Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nelze připojit Woknové disky [vyřešeno]  (Přečteno 1560 krát)

Prefin

• Aktivní člen
  • *
Nelze připojit Woknové disky [vyřešeno]
« kdy: 08 Srpna 2014, 09:49:40 »
Ahoj všichni
Potřeboval bych radu s následujícím problémem.
Na Sony Vaio mám nově instalovaný dualboot W8/Ubuntu 14.04.
Týden vše šlapalo, ale od určité doby se nedaří v linuxu připojit dva disky s NTFS - chybovka:
Kód: [Vybrat]
Error mounting /dev/sda1 at /media/kapoli/B4CA9B6ACA9B279E: Command-line `mount -t "ntfs" -o "uhelper=udisks2,nodev,nosuid,uid=1000,gid=1000,dmask=0077,fmask=0177" "/dev/sda1" "/media/kapoli/B4CA9B6ACA9B279E"' exited with non-zero exit status 14: Windows is hibernated, refused to mount.
Failed to mount '/dev/sda1': Operation not permitted
The NTFS partition is in an unsafe state. Please resume and shutdown
Windows fully (no hibernation or fast restarting), or mount the volume
read-only with the 'ro' mount option.
Windows není hibernován (ani to skoro nepoužívám), pro jistotu jsem Wokna několikrát restartoval, hibernoval a probudil apod. ale nic nepomohlo.
Wokna jsou standardně vypnuté a linux hlásí, že disky jsou nepřístupné, abych restartoval Wokna (jestli dobře chápu chybovku).
Disky jsou ve woknech normálně přístupné.
Disky v lin. připojuji v fstab pomocí
Kód: [Vybrat]
UUID=6874741714200F1D /media/kapoli/Data ntfs-3g defaults,locale=cs_CZ.UTF-8 0 0což jsem teď vypnul, a pomocí appletu to také nejde.
Nenapadá mě nic, co by mohlo tuhle situaci způsobit - kromě zcela nepředvídatelného vlivu BiloGatesoWoknoviny, kterou musím na PC bohužel trpět.

Díky za radu
« Poslední změna: 08 Srpna 2014, 10:34:18 od František Zatloukal »
Většinou je problém stejně mezi židlí a klávesnicí
---------------------------------------------------------------------------
Xubuntu 18.01 / W10

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
Re:Nelze připojit Woknové disky
« Odpověď #1 kdy: 08 Srpna 2014, 10:00:03 »
Vypadá to, podle té chybové hlášky, že W8 nevypínáš, ale pouze hibernuješ.
Pokud se opravdu vypínají, jak výše zmiňuješ, zkus použít nějaké okenní nástroje na opravu disku.
Víc mě nenapadá.
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

Ventero

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 08 Srpna 2014, 10:14:53 »
Podíval bych se ve W8 do pokročilé správy napájení, jestli tam není v záložce "akce při stisknuti tlačítka napájení" nastaveno režim spánku či hybernace - to si pak myslí člověk, že to vypíná, ale ono se to jen uspí nebo hybernuje. Mívají to tak často rovnou nastavené notebooky. Také zjisti, jestli tam nemá Sony nějaký vlastní Power Manager. Takový bývá často nadřazen tomu od MS a někdy jsem ho musel i odinstalovat úplně, abych mohl notebook skutečně vypínat, neboť tuto možnost neměl a potlačoval nastavení nativního PM ve Win.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Prefin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 08 Srpna 2014, 10:32:18 »
Vyřešeno.
Musel jsem na W8 ve vlastnostech disků povolit jejich sdílení.
Sice nechápu proč to šlapalo a najednou ne, ale u Woken je možné úplně všechno. Možná to udělal klasický w-virus v podobě ofiko aktualizace.
Nebejt Woken tak se snad ani neštvu  :D.
Díky
Xubuntu 18.01 / W10

Prefin

• Aktivní člen
  • *
Re:Nelze připojit Woknové disky [vyřešeno]
« Odpověď #4 kdy: 09 Srpna 2014, 21:26:28 »
Oprava - přeci jenom jsem objevil zapnutou volbu "Zrychlený start" v nastavení napájení.
Předchozí řešení nepomohlo.
Xubuntu 18.01 / W10

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.