Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: /home a / viacero dist. [vyřešeno]  (Přečteno 2641 krát)

Priwi

• Návštěvník
/home a / viacero dist. [vyřešeno]
« kdy: 12 Srpna 2014, 08:48:19 »
Zdravim rozmyslam o niecom takomto>
sda1 - /,  ------ Ubuntu
sda2 - /home,
sda3 - /, ------- kali
sda4 - swap

uvazujem ci sd2 /home budem moct pou6iva5 pre oby dva systemy
Dakujem za radu
« Poslední změna: 13 Srpna 2014, 13:27:41 od František Zatloukal »

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
Re:/home a / viacero dist.
« Odpověď #1 kdy: 12 Srpna 2014, 08:51:32 »
Jasne ze muzes, akorat nedoporucuju sdilet jeden $HOME...nastaveni ruznych verzi programu (typicky dconf) se pak muzou nepekne mlatit...
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Priwi

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 12 Srpna 2014, 08:54:31 »
to znamena ze by to malo vyzerat takto
sda1 - /,  ------ Ubuntu
sda2 - /home, ----- ubuntu
sda3 - /home  ----- kali
sda4 - /, ------- kali
sda5 - swap

vxmery

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 12 Srpna 2014, 08:57:22 »
Pár informácií je aj tu
Dobrá nálada nevyrieši všetky problémy ale naserie toľko ľudí, že stojí za to si ju zachovať.
Linux Mint 19.1 Cinnamon

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #4 kdy: 12 Srpna 2014, 08:58:10 »
to znamena ze by to malo vyzerat takto
sda1 - /,  ------ Ubuntu
sda2 - /home, ----- ubuntu
sda3 - /home  ----- kali
sda4 - /, ------- kali
sda5 - swap

Ne. To znamena, ze v jednom /home mas mit dva domovske adresare (pro Ubuntu a Kali zvlast) - tj v Ubuntu jineho uzivatele nez v Kali.
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Priwi

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 12 Srpna 2014, 09:15:20 »
Dakujem uz som to pochopil vecer sa budem zabavat :D
vela uspechov

Priwi

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 13 Srpna 2014, 12:12:24 »
Dǎkujem všetkím zúčastnením krásne fo tunguje :D
/Ubuntu
/Kali
/BT
a widle :(

vxmery

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 13 Srpna 2014, 12:28:49 »
Citace
Dǎkujem všetkím zúčastnením
Super. Choď pls na prvý príspevok a doplň [Vyriešené]
Dobrá nálada nevyrieši všetky problémy ale naserie toľko ľudí, že stojí za to si ju zachovať.
Linux Mint 19.1 Cinnamon

radin

• Host
Re:/home a / viacero dist. [vyřešeno]
« Odpověď #8 kdy: 15 Srpna 2014, 19:22:33 »
Sice vyřešeno, ale přesto doplním pro případné zájemce:
Není důležité jméno uživatele, ale UID, tj. jeho číselné označení. Pokud mám např. 3 oddíly, na jednom mám třeba Ubuntu 12.04 s uživatelem Petr, na druhém /Home/Petr a na třetí si doinstaluji Kubuntu 14.04 s uživatelem Honza a jako Home použiji také ten druhý oddíl, dostanu se z obou do STEJNÉHO adresáře, tj. vlastně do /Home/Petr, přestože v Kubuntu se bude jmenovat /Home/Honza. Problém je v tom, že první uživatel, vytvořený v obou instalacích má vždy UID 1000. Takže dojde přesně k tomu, co nechcete - přepisování konfiguračních souborů podle toho, z kterého systému se přihlásíte. Jiná situace bude, pokud nainstalujete místo Kubuntu Debian - ten vytvoří prvního uživatele s UID 500, takže v /Home budou skutečně oddělené adresáře pro Petr i Honza, ale viditelný bude vždy jen jeden, druhý je označen pouze UID, protože systém druhého uživatele nezná (pokud nevytvoříte nového s příslušným UID).
Spolehlivějším řešením je ponechat /Home v obou instalacích a na původním 2. oddílu vytvořit např. /Data, do něj přesunout všechny adresáře, které chci mít společné (třeba Dokumenty, Filmy, Obrázky....) a v domovských /Home tyto adresáře nahradit symbolickými linky, odkazujícími na adresáře v /Data. Pokud pak mají oba systémy stejně číslované UID, není ani třeba řešit oprávnění, mají oba přístup ke stejným datům, ale konfiguráky si ukládají každý do svého Home.

Standa99

• Host
« Odpověď #9 kdy: 15 Srpna 2014, 20:04:09 »
Kali je v základu Ubuntu a poslední Backtracky, které jsou už za zenitem (snad) taky, takže kdyby sis pohrál s jedním distrem (např. s Kali) a to vyšperkoval, tak nemusíš dělat takové kejkle.

Dǎkujem všetkím zúčastnením krásne fo tunguje :D
/Ubuntu
/Kali
/BT
a widle :(

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #10 kdy: 15 Srpna 2014, 20:43:14 »
Sice vyřešeno, ale přesto doplním pro případné zájemce:
Není důležité jméno uživatele, ale UID, tj. jeho číselné označení. Pokud mám např. 3 oddíly, na jednom mám třeba Ubuntu 12.04 s uživatelem Petr, na druhém /Home/Petr a na třetí si doinstaluji Kubuntu 14.04 s uživatelem Honza a jako Home použiji také ten druhý oddíl, dostanu se z obou do STEJNÉHO adresáře, tj. vlastně do /Home/Petr, přestože v Kubuntu se bude jmenovat /Home/Honza. Problém je v tom, že první uživatel, vytvořený v obou instalacích má vždy UID 1000. Takže dojde přesně k tomu, co nechcete - přepisování konfiguračních souborů podle toho, z kterého systému se přihlásíte.

Ale prdlajz. UID a GID jsou identifikatory pro rizeni opravneni, nikoli pro pridelovani $HOME ! Tedy kazdy bude mit svuj /home/username ikdyz maji stejny UID (i GID) a *nebudou si nic prepisovat.

Spolehlivějším řešením je ponechat /Home v obou instalacích a na původním 2. oddílu vytvořit např. /Data, do něj přesunout všechny adresáře, které chci mít společné (třeba Dokumenty, Filmy, Obrázky....) a v domovských /Home tyto adresáře nahradit symbolickými linky, odkazujícími na adresáře v /Data. Pokud pak mají oba systémy stejně číslované UID, není ani třeba řešit oprávnění, mají oba přístup ke stejným datům, ale konfiguráky si ukládají každý do svého Home.

A proc nevytvoris /home/data na sdilenem /home oddilu? Diyk tomu pri preinstalaci neprijdes o uzivatelske nastaveni. Opet, UID ani GID s tim nesouvisi.

radin

• Host
« Odpověď #11 kdy: 16 Srpna 2014, 09:26:54 »
Dobře. Pak mi ale vysvětli, proč mi to dělalo přesně to, co jsem popisoval. Instaloval jsem Ubuntu 13.10, Mint 17 a Mint-Kubuntu 16 na dva disky se společným /Home na oddílu druhého disku. Nejsem na linux odborník, ale cca 10 roků už ho používám. Uživatel byl pokaždé jiný - rozlišen posledním znakem... Při bootování pokaždé do jiného distra se mi všechno rozdr...

Edit:
Takže, jak jsem napsal - nejsem odborník, ale jsem .... (doplňte si sami). Včera jsem instaloval další distro a ejhle, málem se mi stalo to samé. Příčina: při zadávání uživatele pro zjednodušení dávám na rozlišení na konec číslo. A v tom to bylo. Ve spěchu jsem si neuvědomil, že při instalaci se nezapne NumLock automaticky, takže číslo se nekonalo a uživatel byl pokaždé stejný  :-\. Psal jsem to popaměti, tak jsem si nevšiml....
Takže "odvolávám, co jsem odvolal" a sypu si popel na hlavu. Můj předchozí příspěvek berte ne jako hloupost, ale totální deb....
« Poslední změna: 22 Srpna 2014, 09:23:34 od radin »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.