Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: vytvoření nových oddílů při instalaci ubuntu 12.04.4  (Přečteno 3347 krát)

jaje

• Návštěvník
vytvoření nových oddílů při instalaci ubuntu 12.04.4
« kdy: 15 Července 2014, 17:21:00 »
Ahoj,
při instalaci mi nereaguje tlačítko pro vytváření nových oddílů.
Zkoušel jsem i instalaci vedle windows, ale po jejím vybrání se počítač restartoval a spustil se windows.
Používám Intel Core i3-2370M s předinstalovaným win7.
Spouštím instalaci přez LiveCD, protože bez něj se mi instalace při připojení k internetu sekne, nebo spadne. Při použití LiveCD se mi připojit k internetu podaří bez problémů, a instalace ztroskotá až po výběru, jestli chci, nebo nechci, přepsat win7.
Nevý někdo co s tím?

Samms

• Aktivní člen
  • *
Re:vytvoření nových oddílů při instalaci ubuntu 12.04.4
« Odpověď #1 kdy: 15 Července 2014, 17:55:09 »
Jaké tlačítko? Myslíš parted, gparted, fdisk,...? Při instalaci stačí zvolit ruční nastavení oddílů a už můžeš tvořit SWAP, kořenový adresář (/) atd.

jaje

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 15 Července 2014, 18:08:47 »
To jsem udělal (použití ruční nastavení oddílů), ale nejde tvořit nové oddíly. Upravovat existující lze

Samms

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 15 Července 2014, 18:14:24 »
Pokud máš 4 primární na MSDOS MBR, pak se divím, proč se divíš. Buď změň typ MBR, či vytvořit rozšířené partitiony. Tak jako tak to chce prvně zformátovat disk... (či smazat nějaký partition a vytvořit rozšířený) Tedy starší HW umožňoval MSODS MBR spravovat i 8 oddílů, leč co. Existuje asi 20 druhů MBR - Google... (Gparted je snadno "nainstaluje" - a tím zformátuje disk...)
« Poslední změna: 15 Července 2014, 18:19:32 od Samms »

jmp

• Host
« Odpověď #4 kdy: 15 Července 2014, 18:19:25 »
opatrně - pokud změníte typ MBR na jiný, tak s pomocí standardních nástrojů při instalaci to je operace, která zničí vše na disku!

mr. samms tu bezhlavě a opakovaně rozdává dosti nebezpečné rady, které mohou leccos zničit...

Samms

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 15 Července 2014, 18:20:44 »
Já si tu nechci hrát s oddíly! Jasně píši, že to zformátuje disk! Tak co se do mě navážíte? Pořád mne jen osočujete atd. Já vše vykládám jasně a detailně!

EDIT:

Citace
(Gparted je snadno "nainstaluje" - a tím zformátuje disk...)

A ještě nikdy se mi nestalo, že bych z poškozeného souborového systému nedokázal dostat všechna data. (už tolikrát jsem zničil MBR, žurnály,...) S tímto si hraji každý den, pak pardon, že to neberu tak vážně...
« Poslední změna: 15 Července 2014, 18:26:33 od Samms »

jmp

• Host
« Odpověď #6 kdy: 15 Července 2014, 18:34:02 »
právě si v té větě odporujete - změna mbr na jiný typ je práce s oddíly (s rozdělením disku)

formátování je práce s oddílem, kdy vytváříte základní struktury nějakého souborového systému

tak ještě jednou - pokud podle vás někdo "změní typ MBR na něco jiného" v rámci instalace, tak nepochybně přijde o vše, co na tom disku má!

Samms

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 15 Července 2014, 18:38:34 »
Pak asi nevíte, že hned za MBR může být souborový systém... (bez potřeby oddílů) Pokud změníte jen MBR, pak se nic nestane. Jen nebude uloženo, kde jaký VBR začíná. To jsem vždy bez problémů dohledal a MBR napsal nový.. Poněvadž MBR měním jako ponožky... (tu se uddnu, tu se upartednu,...) Není to nic, než 512 byte - to vskutku nezničí data! Ovšem Gparted skutečně zformátuje disk! A já nemohu za to, že to tak píše, ale píše to tak fdisk (DOS/Windows), parted i Gparted. Tak si jděte za tím, kdo ty hlášky (výpisy) vymyslel - sděluji vlastní zkušenost, která se týká asi tak 10 000 instalací všech možných OS...
« Poslední změna: 15 Července 2014, 18:40:09 od Samms »

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #8 kdy: 15 Července 2014, 19:04:38 »
Samms a robi to denne aj jaje a vie to tiez opravit ako ty?
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

jaje

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 15 Července 2014, 20:21:30 »
Tak se mi to (snad) už nějak povedlo, ale po pokračování mi to zamrzlo (už cca 30 minut) s touhle obrazovkou: http://postimg.org/image/fkaz8dacx/.
Je bezpečné vypnout počítač?
Dá se to bez vypnuťí vůbec nějak řešit?
Je to normální?
« Poslední změna: 15 Července 2014, 20:24:44 od jaje »

Samms

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 15 Července 2014, 20:27:14 »
Ano - bez problémů... Jaká je to vůbec instalace - grafická? Pokud ano - prostředí/...?

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #11 kdy: 15 Července 2014, 20:27:40 »
Podla toho co sa tam pise tak sa pocitac vypinal ale nedokoncil to. Instalacia bola uz ukoncena a lebo sa to stalo niekde v strede instalacie.
Tak samms ma predbehol :D
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

jaje

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 15 Července 2014, 20:42:47 »
Je to obraz http://releases.ubuntu.cz/precise/ubuntu-12.04.4-desktop-amd64.iso rozbalený na USBflesh pomocí UNetbootin.
Instalace ale asi nefungovala - po spuštění počítače se mi zapnul win7

Samms

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 15 Července 2014, 20:49:21 »
Proč jsi ISO nevypálil na CD/DVD/nenamountoval do GRUBu? Takto se USB instalačka nedělá a nebude to nikdy fungovat! Buď si stáhni USB obraz, nebo upaluj - vypaluj... (či z LiveCD nainstaluj GRUB a mountuj...)

jaje

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 15 Července 2014, 21:17:51 »
Dělal jsem to podle tohohle: http://wiki.ubuntu.cz/instalace/z_flash_disku.
Existuje nějaký způsob, jak nainstalovat GRUB a nepoškodit data a nainstalovaný win7 ?

Samms

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 15 Července 2014, 21:24:06 »
GRUB nikdy nic nepoškozuje. Instaluje se jako VBR, či MBR. Zjisti si co co je... (VBR spravuje partition, MBR partitiony...) Instalace z jakéhokoliv Linuxu/UNIXu (jak jsem psal - i z LiveCD):
Kód: [Vybrat]
grub-install --boot-directory /boot /dev/sdaA pak mu jen zadáš příkaz mount... Musíš si pročíst vše na zdejší Wiki atd. (terminály (BASH, DASH,...), myšlenka vše je soubor, složka devices /dev (solid disk = sd + označení - a, b, c, d,... sda(číslo oddílu) -> sda celý disk, sda1, sda2,...), zavaděč, mountpoint, serializace,...)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.