Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Konfiguracia zvuku Ubuntu 14.04 LTS  (Přečteno 4968 krát)

mirom

• Návštěvník
Konfiguracia zvuku Ubuntu 14.04 LTS
« kdy: 15 Července 2014, 17:48:58 »
Zdar,
ako sa da nastavit nech mi Ubuntu nepusta do vsetkych pripojenych reproduktorov plne pasmo?
Teda ide mi hlavne o subwoofer, ktory hra aj vysky a znie to totalne otrasne. Potreboval by som to orezat vyhybkou ale cez SW. Vo Win je to jedno zaskrtnutie policka v nastaveniach ovladaca, tu je to nemozne.
Jednak subwoofer nezacne hrat pokial nejdem do staveni a neprehodim moznos rozlozenie (4.0, 5.1 atd) je jedno co prehodim staci ked sa s tym nieco spravi a zrazu to zacne pustat zvuk vsade, dovtedy len repro a hlavne to ze to nema ziadne bass management. Mam realtek integrac na zakladovke.

Samms

• Aktivní člen
  • *
Re:Konfiguracia zvuku Ubuntu 14.04 LTS
« Odpověď #1 kdy: 15 Července 2014, 17:51:50 »
Pokud máš ALSu, pak alsa-utils -> alsamixer... Jinak na to máš i grafické nadstavby - záleží na Desktopu. (Vše najdeš v sekci nastavení.)

mirom

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 16 Července 2014, 15:43:00 »
A co je alsa? Urcite nebudem nic robit cez terminal, neznasam ho, nevyznam sa v tom a nechcem to robit pretoze vzdy ked sa o nieco pokusam tak to nakoniec nefunguje a akurat ma to tak nastve. Ubuntu mam docasne nez kupim novu zakladku a potom tam ide naspat Windows len na terajsej pokazenej tam nefunguje graficky ovladac, v Ubuntu to ide s tym, ze sa sem tam resetne PC. :D
Preto ak nastavenie takejto totalne banalnej veci ma obnasat nejake veci s terminalom tak to kaslem na to.
Ak ale existuje nejaka GUI utilita na to tak mi porad...

Samms

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 16 Července 2014, 15:45:34 »
Nesnáším GUI... :) Pokud neznáš ALSu, těžko radit. Prostě musíš mít pulse-audio, ALSu (alsa-base, alsa-utils), či OSS (Open Sound Server).  Avšak pokud to neznáš - nemám jak radit - musíš se o tom něco naučit...

mirom

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 16 Července 2014, 15:50:45 »
A nieje mozne aby si mi povedal co mam stiahnut/naisntalovat alebo urobit aby to spravilo to co chcem?
Vidim, ze zas asi po tisici krat som sa utvdil v tom ze linux nieje OS pre mna. :D

Samms

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 16 Července 2014, 15:54:02 »
Musíš mít jeden ze zmíněných zvukových serverů + linux-sound-base...

mirom

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 16 Července 2014, 15:56:34 »
Co je zvukovy server? To mam virtualne alebo nebodaj fyzicky spustit nejaky server? Nechapem. Skus mi to opisat ako cloveku co sa nezivy programovanim v linuxe alebo podobnou vecou.
S tymto OS skoro absolutne nerobim, ako pisem teraz to mam len zalozny system.

Samms

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 16 Července 2014, 16:00:26 »
Nechápeš pojem server - a tím to hasne... Server nesouvisí s internetem - vůbec. V Linuxu se veškeré vstupy a výstupy řeší skrz démony - servery. To znamená, že se na pozadí spustí proces, který sám nic nedělá - jen poslouchá a reaguje vytvářením potomků, kteréžto ohandlují danou akci. Takže démon zvukového serveru vytváří podprocesy, které rozkmitají subwoofer (kužel, který svým narážením do vzduchu vytváří zvukové vlnění)... 3 základní servery jsem vyjmenoval - jeden musíš mít...

mirom

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 16 Července 2014, 16:43:09 »
Stale na mna ides ako keby som vedel o com je rec. Ja nemam ponatia ako zistim, ktory z uvedenych serverv mam.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #9 kdy: 16 Července 2014, 16:47:25 »
Pises ze mas pokazenu zakladnu dosku. Nebude to skor problem tam? Co sa jej stalo, ktora cast je nefunkcna?
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

mirom

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 16 Července 2014, 16:50:16 »
Nebude, uz som kedysi este ked pokazena nebola skusal ubuntu (sice starsiu verziu) a robilo to to iste.
Nefunguje mi graficky ovladac, bezim v rozliseni 600x400 a nezvlada to ziadne graficke operacie, tusim, ze ani Aero nefunguje.
Pod Ubuntu mi ide sice nativne (full HD) a aj mi to pise aku mam graficku takze ovladac funguje ale z casu na cas sa mi system resetne.

Samms

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 16 Července 2014, 16:51:37 »
Máš tu Wiki - takže ano - znát to máš. Projdi si ji... (to bych musel každému od začátku popisovat funkčnost OS - ne děkuji)

mirom

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 16 Července 2014, 17:10:32 »
A ha takze ked cosi potrebujem tak si mam vlastne nastudovat celu strukturu OS, naucit sa scriptovat a vsetky tie sialene veci a tym padom sem ani nepisat lebo uz budem vsetko ovladat. Preco vlastne existuje toto forum, ved by stacilo aby tu bola WIKI.
Ne diky, ja mam okrem pocitaca aj zivot.
Vidim, ze tu ochota srsi zo vsetkych stran, ze som sa vobec obtazoval pisat na ceskoslovenske forum.

Samms

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 16 Července 2014, 17:37:12 »
Takže ty bys každému nováčkovy vysvětloval principy OS, které jsou ve Wiki na 200 normostran? (a jak jinak asi máš pochopit co je server, ALSA, terminál, BASH,...)

mirom

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 16 Července 2014, 17:42:27 »
Ja to ale pochopit nechcem, mne je jedno co ten system robi. Jedine co chcem je aby mi to nepustalo plny rozsah do basaku ale oseklo to niekde okolo 150Hz.
Vo Windowse to je jedno kliknutie na zaskrtavacie policko. Preco tu musim studovat 200 stranove litanie aby som spravil tak primitivnu vec?
Nech sa Canonical snazi ako chce, Ubuntu jednoducho nikdy nebude mat na Windows alebo nebodaj na Mac.
Toto je presne ten dovod preco nikdy pri Linuxoch neostanem, vzdy mi to znechuti to ze uplne zakladne veci proste nefunguju. Uz nieje rok 2000 kedy linux vedel aspon ako jedinu vyhodu ponuknut stabilitu, stabilny je uz aj Win, no smola nez kupim novu dosku tak budem frcat len na 2.0 a potom tam nainstalujem pouzitelny operacny system,
Aj tak dik za tvoj cas.

jadd

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #15 kdy: 16 Července 2014, 17:42:37 »
A ha takze ked cosi potrebujem tak si mam vlastne nastudovat celu strukturu OS, naucit sa scriptovat a vsetky tie sialene veci a tym padom sem ani nepisat lebo uz budem vsetko ovladat. Preco vlastne existuje toto forum, ved by stacilo aby tu bola WIKI.
Ne diky, ja mam okrem pocitaca aj zivot.
Vidim, ze tu ochota srsi zo vsetkych stran, ze som sa vobec obtazoval pisat na ceskoslovenske forum.
Nauč se ignorovat některé individua!
...
Nikdy jsem tohle nedělal...
Zkus tohle http://www.smittix.co.uk/beats-audio-subwoofer-not-working-correctly-ubuntu-14-04/
snad rozumíš co tam asi tak píše?                                                                                                                 
« Poslední změna: 16 Července 2014, 17:44:27 od jadd »

Samms

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 16 Července 2014, 17:45:46 »
jadd
Srovnej si to v lebce! Nejprve mne osočuješ, že používám obraty, kterým začátečník nerozumí. A teď mám dělat co? To vážně mám každému vysvětlovat funkčnost OS? Nějaký namachrovaný chlapeček tu srovnává Windows s Linuxem... Jak mám tedy poradit abyste do mě již nerýpali? Vysvětlil jsem co je potřeba dělat - jaké balíky nainstalovat - to mám ještě jet k němu domů a nainstalovat mu to?

mirom

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 16 Července 2014, 18:00:44 »
Nj zrovnavat som to nemal pretoze je to nezrovnatelne, Windows je tak tisickrat lepsi, prepac.
Namachrovany si tu max tak ty lebo od prveho prispevku sa spravas arogantne a honis si tu ego na tom ze vies nieco viac ako ja o linuxoch.
Tvoje rady su asi takeho typu, ze ako keby sa niekto pyta, ze ako nakonfiguruje AP a poradim mu nech si precita Cisco CCNA, ze tam to ma vsetko popisane, alebo ako keby hladam nejaky software a ty mi poradis, ze sa mam naucit programovat a napisat si ho sam...proste rada nad zlato.

jadd - diky, skusil som to ale nefunguje, ma to len moznost premapovat jacky ale nie nastavit vyhybku alebo bassmanagement.

jadd

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #18 kdy: 16 Července 2014, 18:34:54 »
Nebudu se přít o přístupu v Linuxu, ale po instalaci Vist Ultimate z kterých teď píšu je instalován ovladač pro zvuk i grafiku jen takový aby bylo něco slyšet a vidět. Bez toho, že nainstaluju sw od výrobce laptopu a ten obstará sw od výrobce těch čipů které si tam dosadil, aby to běhalo jak má a mělo to možnosti s kterými počítal výrobce těch čipů, nemohl bych říci, že je to lepší, minimálně ne po instalaci.

http://www.thedigitalmachine.net/alsaequal.html
Hledej text o Ubuntu ale pravděpodobně se bez psání své konfigurace do nějakého souboru pro konfiguraci neobejdeš. To by museli lidi co se starájí o zvuk pro Linux nejdříve předem obstarávat specifikace od výrobců, a pak by museli dodávat konfiguraci pro každý typ nebo i model ...

« Poslední změna: 16 Července 2014, 18:36:38 od jadd »

mirom

• Návštěvník
« Odpověď #19 kdy: 16 Července 2014, 20:36:47 »
Ano to je jasne, ze Win bez ovladacov je onicom, po nainstalovani je to uz ale bezproblemove..no a Vista je prepadak, to sa vie. :D

Nejdem to asi ani riesit. Je to zbytocne moc komplikovane. Musim si rozmysliet ci kupim novu dosku a nahodim Win7 alebo predam PC a kupim nejaky Mac.
Kazdopadne docasne na Ubuntu urcite vydrzim, system je pekny, rychly len skoda toho ze z neho mam stale pocit ako keby bol v Alpha verzii co sa tyka takychto prkotin.

jadd

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #20 kdy: 16 Července 2014, 21:25:14 »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.