelem 1,7 GHz opět 2GB RAM zkusil jsem tedy to nainstalvoat na ten samý HDD vše fungovalo jak bootování z CD tak bootování z USB nainstalovalo se to a vše jelo v pořádku ovšem procesor nejspíše nestíhal tak se to sekalo. Přehodi lsjem tedy HDD s již nainstalovaným Ubuntu do desky AMD v domění že se mi to rozjede. Ale najede pouze černá obrazovka a nic se neděje. Prosím pomozte, kdyby již někdo podobný či stejný problém řešil odkažte mě na vlákno děkuji. (zkoušel jsem Ubuntu verzi 14.04 a 12.04)
« Poslední změna: 19 Července 2014, 20:27:33 od Kurrur »

Samms

• Aktivní člen
  • *
Re:Nelze nainstalovat Ubuntu 14.04
« Odpověď #1 kdy: 13 Července 2014, 17:02:24 »
Zní to jako horor. Z tohoto chaosu se těžko cokoliv vyvozuje. Pokud je problém v DVD, pak by mělo pomoci vzít jinou verzi - jiné ISO, či tak. Pokud by šla nějaká LiveCD distribuce, nainstaloval bych z ní GRUB a namountoval ISO do něho. Dále se nabízí MinimalCD. Klonování jak zde bylo nastoleno je holý nesmysl. Klonovat lze jen na úplně stejnou platformu. Je logické, že pod jiným procesorem to nepojede. Krom zmíněných možností můžete zkusit nainstalovat nižší verzi a z té upgradovat na vyšší.
« Poslední změna: 13 Července 2014, 17:09:37 od Samms »

Kurrur

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 13 Července 2014, 17:53:24 »
No vyzkoušet jsem to musel, ale nechápu proč mi to na to AMD nainstalovat nejde. Poté co jsem tedy přehodil HDD s nainstalovaným systémem tak se mi zobrazila tato chyba: http://mumul.cz/viewer.php?file=21769749607831566588.jpg pokračoval jsem podle návodu na youtube takto: http://mumul.cz/viewer.php?file=33263967971169492146.jpg no a samozřejmě to nešlo :). Tak ještě jsem to tedy zkusil nainstalvoat přes USB a vyjelo mi tohlehttp://mumul.cz/viewer.php?file=73831054090296685920.jpg absolutně nevím co to znamená. Jdu to tedy zkusit ješě s tím minimal CD.

Kurrur

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 13 Července 2014, 18:17:20 »
Tak ani minimal CD nejede http://mumul.cz/viewer.php?file=36518995084192514651.jpg Nemůže to být něco v Biosu ? Nedokážu pochopit proč mi to jde všechno normálně nainstalovat na desku s Intelem ale na AMD ne  :-\

jmp

• Host

Kurrur

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 13 Července 2014, 22:22:50 »
Omlouvám se, ale nějak nevím jak by mi to mohlo pomoct. Nejsem ani moc zběhlý v angličtině.

Samms

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 14 Července 2014, 06:21:29 »
Pokud nejde ani minimal - nejdou žádná ISO? (13.04,...) Pak jak jsem psal - nainstalovat GRUB a namountovat do něj ISO = no problem. Tedy GRUB se bootuje z MBR pročež to jít musí. Návodů jak mountovat DVD do GRUBu je myslím na internetu dostatek. Je zvláštní instalovat takto systém pro dané účely bez znalostí jeho konstrukce atp. (Dost blbě se pak v tomto radí.) Totiž, není nad to si instalovat server právě tak, jak potřebujete - LAMP/neLAMP,...

jmp

• Host
« Odpověď #7 kdy: 14 Července 2014, 11:29:48 »
je to s obrázky, kde je vidět, že je zvolen parametr pro zavádění jádra "nomodeset"...

Kurrur

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 14 Července 2014, 13:16:53 »
Samms: Děkuji pohledám po internetu instalaci toho GRUBu.

jmp: No bohužel já se na takovou obrazovku vůbec nedostanu pouze na unetbootin kde vyberu instalaci ubuntu ale buď to zamrzne nebo vypíše to co jsem již tady posílal. Vůbec nevím jak bych se mohl na takovou obrazovku dostat.

Samms

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 14 Července 2014, 15:51:37 »
GRUB nainstalujete z jakékoliv LiveCD linuxové distribuce. Spíše najít návod na mountování ISO pro GRUB... Ale klidně se podívejte po mnohých jiných zavaděčích - namátkou si vzpomínám na PLUP atd. Zkrátka zavaděč z USB, či z čehokoliv, co vám PC vezme...

Kurrur

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 14 Července 2014, 22:42:21 »
No dobře tak popořadě mám tedy nainstalovat jakýsi GRUB (absolutně nevím co to je a k čemu to slouží jen mám tušení že je to něco jako nalezení systému na hdd a následné jeho nabootování) Ten GRUB mám jak nainstalovat ? Hledal jsem to na netu, ale asi špatně jelikož jsem nic nenašel. Já jen nechápu jak a co mám udělat když se mi to v podstatě zasekne nebo mi to vypíše ... nesmysly. Pro nelinuxáka jako jsem já by byl asi dobrý ten obrázkový návod, na který tady odkázal jmp, ale jak říkám do takového okna jsem se ani nedostal ty obrázky co jsem tady uvedl je vše co se mi zobrazí. A už vůbec nechápu co myslíte tím mountování ISO na GRUB zkoušel jsem to googlit ale nic takového jsem nenašel jak říkám asi špatně hledám.
« Poslední změna: 14 Července 2014, 22:49:25 od Kurrur »

Odra

• Aktivní člen
  • *
  • Docendo discimus.
« Odpověď #11 kdy: 14 Července 2014, 23:09:46 »
...a zkusil spustit ovšem to nešlo psalo mi to že nelze nabootovat nebo něco v tom smyslu ...

Povedlo se vám tedy vůbec nabootovat CD nebo flash disk s instalačním obrazem?
Unetbootin je pouze pro vytvoření instalačního flash disku. Postupoval jste viz. návod ?
Mám podezření na to, že jsou instalační média (CD, flash) špatně vytvořeny. Nemáte možnost vyzkoušet nabootovat tyto média i na nějakém jiném stroji?
Audi, vide, tace.
ddg.gg , DNSCrypt

Samms

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 14 Července 2014, 23:35:03 »
Kurrur:
Jste hodně mimo obraz. MBR nesouvisí s Linuxem. Je to Master Boot Record - hlavní zaváděcí záznam. Ve starých IBM systémech se paměť RAM dělila na 0x000000 -> IVT (Interrupt Vector Table - tabulka RT přerušení -> nemá oporu v GDC (Global Description Table) a CR4+ (Central Register)), pak místo pro kernel a pak 0x7C00 - BIOS. To znamená, že BIOS (uložený v CMOS) se načte do RAM do segmentu 0x7C0 a skáče instrukcí JMP do 0x7E00, pokud je signatura na 510tém (0x7FFE) bytu AA55. (to se dozví načtením prvních 512 byte disku do RAM - paměti s náhodným přístupem -> dnes již pomocí rozšířených funkcí BIOSU - LBA nadstavbou přerušení 0x13 -> AH=0x42) MBR většinou uchovává další signatury - pro skoky mezi VBR. Volume Boot Record - prvních 512 byte partitionu - oddílu. A právě to dělá GRUB - graficky skáče mezi oddíly. Oddíl sám pak musí mít syslinux - zavaděč., který je skryt v systémových souborech souborového systému EXT -> ty mají prefix $, kupříkladu žurnálovací soubor atp. Mountování je proces, kdy se symbolicky propojí složka s fyzickou jednotkou. Obdobným principem je instalace zařízení ve Windows. Je to tedy jen jakési vložení všech souborů z jiného zařízení do dané složky. GRUB může pracovat jen od složky /boot. V ní si můžete vytvořit složku pro mountování (prázdnou) a nastavit GRUB tak, aby mountoval virtuální zařízení - ISO. (obraz CD/DVD) To pak na pozici 0x8000 (GRUB přesměruje obě hradla - vzhledem k přechodu do chráněného režimu -> poslední bit CR0) v RAM BIOS načte MBR s GRUBem, který spustí Vesové ovládání bootování. Instalaci GRUBu provedete jak jsem napsal - z LiveCD. Příkaz:
Kód: [Vybrat]
grub-install --boot-directory /boot /dev/sdaKde bootovací složkou je jak jsem psal - /boot - jediná složka, ke které má GRUB ze začátku přístup. A druhým parametrem je, zda má být GRUB vepsán do VBR/MBR. Pokud by byl vepsán do VBR, pak by se graficky dalo ovládat jen místní rozdělení VBR. Kupříkladu rozšířený partiton - s více pododíly. Zde je potřeba vědět, že složka /dev znamená devices - a že od UNIXu převzatá myšlenka vše je soubor znamená virtuální zpracování všech zařízení jako soubory. sd je solid disk, fd pak floppy disk. Další písmeno je jen pořadí - slot... (solid disk a, solid disk b,...) Pružné disky vznikly před 80. léty, kdy se diskety daly snadno ohýbat - to po zmíněném roce již nešlo - přešlo se z termoplastů na tvrdší chemoplasty... Každopádně solid disk a je hlavní disk - primární. Jako solid disky jsou označovány i "removable devices"... GRUB má vlastní příkaz mount - jehož znění si právě stačí vygooglit. Dá se provést i virtuální boot - jako z partitonu -> chainloader +1... Jak již jsem psal - nedoporučuji pouštět se do linuxového serveru zcela bez znalostí takovýchto základů...
« Poslední změna: 14 Července 2014, 23:45:57 od Samms »

Kurrur

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 15 Července 2014, 13:07:00 »
Odra:
Ano nabootoval jsem to na jiném PC tedy na Intelu jak jsem psal výše ale deska s AMD procesory mi dělá právě problém, veškeré CD co mám vypálené s Ubuntu i Flashdisk mi na tom intelu normálně nabootují a nainstalují systém.

Samms:
No je vidět že tomu hodně rozumíte, ale asi se nechápeme. Za ten kód který jste zaslal abych napsal někde do příkazového řádku Vám děkuji, bohužel já nemám kde to napsat, když chci aby to začalo bootovat z CD vyskočí hláška : Boot from CD: DISK BOOT FAILTURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER. A když se pokouším nainstalovat z USB tak mi vyskočí pouze modré okno UNetbootin kde mám na výběr z možností instalace, vyzkoušení bez instalace, defaultní, test paměti, zjištění zdali není poškozen disk apod. Je tam ještě jedna možnost při zmáčknutí TAB na editování nastavení tak jsem to zkusil a vymazal jsem kód co tam byl přednastavený a místo toho napsal ten který má nainstalvoat ten Grub no nešlo to, určitě to nebude něco jako terminál což jsem si myslel že je.

Samms

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 15 Července 2014, 13:21:43 »
WUBI vám tedy šlo? (Pak nainstalujte GRUB z WUBI.) Jinak GRUB můžete nainstalovat i na USB. (z dalšího PC - ve kterém LiveCD nabootovat lze) Jiného mne již vskutku nenapadá...

Odra

• Aktivní člen
  • *
  • Docendo discimus.
« Odpověď #15 kdy: 15 Července 2014, 21:04:17 »
..když chci aby to začalo bootovat z CD vyskočí hláška : Boot from CD: DISK BOOT FAILTURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER.

Konečně se máme od čeho odpíchnout. Zkusil jste si vyhledat onu hlášku?
Viz. http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=40900.0
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1740670 atp.

Nemohlo se stát, že při zásahu do vnitřností jste zapomněl správně připojit HDD?
Audi, vide, tace.
ddg.gg , DNSCrypt

Kurrur

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 15 Července 2014, 23:42:26 »
To určitě ne jelikož, když vložím disk s windows tak mi normálně naskočí instalace.

Ventero

• Závislák
« Odpověď #17 kdy: 16 Července 2014, 09:38:01 »
Bohužel, ale jsem si celkem jist, že problém je způsoben deskou respektive BIOSem na ní. Mám tu smutnou zkušenost, že desky MSI k platformám AMD o kterých píšeš, nedokáží správně vyhodnotit jiný zavaděč, nežli maximálně XP-čkový (bootsect52). Nevzali mi boot-CD/DVD ani GRUB ani zavaděč Windows 7(bootsect60). Z USB Flash mi nevzali nic. A tady se to táhlo ještě dál: Některé daleko novější desky MSI ještě ze socketem AM2+ stále měly problém s boot via USB Flash - neuměly zase nabootovat XP bootsector.

A obávám se, že s tím nehneš a poradil bych ti použít tu desku s Intel a instalovat lehčí verzi (Xubuntu popř. ještě lehčeji Lubuntu - používám na ještě o chlup horším stroji, nebo pak můžeš koukat na jiné alternativy)
« Poslední změna: 16 Července 2014, 09:43:53 od Tracer »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

marun

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #18 kdy: 16 Července 2014, 09:39:41 »
ne té desce by možná pomohl flash biosu

Ventero

• Závislák
« Odpověď #19 kdy: 16 Července 2014, 09:45:20 »
No, to se mrknout můžeš.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Kurrur

• Návštěvník
« Odpověď #20 kdy: 16 Července 2014, 15:13:19 »
No tak to jste mě moc nepotěšili  :D. Ale myslel jsem taky že to bude něco s tím BIOSem. Podívám se jak se vůbec takový BIOS flashuje nikdy jsem to nedělal někde jsem četl že při špatném flashi se může ta deska okamžitě vyhodit do koše, ještě jsem měl takový nápad že bych vyndal čip BIOSu a nahradil ho jiným, ale asi rozložení kontaktů nebude stejné (co si o tom myslíte ?). Na toho intela jsem to instlaovat nechtěl zkoušel jsem to měl jsem tam xubuntu celkem se mi to líbilo, ale chtěl jsem vyzkoušet pířmo ubuntu :) navíc ten Intel je opravdu slabý.

Samms

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #21 kdy: 16 Července 2014, 15:15:42 »
A co jen vyndat a zandat CMOS baterii?

(Pošleš-li strojový kód tvého BIOSu (kde ho v RAM najdeš ti napoví manuál), rád ti napíši nový.)
« Poslední změna: 16 Července 2014, 15:17:21 od Samms »

Kurrur

• Návštěvník
« Odpověď #22 kdy: 16 Července 2014, 15:36:39 »
To s tou baterií jsem už taky zkoušel čekal jsem cca 10 minut aby se pořádně kondenzátory vybily, ale pořád to samé. Heh jak jako napíšeš nový :D ? Nevěděl jsem že se dá jen tak napsat BIOS :) myslel jsem že takové věci dělají jen šikmoočci.

marun

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #23 kdy: 16 Července 2014, 15:36:51 »
pokud má v sobě bios něco na flashování tak je to relativně bezpečné sám sem takto pár desek flashoval a zatím mám úspěšnost 100%, nepoužívej to flashování přes windows prý je to nespolehlivé

stačí si na flashku s FAT32 stáhnout ze stránek výrobce bios (nekdy je nutné rozzipovat archiv) pro tu desku dát flash do desky jít do biosu a vybrat sen soubor, většinou je to blbuvzdorné takže to pozná že vybíráš blbý soubor, pak to potvrdíš něco to udělá pak se deska resetuje a měla by najet, ale asi bude nastavena do defaultního nastavení takže si zase projdi bios

Samms

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #24 kdy: 16 Července 2014, 15:40:50 »
Stačí mi model původního BIOSu a instrukční sada. (jsem nízkoúrovňový programátor) Ve strojovém kódu píši i vlastní OS - BIOS/MBR/VBR je to nejmenší... Mám zkušenosti z:

http://www.openfirmware.info/Welcome_to_OpenBIOS

Pak FreeBIOS atd.
« Poslední změna: 16 Července 2014, 15:43:05 od Samms »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.