Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nefunguje zvuk  (Přečteno 4820 krát)

2Po

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 4
Nefunguje zvuk
« kdy: 16 Července 2014, 19:31:05 »
Zdravím,
včera jsem si nainstaloval Lubuntu 14.04. Ale největší problém je v tom, že mi nenfuje u ničeho zvuk(hudba, videa z disku, youtube, apod.) Pročítal jsem par takových diskuzí, ale většinou se jednalo i jiné verze ubuntu a bylo to trochu odlišné.
Přispěje prosím Vás někdo nějakou radou, jak tuto závadu odstranit? Děkuji.

Samms

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 297
Re:Nefunguje zvuk
« Odpověď #1 kdy: 16 Července 2014, 19:41:44 »
Máš "linux-sound-base" a zvukový server? (to jest ALSA/Pulse Audio/OSS) Doporučuji balíky: "alsa-base" "alsa-utils"

2Po

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 4
Re:Nefunguje zvuk
« Odpověď #2 kdy: 16 Července 2014, 19:49:25 »
Máš "linux-sound-base" a zvukový server? (to jest ALSA/Pulse Audio/OSS) Doporučuji balíky: "alsa-base" "alsa-utils"

V tom Synapticu mám linux-sound-base, alsa-base i alsa-utils. Co myslíš tím zvukovým serverem, bohužel nevím  :D

Samms

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 297
Re:Nefunguje zvuk
« Odpověď #3 kdy: 16 Července 2014, 19:57:54 »
ALSA je právě zvukový server... Pak tedy ještě přidej Pulse Audio. (Avšak prvně se ujisti, zda ALSA běží - třeba balíkem htop, ale stačí příkaz top.) Co říká log X, dmesg, ALSA atd.?

2Po

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 4
Re:Nefunguje zvuk
« Odpověď #4 kdy: 16 Července 2014, 20:18:02 »
to top stačí napsat do terminálu? Jestli ano, tak nic jako alsa, log x tam není 



Spustil jsem PulseAudio meter a ten ukazuje při spuštěném videu, že by zvuk měl běžet...
« Poslední změna: 16 Července 2014, 20:21:22 od 2Po »

Samms

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 297
Re:Nefunguje zvuk
« Odpověď #5 kdy: 16 Července 2014, 20:29:11 »
Pulse Audio (ALSA nadstavbu - balík je to nějak alsa-pulse) máš? A běží tedy nějaký zvukový server? (Samozřejmě, kam jinam chceš psát příkazy top(jen vypíše)/htop(real-time) ukazují spuštěné procesy - tam právě musí být nějaký zvukový server.) A po instalaci nějakého serveru to chce restart... A v "alsamixer" -> není náhodou master nastaven na mute?
« Poslední změna: 16 Července 2014, 20:35:10 od Samms »

GdH

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3176
    • GdH-Notes
Re:Nefunguje zvuk
« Odpověď #6 kdy: 16 Července 2014, 20:45:28 »
V LUbuntu je PulseAudio již v základu (a alsa je pod ním samozřejmě taky). Při spuštěném přehrávání zadej následující příkazy a ukaž výstup:

Kód: [Vybrat]
cat /proc/asound/cards

grep -r "rate:" /proc/asound/card*/pcm*p/*

pacmd list-sinks | sed -n '/*/,/sample spec:/p'

2Po

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 4
Re:Nefunguje zvuk
« Odpověď #7 kdy: 16 Července 2014, 21:03:25 »
Už to funguje, restartnul jsem, spustil jsem AlsaPlayer, tam nastavil tu hlasitost na plno a jede to konečně. Už i v tom "top"  naběhlo pulseaudio i alsaplayer a celkem mě překvapilo, že v tom Alsaplayeru jsem měl nastavenou rychlost hudby na X krát víc a projevovalo se to i ve videích na youtube, že běželi rychleji.

Dík za rady a čas strávený nad naprostým začátečníkem.


Samms

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 297
Re:Nefunguje zvuk
« Odpověď #8 kdy: 16 Července 2014, 21:07:30 »
Nikdy se nespoléhat na "kompilaci programů", kteroužto zajišťuje Desktop. Proto jsem začal pěkně od píky. A také že jo - právě proto nemám rád Destkopy... :)

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.