Nj, Ntz má pravdu. Sice tam je desítková IP, ale evidentně není z DHCP. Takže chyba je mezi židlí a klávesnicí, né v Ubuntu. 
Njn. Ale většina windows uživatelů jsou zvyklí, že problém je v OS, SW, driver, nejsou zvyklí se podívat na problém trochu z odstupem a popřemýšlet, zda udělali vše tak jak to správně má být.
Přeci si to zaplatili tak to musí fungovat. A když náhodou, tak přeci k tomu musí být nějaké CD/DVD aby to fungovalo.
Začít používat systém, kde to funguje od počátku bez problémů, je dle nich nemožné.
Netvrdím, že Ubuntu či jiný linux, je tak dokonalý, že nemá problémy. Ale ty jsou většinou způsobeny opravdu nekompatabilitou HW.
Ale to jsou opravdu špeky - zvuk, webkamera, WiFi, spec. software.
Základní věci jako je LAN fungují vždy, za předpokladu, že ostatní je správně nastavené.
Dobrý den. Nainstaloval jsem si OS Linux-xubuntu jako jediný os, což byla
asi chyba. Hned po instalaci nastalo mnoho a mnoho problémů (např.: něco je
česky a něco anglicky, nefunguje přehrávač multimédidí, nefungují instalační
cd k tiskárně, fotoaparátu atd... ) Hlavním problémem je však, že xubuntu
ignoruje připojení k internetu. Už při instalaci systém hlásil, že chybí
připojení k internetu přesto, že internetový kabel byl zapojen a kontrolka u
portu hlásila správné připojení. ..........
Prostě Davidxx plně ignorovat prvotní hlášení o problémech, protože na to nebyl zvyklý. Asi si už nepamatuje dobu, kdy nastavoval ty XP, a že mu to trvalo... nebo ty XP nastavil někdo, a x let se toho nikdo nedotýkal.
Nechci ho odsuzovat. Pouze se mi nejeví jako nejlepší, přijít tady na odborné fórum, a hned prohlásit, to Ubuntu je špatné, byla chyba ho nainstalovat, od počátku s ním mám mnoho a mnoho problémů, protože už při instalaci to hlásilo, že to něco nemá..... a přeci to nebudu číst.
Když jsem tady na fóru začínal, tak jsem si prvně přečetl "Jak se ptát" a mnoho příspěvků jak se ptají, co se musí napsat aby mohli lidi pomoci.
Ptal jsem se co má za HW, pak si všiml, že chyba prvotní je v nezapnutém DHCP na routeru, což vůbec nemá nic společného s nějakým OS, natož Ubuntu.
Čeština se instaluje na dvakrát, po každé instalaci je potřeba udělat ještě doinstalace balíčků s češtinou... běžná věc.
A je škoda, že položil otázku, a když nedostal ihned odpověď tak už tady nic nepíše. Škoda.